Növényvédelmi előrejelzés: Hihetetlen tömegben kelnek a gyomok!
Kérdés, hogy lesz-e alkalmas időszak a gyomirtásra. Az Agroinform.hu 2020. évi 45. heti növényvédelmi előrejelzése.

Elképesztő testtömeggyarapodás – így nevelj választási malacot! (PR-cikk)
A malacok fejlődésének választást követő visszaesése különféle, gyakran tartási, ellátási hibából ered, fertőzésekkel súlyosbítva pedig akár nagyobb elhulláshoz is vezethet. A választással járó új környezethez való teljes körű mielőbbi alkalmazkodás ezért a sikeres választás kulcsfontosságú követelménye.

Vészesen elszaporodtak a mezei pockok
A mezei pockok áttelepedtek az őszi vetésekbe, a repce- és őszibúza-táblákban jól láthatóan fogyasztják a kelő növényeket. Most kell védekezni ellenük!

pocok

Védekezési forma lehet a pockok ellen a csalétkes irtószerek kirakása – fotó: Shutterstock

Vadriasztó módszereket mutatunk, amikkel megelőzheted a vadkárt
Számos lehetőség áll a gazdálkodók rendelkezésére a vadak elriasztására. De melyiket mikor és milyen állat ellen éri meg használni?

9 feladat, amit mindenképp el kell végezned a kertben még a tél előtt!
Novemberben időszerű a kert téliesítése, ugyanis ilyenkor már hirtelen erős hajnali fagyokra lehet számítani. Vegyük sorra, mi mindent kell ilyenkor megcsinálnunk.

Az élet bivalyok között – őseink kedvelt állatát ma már csak kevesen tenyésztik
Szalai Ferenc bivalytenyésztő elmondja, milyen a többszáz kilós állatok természete, és hogy miért különleges a bivalyhús.

bivalyok

A bivaly egy különleges állat. Nagyon intelligens, nagyon jó a memóriája, és sosem felejti a számára lényeges dolgokat – fotó: Ladóczki Balázs/nool.hu

Csodaszer a kertben: a csiperkekomposzt
A gombakomposzt növeli a talaj tápanyagtartalmát, javítja a szerkezetét, növénytoxikus anyagokat, betegségeket vagy kártevőket pedig nem tartalmaz.

Lehet hatékonyabb a foszforfelvétel? Mutatjuk, hogyan lehetséges
A világ foszfortartalékai végesek, a foszfor már most is a legdrágább tápelem. Az előrejelzések szerint az agráripari felhasználású foszfor a jövőben várhatóan hiánycikké válik, ezért sürgősen új mezőgazdasági stratégiákra van szükség.

Mit tegyünk a beteg növénymaradványokkal? Mehet a komposztba?
Jövő év január 1-jétől tilos az avar és a kerti hulladék égetése, helyette a komposztálás jelenthet megoldást. De vajon mi a helyzet a beteg, fertőzött növénymaradványokkal?

kép

2021. január 1-jétől mindenhol tilos a kerti hulladék égetése – fotó: Pixabay

Ámulatba ejtő állattartó telepek Kelet-Európából (PR-cikk)
Megmutatunk néhány nagyon jól sikerült épületet, amik után a magyar állattartók is vágyakozni fognak.

Növényvédelmi előrejelzés: Annak, aki nem végzett a vetéssel, három lehetősége van
A vetés szempontjából a termelők jelenleg három verzióban gondolkodhatnak, kukoricában pedig még mindig jelentős a kinn lévő termés mennyisége. Az Agroinform.hu 2020. évi 46. heti növényvédelmi előrejelzése.

Foltos vagy nem színesedik a paprika, paradicsom? Ezzel javíthatunk a helyzeten!
A primőrök, de a nyári érésű zöldségek esetében a tetszetős küllem, mindenekelőtt a szép színeződés alapvető követelmény. Sajnos a termesztésben sokszor találkozunk olyan esetekkel, amikor ez nem valósul meg, a paradicsom vagy a paprika foltos, opálos színű, vagy be sem színesedik igazán az elvárt mértékben és időre.

paradicsom

Fehér vagy zöld dugó jelenség.

Mit tegyen a gazda, ha farkas vagy medve jár a környéken?
Mostanában egyre gyakrabban hallani, hogy a gazdák életét megnehezítik a farkasok, sőt a közelmúltban egy medve híre is riogatta az embereket. Úgy tűnik, egy gazdálkodónak ma már hasznos, ha ismeri a hazai nagyragadozók szokásait, így felkerestük dr. Patkó Lászlót, a WWF Magyarország Nagyragadozók programvezetőjét, hogy segítsen eligazodni ebben a sokak számára új világban.

