Aki eddig nem készítette fel a kombájnját, még nincs elkésve
Az utolsó előtti pillanatban vagyunk, de még nincs késő. Alkatrészekből hazánkban nincs hiány, a szállítmányok folyamatosan érkeznek. Az agrárium legfrissebb híreivel jelentkezik az Agroinform Híradó.

Hogy állnak a búza- és kukoricaállományok? – élő, online szántóföldi bemutató!
Az eseményen az AGRO.bio 5. éves DEMOFarm programjának észak-dunántúli mintagazdaságában, a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok őszibúza- és kukoricatábláin beállított nagyüzemi BactoFil Technológia kísérleteket mutatnak be.

A beporzás fontosabb a növények számára, mint a trágyázás és az öntözés együttvéve?
Egy új kutatás szerint az ideális terméshozam elérésében a beporzásnak sokkal nagyobb szerepe van, mint a műtrágyázásnak vagy az öntözésnek.

méh

A beporzás akár 200 százalékkal növelheti a terméseredményt – fotó: Pixabay

A felmentő csapadék reményében...
Minden elismerésem a gazdáknak! Optimista emberek, akik olyan szerencsejátékra tették fel az életüket, ahol Fortuna maga az időjárás. Önök minden évben megcsinálják a talajművelést, a vetést, tápanyagot adnak a növényeknek, óvják mindenféle károsítótól, és bíznak abban, hogy nem lesz fagy, szárazság, jégeső. Igazuk van, és ezt nem is lehet máshogy csinálni!

Komoly változások a húsárakban – jelentős visszaesés jöhet
A koronavírus-járvány mellett az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza is sújtja a hústermelőket. A kereslet visszaesésével túlkínálat lépett fel a húspiacon, így a gazdák sokszor önköltség alatt kénytelenek értékesíteni termékeiket.

#maradjotthon – májusban?
Más években ilyenkor egyik rendezvényről megyünk a másikra, egymást érik a termékbemutatók, kiállítások és konferenciák. Hol rekkenő hőségben, hol egymás autóját a sárból kituszkolva járjuk a határt, régen látott és újdonsült ismerősökkel folytatunk jóízű beszélgetéseket, kicseréljük tapasztalatainkat. De ami most történik, arra senki sem számított.

kép

Betarthatatlan szabályok vagy valódi megoldások? – miről szól a Termőföldtől az Asztalig Stratégia?
Az elmúlt napokban nagy port kavart az Európai Bizottság által bemutatott, fenntartható mezőgazdaságról és élelmiszeriparról szóló tervezet, ezért most röviden összefoglaltuk, milyen intézkedéseket is tartalmaz a Termőföldtől az Asztalig Stratégia.

RAPOOL-repcebiztosítás a teljes termelési ciklusra
A repce az egyik legkorábbi és jelentős jövedelmet biztosító szántóföldi növényünkké vált az elmúlt években, ugyanakkor termelési kockázata még kedvező piaci kilátások esetén is sokakat távol tart attól, hogy a vetésforgójukba illesszék.

Zöldségtermesztés lépésről lépésre
A sikeres termesztés feltétele a környezeti tényezők jó összehangolása. Tekintettel arra, hogy a fény a legnehezebben pótolható élettényező, a többit (hőmérséklet, víz, tápanyagok) hozzáigazítjuk.

padlizsán

Műanyag klipszek segítségével gyorsan megy a növények rögzítése.

Szárazságban is remekül teljesít: CRISTAL
A repceföldek ékköve ez a középkorai hibrid, amelytől aszályos körülmények között is kiváló termést várhatunk, hozamstabilitása kiemelkedő.

Kiszolgáltatottak a termelők – hatalmas válságban a magyar húspiac?
Olcsó importhúsok árasztják el Európát, sertéspestis és madárinfluenza tizedeli az állományt, ráadásul a koronavírussal járó korlátozások felforgatták az egész húspiacot.

Óriási összeget kapnak a vidéki vállalkozások digitalizációra
Digitális és technológiafejlesztésre, kapacitásbővítésre igényelhetnek akár 153 millió forintot a vidéki mikro-, kis- és középvállalkozások.

