Kékfrankoson (Eger)is elég lagymatag a virágzás gombabetegségekkel még nincs gond ez a hideg és a rengeteg csapadék nem jött jól.Viszont most már negyedik napja nagyon jó az idő ,lehet ,hogy megembereli magát az időjárás.
Ottonel muskotály 70 - 80 % ban a hideg idö miatt virágzásban elment ,
Traminira , Kozma Pálné muskotályra is többen panaszkodnak , a rossz termékenyülésre , egy tag az olaszrizlinért is agodott .
Holnap szétnézek , hogy mi a helyzet .
Nem volt gyomírtva. Mg hiány lesz, legalábbis a tünet tökéletesen ráhúzható ennek hiányára. Én a Kiskunságban működök (Tiszaalpár).
Kadarkám és Kékfrankosom van, de fiatal úgyhogy ebben még nagy kárt nem tett a hideg. Mármint a termésben.
úgy látom itt többen jártasak a szőlőtelepítésben; egy olyan kérdésem lenne hogy, milyen költségei vannak a telepítésnek, az előkészületektől kezdve ha-ra levetítve? illetve a termőre fordulásig mennyiben más a szőlő művelése?
Hát gondolom csak felszerelte próbaképpen mert csonkázni géppel még egy kicsit korai lenne.Nekem szőlőből csak 0,6hektár saját területem van arra pont elég a 300liter mindkét oldalt szórom oldalanként 3 fúvókával.Géppel gyomirtózni csak úgy éri meg ha mindkét oldalt fújod egy oldallal szarakodni nem gazdaságos.Én csonkázás közben még tárcsázni szoktam 4-ben nyomom így halad mind a 2 művelet.
Mennyit tudsz levegyszerezni a 300 l-el? Mindkétoldalon szórod igaz?
Tegnap láttam itt nálunk olyan megoldást, hogy az MTZ elején föl van szerelve a csonkázó, vontatva meg húzza a Novaturt aminek kétoldalán ott van a Facsik permetező.
Jól néz ki. Összekapcsoltak két lassú menetsebességű, kis erőgépigényű munkát.
Az én permetezőm egy régebbi szántóföldi (univerzális ) 400 l-es. A gyártmányát még nem sikerült lenyomoznom, mert már semmi se olvasható, de szerintem lengyel lehet. Facsik permetező
Bocsi, csak most kerültem gépközelbe.
Köszönöm ezt a nagyszerű ajánlatot, de mivel idő kérdése, hogy mikor csinálom meg magamnak, így legalább van motiváció. Sürget a fű, mert kaszálni nagyon nem szeretek. :)
Még arra válaszolj nekem légy szíves, hogy milyen permetezővel van neked összekapcsolva?
Köszi a képeket!
Hasonlóra gondoltam én is. Tetszik a traktorra való felfogatásod, egyszerű és még a magassággal is lehet játszani.
Viszont nekem nagyobb játékra lesz szükségem a szélességállításnál, mert mások a sorközök, illetve ültetvény helyenként be van dőlve.
Na majd kialakul. Ha megcsináltuk, teszek fel róla képet.
Bence
Ennyi az egész asztalon lévő tartóba megy a traktorra fel le meg oldalra is tudod állítani.280-300as sorokban használom.Fúvóka oldalanként elég 1 a nyomást meg a határolóval úgy állítod ahogy akarod.
Van egy kis 400 l-es függesztett szántóföldi permetezőm amiről már hiányzik a keret. Ehhez kapcsoltan akarok az 50-es MTZ elejére szerkeszteni egy kerete amivel a szőlő alját tudom gyomirtani. Van elképzelésem, hogy is csinálnám, de ha valakinek van kiforrott megoldás és tudna tanácsot adni, esetleg fényképet feltölteni, azt nagyon megköszönném.
Úgy gondolom 2-2 szórófej elég az oldalakra.
Hány bar nyomás szükséges neki? Nem fogja szétnyoni a rendszert ha csak 4 (6) fúvókán jut ki az anyag a 20-24 helyett?
Köszi
Sziasztok.
Fiatal szőlőtermesztő vagyok Erdélyből, azt szeretném kérdezni, hogy harmadéves vörösborszőlőimet ( kékfrankos, shyra, blauberg ) felszabad e már huzni kordonmüvelésre ??? Meg még az érdekelne , hogy hány szőlőgerezdet hagyhatok ezeken a 3éves tőkéken .
Válaszotokat előre is köszönöm.
Az lenne a kérdésem támrendszerbe szánt akácoszlopot ki mivel szokott impregnálni a földbe kerülő részre gondolok.Le vannak kérgezve eredetileg 10%os rézgálic oldatba akartam mártogatni őket.Jó az ötlet?
