Megkönnyebbülés a baromfitartóknak – elhárult a veszély
A kedvező járványügyi helyzet alapján az országos főállatorvos visszavonta a baromfik zárt tartására vonatkozó előírást. Az enyhítő intézkedés részleges, hiszen az állatok zártan etetése és itatása továbbra is kötelező marad.

Most végre a kisméretű gazdaságok is jól járnak! (PR-cikk)
2016-ban indult útjára a „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása” című felhívás. Akkoriban ritkította az indulókat az a kikötés, miszerint főállású mezőgazdasági termelők pályázhattak csak. Most fordult a kocka.

Már most károsíthat a cseresznyelégy – ideje cselekedni!
Nagy figyelmet igényel most a gyümölcsös!

cseresznye

El lehet kezdeni a védekezést a csersznyelégy ellen (a kép illusztráció) – fotó: Pixabay

Új megoldás 2021-ben a napraforgó állományszárítására! (PR-cikk)
A napraforgó területe 600-700 ezer hektár között változik Magyarországon, ezzel a 3. legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. Állományszárítása fontos technológiai elem a termesztéstechnológiában.

Gazdanapló, földmodul, nitrátjelentés – Minden adminisztrációt levesz a válladról ez a szoftver! (PR-cikk)
Kifutott az egységes kérelem beadási időszak, kezdünk naplózni. Ebben nagy segítség a gazdálkodók számára az ARASZ szoftver.

Rossz a helyzet a földeken, most kell felkötnünk a gatyát!
Nagy odafigyeléssel még menthető a kár, amit az extrém hideg tavasz okozott a szántóföldeken és a gyümölcsösökben.

gyom

Itt bizony már kifutottak a gyomok a herbicidre érzékeny fenológiai állapotból, de a gyomszabályozás még váratott magára a szeles és hideg időjárás miatt – fotó: Lepres Luca

A vadállományt megtizedelő rejtélyes betegség okait is itt kutatják (PR-cikk)
A Genetika és Biotechnológia Intézet 107 fő munkatársával együtt a kutatás-fejlesztésre, az innovációra, továbbá az oktatásra és az eredmények hasznosítására fókuszál. Ismerjük meg a Genetika és Biotechnológia Intézet munkáját közelebbről, dr. Posta Katalin intézetigazgatóval készített interjún keresztül.

Jön az első kaszálás: mivel és hogyan álljunk neki, ha a jó minőségű takarmány a cél? (PR-cikk)
Aki jó minőségű takarmányt akar, nagyon sok szempontot figyelembe kell vennie. Mit és mikor fog betakarítani, hogyan fogja tárolni a szénát vagy a lucernát. Nézzük, mi az, ami a gépeken múlik!

Bejelentette az agrárminiszter: egy hónapon belül 600 milliárd hullik a gazdák ölébe
Az agrártárca ebben az évben több mint 950 milliárd forint felhasználását és kifizetését teszi lehetővé a gazdáknak, ami meghaladja a megelőző hét év teljes támogatási összegét – mondta az agrárminiszter.

miniszter

Nagy István: idén több mint 950 milliárd forintot kapnak a gazdálkodók

Növénytermesztéssel foglalkozik? Előzze meg a nagyobb bajt az EnviAGRO riasztási szolgáltatásával! (PR-cikk)
Minden gazda rémálma, hogy nem veszi észre időben, ha valamilyen gond adódik a termésével. Szeretne automatikus értesítést kapni, ha veszélyben a termése? Csökkentse anyagi kárát ezzel az egyszerű webes szolgáltatással!

Hogyan permetezz tavasszal a biokertedben? (PR-cikk)
A legtöbben arra törekszünk, hogy ne kelljen szintetikus anyagokat alkalmaznunk a kertben. A biokertekben használható szerek közül kiemelkedő fontosságúak a kéntartalmú és a réztartalmú szerek, az olajemulziók, valamint a növényi kivonatok.

Újabb adókönnyítések a mezőgazdaságban! Ezek a legfontosabb változások
Az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat jelentős kedvezményt hozhat az agráriumban tevékenykedő egyéni vállalkozók számára, ami következtében adózási szempontból az őstermelőkkel azonos elbírálásban részesülhetnek.

őstermelő

Kedvezően változik az egyéni vállalkozók adózása – fotó: MTI/Balázs Attila

Terjed az E10 üzemanyag, és ez a magyar kukoricatermelőknek is jó hír! (PR-cikk)
Az elmúlt év nehézségei, a pandémia kicsit háttérbe szorított olyan fontos témákat, mint például az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése. Ennek ellenére a döntéshozók, a gyártók és a szegmens érintett szereplői továbbra is kitartóan dolgoznak ezen célok elérése érdekében, és az idei évben is két további országban kerül bevezetésre az E10 üzemanyag.

Elatus Era – Kimagasló védelem és termésstabilitás a kalászosoknak minden évjáratban (PR-cikk)
Régóta ismert tény, hogy a növénytermesztés jellegzetesen időjárásnak kitett ágazat, illetve tevékenység. Sikerességét nagymértékben befolyásolja az ismert tényezőkön (táblaválasztás, fajta- vagy hibridválasztás, alkalmazott növényvédelem stb.) túl az adott évjáratban lehulló csapadék mennyisége és eloszlása.

