Környezeti fényviszonyok

A növények az őket érő fény elemzésével képesek felmérni környezetüket, és képesek emlékezni a közelmúltban tapasztalt fényre is. A levelekben lejátszódó kémiai reakciók elemzésével a tudósok rájöttek, hogy a növények egyfajta sajátos intelligenciával rendelkeznek. A BBC News egy olyan kutatócsoport eredményeiről számolt be, akik úgy vélik, hogy megtalálták az idegrendszer növényi megfelelőjét, ami a fényt kémiai reakciókká alakítja, majd képes emlékezni is ezekre a reakciókra. A növényeknek elemezniük kell a különböző hullámhosszú fényt, és emlékezniük is kell rá, hogy fel tudjanak készülni a levegőben lévő kártevők és kórokozók szezonális váltakozásaira.

"Stanislaw Karpinski professzor szerint az volt a legkülönösebb, hogy a növények reakciói a rájuk irányuló fény színétől függően változtak. Jellegzetes reakciókat produkáltak a vörös, a kék és a fehér fényre."

A professzor azt feltételezte, hogy a növények a fényben kódolt információt felhasználva képesek serkenteni a saját kémiai védekező reakcióikat, ezért kollégáival közelebbről is vizsgálni kezdték a növények betegségekkel szembeni immunitását, különböző színű fényviszonyok közepette.

A levelekben lejátszódó kémiai reakciók elemzésével a tudósok rájöttek, hogy a növények egyfajta sajátos intelligenciával rendelkeznek.

A levelekben lejátszódó kémiai reakciók elemzésével a tudósok rájöttek, hogy a növények egyfajta sajátos intelligenciával rendelkeznek. Kép: Unsplash

Titokzatos, új, fényérzékeny rendszer

"Amikor egy órán keresztül megvilágítottuk a növényt, majd 24 órával a fényhatás után megfertőztük egy vírussal vagy baktériummal, a növény ellenállt a fertőzésnek. Amikor azonban a növényt a fény megvilágítása előtt fertőztük meg, nem tudott megfelelő ellenállást kifejteni. Tehát a növénynek van egy sajátos memóriája a fénnyel összefüggésben, ami felépíti, erősíti a kórokozókkal szembeni immunitását, és ez a rendszer képes alkalmazkodni a változó fényviszonyokhoz"  - magyarázta  Karpinski professzor. A növények tehát a fényben kódolt információkat használják arra, hogy immunizálják magukat a szezonális kórokozókkal szemben.

"Az évszak minden napjának vagy hetének megvan a maga jellegzetes fényminősége. A növények pedig úgy tűnik, hogy egyfajta biológiai fénykalkulációt végeznek, a fényben lévő információkat felhasználva, és ezzel immunizálják magukat az adott évszakban előforduló betegségekkel szemben."

- magyarázta el Karpinski professzor. Christine Foyer, a Leedsi Egyetem növénytudós-professzora szerint a tanulmány: "egy lépcsőfokkal magasabb szintre emelte a gondolkodásunkat". A növényeknek túl kell élniük a stresszt, például a szárazságot vagy a hideget, gyakorlatilag túl kell élniük mindent, hogy tovább növekedhessenek. Ehhez a helyzet felmérésére és megfelelő válaszreakcióra van szükség - ami tulajdonképpen az intelligencia egy formája."

Forrás: (gizmodo)