Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Megalakultak a NAK szövetkezeti, illetve agrár-környezetgazdálkodási osztályai

  2013. december 09., hétfő 11:29 Szántóföld

  A napokban megalakultak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Szövetkezeti, Integrációs és Agrárgazdasági Szolgáltatási, illetve az Agrár-környezetgazdálkodási, Vízgazdálkodási és Innovációs Országos Kamarai Osztályai.

 • Január 1-től változik a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés módja

  2013. december 09., hétfő 11:05 Szántóföld

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közlése szerint 2014. január 1-től módosul a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés igénylésére vonatkozó bevallás benyújtásának módja.

 • Python család - Új dimenzió a kukorica korai posztemergens gyomirtásában

  2013. december 09., hétfő 10:30 Szántóföld

  A kukorica gyomirtásában az elmúlt években a legnagyobb sikert a korai posztemergens gyomirtás érte el, mely a gyomnövények szik-2 leveles állapotában történő kezelést jelenti. Sikerének feltétele, hogy kikelt gyomok legyenek a területen, illetve a tartamhatást adó készítmény használata, mivel későbbi csapadék esetén a kezelt terület újra...

 • Évjárattól független starter hatás mérése: idén 13,8 %-os termésnövekedés kukoricában

  2013. december 06., péntek 10:26 Szántóföld

  Az MTA Agrártudományi Kutatóközpontban Martonvásáron 2011. óta folytatunk startertrágyázási kísérletet műtrágyáinkkal. 2012-ben és 2013-ban már kombinált, az UMG MICRO ZeaStart és a széles mikroelem tartalmú Gramix NPK kettősének hatásvizsgálatai mellett cégünk egyedülálló újdonsága, a Rizodyne talajaktivátor hatásának mérése is a...

 • Rendhagyó, tanulságos szakmai konferencia a Malagrow szervezésében

  2013. december 05., csütörtök 10:40 Szántóföld

  A MALAGROW Kft. 2013. novemberében immár harmadik alkalommal rendezte meg Növénytermesztési Stresszkonferencia sorozatát a mezőgazdasági tudományok legnevesebb vendégelőadóinak (Dr. Petróczi István Szegedi Gabonakutató Kft, Árendás Tamás MTA tudományos osztályvezető, Dr. Birkás Márta egyetemi tanár MTA doktora, Dr. Heszky László...

 • Az EU engedékenysége mellett, hazánk továbbra is GMO-mentes terület

  2013. december 04., szerda 15:44 Szántóföld

  Az Európai Unióban tapasztalható engedékeny hozzáállás ellenére Magyarország továbbra is ragaszkodik a GMO-mentes stratégia fenntartásához - mondta Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára szerdán, a Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért című előadássorozat utolsóelőtti, szekszárdi állomásán.

 • Európai Bíróság: 2013 végéig nyújtható a földvásárlási támogatás

  2013. december 04., szerda 13:53 Szántóföld

  Az Európai Bizottság álláspontjával ellentétben Lettország, Lengyelország és Litvánia mellett Magyarország 2009 vége helyett az idei év, 2013 végéig nyújthat a gazdáknak földvásárlási támogatást - derül ki a luxembourgi Európai Bíróság szerdai ítéletéből.

 • Figyelem! Osztatlan közös földtulajdon megszüntetése: december 31-ig van lehetőség az igazolások benyújtására!

  2013. november 29., péntek 15:54 Szántóföld

  Az osztatlan közös földtulajdonuk megszüntetését kérelmezők számára, akik visszaigénylik a megosztásra befizetett összeget, 2013. december 31-ig van lehetőség a földhivatal által kiállított számla és igazolás Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz történő benyújtására.

 • 185 új munkahely – Harminchárom milliárd forintból épül búzafeldolgozó Visontán

  2013. november 28., csütörtök 19:36 Szántóföld

  Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette a kormány a visontai erőmű területén 110 millió euróból, mintegy 33 milliárd forintból megvalósuló búzafeldolgozó üzem létesítését - mondta el Horváth László Heves megyei kormánymegbízott az MTI-nek.

 • Kukorica hibridek kedvező áron!

