Mától teltházzal várja látogatóit az AGROmashEXPO és Agrárgépshow kiállítás. A miniszteren kívül Ganczer Gábor, a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója, valamint Harsányi Zsolt MEGFOSZ-elnök is köszöntötte a kiállítókat és a látogatókat. Az ünnepélyes megnyitón átadták a már korábban odaítélt termékfejlesztési díjakat is. Az AGROmashEXPO-t immár 35. alkalommal szervezi az idén 50 éves évfordulóját ünneplő HUNGEXPO Zrt. A MEGFOSZ tulajdonában lévő AgrárgépShow csatlakozásával napjainkra az AGROmashEXPO az agrárágazat csúcsrendezvényévé vált, amelyet külföldön is ismernek és elismernek.

Az agrárium 21,4 százalékkal járult hozzá a GDP-növekedéshez

A mezőgazdaság kibocsátása 2010 óta több mint 55 százalékkal nőtt, 50 ezer új munkahely létesült, ebből a tavalyi eredmény 16 500 – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A nemzetgazdaság húzóágazata lett az agrárium, a legfrissebb adatok szerint 21,4 százalékkal járult hozzá a GDP-növekedéshez, és az exporttöbbletben is meghatározó szerepe volt. Mindez elképzelhetetlen a technika, a gépesítés fejlődése nélkül – tette hozzá.

Biztató jelként értékelte, hogy az agrárium úrrá tudott lenni olyan válságokon – tejágazati, sertés, baromfiinfluenza –, amelyekbe máskor belerokkant volna.

fazekas

Fazekas Sándor: a nemzetgazdaság húzóágazata lett az agrárium – fotó: Agroinform.hu

A miniszter kedvezőnek ítélte a mezőgépipar és gépkereskedelem idei kilátásait, mint mondta, 2017 a gépgyártó k és a kereskedők számára is a növekedés éve lesz. Hozzátette, adottak a feltételek a magyar agrárium további fejlődéséhez, az elmúlt hat év következetes munkája erre jó alapot ad. A sikeres folytatáshoz az agrárágazat valamennyi szereplőjének együttműködése kell: a termesztésben, a termelésben, a gépgyártásban és -forgalmazásban, az államigazgatásban. A közép- és felsőfokú oktatás, valamint a kutatás-fejlesztés megújítása is szükséges hozzá – nyomatékosította.

Egy talpaltnyi szabad hely sincs a kiállításon

A HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója bejelentette: szinte egy talpaltnyi szabad hely sincs az AGROmashEXPO-n. Idén 300-an állítanak ki, közöttük 36 külföldi cég is megtalálható. Ganczer Gábor is méltatta a mezőgazdaság eredményeit, és egy mondással szemléltette a változást. Mint idézte, régebben négy ellensége volt az agráriumnak: a tavasz, a nyár, az ősz és a tél; ma már ha esik, „ha fagy”, akkor is jó, és egyre jobb, sőt lenyűgöző teljesítményt nyújt.

agromash

Teltház a kiállításon – fotó: Balogh Zoltán/MTI

Pedig a kihívások nagyok, a negyedik ipari forradalom zajlik most a mezőgazdaságban is – fejtegette. Már nem elég a földhöz érteni, a digitális világ, a preciziós gazdálkodás fortélyait is ismerni kell. Szólt az előttünk álló generációváltásról is. Az ebben érintett fiatalok jellemzője, hogy egy belvárosi start-up irodában vagy egy tanyasi munkahelyen egyaránt el tudjuk képzelni őket, az íróasztaluk legalábbis semmiben sem különbözik egymástól. A két világ együtt mozgására, átjárhatóságára egy kifejező adattal is szolgált: egy átlagos autó 4000 alkatrészt tartalmaz, egy átlagos traktor pedig  9000-et. Végezetül reményét fejezte ki, hogy jó üzletek köttetnek a kiállításon.

Új támogatók a Legyél te is mezőgépész programban

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) elnöke elmondta: tavaly – az előző évihez hasonlóan – mintegy 155-160 milliárd forint volt a magyarországi mezőgépforgalom, ami idén a 165-170 milliárdot is elérheti.

