Tudd meg, miért érdemes kukoricáznod a kertedben!
A kukorica nem véletlenül sokak kedvence, hiszen azon túl, hogy egészséges, rengeteg ételben kaphat helyet. Ha pedig te is szereted a belőle készített finomságokat, semmi esetre se csak a tányérodon, hanem a kertedben is legyen helye! 8 okod is van rá.

Így irthatod ki a pitypangot a kertből – de jobban jársz, ha előtte megismered!
Gyerekkorunkban imádjuk, de felnőttként igazán bosszantó tud lenni a látványa a kertünkben. A gyermekláncfű, vagy más néven a pongyola pitypang nem sok kerttulajdonos napját ragyogja be napsárga virágaival. Sőt, a legtöbben mindent megtennének, hogy gyökerestől irtsák ki a kertjükből. Eláruljuk, hogy tudod kiirtani, de azt is, hogy mire használhatod fel.

pitypang

Gyerekkorunk egyik kedvenc játéka elfújni a pitypang bóbitáját – fotó: Pixabay

Kirántanád? Előbb el kell vetned!
Bár külsőre nagyon hasonlít egy jól megtermett uborkára, a cukkiniről már körülbelül 25-30 éve tudjuk, hogy nem uborka, hanem egy különlegesen finom és sokféleképpen elkészíthető zöldségféle. Ráadásul túl sok odafigyelést sem igényel, így a kezdő kertészek is nagy örömüket lelhetik a termesztésében.

Ha jót akarsz, ne csak nyírd a füvet, szellőztesd is!
A szép gyep minden kerttulajdonos álma. Azonban rendszeresen kell nyírni, öntözni, pótolni a szükséges tápanyagokat és persze szellőztetni.

gyepszellőztetés

A gyepszellőztetést évente kétszer érdemes elvégezni – fotó: Shutterstock

Ezzel a 9 egyszerű módszerrel eltüntetheted a levéltetveket!
A levéltetvek ellepik a növényeinket, a leveleiket szívogatva gyengítik és károsítják őket, ráadásul újra és újra visszatérnek, így folyamatosan figyelni kell a növényeinket, és védeni a támadásoktól.

Ezt tedd, hogy ne repedjen meg a paradicsom!
Ha van kertünk, akkor abban egészen biztosan helyet kap pár paradicsompalánta is. Sőt, ha nincs kertünk, akkor sem szabad lemondani róla, hiszen az erkélyeken, a teraszokon is kiválóan képes teremni. Azonban sokszor nem olyan a termés, mint amilyennek szeretnénk.

paradicsom

Itt az ideje elvetni a paradicsomot, vagy kiültetni a palántákat – fotó: Shutterstock

Ez a gyümölcs nagyon könnyen megterem a kertben, és nem csak a macik szeretik!
Az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcs a málna. Sajnos azonban mostanában eléggé kikopott a kiskertekből, pedig ha tisztában vagyunk az igényeivel, nem okoz nagy nehézséget a tartása.

Készíts házi növényvédő szereket! 8 gyors receptünk is van hozzá!
A házilag készített növényvédő szerek olcsók, és ráadásul még a környezetet sem szennyezzük velük. Némelyik kissé alulmarad ugyan a vegyszeres kezeléssel szemben, de ha időben megkezdjük a kezelést, és rendszeresen végezzük, a növényeink védelmét káros mellékhatások nélkül is el tudjuk látni.

hagyma

A fokhagyma és a hagyma is kiváló növényvédő – fotó: Pixabay

Nemsokára itt a cseresznyeszezon!
A cseresznye az egész világon nagyon kedvelt gyümölcs, hiszen igazán finom és egészséges. Gondoskodj a cseresznyefa igényeiről, hogy sokat szüretelhess!

11 tuti tipp, ha támad a molylepke
A molylepkék ellen határozottan és gyorsan kell fellépni. Mutatjuk, hogyan.


Hogyan küzdjünk az aszály ellen a szőlőben?
A talajfelszín takarása a szőlőben is jó szolgálatot tesz – a termelők ezt már jóval korábban felismerték, mint a szántóföldeken ténykedő szaktársaik.

Csodás rózsákat szeretnél? Ezt kell tenned érte!
Ha jól bánunk a rózsával, akkor sokáig gyönyörködhetünk látványában és illatában.

Tippek a gyógynövények szakszerű szedéséhez és tartósításához
Természetes, de egyben egészséges ízeket szeretnétek az ételeitekben? A gyógy- és fűszernövények választása tökéletes lehet erre a célra. A megfelelő szárítási és tárolási módszerrel pedig azt is biztosítani tudjátok, hogy a gyógynövényeitek aromája és íze hosszú ideig megmaradjon.

rozmaring

Ügyelni kell a megfelelő szárítási és tárolási módszerre – fotó: Pixabay

Ezt a 6 titkot lehet, hogy még soha nem hallottad a paprikáról!
Habár régen még dísznövénynek és mérgezőnek tartották, idővel a világ felfedezte, hogy mennyire finom és egészséges a paprika. Ma már egy kertből sem hiányozhat!

Van spárga a kertedben? Pedig kellene!
Ugye te is szeretnél eldicsekedni vele, hogy spárga terem a kertedben? Olvasd el, hogy vágj bele!

Új kártevő jelent meg a magyar kertekben
A fügelevélbolha (Homotoma ficus) jól ismert kártevője a mediterrán területeken élő fügéknek. Hogyan védekezhetünk ellene?