A jövőbeli lépések nélkül a magyar élelmiszergazdaság, és ezen belül a hazai húságazat teljesítményének növekedése nem képzelhető el - közölte a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Magyar Húsiparosok Szövetsége. A két szakmai szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott közös közleményében kiemelte: üdvözlik a kormány döntését, amelynek értelmében az élősertés és a félsertés áfakulcsa 5 százalékra csökken január 1-jével.

A szervezetek emlékeztetnek: a sertéságazat évek óta kilátástalan küzdelmet folytat a feketegazdaság szereplőivel. Az illegális termelés, feldolgozás és kereskedelem részaránya egyes termékek esetében már csaknem 50 százalékra tehető, amelynek táptalaja a 27 százalékos áfakulcs.

Illusztráció: mno.hu

Adófizető vágó- és feldolgozó cégek váltak fizetésképtelenné, magukkal rántva sertéstartó vállalkozások sokaságát is. A folyamat hozzájárult ahhoz, hogy a sertéslétszám 3 millió alá csökkent, így a még működő ipari üzemek alapanyag-behozatalra kényszerültek. Az ágazatot a teljes csőd fenyegette, ami munkahelyek tízezreinek eltűnését eredményezhette volna - írja közleményében a két szakmai szervezet, hozzátéve azt is, hogy a kormány döntése a transzparens csatornákon való sertéstermelés és feldolgozás életben maradásának alapját jelenti.