Sokkoló adatokkal is előállt: a mezőgazdaságban tízből kilenc gazda szakemberhiánnyal küzd. Ennek oka, hogy évente kevesebb mint 500 diák végez mezőgépészként, noha ennek tízszeresére lenne szükség. Több mint 100 gépforgalmazó összehangolt együttműködésének köszönhetően átfogó, 11 pontból álló képzési és karrier programot állítottak össze, mely tartalmazza a mezőgépészképzéseket, a szakmai gyakorlat elvégzésének helyszíneit és a karrierlehetőségeket is.

HarsányiHarsányi Zsolt: a mezőgépész program egyik alappillére a duális képzés – fotó: Agroinform.hu

A legyél te is mezőgépész program egyik alappillére a duális képzés, ennek keretében 30 szakiskolában oktatják a leendő mezőgazdasági gépészeket. A tanintézmények a közelben működő cégekkel szoros együttműködésben lehetőséget adnak arra, hogy a tanulók a cégek által tartott előadásokon, kihelyezett gyakorlati órákon vegyenek részt. A duális képzés legnagyobb előnye, hogy mire a diákok befejezik tanulmányaikat, 1-2 éves gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, sőt a legtöbb esetben már biztos állásuk van – emelte ki.

Harsányi Zsolt bejelentette azt is, hogy a Földművelésügyi Minisztérium „felelős támogatása” mellé más támogatók is felsorakoznak. Például egy kereskedelmi bank szintén felkarolja a programot, ez az együttműködés aláírás előtt áll – mondta el.

A díjazottak átvették az elismeréseket

A szervezők már a kiállítást megelőzően, decemberben nyilvánosságra hozták, kik nyerték termékfejlesztési nagydíjakat, illetve különdíjakat.  Az ünnepélyes megnyitón került sor az átadtásra.

díj

A díjazott cégek képviselői – fotó: Balogh Zoltán/MTI

NAGYDÍJAK

Hazai Termékfejlesztési Díj – logisztika kategória
- Digitroll Kft. Digitroll Xeed System, vetés-ellenőrző rendszer

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – gépesítés kategória
- Agrolánc Kft., Antonio Carraro Tony 9800 TR traktor
- Agrotec Magyarország Kft., New Holland T5. 120 EC traktor Tier 4B motorral
- Axiál Kft., Claas Lexion 780 Terra Trac arató-cséplő gép

KÜLÖNDÍJAK

Hazai Termékfejlesztési díj – logisztika kategória 
- Fliegl Kft., Fliegl DP W 180 B bálaszállító pótkocsi
- Két-Kata Kft., Kubota M8540N Távtrak, rádiótávirányítással is vezérelhető keskeny nyomtávú traktor

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – gépesítés kategória
- Agro-Békés  Kft., Case IH Luxxum traktor
- Axiál Kft., Manitou MLT 737 130 PS Plus teleszkópos rakodógép
- CHH Gépkereskedő Gyártó és Műszaki Szolgáltató Kft., Cimbria Sea CHROMEX elektronikus osztályozógép
- Güttler Kft. Alien K 5000 packerInvest Gépkereskedelmi Kft., Case IH 100 Luxxum traktor
- KITE Zrt., JCB 541-70 Agri Pro teleszkópos rakodógép
- Lakkos Kft., Feder Futur H30 axiálventillátoros permetezőgép
- Valkon 2007 Kft., Kramer KL25.5e elektromos üzemű homlokrakodó

Az Agroinform.hu is várja a látogatókat

Idén is szakmai konferenciák és fórumok várják a látogatókat, köztük az Agroinform.hu rendezvénye is. Január 26-án Mi terem a neten? agrármarketing-konferenciánk olyan aktuális témákkal foglalkozik, mint a generációváltás vagy az online marketing fejlesztések, de szó esik a közeledő PREGA-konferenciáról is.

Az AGROmashEXPO-n, az AgrárgépShow-n, valamint a Magyar kert, Szőlészet és pincészet társkiállításokon mintegy 40 ezer négyzetméteren több mint 300 kiállító, köztük 36 külföldi, mutatja be termékeit, kínálja szolgáltatásait – fotó: Agroinform.hu