Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Figyelem! Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási határideje ez év május 31-e

  2014. április 22., kedd 13:56 Gazdaság

  Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási határideje ez év május 31-e - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztosági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-t. Ez az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjét érintő kötelezettség.

 • Csekély összegű támogatást igényelhetnek a cukorrépa-termelők (frissített)

  2014. április 22., kedd 12:23 Támogatások - pályázatok

  Csekély összegű - de minimis - támogatást igényelhetnek a cukorrépa-termelők, a vissza nem térítendő támogatáshoz a kérelmeket ez év május 31-éig postán kell benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz - közölte az MVH kedden az MTI-vel.

 • A székely gyümölcsöskert kincsei I.

  2014. április 21., hétfő 19:50 Kertészet és szőlészet

  Székelyföld gyümölcsös kertjei számos kincset őriztek meg a mai napig. Hiszen a Kárpát-medence tájai között a "Tündérkert" kiemelkedik alma tájfajtákban való gazdagságával.

 • Ukrán-válság - Még nem mérhető fel az uniós vámkönnyítés hatása a magyar gabonapiacra

  2014. április 21., hétfő 12:23 Gazdaság

  Még nem mérhető fel pontosan az Ukrajnának adandó uniós vámkönnyítés hatása a magyar gabonapiacra - tájékoztatta Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének (Gabonaszövetség) főtitkára az MTI-t.

 • Húsvét - Magyarországon a tavalyi árakon a sonka

  2014. április 21., hétfő 12:13 Gazdaság

  Míg például az Egyesült Államokban a sertésállomány komoly csökkenése miatt jelentősen drágult a sonka, addig Magyarországon, az Európai Unióval szembeni orosz sertésimport-tilalom következtében az idén húsvétkor sem kellett többet fizetni érte, mint tavaly - tájékoztatta az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az...

 • Jogszabályváltozások - Májustól bűncselekmény a zsebszerződés megkötése

  2014. április 21., hétfő 10:31 Gazdaság

  Május 2-től kerül be a Büntető törvénykönyvbe (Btk.) a "Mező- és erdőgazdasági hasznosítású föld jogellenes megszerzése", mint önálló bűncselekmény - a Btk. kiegészítését a zsebszerződéseket tiltó, februárban hozott törvény tartalmazza.

 • Kutatások a szántóföldi növénytermesztésben

  2014. április 20., 17:19 Szántóföld

  A mezőgazdaság termelési szerkezetét számos tényező kölcsönhatása határozza meg, így például a környezeti adottságok, az ezek mentén vagy éppen ellenében kialakuló termelési hagyományok, valamint a piac igénye, továbbá a szakpolitika és a támogatási rendszer. Ezen tényezők változása szerkezetváltást indíthat el a mezőgazdaságban. Az...

 • Termelői bolt nyílt Szegeden

  2014. április 20., 12:57 Gazdaélet

  A környékbeli termelőktől közvetlenül szerzi be a friss zöldséget, gyümölcsöt és kézzel készült termékeket a közelmúltban Szegeden nyílt Vitamin Szalon; az üzletben szezontól függően mintegy kétszázféle terméket vásárolhatnak meg a vevők - mondta el az ötletgazda az MTI-nek.

 • Vietnamba exportálják a Bolyhos pálinkát

  2014. április 20., 11:42 Gazdaság

  Vietnamba exportálja pálinkáit a Bolyhos Pálinkafőzde, az első, ezer literes szállítmányt április első hetében indította útjára az újszilvási családi vállalkozás - tájékoztatta Bolyhos Zoltán üzletvezető az MTI-t.

 • Gönczi magyar kajszi pálinka lett Magyarország legjobb kereskedelmi pálinkája 2014-ben

  2014. április 20., 11:26 Gazdaélet

  Gönczi magyar kajszi pálinka nyerte el Magyarország legjobb kereskedelmi pálinkája címet Gyulán, a XV. Kisüsti Pálinkafesztiválon. Demeter Balázs nyertes pálinkája egyben a Nemzeti Kincs Pálinkája 2014-ben, a gyümölcspárlat bekerül a Mezőgazdasági Múzeum korábbi nyertes pálinkáinak vitrinjébe - tájékoztatta a pálinkafesztivál ötletgazdája...

