Új sertéstelep a legkritikusabb időszakban? A válasz: előre kell menekülni!
A Pádpuszta Kft. 4200 kocás férőhellyel rendelkező telepet épített Somogy megyében. Mlinárik Ákossal, a Pádpuszta Kft. sertés-ágazatvezetőjével beszélgettünk, és arra kértük, hogy röviden mutassa be nekünk a 2018 júliusában átadott új üzemet.

Az egyedülálló nitrogénműtrágya, ami megállítja a talajsavanyodást
Napjainkban a nitrogénműtrágyák széles palettája áll rendelkezésre. Azonban a helyes termékválasztáshoz ismernünk kell talajadottságainkat, hogy a legmegfelelőbb összetételű és nem utolsósorban kiváló minőségű, kedvező ár/érték arányú készítményt választhassunk.

Növényvédelmi előrejelzések:
• Így védekezzünk már most a korai károsítók ellen. Most, hogy a betakarítási szezonnak vége van, ideje átgondolni a telelésre és a jövő évi szezonra való felkészülést növényvédelmi szempontból. Az Agroinform.hu 2018. 44. heti növényvédelmi előrejelzése.

• Ha nincs eső, nincs őszi kalászos. Az őszikalászos-állományok elmaradt fejlettsége miatt a nagyvadak inkább a repcetáblákat keresik fel, a taposásuk és a táplálkozásuk egyre növekvő kárt okoz, és a mezei pocok is betelepült a táblákba. Az Agroinform.hu 2018. 45. heti növényvédelmi előrejelzése.

• Egyre nagyobb stressznek lesznek kitéve a növények. A hosszan tartó meleg ősz megzavarta a növényeink fejlődését. Nehéz kérdés, hogy a ritka állományú, de jól fejlett – esetleg túlfejlett – növények sorsa mi legyen. Az Agroinform.hu 2018. 46. heti növényvédelmi előrejelzése.

• Van még feladat a szezon végén is! Kórokozók, kártevők részéről kedvező a repceállományok helyzete, azonban a száraz talaj miatt egy jelentős területen a repcét el sem vetették, majd a rosszul kelt táblákat kitárcsázták, így összességében az országos vetésterület 10 000 ha-os nagyságrenddel lesz kevesebb. Az Agroinform.hu 2017. 47. heti növényvédelmi előrejelzése.

A foszfornak meghatározó szerepe van a zöldségfélék fejlődésében
Hiányát – ellentétben más tápelemekkel – a tünetek megjelenése után csak lassan és nehezen lehet pótolni. De ahhoz, hogy ezt elkerüljük, mire kell odafigyelni a foszfortrágyázás során?

borsó

A zöldségfélék foszforigénye jelentős mértékben eltér – fotó: Shutterstock

Erre figyeljünk, hogy az értékes gabona ne vesszen oda a tárolókban!
A gabona betakarítva, a szállítmányok pedig jó esetben elindultak betárolásra az átvevőkhöz, vagy ha nem sikerült még megegyezni, akkor a termelőnél „pihen” egy ideig. Ez szintén egy odafigyelést igénylő munka, az értékes gabona állagának megőrzése!

Mire figyeljünk őszi kultúráink nitrogénellátásánál?
A tápelemek közül a nitrogén áll az egyik legszorosabb kapcsolatban a termés mennyiségével és minőségével. Hiánya gátolja a növekedést, túlzott jelenléte terméscsökkenést és minőségromlást okoz.

Mivel több a szerves trágya, mint a műtrágya?
A növényre gyakorolt hatásában miben hasonló és miben különbözik egymástól a szerves és a műtrágya? Van-e minőség tekintetében a szerves trágyák között különbség? Minden szerves trágya egyaránt jól használható a zöldségtermesztésben? Cikkünkből választ kaphattok ezekre a kérdésekre.

Az EuroTier 2018 kiállítás újdonságairól, érdekességeiről két cikkben is beszámoltunk ITT és ITT. Érdemes az állattartóknak kattintani: vályútisztító, fejőházi kapuvezérlő, kolosztrumitató, tojásszexáló – és sok más újdonság!

Eurotier

Munkában az etetőrobot, takarmányterítés közben – fotó: www.eurotier.com

A búza és a kukorica ára is kedvezőbb a tavalyinál
Jól halad a kukorica betakarítása az északi féltekén. Az Európai Unióban 8,4 millió hektárról 7,1 tonna/hektár hozam mellett 59,4 millió tonna lehet az idei kibocsátás – akárcsak tavaly (Tallage). Magyarországon az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 7,4 millió tonna kukoricaterméssel zárult az idei szezon, ez a volumen 10 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit.