Terménypiacok Webinárium – regisztrálj most!
Hullámvasúton ülnek a gazdák a terményárak alakulása miatt. De mi áll a háttérben, és mit tehetünk, hogy a legtöbbet hozzuk ki a helyzetből?

Rendhagyó kombájnbemutató! John Deere tulajdonosok mutatják be saját gépeiket! – VIDEÓ! (PR-cikk)
A betakarítás egy ünnep. Az egész éves munkánkat ünnepeljük ilyenkor, a sok befektetett energia gyümölcsét. Hiszen a megfelelő mértékű hozam eléréséhez megfeszített figyelem és fegyelmezett munka kell, a szoros technológiai elvárások és rövidülő munkaidőablakok elvárják a kellő mértékű odafigyelést.

Egy valódi kukorica specialista: a Zeal (PR-cikk)
A biostimulátorok szerepének és felhasználásuknak fokozatos növekedése ma már nem kérdéses, hiszen a termés további növelésének egy új lehetőségét jelentik.

kukorica

Zeal 2,0 liter/ha kukorica 6 leveles állapotában

Könnyen szállítható és keveset fogyaszt: védd mobil szélgéppel a gyümölcsöst a fagytól! (PR-cikk)
Napjaink egyre szélsőségesebb időjárása komoly kihívást jelent minden mezőgazdaságban dolgozó számára. Különösen érzékeny időszak a gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdáknak a tavaszi fagyok ideje, amikor akár az egész ültetvény veszélybe kerülhet egy-két hideg éjszaka után.

Itt az idő, palántázz édesburgonyát! Irány a kert!
Az egészséges életmód követői egyre többször hangoztatják a hazai gasztronómiába könnyen beilleszthető, egészséges zöldségnövény, az édesburgonya jelentőségét. De boldogulunk-e vele a kertben, vagy egyszerűbb, ha megvesszük?

édesburgonya

Az egészséges életmód nagyágyúja: az édesburgonya – fotó: Pixabay

Ne várj a csodára, ha használhatsz hosszú hatástartamú gombaölő szert is! (PR-cikk)
Amistar Sun: Hosszú hatástartamú, felszívódó hatású gombaölő szer a napraforgó legfontosabb szár- és levélbetegségei ellen.

Kukorica gyomirtása változó gyomviszonyok mellett (PR-cikk)
A Hatodik Országos Szántóföldi Gyomfelvételezés előzetes adatai alapján a gyomnövények borítása országos szinten némileg csökkent, néhány gyomfaj azonban továbbra is meghatározó jelentőségű.

Növényvédelmi előrejelzés: futótűzként terjednek a betegségek
Az almafalisztharmat gyorsuló ütemben terjed, és a varasodás ellen is intenzíven kell védekezni. A csonthéjasok pedig továbbra is sok feladatot adnak. Az Agroinform.hu 2021. évi 20. heti növényvédelmi előrejelzése.

repce

Az időjárás miatt a növények fejlődésükben továbbra is elmaradásban vannak – fotó: Lepres Luca

Így védekezz a molykártevők ellen, és nem kell aggódnod a jó minőségű és mennyiségű kukoricatermés miatt! (PR-cikk)
A kukorica molykártevői évről évre komolyabb fertőzési nyomással jelentkeznek, és az általuk okozott mennyiségi és minőségi kártétel is egyre nagyobb mértékben veszélyezteti a kukoricatermesztők munkájának jövedelmezőségét.

Hatalmas segítség gyümölcstermesztőknek (PR-cikk)
Jó hír a gyümölcstermesztésben érdekelt gazdálkodóknak: önjáró és vontatott gyümölcsszedő platformok kerültek a KITE Zrt. kínálatába!

Orbán Viktor: Megszűnik a kijárási korlátozás és a kötelező maszkhasználat
A pünkösdi hétvégén valószínűleg elérjük a következő kitűzött célt, az ötmilliomodik ember is megkapja legalább az első oltását. Itt vannak a legfrissebb bejelentések!

Orbán Viktor

Rendkívüli jogrend: újabb intézkedéseket jelentett be a miniszterelnök – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Fantasztikus ajánlat: kijuttató szett permetezéshez és injektáláshoz 90%-os kedvezménnyel! (PR-cikk)
A Kulti-Jet egy újonnan kifejlesztett, kultivátorra szerelhető kijuttató konstrukciónk, amelynek segítségével sorközműveléssel egy menetben nyílik lehetőség termékeink kijuttatására. 300 ezer forint értékű Kulti-Jet szettünkhöz most 90%-os kedvezménnyel hozzájuthat, ha az önmagában is megtérülő befektetésnek bizonyuló talajoltó vagy lombkezelő csomagunkat legalább 200 hektárra megrendeli!

A termények 30-40 százaléka nem jut el a fogyasztóig – ez változhat a jövőben
A termények 30-40 százaléka sohasem jut el a termelőtől a fogyasztóig a betakarítást követő szállítási és feldolgozási veszteségek, valamint a mechanikai sérülések miatt. Dr. Farkas Csaba, a MATE Műszaki Intézet fiatal kutatójának eredményei alapján jóval pontosabban megérthetjük és így akár meg is előzhetjük ezeket a károsodást okozó mechanikai folyamatokat.

Szabadulj meg az aflatoxintól, mielőtt nagy károkat okozhatna! Itt a megoldás! (PR-cikk)
Aflatoxinmérés takarmányban és tejben: egy kézben a vizsgálat és a megoldás!

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.