Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Fejtrágyázzon tudatosan!

  2013. december 20., péntek 15:16 Szántóföld

  Segítse a termésmennyiség növelését a Timac Agro termékeivel!

 • Starter trágyázás tudatosan

  2013. december 20., péntek 14:56 Szántóföld

  Segítse a növényfejlődést a Timac Agro termékeivel!

 • Bitay Márton: a földhaszonbérlet néhány gazdának új kezdetet jelent (+videó)

  2013. december 19., csütörtök 14:17 Szántóföld

  Újabb 42 földhaszonbérleti szerződést adott át Bitay Márton állami földprogramért felelős államtitkár Csopakon. A „Földet a gazdáknak” program keretében több mint 250 ezer hektár kerül magyar gazdák használatába.

 • Ingyenesen látogathatják a NAK tagjai az AGROmashEXPO-t

  2013. december 19., csütörtök 13:38 Szántóföld

  2014. január 29. és február 1. között az AgrárgépShow-val egybekötve rendezik meg a 32. AGROmashEXPO-t a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara önálló standdal várja a látogatókat a G pavilonban, a Fórum színpad közelében. A NAK tagjai ingyenesen tekinthetik meg a kiállítást.

 • Csávában a neonikotinoidos csávázószerek

  2013. december 18., szerda 15:08 Szántóföld

  Dr. Tőkés Gábort, a NÉBIH igazgatóhelyettesét kérte fel a Magyar Növényvédelmi Társaság Növényvédelmi Klubja, hogy adjon áttekintést a neonikotinoidokat tartalmazó csávázószerek felhasználási engedélye körül kialakult szakmai vitáról.

 • Növényvédelmi visszapillantás 2013-ra

  2013. december 18., szerda 14:33 Szántóföld

  Hogyan jellemezné az eltelt év növényvédő szer forgalmának alakulását és milyen tanulságokat lehet levonni belőle – kérdeztem Kőrös Gyulát, a BASF marketing igazgatóját a MOM Kulturális Központjában tartott VIP Fórum rendezvényük szünetében. Mielőtt visszapillantó válaszát olvasnánk, gyorsan megjegyzem, hogy a VIP betűszó az előző...

 • Syngenta Quilt Xcel kukorica konferencia: termésbiztonság, nagyobb stressztűrő képesség! (+Videó!)

  2013. december 18., szerda 12:44 Szántóföld

  A kukorica betakarítása - és egy jó év zárása után is gondolnunk kell az évről-évre ingadozó termésátlagok okaira és a jövő évi termésbiztonság elérése érdekében alkalmazható kezelésekre. Videónk a Syngenta Quilt Xcel nevű termékének kiváló kísérleti eredményeit mutatja be - érdemes megnézni!

 • 101 esetben indított büntetőeljárást a NAV a gabonaszektorban

  2013. december 17., kedd 12:07 Szántóföld

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozó szolgálata 2011-ben a gabonaszektort érintően 101 esetben indított büntetőeljárást adócsalás bűncselekményének gyanúja miatt - olvasható Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek az Országgyűlés honlapján közölt írásbeli válaszában.

 • Hétezer ember kapott élelmiszercsomagot az Élelmiszerlavina révén

  2013. december 17., kedd 09:32 Szántóföld

  Több mint 15 tonna tartós élelmiszert osztottak szét ezekben a hetekben a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjának vállalati ágán. A felajánlásból csaknem hétezer nehéz helyzetű család részesült az ország nyolc térségében.

 • Bitay Márton: A kormány kiemelten kezeli a magyar termőföld védelmét (+videó!)

  2013. december 16., hétfő 15:07 Szántóföld

  A földforgalom alapelveit rögzítő új földtörvény egyértelműsíti, hogy a magyar termőföld a helyben lakó gazdáké, és ezzel egy 1100 éves vita végére került pont - hangsúlyozta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Zsebszerződések elleni fellépés: egy módosítás, két elnöki kifogás megválaszolatlanul

  2013. december 13., péntek 19:55 Szántóföld

  Zárószavazás előtti módosító indítvánnyal egy ponton módosítaná az Áder János köztársasági elnök által a parlamentnek visszaküldött, a zsebszerződések felszámolása érdekében alkotott törvényt Nagy István (Fidesz).

