A világtalálkozón képviselteti magát a Vízügyi Elnöki Testület (VET) is, amely New Yorkban globális párbeszédet és cselekvési tervet indított a fenntartható vízgazdálkodásról. A Budapesti víz világtalálkozó 2016 mottója "A víz összeköt", a világtalálkozót Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, a VET tagja fővédnöksége alatt rendezik meg – közölték a szervezők az MTI-vel.

A világ komoly vízügyi válság elé néz, ennek megelőzésére, és az ENSZ által kitűzött Fenntartható fejlődési célok megvalósításához a világ kormányzatainak, társadalmainak és a magánszektornak is

meg kell változtatniuk vízhasználati, vízgazdálkodási szokásaikat.

Az átalakulás felgyorsítása érdekében hozta létre Ban Ki-moon, az ENSZ főtitkára, és Jim Yong Kim, a Világbank-csoport elnöke a Vízügyi Elnöki Testületet (VET).

Az állam- és kormányfőkből álló testület iránymutatást nyújt a kihívásokkal szembeni fellépéshez, és szorgalmazza az átfogó, teljeskörű és együttműködésen alapuló vízgazdálkodási megoldásokat, valamint a tiszta víz és a szanitáció biztosítását – közölték.

víz

A klímaváltozás hatását elsősorban a vízen keresztül érezzük – fotó: iStock

A vízzel kapcsolatos teljes szemléletváltásra van szükség, jelenleg több mint 2 milliárd ember szembesül vízügyi nehézségekkel: az elkövetkező évtizedekben ez várhatóan emelkedik a vízigény növekedése, illetve a klímaváltozás egyre markánsabb hatásai miatt. A klímaváltozás hatását 80 százalékban a vízen keresztül érezzük: ha nem teszünk semmit,

15-20 év múlva komoly vízválság elé nézünk.

A hidrológiai úgynevezett "James Bond-arány" is drámai: a Földön a könnyen hozzáférhető felszíni víz a teljes vízkészlet mindössze 0,007 ezreléke, amelynek jelentős része elszennyeződött mára.

A Budapesti víz világtalálkozó 2016 lesz az első megoldás-orientált globális konferencia, amely a vízzel kapcsolatos fejlesztéspolitikai célkitűzés esetében összegzi az elért eredményeket, és hozzájárul a következő 15 év teendőinek kijelöléséhez.

Joó István, a Budapesti víz világtalálkozó 2016 előkészítéséért és a Duna Régió Stratégia végrehajtásáért felelős miniszteri biztos tájékoztatása szerint számos magas rangú résztvevő igazolta már vissza részvételét a világtalálkozóra, köztük több jelenlegi és korábbi állam- és kormányfő.