Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Utolsó kérelem benyújtása

  2014. április 24., csütörtök 18:29 Támogatások - pályázatok

  Ültetvényes jogcímek tekintetében az utolsó kifizetési kérelmet kell benyújtani!

 • Mezőgazdasági leányvállalatot alapít a Főkefe

  2014. április 24., csütörtök 17:33 Gazdaság

  Zöldségfélék, dinnye, gyökér-, gumósnövény termesztése és értékesítése lesz a cég fő profilja.

 • A legszigorúbb földforgalmi törvény

  2014. április 24., csütörtök 17:20 Gazdaság

  Az új földforgalmi törvény megvédi a magyar földet – véli Budai Gyula.

 • Több megyében feloldották a tűzgyújtási tilalmat

  2014. április 24., csütörtök 14:35 Erdő- és vadgazdálkodás

  Bár a fokozott tűzveszély elmúlt, az erdőben csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyen, szélcsendes időben szabad tüzet gyújtani.

 • Folytatódnak a kifizetések az iskolagyümölcs program keretében!

  2014. április 24., csütörtök 10:47 Támogatások - pályázatok

  A 17. héten 66,2 millió forint támogatás kifizetését teljesíti a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az Iskolagyümölcs Program keretében.

 • A növényvédelem valamennyiünk védelme

  2014. április 24., csütörtök 09:36 Kertészet és szőlészet

  A mezőgazdasági termelés biztonsága magában foglalja az élelmiszer-termelésre alkalmas környezet hosszú távú fenntartását is, az agrárkörnyezet védelmét, különösen termőföldjeink megőrzését, a talajvédelmet és a fenntartható, integrált növényvédelmet, növényegészségügyet – fogalmazott köszöntőjében Kardeván Endre, a Siófokon...

 • Várhatóan jogi lépéseket tesz az NFA a kishantosi ügyben

  2014. április 23., szerda 20:32 Gazdaság

  Várhatóan jogi lépéseket tesz a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a kishantosi ügyben az államot ért kár megtérítése érdekében - közölte Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára szerdán az MTI-vel.

 • Feltételekhez kötné a termőföldvásárlást a szlovák kormány

  2014. április 23., szerda 20:03 Gazdaság

  A helyi gazdákat és a legalább három éve gazdálkodókat előnyben részesítené, az Európai Unión (EU) kívüli külföldiek egy részét pedig kizárná a termőföldvásárlásból az a jogszabálytervezet, amelyet szerdai ülésén hagyott jóvá a szlovák kormány.

 • MVH: folytatódik a szőlész-borász ágazatot segítő támogatások kifizetése!

  2014. április 23., szerda 14:51 Támogatások - pályázatok

  Folytatódik a támogatások kifizetése azon borászatok részére, amelyek az új gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez kapcsolódóan 2013. november 5. és 2013. december 14. közötti időszakban kérelmet nyújtottak be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).

 • Minden termékre ráíratná az EP a származási helyet

  2014. április 23., szerda 13:38 Gazdaság

  A jelenlegi önkéntes gyakorlat helyett minden terméken kötelezően fel kellene tüntetni, hogy hol készült – szerepel abban a jogszabálytervezetben, amelyről kedden foglalt állást az Európai Parlament.

 • Áprilisi körkép a vidéki kertben

  2014. április 23., szerda 12:23 Kertészet és szőlészet

  Egy hónapja még csak bizakodtunk, hogy a langyos tél után nem jön hírtelen a fagy. Mint a korábbi években ez gyakran megtörtént. Eddig ha előfordultak is fagyos éjszakák, igazi kárt nem tettek még a kibomló kajszibarack virágokban sem. Bizakodjunk tovább tehát. Úgyis fogytán van a baracklekvár a kamra polcain.

 • Kerti teendők májusban

  2014. április 23., szerda 11:59 Kertészet és szőlészet

  Május csalafinta hónap. Tavaszinak mondjuk, de ha hétágra süt a nap, akkor megcsillantja a nyári arcát. Fagyosszentek (Szervác, Pongrác, Bonifác – május 12-14) körül pedig nem ritka a fagyos, hideg idő, téli didergést hozva a tavaszba.

