Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Agrárkamarai elnök: nagy az érdeklődés a földbizottságok iránt

  2014. január 22., szerda 10:09 Szántóföld

  Jelentős az érdeklődés vidéken a földbizottságok megalakítása iránt, bár az ezzel kapcsolatos rendelet még nem született meg - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kedden Szekszárdon tartott kamarai fórumon.

 • „EZ AZ ÉV MÉG NEHÉZ LESZ”

  2014. január 20., hétfő 10:18 Szántóföld

  Egy szó kicserélésével a klasszikus agronómusi mondatot írtam be címnek (ez a hét még nehéz lesz, na de majd utána). Utána is nehéz lesz, csak mindig más miatt. A magyarországi szántóföldi növénytermesztés csapadék függőségét nehéz lenne vitatni.

 • Termelői piacokról államtitkári szemmel - Beszélgetés V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkárral

  2014. január 17., péntek 17:17 Szántóföld

  Ennek az esztendőnek az egyik évnyitó programját a termelői piacok témájának szenteltük. Ebből alkalomból kerestem fel V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkárt irodájában, hogy megkérjem, tájékoztassa az Agroinform olvasóit a tárca helyi piacok létesítése terén elért eredményeiről.

 • Termelői vélemények a KWS kukorica hibridjeiről - KASSIUS, KWS 9361

  2014. január 16., csütörtök 15:54 Szántóföld

  A KWS ezúttal a termelőket kérte, mondják el véleményüket a KASSIUS, valamint a KWS 9361 hibridekről.

 • Teremjen Több Talaj - az AGRO.bio humuszos talajteremtő kezdeményezése

  2014. január 16., csütörtök 12:48 Szántóföld

  „Teremjen Több Talaj!” felszólítással tartott sajtótájékoztatót a mikrobiológiai újításaival a fenntartható mezőgazdaság iránt elkötelezett Agro.bio Hungary Kft., hogy a végnapjait élő termőföld végleges pusztulását megakadályozva, a talaj minőségének sürgős javítására irányítsa a figyelmet. A kezdeményezéssel a mindössze 60...

 • VM: sok gazdálkodó nem tartja be a földhasználatot érintő egyes új szabályokat (+videó!)

  2014. január 15., szerda 18:39 Szántóföld

  A gazdálkodók még nem minden esetben alkalmazzák megfelelően a földhasználatot érintő, egy hónapja megváltozott szabályokat - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) jogi, igazgatási és agrárszakképzési ügyekért felelős helyettes államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

 • Kalászos fungicid és adjuváns kísérletek 2013.

  2014. január 13., hétfő 10:18 Szántóföld

  A Kwizda összehasonlító kísérleteinek célja az volt, hogy információt kapjunk a 2013-as évjáratban jellemző gombabetegségek – Septoria spp, Puccinia recondita, Fusarium spp - károsításáról, a különböző fungicides technológiák hatékonyságáról és az adjuvánsok fuzárium elleni hatásfokozásáról.

 • Magyar termőföld: a biznisz világából a termelés világába

  2014. január 10., péntek 14:18 Szántóföld

  A hónap végén lezárul a Földet a gazdáknak program, amelynek keretében 250 ezer hektár állami termőföld bérletére pályázhattak gazdálkodók - mondta Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földügyekért felelős államtitkára pénteken az MTI-nek. Bitay Márton jelezte: a kormányzat a nagyüzemek földigényét 20 százalékos...

 • ÚJ ALAPOKON A TALAJFERTŐTLENÍTÉS – KENTAUR 5 G    

  2014. január 09., csütörtök 19:20 Szántóföld

  Az elmúlt időszakban nagy visszhangot váltott ki az Európai Bizottság 2013. május 24.-én kibocsátott neonikotinoid típusú rovarölő szerekkel kapcsolatos 485/2013/EU végrehajtási rendelete, amelynek lényege, hogy jelentősen szabályozza és redukálja az imidakloprid, klotianidin és a tiametoxam hatóanyagok felhasználási lehetőségét.

 • SAATEN-UNION napraforgó hibridek: biztonság változó körülmények között is

  2014. január 09., csütörtök 12:25 Szántóföld

  A hazai napraforgó termesztés sokat változott az elmúlt másfél évtizedben a kultúra megítélése, a termesztés intenzitása, és a használt genotípusok jellemzői tekintetében. Előtérbe kerültek az olyan technológiai fejlesztések, melyek választ adhatnak az egyre változékonyabb időjárás okozta viszontagságokra, majd a biztonságosabb termelést...

