A legutóbbi hasonló, átmeneti időszak 2013-14-ben volt, de az nem hasonlított a pályázatok mennyiségében a mostani helyzethez. Könnyen el lehet veszni az útvesztőben, hiszen most rengeteg lehetőség van előttünk – kezdte előadását Török Zoltán, az Agrárközösség pályázati üzletág vezetője az Agroinform.hu Agrártámogatások Webináriumán május 13-án, több mint 350 résztvevő előtt.

Török Zoltán

Török Zoltán – Fotó: Agrárközösség

Egyedül vagy pályázatíróval érdemes?

A projektmenedzsment ma már egy külön szakma, érdemes szakértőkkel dolgozni. Ennek a pályázó nem csak a pályázat sikerességében láthatja hasznát, hanem abban is, hogy azzal foglalkozhat, amihez ért, a gazdálkodással, és nem kell elvesznie az adminisztrációs terhek özönében.

Érdemes rászánni az időt a megfelelő pályázatírók kiválasztására, nem mindegy, hogy milyen referenciákkal rendelkeznek, és mennyi sikeres pályázatot tudhatnak már maguk mögött. Több évre keres ilyenkor partnert a támogatást igénylő, hiszen nem csak megnyerni kell a pályázatot, hanem a megvalósítás 2 éve és a fenntartási időszak 5 éve is számos kötelezettséggel, ellenőrzéssel jár, azt is sikerrel kell végigvinni.

Amikor a fenntartási időszak is véget ért, akkor lehet kimondani, hogy nyert a pályázat.

Mi múlik a pályázón?

Legfőképpen az, hogy kapcsol-e időben, vagy az utolsó pillanatra hagy mindent. Két nap alatt nem lehet csodát tenni, ekkor már nincs idő arra, hogy új árajánlatokat kérjünk, vagy pontosítsuk az építési költségvetést. De egy hónappal a beadási időszak előtt elkezdve minden esély megvan arra, hogy egy jól felépített, átgondolt projekttervet készítsünk el a szükséges dokumentációval.

Az esélyek növelésében ugyanis leginkább a precízen összeállított pályázati anyagnak van jelentősége.

A projektmenedzsment igazi csapatmunka. Nem elég a pályázatíró, óriási szerepe van a gépek, eszközök, technológiai berendezések forgalmazóink és gyártóinak, akiktől a legtöbb esetben árajánlatok, műszaki leírások kerülnek a projektdokumentációba. Általában gyorsan beszerezhetőek ezek a dokumentumok, de ezt sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, pályázati beadási határidők közeledtével egyre több igényt kapnak ezek a  cégek is, és ilyenkor akár többhetes átfutási idővel is lehet kalkulálni.

traktor

A sikeres pályázásban óriási szerepe van a gépek, eszközök, technológiai berendezések forgalmazóink és gyártóinak is – Fotó: pixabay

Ezen is elcsúszhat a projekt

Építés esetén (építés vagy felújítás) tervdokumentációra, engedélyeztetési tervekre, az építési hatóságtól nyilatkozatokra, engedélyekre lesz szükség: itt kerülnek előtérbe a tervezők, a kivitelezők és a műszaki ellenőrök. Szintén szerencsés helyzet, ha jó referenciákkal rendelkező építési kivitelezővel tud megállapodni a pályázó, mivel az Építési Normagyűjtemény szakszerűtlen használata miatt támogatási összegektől lehet elesni.

Ha megújuló energiaforrást felhasználó fejlesztésről van szó, energetikus szakember részvételére is szükség lesz, és a különböző tervek, tanúsítványok elkészítésére is szánni kell néhány hetet.

Tehát sok szereplőn múlik a siker, de biztonságot adhat egy hozzáértő pályázatíró csapat, amely sikeresen tudja koordinálni ezt a szerteágazó feladathalmazt és a részt vevő szakembereket.

Ezen viszont nem múlik a siker

Sokan gondolják azt, hogy „megfelelő összeköttetések” nélkül lehetetlen nyerni a pályázati kiírásokon. A valóság azonban az, hogy azoknak a pályázóknak van esélyük a támogatás elnyerésére, akik szakmailag helytálló, indokolt, megalapozott projekttervet és reális költségvetést nyújtanak be. A most rendelkezésre álló óriási forrásoknak köszönhetően pedig szigorú rangsorolásra sem kell számítani, akik megfelelnek a feltételeknek, nagy valószínűséggel nyerni fognak. De nem elég egyszer nyerni! A nyertes pályázatot 50%-ban a támogatói okirat kézhezvételekor tudhatjuk magunkénak, további 40%-os bizonyosságot jelent, ha már megvalósult a beruházás. A sikeres befejezéshez azonban 10%-ban a vállalások teljesítésével lezajló 5 éves fenntartási időszaknak is a végére kell érni.

Török Zoltán előadásanyaga ITT érhető el.

Az alábbi linkeken elérhetőek a most aktuális pályázati felhívások, kérj személyre szabott ingyenes pályázati konzultációt!