 • Kedd estétől földet csak a mezőgazdasági igazgatási szerv árverezhet

  2014. április 23., szerda 11:41 Gazdaság

  Kedd estétől csak a mezőgazdasági igazgatási szerv végezheti el a földárverést, ha annak feltételei március 14. után következtek be vagy már azt megelőzően bekövetkeztek ugyan, de az ingatlan értékesítése még nem történt meg, és a tulajdonjog is csak ilyen árverés alapján jegyezhető be az ingatlan-nyilvántartásba - az erről szóló...

 • Tarlóhántás és alapművelés = Güttler PrimusPlus szántóföldi kultivátor és SuperMaxx univerzális kultivátor

  2014. április 23., szerda 10:00 Gépészet

  A következőkben a tarlóhántásra és alapművelésre is alkalmas eszközökről, a Güttler PrimusPlus szántóföldi kultivátorról és a SuperMaxx univerzális kultivátorról lesz szó.

 • Több mint 4800 hektár dohányt ültetnek az idén

  2014. április 22., kedd 18:40 Szántóföld

  A tavalyihoz hasonlóan, az idén is több mint 4800 hektár dohányt ültetnek a gazdálkodók - közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (MADOSZ) elnöke az MTI érdeklődésére.

 • Jelentős kékvércsevonulás várható a következő hetekben

  2014. április 22., kedd 16:50 Gazdaélet

  Tavaly már mintegy 1200 kékvércsepár költött Magyarországon, ezért idén tavasszal közel két és fél ezer madár érkezhet haza az afrikai telelőterületekről.

 • Honnan származnak az üvegházhatást okozó gázok?

  2014. április 22., kedd 15:55 Szántóföld

  Az üvegházhatást okozó gázok forrásai: tevékenységek (például mezőgazdaság,földhasználat is) és területek, kontinensek szerinti bontásban.

 • Üvegházhatás-prognózis

  2014. április 22., kedd 15:25 Gazdaélet

  A klímaváltozás lehetséges következményei 2050-től, területi bontásban.

 • Jogszabályváltozás - Májustól szigorodnak a földcsere szabályai

  2014. április 22., kedd 15:04 Gazdaság

  A földcserénél a helyben lakó, illetve a közeli lakó- vagy telephellyel rendelkező földtulajdonos lehet csak partner - a földcsere megszigorított szabályait tartalmazó kormányrendeletek május első napján lépnek hatályba.

 • MVH: védendő tájelemek a fa- és bokorcsoportok is

  2014. április 22., kedd 14:39 Támogatások - pályázatok

  Ez évtől védendő tájelemnek minősülnek a fa- és bokorcsoportok is a helyes mezőgazdasági és környezeti állapot (hmká) keretében, a kunhalmok és a gémeskutak mellett - tájékoztatta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) kedden az MTI-t.

 • Figyelem! Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási határideje ez év május 31-e

  2014. április 22., kedd 13:56 Gazdaság

  Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási határideje ez év május 31-e - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztosági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-t. Ez az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjét érintő kötelezettség.

 • Csekély összegű támogatást igényelhetnek a cukorrépa-termelők (frissített)

  2014. április 22., kedd 12:23 Támogatások - pályázatok

  Csekély összegű - de minimis - támogatást igényelhetnek a cukorrépa-termelők, a vissza nem térítendő támogatáshoz a kérelmeket ez év május 31-éig postán kell benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz - közölte az MVH kedden az MTI-vel.

 • A székely gyümölcsöskert kincsei I.

  2014. április 21., hétfő 19:50 Kertészet és szőlészet

  Székelyföld gyümölcsös kertjei számos kincset őriztek meg a mai napig. Hiszen a Kárpát-medence tájai között a "Tündérkert" kiemelkedik alma tájfajtákban való gazdagságával.