 • Nem lehet a génmódosított burgonyát forgalmazni az EU-ban (frissített + géntechnológia grafikon)

  2013. december 13., péntek 14:14 Szántóföld

  Megsemmisítette pénteki ítéletében a luxembourgi Európai Bíróság az Európai Bizottság határozatait, amelyekkel Brüsszel engedélyezte az EU-ban az Amflora nevű génmódosított burgonya forgalmazását ipari és termelési célokra, valamint jóváhagyta azt is, hogy a krumpliból takarmány készüljön. Budai Gyula, a vidékfejlesztési tárca parlamenti...

 • Újabb jogosulatlan földalapú támogatásigénylések miatt tesz feljelentést Budai Gyula (frissített, +Videó!)

  2013. december 11., szerda 08:45 Szántóföld

  Újabb visszaélésre bukkant Budai Gyula a földalapú támogatások igénylésénél; a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a dokumentumokat átadta a NAV bűnügyi elnökhelyettesének. Úgy vélte, hogy az akció szándékos volt, azzal kormányellenes hangulatot kívántak...

 • Növényvédelmi technológiák a gabonaféléket veszélyeztető gombák ellen

  2013. december 10., kedd 20:14 Szántóföld

  Az élelmiszer-biztonság javítását szolgáló kutatásokat végzett együttműködésben a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft., a Hód-Mezőgazda Zrt., a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. és a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont. A projektet a Gazdaságfejlesztési Operatív Program 780 millió forinttal támogatta.

 • SAATEN-UNION kukorica hibridek: korszerű válasz az új kihívásokra

  2013. december 10., kedd 15:30 Szántóföld

  Az elmúlt évek időjárási szélsőségei, továbbá talajaink tápanyag-szolgáltató képességének és általános kultúrállapotának megváltozása sok esetben nem tette lehetővé, hogy a növények genetikai potenciáljukat megközelítő termést neveljenek. Egyre gyakrabban kénytelen így a kukorica is stresszes időszakok sorozatát túlélni a vegetációs...

 • Kipróbált megoldások különböző kukorica gyomirtási helyzetekben

  2013. december 09., hétfő 16:17 Szántóföld

  A kukorica gyomirtó szereinek száma rendkívül nagy. Ennél talán csak a különböző gyomirtási helyzetek száma nagyobb. Utóbbiak szakszerű megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

 • Megalakultak a NAK szövetkezeti, illetve agrár-környezetgazdálkodási osztályai

  2013. december 09., hétfő 11:29 Szántóföld

  A napokban megalakultak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Szövetkezeti, Integrációs és Agrárgazdasági Szolgáltatási, illetve az Agrár-környezetgazdálkodási, Vízgazdálkodási és Innovációs Országos Kamarai Osztályai.

 • Január 1-től változik a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés módja

  2013. december 09., hétfő 11:05 Szántóföld

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közlése szerint 2014. január 1-től módosul a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés igénylésére vonatkozó bevallás benyújtásának módja.

 • Python család - Új dimenzió a kukorica korai posztemergens gyomirtásában

  2013. december 09., hétfő 10:30 Szántóföld

  A kukorica gyomirtásában az elmúlt években a legnagyobb sikert a korai posztemergens gyomirtás érte el, mely a gyomnövények szik-2 leveles állapotában történő kezelést jelenti. Sikerének feltétele, hogy kikelt gyomok legyenek a területen, illetve a tartamhatást adó készítmény használata, mivel későbbi csapadék esetén a kezelt terület újra...

 • Évjárattól független starter hatás mérése: idén 13,8 %-os termésnövekedés kukoricában

  2013. december 06., péntek 10:26 Szántóföld

  Az MTA Agrártudományi Kutatóközpontban Martonvásáron 2011. óta folytatunk startertrágyázási kísérletet műtrágyáinkkal. 2012-ben és 2013-ban már kombinált, az UMG MICRO ZeaStart és a széles mikroelem tartalmú Gramix NPK kettősének hatásvizsgálatai mellett cégünk egyedülálló újdonsága, a Rizodyne talajaktivátor hatásának mérése is a...