 • Miért nem nőnek az intenzív termelésben a hozamok?

  2014. január 06., hétfő 13:49 Szántóföld

  Az utóbbi időben tapasztalható az intenzív termelésben, hogy a legmodernebb fajták és hibridek, illetve legkorszerűbb növényvédő szerek és műtrágyák használata mellett sem nőnek a termésátlagok. Hajlamosak vagyunk ezt az időjárás számlájára írni, pedig a válasz nem ennyire egyszerű. Sőt! Egyre többen az igazi okot a termőföld megváltozott...

 • Új feladatokat kaptak a földhivatalok

  2014. január 02., csütörtök 16:16 Szántóföld

  A mezőgazdasági termelők nyilvántartását január 1-jétől a földhivatalok vezetik, és azok feladata a törvényben meghatározott termőföldszerzési feltételek ellenőrzése is - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

 • Dekalb hibridek vezetnek az idei Szemeskukorica Posztregisztrációs Fajtakísérletekben

  2014. január 02., csütörtök 15:46 Szántóföld

  A Dekalb vezető szerepe megkérdőjelezhetetlen a FAO 200, 300 és 400-as éréscsoportokban, amelyek lefedik a magyar kukoricatermesztés 90%-át. Az eddig is népszerű DKC4590 és DKC4795 mellett az új Dekalb hibridek is kiválóan szerepeltek: Az elmúlt évben bevezetett DKC4717 a 300-as éréscsoportban a legjobbnak bizonyult.

 • Az osztrák mezőgazdasági miniszter Fazekas Sándorral egyeztetne a földhasználatról

  2013. december 21., szombat 12:24 Szántóföld

  Andrä Rupprechter osztrák mezőgazdasági miniszter Fazekas Sándornak írt levelében kifogásolta, hogy jövő május 1-től érvényét veszti a magyar szántóföldek külföldiek által törvényesen megszerzett használati joga. A kérdésben a miniszter egyeztetést kezdeményezett magyar kollégájával.

 • Fejtrágyázzon tudatosan!

  2013. december 20., péntek 15:16 Szántóföld

  Segítse a termésmennyiség növelését a Timac Agro termékeivel!

 • Starter trágyázás tudatosan

  2013. december 20., péntek 14:56 Szántóföld

  Segítse a növényfejlődést a Timac Agro termékeivel!

 • Bitay Márton: a földhaszonbérlet néhány gazdának új kezdetet jelent (+videó)

  2013. december 19., csütörtök 14:17 Szántóföld

  Újabb 42 földhaszonbérleti szerződést adott át Bitay Márton állami földprogramért felelős államtitkár Csopakon. A „Földet a gazdáknak” program keretében több mint 250 ezer hektár kerül magyar gazdák használatába.

 • Ingyenesen látogathatják a NAK tagjai az AGROmashEXPO-t

  2013. december 19., csütörtök 13:38 Szántóföld

  2014. január 29. és február 1. között az AgrárgépShow-val egybekötve rendezik meg a 32. AGROmashEXPO-t a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara önálló standdal várja a látogatókat a G pavilonban, a Fórum színpad közelében. A NAK tagjai ingyenesen tekinthetik meg a kiállítást.

 • Csávában a neonikotinoidos csávázószerek

  2013. december 18., szerda 15:08 Szántóföld

  Dr. Tőkés Gábort, a NÉBIH igazgatóhelyettesét kérte fel a Magyar Növényvédelmi Társaság Növényvédelmi Klubja, hogy adjon áttekintést a neonikotinoidokat tartalmazó csávázószerek felhasználási engedélye körül kialakult szakmai vitáról.

 • Növényvédelmi visszapillantás 2013-ra

  2013. december 18., szerda 14:33 Szántóföld

  Hogyan jellemezné az eltelt év növényvédő szer forgalmának alakulását és milyen tanulságokat lehet levonni belőle – kérdeztem Kőrös Gyulát, a BASF marketing igazgatóját a MOM Kulturális Központjában tartott VIP Fórum rendezvényük szünetében. Mielőtt visszapillantó válaszát olvasnánk, gyorsan megjegyzem, hogy a VIP betűszó az előző...

