A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége kiemelten foglalkozik a szakmanépszerűsítéssel, amelyhez az egyik legfontosabb, hogy a jelentkező fiatalok megfelelő képzést kapjanak tanáraiktól. Ennek érdekében a Szövetség, tagjai segítségével több éven keresztül tartott már szakoktatói képzést. Az idei évben először ezt akkreditált formában tudta megtartani az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet által kiírt pályázatának megnyerésének köszönhetően.

képzés

A képzés célja középfokú agrárszakképzésben dolgozó, szakmai elméleti és gyakorlati oktatók számára szakmai továbbképzés biztosítása – fotó: AXIÁL Kft.

A képzés hivatalos elismerésével a résztvevő szakoktatók kredit pontot kapnak

A képzés célja középfokú agrárszakképzésben dolgozó, szakmai elméleti és gyakorlati oktatók számára szakmai továbbképzés biztosítása, melynek során nagyon fontos, innovatív és számos újdonságot tartalmazó ismeretet és kompetenciát sajátíthatnak el a résztvevő személyek. A pályázat éppen ezért nagyon sokrétű volt és számos kritériumnak kellett megfelelni ahhoz, hogy országosan is elismert, kreditet adó szakképzést tudjon tartani a Szövetség.

A továbbképzést két helyszínen, két témában rendezték meg, két napos, 16 órás, elméleti - és gyakorlati oktatással:

  • 2022. november 17-18. (AXIÁL Kft., Baja) Erőgépek, valamint a munkagépek fejlesztése során bevezetett új technológiák bemutatása
  • 2022. november 24-25. (KITE Zrt., Nádudvar) A precíziós gazdálkodás gépeinek, berendezéseinek, eszközeinek bemutatása, gyakorlati alkalmazása

képzés

Az első napon a CLAAS kombájnról is szó volt, amit a másnap egy telephelybejárást követően, a gyakorlatban is meg tudták tekinteni és ki tudták próbálni a szakoktatók – fotó: AXIÁL Kft.

A cég szakmai munkatársai tartottak előadásokat

Az AXIÁL Kft. bajai telephelyén 22 szakoktató jelent meg, akiknek az első napon a CLAAS kombájnról, a FENDT erőgépek felépítéséről és a hozzátartozó FUSE precíziós megoldásokról, valamint a HORSH Leeb önjáró permetezőről tartottak a cég szakmai munkatársai előadásokat.

Az előadáson elhangzottakat másnap egy telephelybejárást követően, a gyakorlatban is meg tudták tekinteni és ki tudták próbálni a szakoktatók a cég által kihelyezett gépeken (FENDT 516 Vario, CLAAS Lexion 6900, HORSH Leeb 6.300 VN, Vario váltó működés, Hátsó híd komplett hajtása és egy kiszerelet motor).

KITE Zrt.

A KITE Zrt. nádudvari telephelyén az első napon innovatív, szakmai előadásokat hallgathattak meg a precíziós mezőgazdaság célkitűzéseiről – fotó: KITE Zrt.

A résztvevők megismerhették gyakorlatban is a mezőgazdasági erő- és munkagépeket

A KITE Zrt. nádudvari telephelyén 21 szakoktató jelent meg. Az első napon innovatív, szakmai előadásokat hallgathattak meg a precíziós mezőgazdaság célkitűzéseiről, a műszaki hátteréről és a gazdálkodást támogató digitális alkalmazásokról.

Másnap az előző napon elhangzott előadásokhoz kapcsolódóan a résztvevők megismerhették, gyakorlatban is azokat a mezőgazdasági erő és munkagépeket, ahol a precíziós technológia alkalmazásra került. Így találkozhattak a résztvevők a JOHN DEERE legújabb 6R155 traktorával az S790 kombájnnal és a 8400-as önjáró silózójával A munkagépek között megtalálható volt a HAGI önjáró permetező és a JOHN DEERE 750A gabonavető gép, valamint a 1775 NT ExactEmerge szemenkéntvető gép.

KITE

Másnap a résztvevők megismerhették gyakorlatban is azokat a mezőgazdasági erő és munkagépeket, ahol a precíziós technológia alkalmazásra került – fotó: KITE Zrt.

KITE

A KITE Zrt. nádudvari telephelyén 21 szakoktató jelent meg – fotó: KITE Zrt.

A MEGFOSZ részére hatalmas siker, hogy akkreditált képzéseket is tarthat

Az oktatások végén mind a két helyszínen egy tesztkérdésekből álló vizsga várta az oktatókat, melyeket a kredit pontszám (16 kredit pont) eléréséhez 61%-ban kellett teljesíteni.

A MEGFOSZ részére ez egy hatalmas siker és elismerés, hogy az eddigi évek kitartó munkájának köszönhetően már akkreditált képzéseket is tarthat. A további években is törekedni fog tagjaival arra, hogy minél színesebb és az oktatókat fejlesztő képzéseket tartson, melyek elsajátításával az új generáció számára is át tudják adni az információkat.

A Szövetség ezúton is köszöni a lehetőséget és a közös munkát az Agrárminisztériumnak és a Herman Ottó Intézetnek, valamint ezúton köszöni az AXIÁL Kft. és a KITE Zrt. vezetésének és munkatársainak a segítséget.