Illés Zoltán emlékeztetett rá: az uniós tendenciák Magyarországon is megjelennek. Példaként hozta a levegő állapotát: ahogyan az EU-ban, úgy Magyarországon is a szilárd szemcsekibocsátás okoz gondokat, mert a mikronméretű porszemcsék jelentősen szennyezik a levegőt, s fokozottan károsítják az egészséget. Hozzátette, e szennyezés kezelése az egyik legnagyobb gond Magyarországon és az unióban.

Fotók: Pelsőczy Csaba

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az ország vízbázisai sérülékenyek, ezért megóvásuk fontos feladat. A kérdéskörről az államtitkár és Biczó Imre, a Nemzeti Környezetügyi Intézet főigazgatója azért beszélt, mert megjelent a Magyarország környezeti állapotát bemutató kiadvány. Ezt a jelentést mutatták be az újságíróknak.

Illés Zoltán elmondta: a magyar felszíni vizek 94 százaléka a határokon túlról érkezik az országba, ezért a kétoldalú államközi kapcsolatok nagyon fontosak a szennyezések megelőzése érdekében.

A magyar mélységi vízbázisokról az államtitkár kifejtette, ezek nagyon sérülékenyek - példaként a közelmúltban történt abasári vízbázis-szennyezést említette, ugyanakkor jelezte, hogy a vizek mennyiségét és minőségi állapotát tekintve Magyarország jobb helyzetben van több uniós, valamint a világ más táján lévő államnál.

A talajszennyezés esetében az államtitkár a történelmi, a több éve, évtizede történtekre hívta fel a figyelmet. Rámutatott, a talaj szennyezése továbbterjed és károsítja a vízbázisokat is. Ezért a többi között olyan mezőgazdasági tevékenységre van szükség, amely figyelembe veszi a környezet fenntartható állapotának szempontjait is. Ilyen például a biogazdálkodás.

Biczó Imre a többi között arról szólt, hogy a Magyarország környezeti állapotát bemutató jelentést tudományos igényességgel állították össze. A 2600 példányban megjelentetett összegzés a fenntartható fejlődés és más korszerű szakmai szempontok alapján mutatja be szakértők segítségével az ország környezeti állapotát.

Illés Zoltán az MTI kérdésére elmondta, a kiadvány nem azzal a céllal készült, hogy a magyarországi állapotokat konkrétan összevesse a külföldiekkel, hanem azért, hogy az érdeklődők, főként a döntéshozók megismerhessék a magyarországi viszonyokat. Hozzátette: a kiadványt hagyományteremtő szándékkal adták közre.