Egy fiatal gazda somogyi kertjében több, mint 200 régi magyar gyömölcsfajtát őriz. Zicska Szilárd Bonyhádon tartott előadást birtokáról, autodidakta tanulási folyamatáról, és az ősi magyar gyümölcsökről.

Mélymulcsos kert a Zselicben

A Zselic hazánk egyik mesebeli szépségű dombsága, mely már a honfoglalás korában is lakott volt. 1200 km2-en terül el a Dunántúl déli részén, Somogy és Baranya megye határán. Természeti értékei jellegzetes, diverz erdőtársulások, a táj 33%-át erdő, 53%-át szántóterület borítja.


Szilárd Töröcskén, a dombok lábánál él, kevés híján egy hektáros kertben gazdálkodik. Eredendően művelődésszervező, később hobbikertész, szenvedélyévé váltak a régi gyümölcsfajták. Hagyományos módszerekkel, vályogtéglából épült házát körülbelül 10 éve fejezte be, utána állt neki a kert megtervezésének. Abból indult ki, hogy a régies parasztfödémes ház környezetébe milyen fák illenek, vajon régen milyen fák vették körbe az ilyen házakat. Az első fákat 2011-ben hozta a Tündérkertból Kovács Gyulától.

Amikor elkezdett komolyabban foglalkozni ezzel és kutatni az ősmagyar fajtákat, ráébredt, hogy sok ősmagyar fajtának gondolt gyümölcs valójában külföldi eredetű, például francia, angol vagy német, de annyira régóta élünk együtt velük, hogy elfelejtettük az eredeti nevüket. Bizonyos esetekben tájnyelvi torzulások során alakult át az eredeti név, ezért hívják aranypálmának Somogyban az aranyparment.

A gyümölcsös mellett veteményes is van, valamint szárnyasok segítik a komposztálást. A mélymulcsozást Gyulai Iván ökológus nyomán kezdte el, tavaly ősszel 70 centi magasan terítette szét a mulcsot, alomtrágyát, ez tavasszal kiváló táptalaj lett az uborka, tök, paradicsom, paprika, mángold, burgonya, cékla termesztéséhez. A növényeket a kánikulában sem kellett öntözni. A gyümölcsfák alatt is talajtakarást alkalmaz.

Kétszázötven fajta/hektár

A kert közel egy hektáros. Az itt található kétszázötven fajta gyümölcsből legalább százféle alma és nyolcvanféle körte van, a maradék között cseresznye, szilva, meggy, berkenye, és nagyjából bármi, ami Magyarországon megterem. Különleges almák is vannak itt: Benedek Elek kékalmája (Malus domestica Benedek Elek), a Batul alma és az aranyalma is. Tavaly Nagy István agrárminiszter is meglátogatta a gyümölcsösét.

Külföldről is érkeztek régi magyar oltványok, így elég néhány év a termőre forduláshoz, nem kell tíz év az első terméshozásig. Az egyik almafán nyolc oltvány található. Amióta feltámadt a küldetéstudata a régi magyar fajták azonosítására, gyűjtésére, megőrzésére, szeretné továbbképezni magát hozzá.


Szilárd hisz abban, hogy ha kellően odafigyelünk, megfigyelünk valamit, akkor látni fogjuk, hogy az adott élőlénynek mi a jó. Ez állatnál és növénynél is működik, a gyümölcsfái leveleit megfigyelve látja, ha valami baja van, és tud tenni ellene. A célja az, hogy harmóniában éljen a növényeivel és állataival, a természettel.

Forrás: Teol.hu; képek: Pixabay