Új Force Evo: Starter hatású talajfertőtlenítő – talajfertőtlenítő hatású starter (PR-cikk)
Gyakran jelentkezik a termelők részéről az az igény, miszerint szükség lenne talajfertőtlenítésre, és szeretnének mikrogranulátum formában starter tápanyagokat kijuttatni kukoricában. Ez viszont abba a technológiai korlátba ütközik, hogy a vetőgépek döntően egy mikrogranulátum kiszórására alkalmas tartállyal rendelkeznek. Így a termelőknek választani kell: vagy talajfertőtlenítenek, vagy starter műtrágyát használnak.

Ne vesszen kárba a leszüretelt gyümölcs és zöldség! Így előzd meg a tárolási betegségeket!
Elérkezett a zöldségek és gyümölcsök téli betárolásának az ideje. Sok olyan termény van, ami akár hónapokig is elállhat, ha megfelelő körülmények között tároljuk, és a betakarítás előtt is ügyelünk arra, hogy a lehető legjobb minőségű, egészséges termés kerüljön a tárolókba. Lássuk, mire érdemes figyelni, és mely tárolási betegségek fordulnak elő leggyakrabban!

alma

A "fekete alma" a moníliás gyümölcsrothadás tárolás során megjelenő jellemző tünete.

Szója és cirok – megéri belevágni a termesztésükbe (PR-cikk)
A kiemelkedő termést biztosító kalászosfajtáinkat már mindenki ismeri a közép-európai piacokon. 2021 tavaszától új portfólióval, szója- és cirokfajtákkal jelentkezünk.

Hol és hogyan vásároljunk gyümölcsfaoltványt vagy bokrot?
Az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni gyümölcs-szaporítóanyag vásárlásakor.

Ezekre érdemes még év végén költeni a gazdaságban! (PR-cikk)
Lassan közeleg az év vége, leállnak a munkálatok a földeken. Foglalkoznunk kell a vállalkozás pénzügyeivel, és tervezni kell a következő évet. Gyakran fordul elő, hogy költséget érdemes még az idén generálni. Tegyük ezt olyan termékekbe, amelyekre már a tél végi indulásnál szükségünk lesz.

Mivel több a szerves trágya, mint a műtrágya?
A növényre gyakorolt hatásában miben hasonló és miben különbözik egymástól a szerves és a műtrágya? Van-e minőségbeli különbség a szerves trágyák között? Minden szerves trágya egyaránt jól használható a zöldségtermesztésben? Cikkünkből választ kaphattok ezekre a kérdésekre.

trágya

A növényi komposztok talajszerkezet-javító hatása kiváló, bár nagyban függ a komposztált növényfajoktól – fotó: Pixabay

KWS kukoricaújdonságok a 2021-es tavaszi szezonban! (PR-cikk)
A KWS Magyarország Kft. a 2021-es tavaszi szezonban három szemes és egy silókukoricát dob a piacra.

Immár az egész országban tömegesen pusztul a diótermés
Az Agroinform.hu felmérése szerint a 10 fánál nagyobb dióültetvényeknek csupán harmadában próbálkoznak a vegyszeres védekezéssel.

dió

A megállíthatatlanul terjedő kártevő, a nyugati dióburok-fúrólégy.

Új kukoricáink otthon érzik magukat Magyarországon (PR-cikk)
SAATEN-UNION által javasolt termesztéstechnológiával a vetőmagból Ön is ki tudja hozni a maximumot.

Starterhatású talajfertőtlenítő: itt a Syngenta újdonsága
Innovatív és hiánypótló újdonságot mutatott be a Syngenta: az új, rendkívül egyszerűen kijuttatható Force Evo a népszerű talajfertőtlenítő formula mellett starter műtrágyát is tartalmaz.

Így állítható elő jó minőségű, ellenálló paradicsompalánta
A korábbi, a paradicsom hőigényével foglalkozó cikk folytatásaként a növekedéshez és fejlődéshez szükséges hőmérsékleti optimumot az egyéb környezeti tényezők változásának függvényében próbáljuk értékelni, tekintettel arra, hogy az egyes élettényezők szoros összefüggésben vannak egymással és a növény fejlettségével (fenológiai fázisaival), egy-egy változása szükségszerűen maga után vonja a többi módosulását is.

Kukoricatermesztés cinkpótlás nélkül? – Tonnával hozhat kevesebbet! – VIDEÓ (PR-cikk)
Az RAGT Vetőmag Kft. szakmai videósorozatának első része a cink mikroelem-visszapótlás hatását mutatja be a kukorica termésmennyiségére és beltartalmi értékmérő tulajdonságaira vonatkoztatva.

Novemberi gépészeti hírösszefoglalóinkat megtalálja ITT, ITT, ITT és ITT.