Ha az időjárás kegyes és megengedi, akkor a novemberben elmaradt munkákra még sort keríthetünk. 
A ház körül járjunk nyitott szemmel, használjunk fel minden napsütötte percet az olyan apró-cseprő dolgok megjavítására, amire eddig nem jutott se időnk, se erőnk, a kerti munkák mellett.
Járjuk körbe a kerítést, gondosan ellenőrizzük és javítsuk ki, ahol kell. Nehezen jóvátehető károkat okozhat egy-egy kertünkbe tévedt vad.  Szomorú és bosszantó látvány, ha az ősszel nagy szeretettel ültetett csemeténket tavasszal nyúl rágta törzzsel találjuk. Ezért inkább esélyt se adjunk a betolakodó vadaknak, hogy feldúlják kertünket.
Készüljünk a fagyra, gondoljuk át, hogy mi mindenben tehet kárt. Fagyérzékeny növényeink tövénél időről-időre ellenőrizzük a takarást, és pótoljuk, ha a zord téli szél elfújta volna.  Permetszereinket, vegyszereinket, permetezőgépünket tároljuk fagymentes helyen. Lehetőleg ne a pincében, mert az ott tárolt termények átveszik a vegyszerek szagát, és élvezhetetlenek lesznek.  Kerti csapunkat, hétvégi házunkat víztelenítsük, nehogy elfagyjanak a csövek. Takarjuk le a vízóra aknát vastag avar réteggel, hogy óvjuk a fagytól. 
Nézzük át a tetőt, az ereszt és a vízelvezető árkokat.  Fontos felkészülnünk a víz elvezetésére egy-egy hirtelen jött olvadás esetén is.  A nagy hó örökzöldjeinkben is kárt tehet, legyen a szemünk rajta, ha a hó súlya alatt meghajlott ágat látunk, ne habozzunk megmenteni , kockáztatatva hogy a lezúduló hó mind a nyakunkban köt ki.
Pincénk hőmérsékletét gyakran ellenőrizzünk, a tárolt terményeket válogassuk át.  Ha romlottat találunk, azt azonnal távolítsuk el, mielőtt még az egész ládára átterjedne.
Vannak, akiknek az üde zöld színen kívül a Luca-búza többet is jelent. Régi szokás szerint Luca napján (december 13.) egy kis cserépbe kell ültetni a búzaszemeket. Szüleim egy kistányérra rakott itatóspapíron csíráztatták a búzaszemeket közepén egy kis mécsesnek hagyva helyet. Locsoljuk, gondozzuk, tartsuk meleg helyen, így Karácsonyra gyönyörűen kihajt és a karácsonyi asztalunk dísze lehet. 
A hosszú téli estéken összeköthetjük a kellemest a hasznossal. Kertészeti könyvek sokasága, kertészettel foglalkozó újságok tucatja várja, hogy kényelmesen fotelbe vackolva szenteljünk rájuk is egy kis figyelmet. Új ötleteket meríthetünk belőlük, mindig van mit tanulni, hova fejlődni, többszörösen megtérül az erre fordított idő. Ilyenkor jut idő a kerti veteményes terv átgondolására is.                            
Syri