A miniszterek soron kívüli ülést tartottak, és ezen úgy határoztak, hogy a tagországok kormányait képviselő Tanács élére áll a klímaváltozás lassítását célzó párizsi megállapodás mihamarabbi uniós jogrendbe iktatásának. A miniszterek jóváhagyták a megállapodás megkötéséről szóló tanácsi határozatot, és kérték az Európai Parlament mihamarabbi egyetértését.

A tájékoztatás szerint a tagországok, amennyiben készen állnak a megállapodás nemzeti jogrendbe iktatására, már az uniós intézményekkel együtt, de legkésőbb a nemzeti eljárások lezárultával ratifikálják azt. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében üdvözölte az egyhangú határozatot. "Amit egyesek lehetetlennek tartottak, valósággá vált" – fogalmazott.

szennyezés

A tagországok legkésőbb a nemzeti eljárások lezárultával ratifikálják az egyezményt – fotó: iStock

A tavaly decemberi párizsi klímacsúcs résztvevői megállapodást fogadtak el annak biztosítására, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon, és megfogalmazták azt, hogy emellett "törekedni kell arra", hogy a felmelegedés ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot.