Augusztusi feladatok a kertben – ezek most a legfontosabb teendők!
Végre ontja a kert a zöldségeket, jobbnál jobb ételeket lehet főzni, azonban a kártevők is nyüzsögnek, nem maradhatunk tétlen.

Így neveld az Aloe Verádat
Nevezhetjük aloénak vagy Aloe Verának, a lényeg, hogy egy igazán hasznos gyógynövényről beszélünk. Számtalan kozmetikai készítményben és egészségmegőrző termékben találkozhatsz vele, de mindezek mellett a legjobb találkozás, ha az otthonodban is helyt adsz neki. Ehhez csak néhány fontos információval kell megismerkedned, és máris lehetőséged nyílik egy csodálatos barátság kezdetére az Aloe Verával.


Növényvédelmi előrejelzés: Össztűz alatt a növények! Védekezni kell!
Valahogy olyan érzete lehet annak, aki a növényvédelmi helyzetet akarja követni, hogy az időjárás és a károsítók összefogtak az emberi erőfeszítések ellen. Az Agroinform.hu 2021. évi 31. heti növényvédelmi előrejelzése.

A burgonya mindig finom. De mikor kell felszedni?
Ahogyan ahány ház, annyi szokás, úgy ahány fajta burgonya, annyiféle ideális felszedési időpont. Ami azonban általánosságban elmondható, hogy amikor a burgonya szára már könnyen kihúzható a földből, és a gumók könnyen leszedhetők róla, eljött az idő.

burgonya

A burgonyát túl korán és túl későn sem szabad felszedni – fotó: 123rf.com

Hőség: így védd meg a karfiolt!
A klímaváltozás károsan hat a karfiolok termesztésére, egyre nehezebb jó minőségű, piacképes árut nevelni. De mit tehetünk?

Amikor azt hiszed, nem elég jó a búzád, akkor is van megoldás (PR-cikk)
Hová lett a sikér? Hogyan befolyásolta az elhúzódó kánikula a búza reológiai tulajdonságait?

Növényvédelmi előrejelzés: Aggasztó állapotban a kukorica, szürkepenész fenyeget a szőlőben
Sajnos nem múlt el a múlt heti, kicsit pesszimista gondolatokat kiváltó helyzet. Az Agroinform.hu 2021. évi 32. heti növényvédelmi előrejelzése.

Most szerezz feketegyökér-vetőmagot – szeptember elején vetheted!
A feketegyökér olcsón előállítható, jól tárolható, és télen is fogyasztható, ezért helye lenne a hazai konyhában is.

feketegyökér

Fogyasztható termés – A szerző felvétele

Ellepik a kerteket és mindent felzabálnak a meztelencsigák
A csapadékosabbra forduló nyár ismét előcsalta a meztelencsigákat a házikertekben, veteményesekben. Az Agroinform.hu-nak az Agrártudományi Kutatóközpont munkatársaival együttműködésben készített felmérése szerint a hazai kerttulajdonosok főként két meztelencsigafaj: a spanyol meztelencsiga és a nagy meztelencsiga pusztításával szembesülnek.

Eloszlatjuk a tévhiteket! A kivit te is könnyedén termesztheted!
A kivit számtalan tévhit övezi, sokan fagyérzékeny, kényes déligyümölcsnek tartják, pedig ez egyáltalán nincs így. Őshazája Kína azon része, melynek éghajlati viszonyai nagyon hasonlóak a magyarhoz, így nálunk is jól érzi magát. A hazai telek meg sem kottyannak neki, kártevői, betegségei pedig alig akadnak, növényvédelmi feladatai minimálisak.

Ijesztő tünetek a paradicsomon – ez már a vég?!
Nem biztos! A levelek pödrődése, bár rosszul néz ki, nem mindig jelez komoly bajt. Ugyanakkor van, hogy jogosan aggódunk!

paradicsom

Terméskötődést segítő hormonális hatású szer túladagolására jelentkező szárszalagosodás és termésdeformáció mint a levélkanalasodás kísérő tünetei – A szerző felvételei

Okra: könnyen nevelhető, ínyenc zöldség
Az okra nemcsak szép és egyszerűen termeszthető, de igazi különlegesség és a nyári ételek remek alapanyaga.

Fehér, viaszos bevonat a növényeimen! Mekkora a veszély?
Vajon kártevő vagy kórokozó okozhatja? Kell-e védekeznünk ellene, és ha igen, hogyan?

5 dolog, amit meg kell tennünk gyümölcsfáinkkal a szüret után a jövő évi jó termésért!
A gyümölcsök betakarítása után sokszor megfeledkezünk gyümölcsfáink további ápolásáról. Pedig a jövő évi termés veszélybe kerülhet, ha nem fordítunk kellő figyelmet fáinkra a szüret után is. Ennek az 5 dolognak a betartásával azonban biztosíthatjuk fáink jó kondícióját és ideális termőképességét a következő évre is.

Ezeket a munkákat most fontos elvégezni a szőlőben a jó termésért!
A lelevelezésről, levélritkításról ne feledkezzünk meg, miután a korai szőlőfajták érési ideje lassan bekövetkezik, de ez a fajták érési idejének előrehaladtával is folyamatosan aktuális teendő a szőlőművelésben.

szőlő

Optimális nagyságú és térbeli arányos elrendezésű levélfelületet kell kialakítani – fotó: Pixabay

8 tipp és trükk az ősszel is gyönyörű gyepért
Szeptember első heteiben már megkezdheted a gyep felkészítését a hamarosan bekövetkező nyugalmi időszakra. Az utolsó fűnyírások ideje általában októberre korlátozódik, jobb idő esetén esetleg még novemberre is elhúzódhat. De a fűnyíráson kívül még sok mindent kell tenned, hogy a pázsit átvészelje az ősz és a tél okozta nehézségeket.

Növényvédelmi előrejelzés: a szőlőt a szürkepenész, az almát az almamoly fenyegeti
Így a nyár végén, Szent István ünnepének táján a termelők figyelme az őszi káposztarepce vetése felé fordul. Sosem egyszerű a vetés előkészítése és maga a vetés sem, s nem lesz ez másképp az idén sem. Az Agroinform.hu 2021. évi 33. heti növényvédelmi előrejelzése.

Miért romlik meg tárolás közben a vöröshagyma? Eláruljuk!
A javuló minőség és beltartalmi értékek ellenére számottevő a tárolt hagymában keletkező veszteség, aminek számos oka lehet. Elmondjuk, melyek ezek.

vöröshagyma

A javuló minőség és beltartalmi értékek ellenére számottevő a tárolt hagymában keletkező veszteség – fotó: Pixabay

Ezek a feladatok várnak rád kora ősszel a kertben
Hamarosan itt az ősz. Ideje felkészülni a kerti munkálatokra. Ősszel csak a természet pihenhet, rád igazán sok fontos feladat vár a kertben.

Így védekezz a szőlőt támadó szürkepenész és károkozó rovarok ellen
A szőlőfürtökön a peronoszpóra és a lisztharmat már nem okozhat nagy gondot. Az időjárás csapadékosra fordulásánál a fiatal leveleket még támadhatja a peronoszpóra. A szürkepenész viszont még meglepetést is okozhat.

Olcsó alapanyagok a konyhából, amikkel vegyszermentesen védheted meg a kerted
Nem is gondolnánk, hogy néhány élelmiszer, mely megtalálható a konyhánkban, segítségünkre lehet a növényvédelemben is. Lássuk, melyek ezek az anyagok, és miben lehetnek hasznunkra a károsítók elleni küzdelemben!

Ősszel is öntözz – de nem mindegy, hogyan!
Az ősz beköszöntével sem szabad megfeledkezned a növényeid rendszeres öntözéséről. Természetesen nem úgy, ahogyan nyáron tetted.

öntözés

Állítsd át ősszel az öntözőrendszeredet – fotó: 123rf.com

18 tipp, amitől nyoma sem marad a gyomoknak
A gyomlálást senki sem szereti. Csak a csodás, gyommentes kert látványát. Segítünk, hogy egyszerűbb legyen és könnyebben rá tudd venni magad erre a nagyon fontos feladatra.

Növényvédelmi előrejelzés: Az alma és a dió rettegett ellensége most nagy károkat okozhat!
Csonthéjasokban emelkedik a monília kártétele, az almásokban az almamoly ad feladatot, kukoricában főleg a gyapottok-bagolylepke károsít. Az Agroinform.hu 2021. évi 34. heti növényvédelmi előrejelzése.

Honnan tudjam, hogy kénhiánytól szenved-e a növényem?
A növekvő termésátlagok miatt a talajból kivont ként – a szerves trágyák hiányából is adódóan – a hagyományos műtrágyák már nem tudják pótolni.

kénhiány

Kénhiány kukoricán – fotó: K+S KALI

Ezeket a virágokat ültesd, ha ősszel is virágözönt akarsz a kertben
Annak ellenére, hogy hamarosan itt az ősz, a kerted ugyanolyan virágos lehet, mint a legszebb nyári napokon volt.

Tudtad, hogy az istállótrágya nagyszerűen helyettesíthető letermett gombakomposzttal?
A jó minőségű szerves trágya hiánya a szabadföldi zöldségtermesztő üzemekben is egyre súlyosabb gond. Ennek ellenére nem használjuk ki eléggé a szervesanyag-utánpótlás alternatív megoldásait.

Ijesztő látvány, de kell-e aggódnunk? A paprika és a paradicsom gyakori őszi betegségei
Nyár végén, ősz elején gyakran jelentkező fejlődési rendellenesség a paprikán és a paradicsomon kialakuló hajtásvégsárgulás és a paradicsom vízkórságának vagy ödémájának nevezett betegség.

A szép sövény ritka, de mi a titka?
Ahhoz, hogy a sövényedre mindig jó legyen ránézni, és ne lehessen rajta átnézni, sokat kell tenned.

Augusztusi gépészeti hírösszefoglalóinkat megtaláljátok ITT, ITT, ITT és ITT.