Válasz #457. hozzászólásra
Eddig Leányka, Zöld Vertelényi és Rizling van, de ez a szölö már 40 éves és rengeteg a kiesett tö, kb 1/3-da hiányzik. A Leánykával nagyon meg voltam elégedve, ebböl a fajtából biztosan fogok kiültetni ha sikerül venem. De viszont a Zöld Vertelényit mellözném mert csak a bajom volt vele. Nem gyöztem permetezni betegségekkel szemben. Ezért kértem tanácsot ki milyen fajtát ajánlana, amivel jók a tapasztalatok. Ha valaki tudna még ajánlani azt szivesen meghalgatom.
A lentebb iró Erdős Laci egy igen megbízható szaporítóanyag termelő.
Bőtermő,ellenálló de gyengébb minőséget ad: Bianca pl
Jó minőség de kényes pl : Rizlingszilváni,Leányka
Szeretnék tanácsot kérni ki mien fehér oltvány borszölöfajtát ajánlana ami bötermö, lehetöleg nem késöérésü legyen, és biztonsággal termeszthetö legyen Magyarország északi részén, Szlovákia déli részén. Megköszönném ha valaki tudna ajánlani eladót akiben megbízhatok hogy minöségi oltványt árul. Legjobb lenne Komárom-Esztergom környékéröl.
Szeretnék egy tanáccsal szolgálni, nem okoskodásból, inkább jó szándékból, mint kollega: szőlőt (és más növényt se) évszak alapján permetezz, mert kár és ezzel együtt csalódás is érhet.
A szőlőt a fejlettségi állapotának megfelelően, és a várható vagy jelenlevő kártevők valamint kórokozók alapján kezelheted preventív módon programszerűen, vagy csak a szükséges mértékben előrejelzés alapján. Vannak nagyon jó módszerek az előrejelzésre, nem is feltétlenül milliós meteorológiai állomásokra gondolok.
Javaslom hogy vegyél egy szakkönyvet amikben részletesen le vannak írva a szőlő növényvédelmével kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek. És hogy a kérdésedre válaszoljak, ha azzal nyugodtabb vagy akkor egy lemosó permetet adhatsz a szőlődnek, de azt is csak szigorúan rügyfakadás előtt!! (ahogy mondtam nem évszak alapján!!)
Ha teljesen kezdő vagy jobb ha keresel egy teljes programot a neten mint pl ez :
http://www3.syngenta.com/country/hu/hu/cp/Novenykulturak-vedelme/Pages/Gyumolcskulturak.aspx
2047 hozzászólás
Válasz #490. hozzászólásra
Néró, Muskát elment (Mátra)
Kékfrankoson (Eger)is elég lagymatag a virágzás gombabetegségekkel még nincs gond ez a hideg és a rengeteg csapadék nem jött jól.Viszont most már negyedik napja nagyon jó az idő ,lehet ,hogy megembereli magát az időjárás.
BUCÓ!
Küld már el e-mailben a telefonszámod véletlenül kitöröltem.Ha még kell cucc amit vittél most szabad a gép tudok csinálni ha kell.
Válasz #480. hozzászólásra
Szia.Ez a gép a tied? Mert nekem is van egy
Válasz #466. hozzászólásra
Gondolóm hogy pont rosszkor jött rá ez a kellemetlen idő.
Szia Bucó.Baj van a szőlőben valamiért potyog a termés róla.
Ottonel muskotály 70 - 80 % ban a hideg idö miatt virágzásban elment ,
Traminira , Kozma Pálné muskotályra is többen panaszkodnak , a rossz termékenyülésre , egy tag az olaszrizlinért is agodott .
Holnap szétnézek , hogy mi a helyzet .
Szia,
Nem volt gyomírtva. Mg hiány lesz, legalábbis a tünet tökéletesen ráhúzható ennek hiányára. Én a Kiskunságban működök (Tiszaalpár).
Kadarkám és Kékfrankosom van, de fiatal úgyhogy ebben még nagy kárt nem tett a hideg. Mármint a termésben.
Gyomirtózva volt a terület mert a rásodródó gyomírtó is ilyes,iket okoz.
Vagy vmi hiánybetegség.
Egyébként merre milyenek a szőlők?
Felénk (alföld) Siralmasra sikeredett a virágzás...
Muscat-on 0 termés maradt, de szinte mindenen óriási károkat okozott a hideg és az eső......
Válasz #488. hozzászólásra
jó én nem értek hozzá egyáltalán
Válasz #487. hozzászólásra
Ez nem perenoszpóra. Szőlőorbáncra gondolok, vagy valami hiánybetegségre. Alul vannak ilyan levelek.
Válasz #485. hozzászólásra

