Mi inspirálta az OMÉK Szakmai Nap megrendezését?

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) a magyar agrárium, az élelmiszerágazat ünnepe és egyben a legnagyobb ilyen jellegű kiállítás hazánkban. A szakmai kiállítás mindig is a nagyközönség kedvence volt változatos, szórakoztató, kulturális programkínálatának köszönhetően, illetve az igen népszerű állat- és mezőgazdasági gépbemutatók miatt.

Korábbi kiállításaink alkalmával a szakma oldaláról komoly igény mutatkozott az iránt, hogy nagyobb hangsúlyt kapjanak a szakmai programok és a tudástranszfert megvalósító konferenciák. Ezért úgy döntöttünk, ez alkalommal, 2017-ben nem csupán több szakmaisággal és programkínálattal készülünk az OMÉK ideje alatt, ennél többet adunk, egy teljes, önálló napot szentelünk a szakma képviselőinek. Így jutottunk el – az OMÉK történetében először – egy nulladik, OMÉK Szakmai Nap megszervezéséhez.

Kik az esemény célcsoportja, kiknek a jelentkezését várják?

Kiemelt célunk, hogy a legnagyobb hazai agrárszakmai és élelmiszerágazati döntéshozókat, beszerzőket, cégeket, kis és közepes vállalkozókat, szakmaközi szervezeteket és a szakma iránt elkötelezett és tenni akaró érdeklődőket egyaránt vendégül lássuk ezen a napon. Nagyon röviden azt mondhatom, ha Ön tudni szeretné, hogy mit rejt a hazai agrárium jelene és jövője, ha a legújabb trendekről szeretne friss információt kapni, vagy ha csupán találkozni, tárgyalni szeretne a szakma legjobbjaival, vagy a politikai színtéren e szakterülettel foglalkozó szakemberekkel, akkor az OMÉK-on van a helye.

Daróczi LÁszló

Daróczi László: "Idén egy teljes, önálló napot szentelünk a szakma képviselőinek" – fotó: AMC

Mivel egészíti ki ez az esemény az egyébként is színvonalas és népszerű OMÉK-ot?

Az idei, 78. OMÉK szervezőiként nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy szakmai közönségünket minden eddiginél gazdagabb és értékesebb programkínálattal lepjük meg. A 2017. szeptember 19-i OMÉK Szakmai Napon elismert szakértőkkel elemezzük az agrárium és élelmiszergazdaság üzleti kockázatait és lehetőségeit.

Ezen a napon rendezzük meg Magyarország első "Nyitott tér" Agrár Workshop-ját és emellett üzletember találkozók is színesítik majd a programot.

A szakmai napon a szántóföld, a kertészet, az állattenyésztés és az élelmiszergazdaság területén az üzleti, szabályozási és erőforrás szempontból a vállalkozások számára hasznos témákra fókuszálunk. A rendezvény kiemelt témája lesz többek között: a mezőgazdasági fenntarthatóság és a modern technológiai újdonságok, innovációk színvonalas választéka, a kereskedelmi láncokba való bekerülés feltételei, az agrárfinanszírozás lehetőségei és a piacralépést segítő hatékony marketingeszközök bemutatása.

Az OMÉK Szakmai Nap hivatalos programjában elsőként „Kihívások és üzletfejlesztési lehetőségek a fő termékpályák mentén” címmel Kemény Gábor, az Agrárgazdasági Kutató Intézet információs igazgatója tart majd helyzetelemzést, mellette pedig több külföldi szaktekintélynek is szeretnénk lehetőséget adni a felszólalásra. Az esemény weboldalán található részletes programot ennek megfelelően frissítjük.

Daróczi LÁszló

Daróczi LÁszló: "A szántóföld, a kertészet, az állattenyésztés és az élelmiszergazdaság területén az üzleti, szabályozási és erőforrás szempontból a vállalkozások számára hasznos témákra fókuszálunk" – fotó: Agroinfrom.hu

Mik voltak a fő szempontok a program összeállításában?

