Az idén a Németországba irányuló magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari export meghaladhatja a tavalyi rekordszintet is – közölte a földművelésügyi miniszter kedden Budapesten, nemzetközi sajtótájékoztatón. Fazekas Sándor elmondta: a múlt évben a Németországba irányuló magyar agrár- és élelmiszeripari kivitel értéke elérte az 1,222 milliárd eurót, ami rekordnak számít, és mintegy 8 százalékkal volt magasabb az előző évinél.

Hozzátette: 2016 első négy hónapjában folytatódott a dinamikus növekedés, aminek alapján az idén várhatóan

eléri az 1,3 milliárd eurót a németországi kivitel.

Ehhez azonban több árut kell értékesíteni a tavalyinál, mert az árak nyomottak – jegyezte meg a miniszter.

Magyarországnak a kiváló politikai mellett a kereskedelmi kapcsolatai is gyümölcsözőek Németországgal. Ezért is nagy megtiszteltetés Magyarország számára, hogy 2017 januárjában díszvendége lesz a berlini Nemzetközi Zöld Hétnek. A kiállítás Európa legnagyobb – és a világ egyik legjelentősebb – mezőgazdasági és élelmiszeripari vására. Így mintegy 400 ezer látogató előtt mutathatja be az ország a magyar élelmiszeripar kiválóságait – mondta Fazekas Sándor.

export

Idén a nyomott árak miatt több árut kell exportálni a tavalyinál – fotó: iStock

Az ország legfontosabb exportcikkei a baromfihús, a feldolgozott és feldolgozatlan zöldségtermékek – paprika, sárgabarack, görögdinnye, meggy, különböző konzervipari termékek –, a közismert magyar kolbászok és szalámifélék, vagy például a GMO-mentes magyar méz.

Emellett, bármilyen hihetetlen, sört is exportál Magyarország Németországba, például a kézműves (craft-beer) típusokból – jegyezte meg a szakminiszter. Németországban

egyre népszerűbbek a magyar borok.

A német szakemberek is úgy látják, hogy ez az az ágazat, ahol a legnagyobb fejlődés ment végbe Magyarországon –tette hozzá.

Lipcsey György, az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. (Amc) ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: egy teljes pavilont, mintegy 1600 négyzetmétert kapnak a magyar cégek a berlini bemutatkozásra. A magyar kiállítás megrendezésére 560 millió forintot fordítanak – tette hozzá.