ITT bővebben le van írva
Válasz #485. hozzászólásra

Papa "olajfoltként" emlegeti
Tisztelt Kollegák,

Ez mi?
Válasz #483. hozzászólásra
még csak elméleti síkon gondolkodunk, de amit lehet mi csinálnánk. főleg a gépi munka ill. a gépi telepítés költségei érdekelnének.
Válasz #482. hozzászólásra
Magadnak csinŕlod vagy csinŕltatsz mindent?
üdv mindenkinek
úgy látom itt többen jártasak a szőlőtelepítésben; egy olyan kérdésem lenne hogy, milyen költségei vannak a telepítésnek, az előkészületektől kezdve ha-ra levetítve? illetve a termőre fordulásig mennyiben más a szőlő művelése?
Válasz #479. hozzászólásra
Hát gondolom csak felszerelte próbaképpen mert csonkázni géppel még egy kicsit korai lenne.Nekem szőlőből csak 0,6hektár saját területem van arra pont elég a 300liter mindkét oldalt szórom oldalanként 3 fúvókával.Géppel gyomirtózni csak úgy éri meg ha mindkét oldalt fújod egy oldallal szarakodni nem gazdaságos.Én csonkázás közben még tárcsázni szoktam 4-ben nyomom így halad mind a 2 művelet.
Előbb lemaradt:

Ez az enyém:
A Facsik permetező meg a kolléga Novaturjánka végében van.
Remélem így érthető lettem.
Válasz #478. hozzászólásra
) 400 l-es. A gyártmányát még nem sikerült lenyomoznom, mert már semmi se olvasható, de szerintem lengyel lehet.
Mennyit tudsz levegyszerezni a 300 l-el? Mindkétoldalon szórod igaz?
Tegnap láttam itt nálunk olyan megoldást, hogy az MTZ elején föl van szerelve a csonkázó, vontatva meg húzza a Novaturt aminek kétoldalán ott van a Facsik permetező.
Jól néz ki. Összekapcsoltak két lassú menetsebességű, kis erőgépigényű munkát.
Az én permetezőm egy régebbi szántóföldi (univerzális
Facsik permetező
Egy kis Jessur-al 300l-es és kb annyi idős mint én de szépen működik.
Válasz #476. hozzászólásra
Bocsi, csak most kerültem gépközelbe.
Köszönöm ezt a nagyszerű ajánlatot, de mivel idő kérdése, hogy mikor csinálom meg magamnak, így legalább van motiváció. Sürget a fű, mert kaszálni nagyon nem szeretek. :)
Még arra válaszolj nekem légy szíves, hogy milyen permetezővel van neked összekapcsolva?
Válasz #475. hozzászólásra
Na akkor ne barkácsolj amíg legyomirtózol odaadom én Egerben lakom.
Válasz #474. hozzászólásra
Mátraalja.
Válasz #473. hozzászólásra
Te merre garázdálkodsz?
Válasz #472. hozzászólásra
Köszi a képeket!
Hasonlóra gondoltam én is. Tetszik a traktorra való felfogatásod, egyszerű és még a magassággal is lehet játszani.
Viszont nekem nagyobb játékra lesz szükségem a szélességállításnál, mert mások a sorközök, illetve ültetvény helyenként be van dőlve.
Na majd kialakul. Ha megcsináltuk, teszek fel róla képet.
Bence
Ennyi az egész asztalon lévő tartóba megy a traktorra fel le meg oldalra is tudod állítani.280-300as sorokban használom.Fúvóka oldalanként elég 1 a nyomást meg a határolóval úgy állítod ahogy akarod.

Válasz #470. hozzászólásra
Ok, este meglesem. Köszi
Válasz #469. hozzászólásra
Hali!
Én csináltam keretet, az orrsúlytartó helyére megy fel össz 2db fúvóka van rajta állítható minden irányban.Majd este rakok fel róla képet.
Sziasztok!
Van egy kis 400 l-es függesztett szántóföldi permetezőm amiről már hiányzik a keret. Ehhez kapcsoltan akarok az 50-es MTZ elejére szerkeszteni egy kerete amivel a szőlő alját tudom gyomirtani. Van elképzelésem, hogy is csinálnám, de ha valakinek van kiforrott megoldás és tudna tanácsot adni, esetleg fényképet feltölteni, azt nagyon megköszönném.
Úgy gondolom 2-2 szórófej elég az oldalakra.
Hány bar nyomás szükséges neki? Nem fogja szétnyoni a rendszert ha csak 4 (6) fúvókán jut ki az anyag a 20-24 helyett?
Köszi
Sziasztok.
Fiatal szőlőtermesztő vagyok Erdélyből, azt szeretném kérdezni, hogy harmadéves vörösborszőlőimet ( kékfrankos, shyra, blauberg ) felszabad e már huzni kordonmüvelésre ??? Meg még az érdekelne , hogy hány szőlőgerezdet hagyhatok ezeken a 3éves tőkéken .
Válaszotokat előre is köszönöm.
Válasz #465. hozzászólásra
Köszi!Azóta már megkérdeztem faipari szakit ő is ezt mondta.
Szia Sanyi74.
Mi újság a szőlőbe?
Válasz #463. hozzászólásra
Igen 1-2 napig áztatni benne, vagy megégetni a földbe szánt részt.
Cserszegi szőlőoltványt vásárolnék elfogadható árban akinek van kérem jelezzem üzenetben!
Üdv mindenkinek!
Az lenne a kérdésem támrendszerbe szánt akácoszlopot ki mivel szokott impregnálni a földbe kerülő részre gondolok.Le vannak kérgezve eredetileg 10%os rézgálic oldatba akartam mártogatni őket.Jó az ötlet?
Válaz #461 hozzászólásra