Nemzetközi példák és tapasztalatok mentén haladtunk. A már említetteken túl kiemelt célcsoportként tekintünk a családokra és a jövő magyar agráriumát megteremtő fiatalokra is, ezért tematikánkban is szeretnénk megmutatni mindazokat az újdonságokat, amelyek napjaink agráriumát jellemzik. Mára messze nem azt a világot mutatja a mezőgazdaság, amit egykoron, gyermekként az iskolapadban megtanultunk, olyan technikai, informatikai, szakmai megújhodáson ment át az utóbbi években ez az ágazat, ami a hagyományok megőrzése, értékként kezelése mellett

az újításokra nyitott, magabiztos és professzionális szaktudást követel utódainktól.

Az esemény otthont ad egy hazánkban úttörő programnak, az első Agrár "Nyílt-tér" workshopnak. Mire számíthatnak itt a résztvevők?

A Nyitott tér (Open Space) Workshop módszer az agráriumban az innovációra és együttműködésre nyitott szakmai szemlélet kialakítását segíti a résztvevők aktív bevonásával. Bár Magyarországon még újdonságnak számít, a világ számos táján bevett módszertan konferenciákon és vállalaton belüli döntéshozatalnál egyaránt.

A szakmai napon lesz az I. Magyar „Nyitott tér” Agrár Workshop, ami a „Kiszámítható jövő, kiszámítható gazdálkodás, avagy hogyan csökkenthetem vállalkozásom kockázatait?” címet viseli és a „Lehet-e a globalizáció nyertese a hazai agribusiness?” kérdést járja körül.  Ebben Varga Péter, a Millefolium Stratégia Kft. képviseletében tart bemutatót, tájékoztatást adva a workshopnál használt open space technikáról is.

Az üzlet, szabályozás és erőforrások tematikája három idősávban a teljes délutánt kitölti majd. A „Nyitott tér” módszer eredményeként pedig megannyi témában tágíthatjuk elméleti és gyakorlati ismereteinket, a közös, együttes munka eredményeként az alkotás felemelő élményével gazdagodhatunk, s megtapasztalhatjuk azt is, hogy mindenki jó valamiben és mindenki tud valami olyat, amire másnak szüksége lehet. A workshop befejeztével lehetőséget biztosítunk a megjelenteknek, szervezett és professzionális körülmények közötti üzleti egyeztetésre, amelyet követően ünnepélyes fogadás keretében zárjuk le az eseményt.

A Szakmai Nap egy nagyon fontos kulcskérdés köré szerveződik. Ön szerint hová tart a hazai agribusiness? Mik napjaink legfontosabb befolyásoló tényezői?

Ez már egy olyan összetett kérdés, amelynek megválaszolásához lehet, hogy még egy önálló OMÉK Szakmai Nap időtartama sem lesz teljes mértékben elegendő. Aki tudni szeretné a választ, az jöjjön el az OMÉK Szakmai Napjára és figyeljen nagyon, majd hagyja leülepedni mindazokat az információkat, amelyekre nálunk szert tesz.

A saját szakterületén mindenki leszűrheti azokat az információkat, amelyek segítenek meghozni a jövőbeli, helyes üzleti döntéseiket.

Ezt a folyamatot, hitem szerint hatékonyan erősíti majd a világ második legnagyobb kiállításszervező vállalatának szereplése is az OMÉK-on. 2017 szeptember 20-án délelőtt, az UBM Allworlddel együttműködve piacismereti és nemzetközi kiállításokra való felkészülést segítő workshopot szervez az AMC.

Mindazok, akik kiváló minőségű hazai termékeink exportjával foglalkoznak, avagy azt tervezgetik, hogy a jövőben erősítik majd külkereskedelmi kapcsolataikat, esetleg bár eddig nem tették, de terveik szerint be kívánnak lépni az export piacra, azoknak érdemes meghallgatnia, az UBM Allworld hazánkba érkező képviselőit, akik saját szakterületükön professzionális tudással rendelkeznek.a

Az OMÉK Szakmai Nap szervezői a Földművelésügyi Minisztérium, az Agrármarketing Centrum és az Agroinform.hu. A részletes program megtekintéséhez és a regisztrációhoz kattintson ide.

Az esemény szakmai- és médiapartnerei:

OMÉK