Lassan véget ér a növényvédelmi szezon, de azért még vannak feladataink!
A dióburoklégy a talajban telel át, ezért érdemes összeszedni a lehullott fekete termést, és a fán sem szabad beteg szemeket hagyni. Néhol permetezésért kiált a csonthéjasok blumeriellás lombhullása, és elkezdték a beköltözést, de még az ágyásokban, gyümölcsfákon is szívogatnak a poloskák. A csigák sem alszanak még téli álmot.

Martonvásári Kukorica Bemutató – megújult portfólióval! – VIDEÓ (PR-cikk)
A Marton Genetics az idei martonvásári kukoricabemutatón a megújulás témakörét helyezte a középpontba – és a jól ismert hibridek mellett a termékpaletta legújabb tagjait is bemutatta a nagyközönség előtt –, amelyek már ettől az évtől elérhetők lesznek a termelők számára.

Indul a diószezon – vajon meddig emelkednek az árak?
Az árak emelkedése a piaci árusok szerint a termés kiszáradásával még intenzívebb lesz, és a tavalyról megmaradt, gondosan bezacskózott dió is felértékelődik, eladásra kerülhet.

dió

Elkerített vagy jelölt magánterületen lévő fáról vagy alóla diót szedni tilos! – A szerző felvétele

Megvan az igazi bűnös? Nem maga a glifozát, hanem a segédanyagok mérgezőek
A növényvédő szerek engedélyezése ugyan rendkívül bonyolult és alapos folyamat, mely során egy hatóanyagnak számtalan kritériumnak kell megfelelnie, a különböző kutatási módszerek fejlődésével párhuzamosan mégis több, korábban relatíve ártalmatlannak ítélt vegyület esetében derül fény arra, hogy a nem célszervezetekre nézve káros biológiai hatásokat gyakorol.

Ezekre a fizetési határidőkre és szabályokra kell odafigyelnie a gazdáknak szeptemberben
Bár javában zajlik az aratás, nem árt odafigyelni az adminisztrációs kötelezettségekre sem.

A repce túlélése ősszel egy hajszálon múlhat (PR-cikk)
A repce-vetésterület nagyságát az előző évek hozamai és felvásárlási árai befolyásolják. Idén ősszel a repce vetésterülete csökkent, de a régi repcések megmaradtak ennél a növénynél.

repce

Heterogén repceállomány.

Összefogásban az erő! Komplex bemutató a jövedelmező almatermesztésért – VIDEÓ (PR-cikk)
A KITE Zrt., a Malagrow, az UPL Hungary Kft. almatechnológiai bemutatót tartott Nyírmada határában. A három innovatív vállalat partneri összefogással állt a termelők mellé – és megmutatták komplex megoldásaikat a jövedelmező almatermesztéshez.

Bárki licitálhat több mint 7300 hektár állami földterületre
2020. szeptember 21-én indul a földértékesítési program harmadik üteme. Az Agrárminisztérium célja továbbra is az osztatlan közös földtulajdon felszámolása. A több mint 6300 db ingatlanra bárki tehet vételi ajánlatot elektronikus úton, egészen október 21-ig.

Elkerülhetetlen-e a katasztrófa a hazai húspiacon a német sertéspestis miatt?
Öt napja jelentette be a német agrártárca, hogy egyes vaddisznóállományokban megtalálták a sertéspestist. A húságazat már látja a kereslet csökkenésének vészjósló jeleit, sőt három ázsiai ország bejelentette a német sertéshús importjának leállítását.

vaddisznó

Vaddisznóban találtak afrikai sertéspestist a német hatóságok – fotó: Pixabay

A malmok kénytelenek emelni az áraikat – drágulni fog a liszt
Nagyobb a kereslet a kevesebb étkezési búzára, ez pedig feljebb tornázta az árakat.

Megkezdődött az átmeneti támogatások kifizetése!
A Magyar Államkincstár (Kincstár) a múlt héten megkezdte a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került agárvállalkozások átmeneti támogatásainak kifizetését. Első körben 3,12 milliárd Ft-ot utaltak ki összesen 13000 kertészeti tevékenységet végző, méhész gazdálkodó, valamint tejhasznútehén-tartó számára.

Így ismerhetjük fel a kénhiány tüneteit a növényeinken
A kénhiányban szenvedő növény fejletlenebb, a növekedésgátlás tünetei a lombozaton erősebben mutatkoznak, szemben a gyökérzettel, ahol súlyos hiány esetén is fejlett, elágazó gyökérzet alakul ki.

saláta

Az agrokémia a ként a növénytáplálásban betöltött szerepe alapján a hatodik legfontosabb tápelemnek tartja – fotó: Shutterstock

Mit tegyünk a repcével ősszel? (PR-cikk)
A repce őszi menedzselése képzi az alapját egy igazán jó termésszintnek. Az őszi teendőink célja, hogy olyan repcét „engedjünk a télbe”, ami 8-12 levelet és kb. 30 cm-es karógyökérzetet fejlesszen, minimum 1 cm-es gyökérnyakátmérővel. Ha ezeket a paramétereket el tudjuk érni, akkor nyugodtak lehetünk afelől, hogy a növényünk át fog telelni. Ahhoz viszont, hogy ezt a fejlettséget a növény el is tudja érni, az őszi teendőket kézben kell tartani.

Öntözési közösség: így végre megérheti belevágni az öntözéses gazdálkodásba?
Miért érheti meg öntözési közösséget alapítani és mik lehetnek a buktatói? Megkérdeztük az ország első öntözési közösségének vezetőjét.

Eljött a szemléletváltás ideje... (PR-cikk)
Vajon ki számol utána, de a hazánkban több mint egymillió hektáron termesztett kukorica betakarítását követően akár 12-14 tonna növényi maradvány is visszamarad a területen. Ennek legnagyobb része a káliumban gazdag szár, de jelentős a gyökerek mennyisége is.

Több százezres bírságra számíthat, ha ezt teszi a kertjében! (PR-cikk)
2021. január elsejétől országszerte betiltják az avar és a gallyak égetését, számos önkormányzat azonban a kérdést már korábban rendeleti úton szabályozta, így az ország jelentős részén most is érvényben van a tilalom. De hogyan tudjuk a leghatékonyabban feldolgozni az őszi kerti munkák során felhalmozódott zöldhulladékot?

stihl

Az összegyűjtött zöldhulladékot komposztáljuk, így még hasznot is hoz.

A támogatás is elúszhat, ha nem figyelünk
A területalapon nyújtott támogatások egyik alapfeltétele a minimumkövetelmények betartása.

Miért jobb a folyékony NPK kijuttatása a szilárd műtrágyánál? Megmutatjuk! – VIDEÓ (PR-cikk)
Kisvárda közelében, homoktalajon, repceárvakelésen mutatjuk be a Vulcan folyékony NPK-kijuttatás módját. Kitérünk a permetezőgép beállítására is!

Növényvédelmi előrejelzés: Tömeges a repcebolha betelepedése
Az almaültetvényekben lelassult a betegségek terjedése, a csonthéjasok esetében pedig továbbra is a moníliás gyümölcsrothadás a fő veszély. Az Agroinform.hu 2020. évi 38. heti növényvédelmi előrejelzése.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.