Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • A DuPont nélkül valami hiányzik

  2014. március 05., szerda 12:12 Szántóföld

  A DuPont™ kalászos gyomirtó szerei rendkívüli rugalmasságot, biztonságot, szabadságot nyújtanak a felhasználók számára. Valamennyi DuPont™ gabona herbicid kiemelkedő szelektivitással rendelkezik, így az őszi gabonák zászlós levelének megjelenéséig használható.

 • Mezei acat, fenyércirok, parlagfű és más nehezen irtható gyomnövény? Semmi gond!

  2014. március 05., szerda 10:32 Szántóföld

  Hazánk klímája megfelelő ahhoz, hogy eredményesen tudjunk kukoricát termeszteni. De ahogy az időjárás kedvez a kukorica fejlődéséhez, éppúgy kedvez a kukorica legfontosabb magról kelő és évelő gyomnövényeinek is.

 • Megfelelő termőképesség és termésbiztonság csak egészséges, élő talajon várható

  2014. március 05., szerda 09:55 Szántóföld

  „élő, biológiailag aktív talajéletet kell fenntartani”.

 • Ma tartják a Családi gazdaságok világfórumát

  2014. március 04., kedd 06:12 Szántóföld

  A Budapest Kongresszusi Központban ma kezdődik a Családi gazdaságok világfóruma és találkozója, melyre több mint 20 miniszteri szintű delegáció érkezik a világ minden tájáról.

 • Több lesz az öntözött terület a mezőgazdaságban

  2014. március 03., hétfő 16:00 Szántóföld

  Az öntözéssel a hozamok 20-30, de esetenként 50-100 százalékkal is növelhetők - hangsúlyozta aNAK alelnöke az Országos Vízügyi Főigazgatóságon (OVF) sajtótájékoztatón.

 • A komplex talajművelési rendszer növeli az agrárágazat versenyképességét

  2014. március 01., szombat 15:16 Szántóföld

  A globális felmelegedés káros hatásai a Kárpát-medence termőtalaját is veszélyeztetik, ennek ellensúlyozására komplex talajművelési rendszert dolgozott ki a gödöllői Szent István Egyetem - mondta Gyuricza Csaba, a mezőgazdaság- és környezettudományi kar dékánja az MTI-nek.

 • Jogszabályváltozások - A földforgalmi törvény újabb előírásai lépnek hatályba

  2014. február 28., péntek 09:06 Szántóföld

  A parlament múlt nyáron fogadta el a földforgalmi törvényt, amely lépcsőzetesen lép hatályba, március 1-től adásvételi szerződést földre csak biztonsági elemekkel ellátott papíron lehet kötni, illetve ekkortól kell alkalmazni az elővásárlás szabályait is.

 • Már nyolcszázezer növényfajt őriznek a globális magtárban

  2014. február 26., szerda 14:19 Szántóföld

  Már több mint nyolcszázezer növényfaj magjainak mintáit őrzik a spitzbergáki globális magtárban, a világ legnagyobb ilyen intézményében.

 • Több, mint starter - Új biológiai mikrogranulált starterek a Cheminovától

  2014. február 26., szerda 09:53 Szántóföld

  A mezőgazdaságban a profitorientált termelés fontossága mellett egyre hangsúlyosabbá válik a fenntartható mezőgazdaság elvének érvényesülése, amelynek egyik célja a környezeti terhelés csökkentése és ezen keresztül az agrokemikáliák ésszerűbb felhasználása.

 • Quilt Xcel új kukorica gombaölő szer – biztonságosan magasabb termés

  2014. február 25., kedd 13:10 Szántóföld

  Az elmúlt évek időjárásának hektikussága nagyban rányomta bélyegét a mezőgazdasági termelésünkre. A szélsőséges körülmények a termesztett haszonnövényeink termésátlagait jelentősen befolyásolták, és talán a kukorica az a növényünk, amely az időjárás változékonyságára a leginkább érzékeny.