  2013. november 27., szerda 13:02 Szántóföld

  Ön már meghozta döntését? Rendeljen még idén a KWS Magyarország Kft. kukorica vetőmag kínálatából, és több mint 20% kedvezményben részesül!

 • Megalakult a NAK malomipari, illetve dohányipari osztálya

  2013. november 27., szerda 12:36 Szántóföld

  Megalakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Malom- és Sütőipari, illetve a Dohány és Dohánytermék Országos Kamarai Osztálya hétfőn.

 • Jó az idei kukoricatermés, de készülni kell a kihívásokra

  2013. november 27., szerda 11:46 Szántóföld

  Csaknem ötven százalékkal több kukorica termett Magyarországon idén, mint az elmúlt esztendőben. A mezőgazdasági húzóágazatnak tekintett kukoricából idén 5,8 tonnát takarítottak be hektáronként átlagosan a gazdák, az évről-évre ingadozó termés azonban komoly kérdéseket vet fel, hangzott el a Syngenta Quilt Xcel szakmai rendezvényen,...

 • A kalászos gabonák termésmennyisége Magyarországon (2013)

  2013. november 27., szerda 09:59 Szántóföld

  A búza, rozs, árpa, zab, tritikálé termésmennyisége hazánkban.

 • Genetikai előrehaladás a Syngenta új kukorica hibridjeivel

  2013. november 26., kedd 17:19 Szántóföld

  A Syngenta minden érésidőben, minden termőtájra biztosít kukorica vetőmagot. Új generációs hibridjeikkel 2014-ben tovább erősödik a kínálatuk, mind a FAO 300-as, mind a FAO 400-as éréscsoportban.

 • Az agrár külkereskedelmi származási bizonyítványokról egyeztetett a NAK és az EXIM Csoport

  2013. november 26., kedd 15:58 Szántóföld

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az EXIM Csoport közötti partnerségi megállapodás alapján a két szervezet az agrárexporthoz szükséges származási bizonyítványok kiadásával kapcsolatban vállalt együttműködés részleteiről egyeztetett.

 • Nagyobb területen, összesen 19 000 hektáron vetettek gabonát Jász-Nagykun-Szolnok megyében

  2013. november 26., kedd 15:17 Szántóföld

  Megfelelő az őszi vetésű gabonák fejlettsége Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol a szeptember vége óta tartó kedvező időjárásnak köszönhetően a gazdák jó minőségű magágyat tudtak készíteni - közölte a kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságtóságának vezetője az MTI-vel.

 • Budai: teljes mértékben szabályozni fogják a földek tulajdonszerzését, használatát

  2013. november 26., kedd 09:18 Szántóföld

  A földek tulajdonszerzésével, használatával kapcsolatos törvényi szabályozás teljes lefektetését garantálja a mező- és erdőgazdálkodási területek forgalmáról és az azzal összefüggő törvények módosítása - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a törvényjavaslat ismertetésekor hétfőn az Országgyűlésben.

 • Megjelent Dr. Berzsenyi Zoltán Növénytermesztés című kötete

  2013. november 26., kedd 00:00 Szántóföld

  Megjelent Dr. Berzsenyi Zoltán Növénytermesztés című kötete (20% diákkedvezmény)

 • Megkötötték a háromezredik haszonbérleti szerződést a földprogramban (+Videó!)

  2013. november 25., hétfő 18:26 Szántóföld

  A földprogramban eddig 110 ezer hektár állami földet hasznosítottak és 3000 haszonbérleti szerződést kötöttek, az állami földek meghirdetése és a pályázatok elbírálása folyamatos - mondta Fazekas Sándor hétfőn sajtótájékoztatón.

 • Az Európai Számvevőszék hiányolja a vidékfejlesztési források megfelelő felhasználásának igazolását

  2013. november 24., 23:03 Szántóföld

  Sem az Európai Bizottság, sem a tagállamok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy igazolják, megfelelően használták fel a vidékfejlesztésre szánt 100 milliárd eurót az idén záruló uniós költségvetési ciklusban - derül ki az Európai Számvevőszék pénteken közzétett jelentéséből.

