Újabb méhészeti támogatások kifizetése kezdődött meg!
Többek között érkezik a varroa atka elleni gyógyszeres védekezés támogatása és a méhanya-támogatás is.

Még a legpesszimistább becsléseket is alulmúlja az idei almatermés
Az idei almatermés 400 ezer tonna alatt lehet, ami még a korábbi, pesszimista becslésnél is gyengébb 15-20 százalékkal, a sokéves, 600 ezer tonna körüli átlagterméstől pedig akár 35 százalékkal is elmaradhat – derült ki a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet honlapján megjelent összeállításból.

Jöhetnek az agráriumban is az "élő laboratóriumok"
Az Európai Unió néhány éven belül vezeti be a tudományos kutatásban paradigmaváltást hozó „Living Lab” fogalmat, hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, önálló szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) azonban már 2012-ben megelőzte a trendet az on-farm hálózat rendhagyó struktúrájának felépítésével.

kép

Az on-farm hálózat célja a fenntarthatóbb mezőgazdaság kialakítása, a kutatások ezt a célt támogatják – fotó: ÖMKi

Ezért nem öntöznek a magyar gazdák
Magyarországon mintegy 150-200 ezer hektáron zajlik öntözéses gazdálkodás, ez uniós összehasonlításban és a magyar lehetőségekhez képest is kevés, mivel 400 ezer hektáron lenne igény az öntözésre – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Másfélmillió forintos pályázat nyílt meg!
Nemzeti Agrártehetség Program néven hirdet pályázatot agrár területen tevékenykedő doktoranduszok és fiatal kutatók számára a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK). A 1,5 millió forintos elismeréssel a hazai mezőgazdaság számára fontos, versenyképes, a mindennapi gyakorlatban alkalmazható hazai kutatási eredmények létrejöttét kívánja elősegíteni a központ.

Megfékezhetjük a klímaváltozást, de...
A szakértők szerint az emberi eredetű globális felmelegedés több évtizedes időtávon ugyan, de megállítható, ehhez viszont regionális szintű klímavédelmi intézkedésekre van szükség. Csakhogy az eddigi eredmények kiábrándítóak.

klímaváltozás

Lehetőség szerint 1,5 fokban kell limitálni a felmelegedést – fotó: Shutterstock

Nagyon hasznos, mégsem használjuk sokan – mit tudunk a baktériumtrágyákról?
A különböző talajbaktérium-készítményekkel felgyorsíthatjuk a tarló lebontását, de használhatjuk célzottan talajjavításra is. Megkérdeztük, pontosan miért érheti meg a talajoltás.

Növényvédelmi előrejelzés: Sürgősen kezdjük el a kezeléseket a repcében!
Lassú, hiányos kelésre kell számítanunk a repceállományokban, a már kikelt növények fejlődése pedig a szárazság miatt vontatott. Sokkal aktívabbak viszont a gyomok! Az Agroinform.hu 2019. évi 39. heti növényvédelmi előrejelzése.

Akciós búzavetőmag! Azonnal, raktárról, házhozszállítással!
Magas termőképesség, kiváló termésstabilitás, Kárpát-medencei nemesítés! Az IS Conditor őszibúza-vetőmag 10 tonna felett egyedi kedvezménnyel vásárolható meg.

növény

Az IS Conditor búzafajtát magas terméspotenciál és átlagon felüli termésstabilitás jellemzi – fotó: Primag Kft.

Legyen a nyertese minden magyar gazda a Digitális Agrár Stratégiának! – VIDEÓ!
Dr. Nagy István agrárminiszter az Agroinform.hu portálnak elmondta, hogy milyen gyakorlati megoldásokkal segíti majd a gazdálkodókat a Digitális Agrár Stratégia.

Új, veszélyes növényvírus terjed Európában
Az EU Bizottság döntése alapján az eddig többnyire Amerikában pusztító Tomato brown rugose fruit virus-t (ToBRFV) több vírusmentes tagország kezdeményezésére ez év november 1-jétől kontinensünkön is karantén kártevőnek kell tekinteni.

Magyarországon is elérhető világszínvonalú világítástechnika a beltéri termesztésben
A beltéri növénytermesztés piacán is megjelent a Tungsram. A vállalat Agritech üzletága világítási és okosmegoldásokat nyújt üvegházak, beltéri farmok számára.

növény

A Tungsram Agritech üzletága teljes, LED-lámpákból álló világítási portfoliót nyújt az üvegházaknak.

A fiatalítás és a modernitás jegyében nyílt meg a 79. OMÉK
Közel negyvenezer négyzetméteren, 680 kiállító részvételével indult el a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK). A 2019. szeptember 26-29. között a HUNGEXPO területén zajló esemény Magyarország legnagyobb agrár- és élelmiszeripari tematikájú kiállítása, amelyet Nagy István agrárminiszter és Jakab István, az Országgyűlés alelnöke nyitott meg.

Bajban a repce! Hogyan védjük meg az állományt?
A repce őszi kezelésének elsődleges célja, hogy az állományt felkészítsük a sikeres áttelelésre. A száraz ősz azonban hátráltatja a növény fejlődését, így a gyomok egyre nagyobb problémát jelentenek az állományokban. Emellett a repce őszi kártevői ellen is idejében kell védekeznünk.

Komoly károkat okozott az időjárás a gabonatermesztőknek
Idén a jelentős csapadékhiány mellett a hirtelen jött felhőszakadásokkal és viharokkal is meg kellett küzdeniük a termelőknek.

kép

A hazai feldolgozók szerint a kukorica széles körű felhasználása tovább bővülhet a közeljövőben.

Hogyan hatna egy megállapodás nélküli brexit a magyar agrárgazdaságra?
Bár pontosan még nem látható, hogy kilép-e és ha igen, mikor és hogyan lép ki az Egyesült Királyság az Európai Unióból, az esetleges megegyezés nélküli brexit hatásai várhatóan több uniós tagország agrárágazatában is feszültséget okoznának.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.