 • VM: megkezdődött a zsebszerződések ellenőrzése az érintett megyékben

  2014. február 24., hétfő 19:23 Szántóföld

  Hétfőn megkezdődött a zsebszerződések ellenőrzése a négy nyugat-magyarországi megyékben, amelyet Fazekas Sándor rendelt el - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfő az MTI megkeresésére.

 • A búza vetési ideje és a klímaváltozás

  2014. február 22., szombat 11:38 Szántóföld

  A klíma-felmelegedés okozta káros hatásokat amerikai kutatók búzaállományban vizsgálták. Arra próbáltak választ kapni, hogy az elkövetkező évtizedekben mire kell a búzatermesztőknek számítani, és hogyan tudnák a gazdák a klíma-felmelegedés miatti veszteségeiket csökkenteni.

 • A talajközpontú mezőgazdaságért

  2014. február 21., péntek 09:26 Szántóföld

  Az élettel teli talaj termőerejét semmi nem pótolhatja! Ez a mottója a Phylazonit termékcsaládot forgalmazó Agrova Kft.-nek, amely „Magyarország talajszakértőjeként” szakmai tanácsadással is segíti a fenntartható mezőgazdasági termelést. Miért fontos a talajközpontú szemlélet? – a kérdésre szakértőink válaszolnak:

 • Géntechnológiailag módosított növények

  2014. február 20., csütörtök 15:10 Szántóföld

  Grafikon a génmódosítás folyamatáról a mezőgazdaságban, növénytermesztésben.

 • Ismerje meg közelebbről a KWS siló termékeit!

  2014. február 20., csütörtök 10:08 Szántóföld

  Ismerje meg a KWS biogáz és siló felhasználású kukorica- és ciroknemesítési és szelekciós programját!

 • Gabonatermesztők: jól teleltek az őszi vetésű növények

  2014. február 19., szerda 14:49 Szántóföld

  Jól teleltek az őszi vetésű gabonák - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerdán az MTI-nek.

 • VM: a biztonságos élelmiszer-előállításban jelentős szerepe van a szakmai kamarának

  2014. február 18., kedd 16:22 Szántóföld

  A biztonságos, növényvédőszer-maradványtól mentes élelmiszerek előállításában jelentős szerepe van a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tagjainak, akik a legújabb tudományos eredményeket alkalmazva segítik a gazdálkodókat – köszöntötte a 60. Növényvédelmi Tudományos Napok résztvevőit és vendégeit Kardeván Endre...

 • Világfórum és kiállítás a családi gazdaságokról Budapesten

  2014. február 18., kedd 15:57 Szántóföld

  A világ családi gazdálkodásainak felvirágoztatása érdekében találkoznak a magyar fővárosban március 5-én és 6-án az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) tagországainak miniszterei, tudósok és civil szervezetek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), az esemény házigazdája kedden az MTI-vel.

 • Vertimec Pro – zárja ki a kártevőket! Megbízható hatóanyag új formulációban.

  2014. február 18., kedd 10:22 Szántóföld

  A Vertimec Pro 2014-től új, felhasználóbarát formu-lációval áll a termelők rendelkezésére atka, tripsz és aknázólégy problémák leküzdésére, számos kultúrában – gyümölcsösöktől kezdve, zöldségkultúrákon és dísznövényeken át egészen a kukorica vetőmag előállításig.

 • Calaris Pro – A gyom feladja

  2014. február 18., kedd 10:11 Szántóföld

  Az első, kifejezetten magyar gyom-, talaj, - és kukoricatermesztési viszonyokra kifejlesztett gyomirtó szer

 • Kalászos fungicidek a Syngentától

  2014. február 18., kedd 09:55 Szántóföld

  A kalászos növényvédelmi program elengedhetetlen részei a kiváló gombaölő készítmények! Ha valami pluszt is adnak, az már a hab a tortán...

