A napi 4-6 csésze kávét rendszeresen fogyasztóknál alacsonyabb lehet a a csonttörékenység kockázata, különösen 55 év felett az European Journal of Nutrition legfrissebb tanulmánya szerint.

A kutatók a Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) adatait elemezték, ahol 1161 idősebb felnőttet követtek hét éven át. A résztvevők törékenységi állapotát a jól ismert Fried-féle ötpontos modell szerint vizsgálták: testsúlycsökkenés, fizikai gyengeség, kimerültség, lassú járás és alacsony aktivitás. Az eredmények szerint azok esetében, akik naponta több csésze kávét fogyasztottak, alacsonyabb volt a csont törékenységének kockázata.

De mi állhat ennek a hátterében?

A kutatók szerint a válasz a kávéban található antioxidánsokban rejlik, amelyek gyulladáscsökkentő hatásuk révén hozzájárulhatnak az izomvesztés és az izomkárosodás mérsékléséhez.

Fontos kiegészítés, hogy egy csésze kávé a kutatásban mindössze 125 ml-t jelent – ez jóval kevesebb, mint amit a legtöbb kávézóláncnál standardként felszolgálnak. Vagyis a vizsgálat szerinti napi 4-6 csésze valójában körülbelül 2-3 amerikai méretű bögrének felel meg.

A tanulmány egy újabb izgalmas bizonyíték arra, hogy a mértékletes, de rendszeres kávéfogyasztás az egészséges öregedés egyik kulcsa lehet – de természetesen csak része a teljes képletnek, ahol az egészséges étrend és a rendszeres mozgás továbbra is alapvető.

Forrás: in.hu

Indexkép: Pixabay