 • Energiafűből nyerhető etanol mennyisége

  2014. április 19., szombat 13:47 Környezetvédelem

  Az USA-ban az energiafüvet (Panicum virgatum) bálákba tömörítve gyűjtik össze, majd azokból mintákat vesznek, és laboratóriumban meghatározzák a biomassza kémiai összetételét, valamint azt, hogy tonnánként abból mennyi etanolt lehet kinyerni.

 • Mezőgazdasági tudásközpont létrehozását célzó kutatás indult

  2014. április 19., szombat 12:52 Gazdaság

  Mezőgazdasági tudásközpont létrehozását célzó kutatást indított a Hewlett-Packard Informatikai Kft., a Széchenyi István Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI), és az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft., a projekthez a konzorcium több mint 2 milliárd forint támogatást nyert...

 • Az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület közleménye a földbizottságokkal kapcsolatban

  2014. április 18., péntek 19:54 Gazdaság

  Magyarország alkotmányos alapelveit és európai alapjogot is sért az, hogy a helyi, települési földbizottságokat a Nemzeti Agrárkamara agrárbizottságaival akarják helyettesíteni.

 • VM: továbbra is garantált a magyar termőföld védelme

  2014. április 18., péntek 19:29 Gazdaság

  Továbbra is garantált a magyar termőföld védelme, mert az országgyűlés által elfogadott mező- és erdőgazdálkodási földek forgalmáról szóló törvény életbe lép - jelentette ki Simon Attila István, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) jogi, igazgatási és agrárszakképzési ügyekért felelős helyettes államtitkára pénteken az MTI érdeklődésére.

 • Glattfelder: a halászati alapból biztosítható a magyar haltenyésztés fejlesztése

  2014. április 18., péntek 19:06 Állattenyésztés

  Jelentős magyar sikernek tekinti Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő, hogy az EP e heti strasbourgi ülésszakán elfogadott új uniós halászati alapról szóló jogszabály az ő módosító javaslatainak köszönhetően az akvakultúra ágazatot támogató, a magyar halászat fejlődését ösztönző szabályozás lett.

 • MVH: tanyafejlesztésre több mint 66 millió forintot fizetnek ki

  2014. április 18., péntek 14:46 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) több mint 66 millió forintot fizet ki a napokban a tanyafejlesztési programban.

 • MVH: beadható a kifizetési igénylés az erdei létesítmények támogatására

  2014. április 18., péntek 14:29 Támogatások - pályázatok

  Beadható az erdei létesítmények megvalósításához nyújtott támogatás kifizetési kérelme - hívja fel a figyelmet Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben.

 • Mire használjuk el a vizet?

  2014. április 18., péntek 12:30 Szántóföld

  Aminek jelenléte olyan természetes számunkra, mint egy pohár vízé, meg sem fordul a fejünkben arra gondolni, hogy ez a forrás bizony véges. És azt vajon tudjuk, hogy mire és mennyi vizet használunk el naponta? Most nyomon követhető a víz útja!

 • Tojásokat vont ki a forgalomból a Nébih

  2014. április 18., péntek 11:16 Gazdaság

  Magyar friss tojás jelölésű, valójában azonban Lengyelországból származó tojásokat árusítottak a Lidl üzleteiben; az érintett tételek forgalomba hozatalát a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta, és elrendelte a kereskedelmi forgalomból történő kivonását - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel...

 • Agro-Alfa Napok 2014. 04. 4-5.

  2014. április 18., péntek 08:09 Gépészet

  Az idén már tradicionálisan megrendezésre került Agro-Alfa Napok most új időpontban és új tradícióval bővült.

 • Kishantos – Folyatják a küzdelmet a biogazdaság és népfőiskola vezetői

  2014. április 18., péntek 07:22 Gazdaélet

  Ilyet még Rákosi sem csinált!", üzente egy sokat megélt idős gazda a kishantosiaknak. "Milyen ország az, ahol egy államtitkár nyíltan támogat egy bűncselekményt?", kérdezi egy Magyarországon élő dán állampolgár. "Vajon tényleg nem tudja Bitay Márton államtitkár, hogy a 2014-es támogatásokat csak októbertől fizetik, vagy szándékosan...

 • Harminc biobor versenyzett a Hortobágyon rendezett országos mustrán

  2014. április 18., péntek 07:05 Kertészet és szőlészet

  Kilenc borvidék 30 biobora mérettetett meg a nyolcadik alkalommal megrendezett Országos Pusztai Bioborversenyen a Hortobágyon - közölte Kerekes Sándor, a verseny szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

 • Jogszerű földhasználó tájékoztató (letölthető itt!)