 • Népszavazást tartanak Litvániában a külföldiek földvásárlásának további tilalmáról

  2014. február 18., kedd 09:03 Szántóföld

  Népszavazást tartanak idén Litvániában a külföldiekre vonatkozó termőföld-vásárlási tilalom fenntartásáról, miután összegyűlt az ennek kiírásához szükséges aláírásmennyiség - jelentette be a balti ország választási bizottsága hétfő este. Elemzők szerint a májusban lejáró tilalom folytatása az európai uniós szabályok megsértését jelentené,...

 • Fazekas szerint a hazai termőföld kérdése magyarokra tartozó ügy

  2014. február 18., kedd 08:18 Szántóföld

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint újabb barátságtalan lépés, amit Andrä Rupprechter osztrák földművelésügyi miniszter a magyar földtörvény kapcsán tesz.

 • Az osztrák agrárminiszter szerint az EU megvizsgálja a magyar földtörvényt

  2014. február 18., kedd 07:59 Szántóföld

  Az Európai Bizottság hivatalos ígéretet tett Ausztriának, hogy megvizsgálja a vitatott új magyar földtörvényt - közölte hétfőn Brüsszelben Andrä Rupprechter osztrák földművelésügyi miniszter.

 • VM: a kormány mindent megtesz a 1507-es génmódosított kukorica termesztése ellen

  2014. február 17., hétfő 15:02 Szántóföld

  A kormány ezúttal is minden szükséges intézkedést meg fog tenni annak érdekében, hogy senki ne termessze a Pioneer 1507 nevű génmódosított (GMO) kukoricát Magyarországon - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI megkeresésére.

 • Jakab: az öntözés fejlesztésével jelentősen növelhető a mezőgazdasági termelés

  2014. február 17., hétfő 14:42 Szántóföld

  Az öntözés fejlesztésével jelentősen növelhető a mezőgazdasági termelés – jelentette ki Jakab István, az országgyűlés alelnöke hétfőn Mindszenten.

 • VM: erősödik a közép-kelet-európai régió GMO-ellenes politikája

  2014. február 13., csütörtök 17:27 Szántóföld

  Egyre jobban erősödik a közép-kelet-európai régió GMO-ellenes politikája, ami legfőképpen a magyar kormány lobbitevékenységének és határozott fellépésének köszönhető - hangsúlyozza a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság a közeljövőben határoz egy...

 • Génmódosított kukorica - Az Európai Bizottságnak nincs joga visszavonni az engedélyezési javaslatot (+vetésterületi grafikon)

  2014. február 13., csütörtök 09:38 Szántóföld

  Az Európai Bizottság jogértelmezése szerint már nincs módja visszavonni javaslatát a Pioneer 1507 nevű génmódosított (GMO) kukorica termesztésének engedélyezésére, miután a tanácsban nem sikerült minősített többséggel leszavazni a kérelmet, kénytelen lesz kiadni a termesztési engedélyt - közölte szerdán Roger Waite, a brüsszeli testület...

 • TROPICAL DENTˆ az egyedülálló genetika a kukorica termesztésben - Az EURALIS megújult hibrid választéka

  2014. február 12., szerda 15:17 Szántóföld

  2014. tavaszán cégünk, az Euralis Kft. a magyar piacon egy teljesen új genetikai háttérrel rendelkező kukorica hibrid családot vezet be, Tropical Dentˆ néven.

 • Határozott magyar "nem" a genetikailag módosított kukoricára

  2014. február 12., szerda 10:12 Szántóföld

  Az Általános Ügyek Tanácsának mai, február 11-i ülésén szavaztak a tagállamok miniszterei a 1507 génmódosított kukoricáról. A tagállamok elsöprő többsége ellenezte a termesztés engedélyezését, ami ennek ellenére mégis zöld utat kap az Európai Bizottságtól.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]