Nagyon köszönöm, most fogok telepíteni és már sikerült beszereznem, de azért köszönöm
Válasz #459. hozzászólásra
Szia Termelő2 !
Őszel tudok adni ha érdekel.
Válasz #451. hozzászólásra

nagyon köszönöm
Bianka gyökeres szőlővesszőt szeretnék venni

Tud valaki ajánlani ?
Válasz #457. hozzászólásra
Eddig Leányka, Zöld Vertelényi és Rizling van, de ez a szölö már 40 éves és rengeteg a kiesett tö, kb 1/3-da hiányzik. A Leánykával nagyon meg voltam elégedve, ebböl a fajtából biztosan fogok kiültetni ha sikerül venem. De viszont a Zöld Vertelényit mellözném mert csak a bajom volt vele. Nem gyöztem permetezni betegségekkel szemben. Ezért kértem tanácsot ki milyen fajtát ajánlana, amivel jók a tapasztalatok. Ha valaki tudna még ajánlani azt szivesen meghalgatom.
A lentebb iró Erdős Laci egy igen megbízható szaporítóanyag termelő.
Bőtermő,ellenálló de gyengébb minőséget ad: Bianca pl
Jó minőség de kényes pl : Rizlingszilváni,Leányka
De sok más fajta van még ami szóba jöhet.
Szeretnék tanácsot kérni ki mien fehér oltvány borszölöfajtát ajánlana ami bötermö, lehetöleg nem késöérésü legyen, és biztonsággal termeszthetö legyen Magyarország északi részén, Szlovákia déli részén. Megköszönném ha valaki tudna ajánlani eladót akiben megbízhatok hogy minöségi oltványt árul. Legjobb lenne Komárom-Esztergom környékéröl.
Koszonom!

Szia Ringó!
)
Szeretnék egy tanáccsal szolgálni, nem okoskodásból, inkább jó szándékból, mint kollega: szőlőt (és más növényt se) évszak alapján permetezz, mert kár és ezzel együtt csalódás is érhet.
A szőlőt a fejlettségi állapotának megfelelően, és a várható vagy jelenlevő kártevők valamint kórokozók alapján kezelheted preventív módon programszerűen, vagy csak a szükséges mértékben előrejelzés alapján. Vannak nagyon jó módszerek az előrejelzésre, nem is feltétlenül milliós meteorológiai állomásokra gondolok.
Javaslom hogy vegyél egy szakkönyvet amikben részletesen le vannak írva a szőlő növényvédelmével kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek. És hogy a kérdésedre válaszoljak, ha azzal nyugodtabb vagy akkor egy lemosó permetet adhatsz a szőlődnek, de azt is csak szigorúan rügyfakadás előtt!! (ahogy mondtam nem évszak alapján!!
Válasz #446. hozzászólásra:
Fajtajelleg
A cserszegit nehéz fel erőltetni, inkább hoz 1232312 hónajhajtást mint hogy felfelé induljon.
A zöldmunkájára nagyon oda kell figyelni és akkor felmegy.
Ha teljesen kezdő vagy jobb ha keresel egy teljes programot a neten mint pl ez :
http://www3.syngenta.com/country/hu/hu/cp/Novenykulturak-vedelme/Pages/Gyumolcskulturak.aspx
Lemosónak : Nagydózisú ként , Az irtja az atkát is
Sziasztok,van pár szolotovem,de kezdo vagyok tavaszal mivel kell permetezni?
Válasz #383. hozzászólásra
Szia kalcsob !
Mi 100e Ft-tól forgatunk. De az ár füg a talajtól és ,hogy oda visza tudunk-e menni!
Válasz #447. hozzászólásra
NEM!Talajfertőtlenítés telepítés előtt meg specifikus szer ,keresek valami vegyszernevet.