 • Ukrán-válság - Még nem mérhető fel az uniós vámkönnyítés hatása a magyar gabonapiacra

  2014. április 21., hétfő 12:23 Gazdaság

  Még nem mérhető fel pontosan az Ukrajnának adandó uniós vámkönnyítés hatása a magyar gabonapiacra - tájékoztatta Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének (Gabonaszövetség) főtitkára az MTI-t.

 • Húsvét - Magyarországon a tavalyi árakon a sonka

  2014. április 21., hétfő 12:13 Gazdaság

  Míg például az Egyesült Államokban a sertésállomány komoly csökkenése miatt jelentősen drágult a sonka, addig Magyarországon, az Európai Unióval szembeni orosz sertésimport-tilalom következtében az idén húsvétkor sem kellett többet fizetni érte, mint tavaly - tájékoztatta az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az...

 • Jogszabályváltozások - Májustól bűncselekmény a zsebszerződés megkötése

  2014. április 21., hétfő 10:31 Gazdaság

  Május 2-től kerül be a Büntető törvénykönyvbe (Btk.) a "Mező- és erdőgazdasági hasznosítású föld jogellenes megszerzése", mint önálló bűncselekmény - a Btk. kiegészítését a zsebszerződéseket tiltó, februárban hozott törvény tartalmazza.

 • Kutatások a szántóföldi növénytermesztésben

  2014. április 20., 17:19 Szántóföld

  A mezőgazdaság termelési szerkezetét számos tényező kölcsönhatása határozza meg, így például a környezeti adottságok, az ezek mentén vagy éppen ellenében kialakuló termelési hagyományok, valamint a piac igénye, továbbá a szakpolitika és a támogatási rendszer. Ezen tényezők változása szerkezetváltást indíthat el a mezőgazdaságban. Az...

 • Termelői bolt nyílt Szegeden

  2014. április 20., 12:57 Gazdaélet

  A környékbeli termelőktől közvetlenül szerzi be a friss zöldséget, gyümölcsöt és kézzel készült termékeket a közelmúltban Szegeden nyílt Vitamin Szalon; az üzletben szezontól függően mintegy kétszázféle terméket vásárolhatnak meg a vevők - mondta el az ötletgazda az MTI-nek.

 • Vietnamba exportálják a Bolyhos pálinkát

  2014. április 20., 11:42 Gazdaság

  Vietnamba exportálja pálinkáit a Bolyhos Pálinkafőzde, az első, ezer literes szállítmányt április első hetében indította útjára az újszilvási családi vállalkozás - tájékoztatta Bolyhos Zoltán üzletvezető az MTI-t.

 • Gönczi magyar kajszi pálinka lett Magyarország legjobb kereskedelmi pálinkája 2014-ben

  2014. április 20., 11:26 Gazdaélet

  Gönczi magyar kajszi pálinka nyerte el Magyarország legjobb kereskedelmi pálinkája címet Gyulán, a XV. Kisüsti Pálinkafesztiválon. Demeter Balázs nyertes pálinkája egyben a Nemzeti Kincs Pálinkája 2014-ben, a gyümölcspárlat bekerül a Mezőgazdasági Múzeum korábbi nyertes pálinkáinak vitrinjébe - tájékoztatta a pálinkafesztivál ötletgazdája...

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 64,0 millió tonna (-2% vs 2017) (Európai Bizottság, 2018-07-06)

EU-28: cukor - termelés 2018/2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (-5% vs 2017/2018) (Európai Bizottság, 2018-07-06)

EU-28: napraforgómag - termelés 2018 előrejelzés: 9,7 millió tonna (-7% vs 2017) (Európai Bizottság, 2018-07-06)

Kanada: repce - vetésterület 2018 becslés: 9,20 millió hektár (-1% vs 2017) (Oil World, 2018-07-06)

Kanada: szója - vetésterület 2018 előrejelzés: 2,56 millió hektár (-13% vs 2017) (Oil World, 2018-07-06)

[bezárás x]