Miért nem ered jól a palánta?
A zöldségnövényeknek egy tekintélyes részét palántáról szaporítjuk azért, hogy korábban és biztosabban teremjenek. Így palántáról szaporítjuk a primőr paprikát és paradicsomot, a tökféléket vagy azokat a fajokat, amelyek magról vetve nem érnének be az őszi fagyokig (pl. padlizsán, paradicsom alakú paprika). Számtalanszor előfordul, hogy a palánták lassan indulnak fejlődésnek, és a későbbi növekedésük is kívánnivalót hagy maga után. Ennek kapcsán számos kérdés vetődik fel.

Előrelépés a burgonya-vírusrezisztencia kutatásában
A Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének laboratóriumában olyan molekuláris genetikai markereket fejlesztettek, melyekkel egyrészt kimutatható a burgonya M- és S-vírus-fertőzöttségének mértéke, másrészt elkülöníthetők a rezisztens és fogékony fajták. ​

​Lombtrágyázás a zöldségtermesztésben
Lombtrágyázással elsősorban a mikro- (cink, bór, molibdén, mangán, réz) és mezoelemeket pótoljuk (vas, kén, magnézium), ugyanakkor ismert néhány olyan eset, amikor érdemes a makroelemeket is levélen keresztül adni. A növény a tápanyagokat a gyökerein keresztül veszi fel, ezért a tápanyag-utánpótlási technológiákban alapvetően a gyökéren keresztüli tápanyag-hasznosulással számolunk. Ugyanakkor vannak esetek, hogy pusztán egyetlen megoldás van bizonyos tápanyagellátási zavarok megelőzésére, illetve megszüntetésére, ezek a következők.

A búza jelentős minőségi javulása tetszik a legjobban! (+Videó)
Az Agro-Bölcske Zrt. ügyvezető igazgatója osztja meg a tapasztalatait a gazdálkodókkal a Natur Agro termékeivel kapcsolatban. Nézzünk be a gazdaság kulisszái mögé! Az Agro-Bölcske Zrt. 10 éve használja a Natur Agro termékeit, mára a gazdaság teljes területén. Dr. Sűrű János ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

A károsítók élvezik az időjárást – kell a védekezés
A korábbi hetek kánikulai szárazsága főleg a kártevők (rovarok, atkák) terjedését segítette. A záporok, esők hatására kialakult párás melegben a levéltetvek kifejezetten jól érzik magukat, de a gombák is beindultak. Több levéltetűfaj gazdacserés, elhagyja a gyümölcsfák hajtásait, és a lágyszárú növényekre, pl. zöldségekre költözik. Tehát ott is megjelenhetnek, ahol eddig nem volt fertőzés!

Növényvédelmi előrejelzések:
• Megerősödtek a növények, de a kártevők is. Kicsit megkönnyebbültek a növénytermesztők, az áprilisban lassan kialakuló aszályos helyzet megszűnt. Május második felében egyre csapadékosabbra fordult időjárásunk, s a záporok sora szerencsére folytatódott júniusban is. Az Agroinform.hu 2018. 23. heti növényvédelmi előrejelzése. 
• Medárd környéki zivataros időszak, a növényvédelmi helyzet fokozódik!
A népi jóslat szerint ha Medárd napján (június 8.) esik, akkor 40 napig esik. Hát, esett. Sőt, azóta is esik, szinte mindennap, zápor, zivatar, sajnos néha jégesővel kísérve. Több helyen pár nap alatt lehullott a havi csapadékmennyiség. Az Agroinform.hu 2018. 24. heti növényvédelmi előrejelzése.
• Veszélyhelyzet után vagyunk. Kellett az eső, a növények már szomjaztak. De mostanra a káros hatások is megjelentek, sőt erősödnek. Az Agroinform.hu 2018. 25. heti növényvédelmi előrejelzése. 
• Most aztán mindenre lehet számítani. Volt itt minden az időjárásban, és lesz itt minden a növényvédelmi helyzetben. Az Agroinform.hu 2018. 26. heti növényvédelmi előrejelzése.

kukorica

Fenyércirok kukoricában – fotó: Agroinform.hu

Ezt kell tudni a korai szabadföldi káposztafélék tápanyagellátásáról
A hajtatott és korai szabadföldi káposztafélék évek óta jó exportcikknek bizonyultak az északi országok (skandináv, balti), de néhány nyugati ország (Ausztria, Németország) piacán is, ahol ugyan jelentős versenytársaink is vannak, pl. Macedónia, Szerbia, Bulgária vagy Románia, de idesorolhatók a lengyelek is a tárolt kínai kellel. A termesztés biztonsága feltétele a jövő exportjának – ami nálunk is kérdéses –, nagymértékben befolyásolja az időjárás, mindenekelőtt a kései fagyok, valamint a tömegesen és rapszodikusan jelentkező kártevők és betegségek is.

