Minden harmadik magyar arra számít, hogy nyugdíjasként is dolgoznia kell majd a megélhetéshez. A megkérdezettek mindössze 26 százaléka gondolja úgy, hogy mostani jövedelmének minimum 80 százalékát kézhez fogja kapni, a válaszadók 40 százaléka pedig jelenlegi fizetésének felére vagy annál is kevesebbre számít az államtól időskori juttatásként – derül ki az Union Biztosító nyugdíjcélú megtakarítást vizsgáló felméréséből.

A 26-35 évesek közel harmada szerint a jelenlegi fizetésének 10-20 százalékát kellene már most nyugdíjcélú megtakarításra félretennie, hogy legalább a mostani színvonalon élhessen majd. Minél korábban kezdi el valaki a megtakarítást, annál könnyebben tudja összegyűjteni a nyugdíjas korban szükségessé váló lejárati összeget. Fiatalon akár már havi ötezer forint is elegendő lehet ahhoz, hogy nyugdíjasként milliókat kapjon kézhez valaki – magyarázta Bóna Katalin, az Union életbiztosítási ügyvezető igazgatója.

Minden harmadik magyar arra számít nyugdíjasként is dolgozni kell — fotó: Shutterstock

A magyarok 60 százaléka egyáltalán nem tesz félre öregkorára, a 36-40 évesek 67 százaléka nem rendelkezik semmilyen nyugdíjcélú megtakarítással. Akiknek lenne miből, azok sem feltétlenül gondoskodnak anyagi biztonságukról. Még azok között is, akik jövedelmükből minden hónapban meg tudnak takarítani kisebb-nagyobb összeget. Jelenleg 25 százalék azok aránya, akik egyáltalán nem tesznek félre nyugdíjas éveikre – tette hozzá Bóna Katalin.A jelenlegi negyvenesek szerint mivel nem tudnak megtakarítani a szűkös anyagi helyzet miatt, sírig tartó munkára számítanak.