Nehéz körülmények között is megbízható repcehibridet keres?
A FRANKLIN magas terméshozamú, korai érésű hibrid, kiváló szárazságtűréssel. Kezdeti fejlődése intenzív, őszi fejlődése erős, télállósága jó. Tavaszi fejlődése gyors, virágzása homogén. Nagy magassága ellenére megdőlésre nem hajlamos, a becők kipergési vesztesége rendkívül alacsony.

laptop

A Modern Vállalkozások Program célja, hogy a kérelmező vállalkozások megbízható termékekhez jussanak – fotó: Pexels

Ezek a magyar agrár startupok nem aprózzák el: a cél egyenesen az amerikai piac
A washingtoni magyar nagykövetség Business Promotion & Development Campus (BPDC), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara NAK TechLab innovációs programjainak együttműködésében 2020. május 26-án HunAgriPower címmel magyar innovatív mezőgazdasági cégek piacra lépését elősegítő virtuális eseményre került sor.

Növényvédelmi előrejelzés: Vigyázzunk a szőlőre, ott is támad a lisztharmat!
Kérésünk, imánk meghallgattatott, s a héten időben és térben is elszórtan, de azért esett egy kevés eső. Messze nem elég a kialakult aszályos helyzet orvoslására, de mégis arra elég, hogy a növényzet kicsit felüdüljön, s mi is kicsit biztatóbbnak lássuk a jövőt. Az Agroinform.hu 2020. évi 22. heti növényvédelmi előrejelzése.

Aszály mindig volt, de egyre rosszabbra kell számítani! – VIDEÓ
Ha van lehetőség, akkor öntözni kell, segítve ezzel a növények fejlődését. De nem mindegy, hogy milyen technológiát választunk, ami a pénztárcánknak és az állománynak is megfelel.

Rendkívüli hír: újabb 80 milliárd forint támogatás jut a magyar agráriumnak!
Új mezőgazdasági beruházási pályázati csomagot hirdet az Agrárminisztérium 80 milliárd forint értékben a nyáron a nagy hozzáadott értéket jelentő állattenyésztés és a kertészeti ágazat számára, a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásainak mérséklése és a versenyképesség növelése érdekében – közölte Nagy István agrárminiszter.

kertészet

Az elnyerhető támogatás maximális összege az eddigi 500 millió forint helyett 2 milliárd forint lesz – fotó: Pexels

Savanyú talajból nem könnyű jó termést kihozni
Fontos az őszi vetés előtt a növények számára megfelelő talajállapotot létrehozni, a kalciumpótlás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Az európai agráriumnak úgy kell fenntarthatóbbá válnia, hogy közben a versenyképességét is megtartja
A mezőgazdaságnak hozzá kell járulni a klímaváltozás elleni küzdelemhez, de úgy, hogy az ne helyezzen teljesíthetetlen terheket az ágazat szereplőire.

Vészesen gyakori a baromfiállományokban egy komoly gazdasági károkat okozó megbetegedés!
Folyamatosan növekszik a baktériumok okozta porcelhalás és csontvelőgyulladás a baromfitenyészetekben. A betegség súlyos gazdasági kárral fenyeget. Előzzük meg a kialakulását!

Gyorsan telepíthető öntözőberendezések, amelyek segíthetnek megmenteni a termést!
Az öntözés kérdése a mezőgazdaság egyik legégetőbb problémája, és bár jelenleg a gazdálkodók elsősorban az ez évi termés megmentésére fókuszálnak, fontos kérdés az is, hogy a további szezonokra milyen rendszert érdemes telepíteni.

kép

Egy csévélődobos rendszer üzembe helyezése maximum 1-2 nap.

Jól jött a csapadék, de még mindig nem elég – visszafordíthatatlan károk keletkeztek
Kedvezően hatott a napokban hullott csapadék a kukorica- és napraforgóvetésre, és némileg segíthet a közepes és hosszú fejlődési idejű búzák növekedésén – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Ez a repcehibrid szinte sebezhetetlen
A DARIOT középkései érésidejű hibrid, egyenletes, hosszan tartó virágzással, kiváló terméseredmények mellett magas olajtartalommal, kiemelkedő kipergés-ellenállósággal.

Önnek is gondot okoz a belvíz a tábláján?
A vízzel borított táblái eredményesen művelhetővé válhatnak. 3D belvízelvezetés – a KITE Zrt. Innovációs Főigazgatóságának technológiai szolgáltatása.

Kertészeti műtrágya választása: a tudatosság az ízeknek és pénztárcánknak is fontos!
Legyen szó palántanevelésről vagy az itthon népszerű zöldségfélék termesztéséről, az ehhez használt összetett műtrágyánk tudatos kiválasztása elválaszthatatlan a sikertől. A létfontosságú tápelemek biztosítása nélkül ugyanis elképzelhetetlen a megfelelő kezdeti növekedés, vagy később a jó zamatú, nagy termés a kertészetekben.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.