 • Syngenta Quilt Xcel kukorica konferencia: termésbiztonság, nagyobb stressztűrő képesség! (+Videó!)

  2013. december 18., szerda 12:44 Szántóföld

  A kukorica betakarítása - és egy jó év zárása után is gondolnunk kell az évről-évre ingadozó termésátlagok okaira és a jövő évi termésbiztonság elérése érdekében alkalmazható kezelésekre. Videónk a Syngenta Quilt Xcel nevű termékének kiváló kísérleti eredményeit mutatja be - érdemes megnézni!

 • 101 esetben indított büntetőeljárást a NAV a gabonaszektorban

  2013. december 17., kedd 12:07 Szántóföld

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozó szolgálata 2011-ben a gabonaszektort érintően 101 esetben indított büntetőeljárást adócsalás bűncselekményének gyanúja miatt - olvasható Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek az Országgyűlés honlapján közölt írásbeli válaszában.

 • Hétezer ember kapott élelmiszercsomagot az Élelmiszerlavina révén

  2013. december 17., kedd 09:32 Szántóföld

  Több mint 15 tonna tartós élelmiszert osztottak szét ezekben a hetekben a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjának vállalati ágán. A felajánlásból csaknem hétezer nehéz helyzetű család részesült az ország nyolc térségében.

 • Bitay Márton: A kormány kiemelten kezeli a magyar termőföld védelmét (+videó!)

  2013. december 16., hétfő 15:07 Szántóföld

  A földforgalom alapelveit rögzítő új földtörvény egyértelműsíti, hogy a magyar termőföld a helyben lakó gazdáké, és ezzel egy 1100 éves vita végére került pont - hangsúlyozta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Zsebszerződések elleni fellépés: egy módosítás, két elnöki kifogás megválaszolatlanul

  2013. december 13., péntek 19:55 Szántóföld

  Zárószavazás előtti módosító indítvánnyal egy ponton módosítaná az Áder János köztársasági elnök által a parlamentnek visszaküldött, a zsebszerződések felszámolása érdekében alkotott törvényt Nagy István (Fidesz).

 • Nem lehet a génmódosított burgonyát forgalmazni az EU-ban (frissített + géntechnológia grafikon)

  2013. december 13., péntek 14:14 Szántóföld

  Megsemmisítette pénteki ítéletében a luxembourgi Európai Bíróság az Európai Bizottság határozatait, amelyekkel Brüsszel engedélyezte az EU-ban az Amflora nevű génmódosított burgonya forgalmazását ipari és termelési célokra, valamint jóváhagyta azt is, hogy a krumpliból takarmány készüljön. Budai Gyula, a vidékfejlesztési tárca parlamenti...

 • Újabb jogosulatlan földalapú támogatásigénylések miatt tesz feljelentést Budai Gyula (frissített, +Videó!)

  2013. december 11., szerda 08:45 Szántóföld

  Újabb visszaélésre bukkant Budai Gyula a földalapú támogatások igénylésénél; a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a dokumentumokat átadta a NAV bűnügyi elnökhelyettesének. Úgy vélte, hogy az akció szándékos volt, azzal kormányellenes hangulatot kívántak...

 • Növényvédelmi technológiák a gabonaféléket veszélyeztető gombák ellen

  2013. december 10., kedd 20:14 Szántóföld

  Az élelmiszer-biztonság javítását szolgáló kutatásokat végzett együttműködésben a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft., a Hód-Mezőgazda Zrt., a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. és a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont. A projektet a Gazdaságfejlesztési Operatív Program 780 millió forinttal támogatta.

 • SAATEN-UNION kukorica hibridek: korszerű válasz az új kihívásokra

  2013. december 10., kedd 15:30 Szántóföld

  Az elmúlt évek időjárási szélsőségei, továbbá talajaink tápanyag-szolgáltató képességének és általános kultúrállapotának megváltozása sok esetben nem tette lehetővé, hogy a növények genetikai potenciáljukat megközelítő termést neveljenek. Egyre gyakrabban kénytelen így a kukorica is stresszes időszakok sorozatát túlélni a vegetációs...

 • Kipróbált megoldások különböző kukorica gyomirtási helyzetekben

  2013. december 09., hétfő 16:17 Szántóföld

  A kukorica gyomirtó szereinek száma rendkívül nagy. Ennél talán csak a különböző gyomirtási helyzetek száma nagyobb. Utóbbiak szakszerű megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]