Növényvédőszer-maradékok a hazai élelmiszerekben: kell-e aggódnunk?
A mezőgazdaságban, az iparban és az élet csaknem minden területén olyan tevékenység folyik, amely miatt a környezet fokozódó tempóban romlik, s e romlás következményeit mind gyakrabban emlegetik. Ami a mezőgazdaságot illeti, az alkalmazott vegyi anyagokkal szemben a fogyasztók félelmei egyre növekvő mértékben mutatkoznak meg. A növényvédőszer-maradékok veszélyeiről, előfordulásuk gyakoriságáról és mennyiségük csökkentésének lehetőségeiről olvashattok cikkünkben.

A mezei pocok elleni védekezés lehetőségei
A mezei pocok rendkívül szapora állat, egy pár szaporulata egy évben akár 150-200 egyed is lehet, azaz egy terület populációja képes megszázszorozni magát. A hosszú ősz, az enyhe, száraz, csapadékszegény tél és a korai tavaszodás kedvező feltételeket teremt a pockok számára. A tarlóhántás elmaradása, a területek ugaron hagyása, illetve a nem megfelelő talajművelés ugyancsak kedvező hatással van a mezei pocok felszaporodására.

pocok

A hosszú ősz, az enyhe, száraz, csapadékszegény tél és a korai tavaszodás kedvező feltételeket teremt a pockok számára – fotó: Shutterstock

Hogyan válasszunk nitrogénműtrágyát?
Legyen szilárd vagy folyékony nitrogénműtrágya, a nitrogén a növénytermesztés egyik alapvető tápanyaga! A magasnhozamú új fajták miatt évente sok tápanyagot hozunk le a táblákról. Emellett a nitrogénkimosódás vagy -elillanás plusz gazdasági veszteség, és terheli a környezetet. A sikeres növénytermesztés kulcsa, hogy növeljük a nitrogéntartalmú műtrágyák hatékonyságát a kimosódás és a párolgás csökkentésével. Ennek egyik pozitív mellékhatása a környezetbarát növénytermesztés! A választás leginkább a növénykultúrától, a fenológiai fázistól, a technológiai felkészültségtől, az időjárási körülményektől és a termelési szokásoktól függ.

A talaj széntartalmának növelése szükséges
Európában mintegy 12 millió hektárnyi területet érint a talaj minőségének romlása. Ehhez hasonló mértékű az a globális tendencia, amely az élelmiszer-ellátást és a természeti erőforrásokat, rajtuk keresztül pedig az emberi jólétet fenyegeti – figyelmeztet új jelentésében az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC.

Megállíthatatlanok az országot ellepő kártevő csigák?
A spanyol meztelencsiga nagy területen terjedt el az országban, és ahol felbukkan, ott komoly károkat okoz a kerttulajdonosoknak. Hogyan védekezhetünk ellene?

Mi lenne, ha két kukoricahibrid jó tulajdonságait egyszerre kapnánk meg?
A két kukorica egymás erősségeire építve védi ki a kritikus környezeti tényezők kockázatát, ezáltal stabil termést biztosítanak. A Caussade új koncepciót kínál a gyors vízleadású hibrideket kedvelő, az újdonságokra is nyitott igényes gazdálkodók számára.

Gyökérzöldségfélék fejlődési rendellenességei – mi okozza, hogyan akadályozzuk meg?
Annak ellenére, hogy jó adottságaink vannak a sárgarépa és a petrezselyemgyökér termesztéséhez, keveset termelünk, a közel 100 000 tonna nem elégíti ki a hazai feldolgozóipar igényét, évről évre behozatalra szorulunk. Ugyanakkor örvendetes, hogy korai és friss fogyasztási áruból jó és elegendő kínálatot tudnak nyújtani a hazai gazdaságok.

sárgarépa

Termésdeformáció sárgarépatermésen – fotó: Agroinform.hu

Veszélyben a termés!
A mezőgazdaság új alapokra helyezését, az élelmiszer-pazarlás csökkentését, az elhízás, az alultápláltság és az éhezés kezelését, valamint klímavédelmi intézkedések bevezetését sürgeti a globális élelmiszer-problémák megoldására a világ tudományos akadémiáit képviselő szervezet, az InterAcademy Partnership (IAP).

A cirok a jövő alternatív takarmánynövénye – VIDEÓ!
Bár vélhetően kiváltani nem fogja, jó alternatíva lehet a cirok a termelők számára a kukorica mellett. A takarmány- és az élelmiszeripar is megfelelő alapanyagra találhat benne. Fel tudja venni a versenyt a többi kapás kultúrával – kedvezőtlenebb termesztési körülmények között, akár egy rosszabb évjáratban is jövedelmezően termeszthető.

Novemberi gépészeti hírösszefoglalóinkat megtalálja ITT, ITT és ITT.

Indexkép: Farkas Imre/Agroinform.hu