A lisztharmat és a szürkepenész ellen egyszerre védekezhetünk
Két szőlőbetegséget egy csapásra! Érdemes elgondolkodni, hogy van-e még egy olyan növény, amely körül annyi kapcsolódó „iparág” jött létre, mint a szőlő körül. Sőt, van olyan növény is, a paratölgy, ami „karrierjét” éppen a szőlőnek, illetve a bornak köszönheti. Hogyne próbálnánk meg vigyázni rá, amennyire csak lehet! Magára a szőlő növényre is, de a termésére talán még jobban. Nem csoda hát, hogy a kapcsolódó iparágak között a XX. század közepétől a kémiai növényvédelem is ott van. A gyártók közül pedig a Bayer a szőlő növényvédelmének egyik legjelentősebb fejlesztője.

Új repcehibridek magas betegségtoleranciával és nagy termőképességgel
A Caussade munkatársai szakmai utakon vettek részt az anyavállalatnál, a régióközpont kísérleti területén Mircea Vodaban, a Nébih Vetőmagvizsgáló laboratóriumának nyílt napján és szántóföldi bemutatókon. A lecsengő kapásvetőmag-szezonban már az őszirepce-, kalászosértékesítésre új információkkal ellátva készült fel a teljes gárda.

repce

fotó: Caussade Semences Hungary Kft.

Hogyan pótoljuk a foszfort, hogy az valóban hasznosuljon?
A foszfortrágyázás problémája általánosságban, hogy a kijuttatás a tenyészidő megkezdése előtt történik, azonban jelentős igény a növény részéről minimum két hónappal később jelentkezik. Nincs ez másképp az őszi kultúrák, így a repce esetében sem, ahol nagy mennyiségű foszfor iránti igény a fejlődésének 180. napjától lép fel.

Miért sárgul a paprika és a paradicsom levele?
Az elmúlt napokban többen érdeklődtek a szabadföldre kiültetett paprika és paradicsom levelének sárgulása miatt. Mindenekelőtt érdemes a tüneteket tisztázni, pontosítani! Hol sárgulnak a levelek? Hogyan sárgul a levél? Kevés a talajban az adott tápelem?

Így fordíthatják hasznukra a magyar gazdák a klímaváltozást
Milyen hatással vannak az időjárási anomáliák és szélsőségek az őszi kalászosok és a repce növénytermesztésére hazánkban? A KITE Zrt. június 1-jén Dalmandon, június 4-én pedig Nádudvaron szervezte meg az őszi kalászos és repce fajta- és hibridbemutatóját, ahol ezt a kérdést is megválaszolták.

Stressztűrő hibridek, innovatív növényvédelmi megoldások
Teljes technológiát kínál vetéstől a betakarításig a legfontosabb szántóföldi kultúrákban a Syngenta. A vállalat a hagyományos Szer-show rendezvényein valós termesztési körülmények között mutatta meg azokat az újdonságokat, amelyek a következő években kiemelten fontosak lesznek a magyar gazdák számára.

Meteorológiai állomás segítségével pontosan meghatározhatja a vetés, a betakarítás vagy a permetezés idejét!
Egy gazdálkodó számára elengedhetetlen, hogy folyamatosan nyomon kövesse a meteorológiai adatokat. Saját időjárás-állomással sokkal könnyebben tervezhetők a mezőgazdasági munkaműveletek. Az időjárás-állomás kiemelkedően fontos eszköz a fenntartható mezőgazdaság és a precíziós gazdálkodás számára. A meteorológiai állomás a legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb módja az adatok gyűjtésére, közvetlenül a táblákról egyenesen a gazdák/agronómusok kezébe.

Növényi maradványok lebontása mikroorganizmusok által termelt enzimekkel
A növényi maradványok mikrobiológiai lebontása a humuszképződés, a kórokozó gombák visszaszorítása, valamint az elemek körforgásának szempontjából is fontos. A nitrogén-, a foszfor- és a káliumtartalmú vegyületek legtöbbször vízben nem oldható növényi részekben, a sejtfalban találhatók nagyobb mennyiségben.

gép

A mikrobák a növényi maradványok bontása során a növények számára újra felhasználható tápanyagokat szabadítanak fel – fotó: Phylazonit Kft.

Fontos lenne a termelés kockázatait és a környezetterhelést is csökkenteni
A támogatásokért cserébe egyre nagyobb elvárás az Európai Bizottság részéről, hogy a mezőgazdaságban tevékenykedők is minél inkább vegyék figyelembe és tartsák be a környezet, a környezeti elemek védelme érdekében hozott szabályzókat, intézkedéseket, rendelkezéseket.

