uborka

Az üvegházakban fejlődő növényeket védik az eljárással – fotó: pixabay.com

Tartós védelmet nyújthat a növények számára

Az üvegházak belső hőmérséklete a napsugárzás hatására erősen felemelkedik, ami árt a növényeknek. Az angliai Bristoli Egyetem kutatói megállapították, hogy az üvegházak belső festéssel történő árnyékolása mérsékelheti a belső hőmérsékletet, és költséges hűtőenergia alkalmazása nélkül is tartós védelmet nyújthat a növények számára az egyébként akár súlyos terméskiesést okozó nyári hőség ellen – írja a hortidaily.com hírportál.

Speciális festéket és technológiát dolgoztak ki

Az angol Albotherm startup vállalat erre a célra a Rothamsted Kutató Intézettel közösen egy speciális festéket és technológiát dolgozott ki egy festékbevonatnak az üvegház falára történő felhordására.

Ez lehetővé teszi az üvegházi termelők számára, hogy – 18 és 45 Celsius-fok közötti külső hőmérséklet esetén – pontosan beszabályozzák a hőmérsékletet a mindenkori üvegházi növények igényeihez igazítva.


Lakóépületek és irodaházak esetében is alkalmazható

A vállalat a technológia tökéletesítésén dolgozik, és az új üvegházakat már eleve a védőbevonattal gyártott üveglapokból javasolja felépíteni. Ez a technológia egyébként lakóépületek és irodaházak esetében is alkalmazható, a jelenleg használt légkondicionáló berendezéseknél hatékonyabb és olcsóbb hűtést biztosít.