 • A Zöldség-Gyümölcs Ágazati Stratégia már csak tíz napig véleményezhető

  2013. november 24., 14:29 Szántóföld

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) december 4-ig várja a szakmai véleményeket a Magyar Zöldség-Gyümölcs Ágazati Stratégiáról.

 • A SAATEN-UNION Romania Srl. és a BASF megállapodást kötött a ClearfieldŸ Plus napraforgó gyomirtási technológia licenszeléséről

  2013. november 21., csütörtök 21:47 Szántóföld

  A SAATEN-UNION Romania Srl. és a BASF csütörtökön bejelentette egy globális, nem kizárólagos megállapodás aláírását, melynek keretein belül a BASF licenszeli a SAATEN-UNION számára a napraforgóhoz kifejlesztett ClearfieldŸ Plus gyomírtószer-toleráns technológia használatát bizonyos európai országokban.

 • AGRO.bio: már a talajnál eldől, egészséges élelmiszert fogyasztunk-e

  2013. november 21., csütörtök 21:47 Szántóföld

  Hazai és nemzetközi kutatások azt igazolják, hogy mindössze 60 éve van a termő Földnek, amelyről évente 75 milliárd tonna termőföld tűnik el, 80%-a pedig többé-kevésbé károsodott - hangzott el, az AGRO.bio Hungary Kft. csütörtöki, szombathelyi sajtótájékoztatóján.

 • 1430 zsák jelöletlen burgonyát foglaltak le

  2013. november 20., szerda 19:18 Szántóföld

  Megsemmisítenek több mint 21 tonna külföldről érkezett étkezési burgonyát Kecskeméten, az áru kötelező jelölésének hiánya miatt – tudatta a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kabinet-titkára szerdán az MTI-vel.

 • A NAK kiáll Magyarország GMO-mentességének fenntartása mellett

  2013. november 20., szerda 15:54 Szántóföld

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) támogatja a kormány azon, az Alaptörvényben is megfogalmazott célkitűzését, hogy Magyarország mezőgazdaságának GMO-mentességét megőrizzük.

 • Tízezer emberen segített az Élelmiszerlavina

  2013. november 14., csütörtök 16:43 Szántóföld

  Csaknem száz tonna terményt takarítottak be a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában résztvevő önkormányzatok és civil szervezetek földjein dolgozók az elmúlt hetekben. Az egészséges élelmiszernövények összesen tízezer nehéz sorsú emberhez jutottak el.

 • A magyar agrárkutatás január elsejétől egységes lesz (+Videó!)

  2013. november 14., csütörtök 13:14 Szántóföld

  A hazai agrárkutatás küldetése, hogy új lehetőségeket tárjon fel a magyar gazdálkodók számára, és kedvező természeti adottságainkra építve lendületet kapjon a vidék felemelkedése – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Tudomány Ünnepe 2013 című rendezvényen, csütörtökön Budapesten.

 • Magyar agrárexport bővülési lehetőségek az Oroszország vezette vámunióval

  2013. november 13., szerda 15:35 Szántóföld

  Az Egységes Gazdasági Közösség az Oroszországi Föderáció, Belorusz és Kazahsztán közös vámuniója a jövőben jelentős szerepet tölthet be a felsorolt országokba irányuló magyar agrárexport alakulásában.

 • A NAK elnöke a KITE tulajdonosváltásáról és a hús áfa csökkentéséről

  2013. november 12., kedd 18:09 Szántóföld

  Mindenképpen jó a magyar agrárgazdaság szereplőinek ha van egy integrátor, amely a kicsiket egy bizonyos keretek között összefogja, ugyanakkor nagyon óvatosan kell bánni azzal, hogy ez mekkora gazdasági erőt és kiszolgáltatottságot jelent az egész ágazat számára - mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke, a KITE Zrt. tulajdonosváltásáról...

 • Nagybirtokellenes az új földtörvény (+ Videó!)

  2013. november 12., kedd 14:39 Szántóföld

  Növekedési tartalékkal a kis- és közepes vállalkozások rendelkeznek Magyarországon, a nagybirtokok már elérték a növekedési plafont – mondta Fazekas Sándor a Magyar Földtulajdonosok Szövetsége által szervezett rendezvényen.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]