Így érhetünk el kiemelkedő hozamot hibridkalászosokkal
A SAATEN-UNION az idei évtől nemzetközi szinten egyesíti és a HySEED égisze alatt folytatja a hibridkalászosokban végzett eddigi tevékenységeit annak érdekében, hogy a jövőben még jobban teljesítő rozs-, búza-, árpa- és tritikáléhibrideket használhassanak az európai termelők.

A fák jelentős kártevői már mind károsítanak
Június végén már az összes jelentős közterületi kártevőt (rovarokat, atkákat) megtalálhatjuk a növényeinken.

A korai vetésű zöldtrágyázás jelentősége
Az ökológiai jelentőségű területeket érintő növényvédőszer-használati tilalom sok gazdálkodó számára nem teljesíthető, így más megoldást kell keresniük a zöldítés teljesítéséhez. A zöldítés legegyszerűbb módja az ökológiai másodvetés – a zöldtrágyázás. Ugyanis a zöldtrágyázás néhány szakmai szempont betartásával könnyen kivitelezhető. Ráadásul megfelelő alkalmazással jelentős szerepet tölthet be a talajtermékenység fenntartásában is.

Repcebetakarítás veszteségek nélkül
A betakaríthatóság az érettségtől és az állománytól függ. Ha egy hibrid betakarításra alkalmas állapotban van, akkor beérett. Fontos azonban az, hogy mikor érik be az adott hibrid. A fiziológiai érés során a magok a zöldből a barnán keresztül egészen matt feketére színeződnek el, végül a szárak is elszáradnak: az összes jellemző egyszerre kell hogy érvényesüljön! Az egyenetlenül érő állományok veszélyeztetik a betakaríthatóságot, és negatívan befolyásolják a termésmennyiséget.

A lisztharmat mellett már figyelni kell a peronoszpórára és a varasodásra is
Az elmúlt két hétben továbbra is a forrósággal küzdöttünk, de az ország nagy részén megérkezett az eső is. Már hiányzott a növényeknek. Most párában állnak a kertek, a levelek is nedvesek. Tehát az esős kertekben a lisztharmat mellett már figyelni kell a szőlőperonoszpórára és az almatermésűeknél a varasodásra is.

Bórhiánybetegségek a zöldségtermesztésben: időben felismerve kezelhetők!
A bór hiányából adódó fejlődési rendellenességek több kertészeti növényre jellemzőek, de nem mondhatók a zöldség-, a szőlő- vagy a gyümölcstermesztésben általános tápanyaghiány-betegségnek. Vannak talajok, ahol rendszeresen kialakul, és vannak évek, amikor gyakrabban jelentkezik, de megelőzhető, viszonylag könnyen gyógyítható, ha idejekorán felismerik!

Biztos, hogy ön jól tudja, hogyan kell öntözni a zöldségféléket?
Arid jellegű klímánkon versenyképes árutermesztés a zöldségágazatban csak öntözött körülmények között képzelhető el. A gazdaságos vízellátás megvalósításának hiánya akadálya a jövedelmező, versenyképes és dinamikusan fejlődő szántóföldi zöldségtermesztésnek. Hiányában a jó fajtaszerkezet, az okszerű tápanyagellátás, a hatékony növényvédelem nem fogja a várt eredményeket hozni.

paradicsom

A fehér paprika és az étkezési paradicsom esetében a fogyasztók által elvárt minőséget nem lehet elérni szabadföldi körülmények között – fotó: Shutterstock

Mivel helyettesíthetjük a betiltott növényvédő szereket?
A neonikotinoid típusú rovarölő szerek csaknem teljes betiltása sokat segít a megporzó rovarok helyzetén – de az eredmény visszaüthet, az alkalmazható növényvédő szerek számának csökkenése miatt. Az Európai Bíróság határozata szerint a legelterjedtebb neonikotinoid rovarölő szerek – imidakloprid, klotiadizin, tiametoxam – szabadföldi alkalmazását 2019-től betiltják repcében, napraforgóban és kukoricában. A jövőben csupán zárt termesztőterületen használhatók, ahol – az indoklás szerint – méhekre nem tudják a károsító hatásukat kifejteni.

Új módszer segíti a búzanemesítést
Hatékonyabbá és gyorsabbá teszi a búzanemesítés folyamatát az az eljárás, amit a Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének munkatársai dolgoztak ki. Az új technológiával könnyebbé válik az időjárás szélsőségeinek ellenálló fajták nemesítése.

Júniusi gépészeti hírösszefoglalóinkat megtalálja ITT, ITT, ITTITT és ITT.

Indexkép: Caussade Semences Hungary Kft.