 • Rendhagyó, tanulságos szakmai konferencia a Malagrow szervezésében

  2013. december 05., csütörtök 10:40 Szántóföld

  A MALAGROW Kft. 2013. novemberében immár harmadik alkalommal rendezte meg Növénytermesztési Stresszkonferencia sorozatát a mezőgazdasági tudományok legnevesebb vendégelőadóinak (Dr. Petróczi István Szegedi Gabonakutató Kft, Árendás Tamás MTA tudományos osztályvezető, Dr. Birkás Márta egyetemi tanár MTA doktora, Dr. Heszky László...

 • Az EU engedékenysége mellett, hazánk továbbra is GMO-mentes terület

  2013. december 04., szerda 15:44 Szántóföld

  Az Európai Unióban tapasztalható engedékeny hozzáállás ellenére Magyarország továbbra is ragaszkodik a GMO-mentes stratégia fenntartásához - mondta Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára szerdán, a Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért című előadássorozat utolsóelőtti, szekszárdi állomásán.

 • Európai Bíróság: 2013 végéig nyújtható a földvásárlási támogatás

  2013. december 04., szerda 13:53 Szántóföld

  Az Európai Bizottság álláspontjával ellentétben Lettország, Lengyelország és Litvánia mellett Magyarország 2009 vége helyett az idei év, 2013 végéig nyújthat a gazdáknak földvásárlási támogatást - derül ki a luxembourgi Európai Bíróság szerdai ítéletéből.

 • Figyelem! Osztatlan közös földtulajdon megszüntetése: december 31-ig van lehetőség az igazolások benyújtására!

  2013. november 29., péntek 15:54 Szántóföld

  Az osztatlan közös földtulajdonuk megszüntetését kérelmezők számára, akik visszaigénylik a megosztásra befizetett összeget, 2013. december 31-ig van lehetőség a földhivatal által kiállított számla és igazolás Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz történő benyújtására.

 • 185 új munkahely – Harminchárom milliárd forintból épül búzafeldolgozó Visontán

  2013. november 28., csütörtök 19:36 Szántóföld

  Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette a kormány a visontai erőmű területén 110 millió euróból, mintegy 33 milliárd forintból megvalósuló búzafeldolgozó üzem létesítését - mondta el Horváth László Heves megyei kormánymegbízott az MTI-nek.

 • Kukorica hibridek kedvező áron!

  2013. november 27., szerda 13:02 Szántóföld

  Ön már meghozta döntését? Rendeljen még idén a KWS Magyarország Kft. kukorica vetőmag kínálatából, és több mint 20% kedvezményben részesül!

 • Megalakult a NAK malomipari, illetve dohányipari osztálya

  2013. november 27., szerda 12:36 Szántóföld

  Megalakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Malom- és Sütőipari, illetve a Dohány és Dohánytermék Országos Kamarai Osztálya hétfőn.

 • Jó az idei kukoricatermés, de készülni kell a kihívásokra

  2013. november 27., szerda 11:46 Szántóföld

  Csaknem ötven százalékkal több kukorica termett Magyarországon idén, mint az elmúlt esztendőben. A mezőgazdasági húzóágazatnak tekintett kukoricából idén 5,8 tonnát takarítottak be hektáronként átlagosan a gazdák, az évről-évre ingadozó termés azonban komoly kérdéseket vet fel, hangzott el a Syngenta Quilt Xcel szakmai rendezvényen,...

 • A kalászos gabonák termésmennyisége Magyarországon (2013)

  2013. november 27., szerda 09:59 Szántóföld

  A búza, rozs, árpa, zab, tritikálé termésmennyisége hazánkban.

 • Genetikai előrehaladás a Syngenta új kukorica hibridjeivel

  2013. november 26., kedd 17:19 Szántóföld

  A Syngenta minden érésidőben, minden termőtájra biztosít kukorica vetőmagot. Új generációs hibridjeikkel 2014-ben tovább erősödik a kínálatuk, mind a FAO 300-as, mind a FAO 400-as éréscsoportban.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]