  2014. április 17., csütörtök 22:36 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) ismételten felhívja az egységes kérelem keretében területalapú támogatást igénylő gazdák figyelmét arra, hogy egységes kérelmet az a mezőgazdasági termelő nyújthat be, aki a támogatás alapjául szolgáló terület vonatkozásában jogszerű földhasználónak minősül.

 • Húsvétkor is fogyasszunk hazai élelmiszert (+videó!)

  2014. április 17., csütörtök 21:44 Gazdaság

  Válasszunk szezonális magyar termékeket, készítsük húsvéti ünnepi ételeinket kiváló ízű zöldségek felhasználásával, ezzel is segítsük a magyar termelőket, védjük családunk egészségét a biztonságos, magyar termékekkel – fogalmazott Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár egy pestkörnyéki...

 • Czerván György: a tejkvóta megszűnése után a támogatások szinten tartása a cél

  2014. április 17., csütörtök 21:02 Gazdaság

  A tejkvóta rendszer 2015. április 1-jétől megszűnik az Európai Unióban, de az új lehetőségek kihasználásával a támogatások szinten tartása, ha lehet növelése a cél - jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Hajdúböszörményben.

 • Tovább folytatódik a helyi termelésű élelmiszerek bevonására a közétkeztetésbe

  2014. április 17., csütörtök 16:33 Gazdaság

  Együttműködési megállapodást kötött a magyar értékek népszerűsítése, az egészséges táplálkozás és étrend, illetve a korszerű gyermekétkeztetés kialakítása érdekében a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és Budapest Főváros Kormányhivatala - jelentették be sajtótájékoztatón csütörtökön...

 • Idén is találkozhatunk gyapjaslepke hernyókkal az erdőben

  2014. április 17., csütörtök 16:10 Kertészet és szőlészet

  A gyapjaslepke (Lymantria dispar) Európában, így Magyarországon is őshonos lepkefaj. Tömegszaporodására és nagy mennyiségű hernyóra 8-10 évente kell számítani. A korábbi, 2004-2006-os, rendkívüli mértékű elszaporodás után 2013-ban ismét tömegesen jelentek meg a hernyók elsősorban Veszprém, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Hajdú-Bihar,...

 • VM: nem hat jelentősen a magyar mezőgazdaságra az Ukrajnának adott uniós vámkedvezmény

  2014. április 17., csütörtök 15:14 Gazdaság

  Nem lesz jelentős hatása a magyar mezőgazdaságra az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodásban rögzített engedmények alkalmazásának a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint, Brüsszel átmenetileg, 2014. november 1-ig az ukrán mezőgazdasági terményekre kivetett uniós vámok jelentős részét megszünteti.

 • Átadták az első kiváló minőségű sertéshús védjegyeket (frissített)

  2014. április 17., csütörtök 14:28 Gazdaság

  Négy hazai sertéstenyésztő, illetve húsfeldolgozó gazdaság kapta meg elsőként a kiváló minőségű sertéshús védjegyet: a védjegy használatról szóló tanúsítványt csütörtökön Derecskén adta át Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke és Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

 • Szőlészeti szakmai napok a Győri Agrokernél

  2014. április 17., csütörtök 13:56 Kertészet és szőlészet

  Ez évtől jelentős szőlészeti szakmai programokat szerveznek a Győri Agroker Gép osztályának munkatársai. A biológiai folyamatokhoz alkalmazkodva, a tavaszi metszések, talajmunkákhoz kötődő gépcsaládok kézi elektromos metszők, kötözők, támrendszerek kerültek bemutatásra.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 64,0 millió tonna (-2% vs 2017) (Európai Bizottság, 2018-07-06)

EU-28: cukor - termelés 2018/2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (-5% vs 2017/2018) (Európai Bizottság, 2018-07-06)

EU-28: napraforgómag - termelés 2018 előrejelzés: 9,7 millió tonna (-7% vs 2017) (Európai Bizottság, 2018-07-06)

Kanada: repce - vetésterület 2018 becslés: 9,20 millió hektár (-1% vs 2017) (Oil World, 2018-07-06)

Kanada: szója - vetésterület 2018 előrejelzés: 2,56 millió hektár (-13% vs 2017) (Oil World, 2018-07-06)

[bezárás x]