Orbán Viktor zártkörű megbeszélést folytatott Kulik Zoltánnal, a Vitafort Zrt. vezérigazgatójával agrárstratégiai kérdésekről, ezt követően megtekintette a cég takarmánygyártó üzemeit.

Az agrárágazat versenyképességének növelése érdekében együtt kell működnie minden szereplőnek az agrároktatástól kezdve a finanszírozási eszközöket biztosító bankig, amihez az állam az EU-s források és hazai támogatások prioritásain keresztül a megfelelő gazdasági keretek biztosításával tud a leghatékonyabban hozzájárulni. Erről is szó volt egyebek mellett Orbán Viktor miniszterelnök és Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója zártkörű megbeszélésén.

Miről beszéltek még?

A kormányfő és a cégvezető - azon túl, hogy megvitatták a magyar agrárium versenyképességét és a magyar agrárexport lehetőségeit is - szót váltottak a magyarországi takarmánypiac helyzetéről, az agrárium forgóeszköz ellátottságáról, hitel lehetőségeiről.

Elemezték továbbá a magyarországi állatállomány és növénytermesztés kapcsolatát, valamint a fordított ÁFA pozitív hatását a piacgazdaságra. A megbeszélésen szóba került a forint árfolyam hatása a mezőgazdasági termelésre, a kis-, közepes és a nagygazdaságok támogatása, illetve ezek trendfordulói is.

Siker

Orbán Viktor és Kulik Zoltán véleményt cseréltek az oktatás, az agráregyetemek helyzetéről is. A megbeszélésen szóba kerültek még a feldolgozóipar nehézségei, a bankrendszert érintő ügyek és az európai uniós támogatások is.

A látogatás során a miniszterelnöknek bemutatták a Vitafort Zrt. tevékenységét, termelő üzemeit, az elmúlt időszakban európai uniós támogatással megvalósult üzemi fejlesztéseket is. A látogatás után a miniszterelnök a Dabas Rádiónak nyilatkozva szép sikernek nevezte a Vitafort eredményeit, hozzátéve: ennek kívánt nyomatékot adni a látogatásával.