Az, amelyiket Josey feltette. Nedvesben mi még nem igazán húztuk, de tavaly ősszel láttam egy másik cégnél dolgozni, vizes földben. A rögtörőket levették róla, de elég jól dolgozott, meg is lepődtünk. Igazából a felszin olyan volt, mintha szántva lett volna.
van valakinek,vagy próbálta már valaki ezeket az "új típusú" (vn,alpego,gaspardo,dondi)lazítókat 5késes 2,5méteres változatban.érdekelne a tapasztalata?
ez igaz... hantok nem képződnek, de a szántás nem erről szól, az aprómorzsás talaj könnyen kiszáradhat, mert a röptetett aprórögök ugyanugy viselkedhetnek mint a csak tárcsázott földnél, nagy a szárítóhatás.
a talaj oly puha lesz, hogy a kombival ellehet süllyedni.
ezért is kell lassabban szántani.
amíg szántottunk rendszerint 8-13 km között mentünk, gyakorlatilag mindig. Így nem képződtek hantok, hanem egyenletes, közel sima, többnyire aprómorzsás talajfelszín maradt utána, amit könnyű volt eldolgozni. Még így is alig lehetett kiforgatni 8-9 hektárt egy 4 fejes ekével!
ez volt az egyik legfontosabb oka, hogy lenyugdíjaztuk az ekét...RIP
szántás 7-8 km/ó, ha gyorsabban mégy ( láttam: 14km/ó, duplafordulatot vesz a szántott földszelvény és a szármaradvány ismét felülre kerül, igaz ez csak száraz körülmények között igazolható ).
a szántóversenyeken inkább 5km/ó alatt totyognak a gépek, mert ott az a lényeg, h a barázdaszeletek ugy 135 foknyi dőléssel forduljanak egymásra.
ez a tankönyvekben leírt elmélet, de a gyakorlat ezzel köszönő viszonyban sincs! Már ott elvérzik a dolog, hogy a doktorprofesszorhabildocensek szerint 5-7 km-rel kellene szántani. Én szántóverseny kivételével még nem láttam ilyet...
a lazítás sebességének megkell egyezni közel a szántási sebességgel.
talajkötöttség függvényében 2-3 km/ó különbségek adódhatnak, de ennek kiegyensúlyozása érdekében válasszunk állítható művelési szélességű lazítót.
A Vibrolaz nem kimondottan az SZ 100-as mögé való eszköz.
Hiába tudnak a hernyótalpas traktorok nagyobb nyomatékot közvetiteni a talajra, de ez a lazító még legalább kér + 50LE-t minimum.
Gumikerekes traktorok közül még a Rábát is megszokta mammogtatni.
és a rétápolásban is nagyon jó eredményeket értek el vele, nem hagy tájsebet, nem rombol a felületen, viszont a szikes vizállásos területeken visszaállítja az eredeti állapotot.
viszont idehaza a természetvédők nem értékelik, ha a védett területen végzik ezt a munkát
akárhogy olvasom , fordítom az agrisem prospektusát, csak azt hozza ki, hogy a közönséges lazítókhoz képest is minimum 30%-al kevesebb energiafelhasználára van szükség.
4997 hozzászólás
Válasz #1839. hozzászólásra
Én már láttam párszor , és el vagyok ájulva tőlük teljesen...
Nem is lehet hozzájuk hasonlítani a régieket és állítólag húzni is könnyebb.
Kemény földben is hasonlóan jó a munkájuk mint itt:
Ja és a Gaspardohoz , Dondihoz lehet opcióban egy sor tárcsát is kérni , ami nem zár vissza őszre...
Válasz #1842. hozzászólásra

Az, amelyiket Josey feltette. Nedvesben mi még nem igazán húztuk, de tavaly ősszel láttam egy másik cégnél dolgozni, vizes földben. A rögtörőket levették róla, de elég jól dolgozott, meg is lepődtünk. Igazából a felszin olyan volt, mintha szántva lett volna.
Válasz #1844. hozzászólásra
aha.van lényeges különbség a márkák között?
Válasz #1842. hozzászólásra

Válasz #1841. hozzászólásra
nedves talajon ahol a hagyományos lazítók csak csíkolnak,mit csinál?
Válasz #1841. hozzászólásra
melyik gyártmány?
nekem 7 késes van, de nagyon jó munkát végez, szntem.Az oldalszárnyak miatt még jól is kever, eltünik a szármaradvány nagy része.

Majd ha előkerül Lyagri, Őt kérdezd, a jómúltkor vlmi vasat rángatott maga után
van valakinek,vagy próbálta már valaki ezeket az "új típusú" (vn,alpego,gaspardo,dondi)lazítókat 5késes 2,5méteres változatban.érdekelne a tapasztalata?

Válasz #1837. hozzászólásra
1834
Válasz #1825. hozzászólásra
ezzel mi volt a baj?
Válasz #1833. hozzászólásra
csak ez az egy jelenet, de ez nagyon!
Válasz #1831. hozzászólásra
de hogy lehet olyan nehéz egy kacsa mint egy boszorkány?

szedjed lefele ezt is modikám, mert még a végén máglyára kerülök amiért az altalajlazítós topikba szántós képet tettem
Ez a gyalog galopp ennyire bejött neked ??????

lassan kellene már frissíteni azt az oldalt...
Válasz #1826. hozzászólásra
a fenébe, lebuktam!
Válasz #1829. hozzászólásra
)
az ilyen földnek tök mindegy , csak HALADJON !!!
(legalább 13-al

Messze is áll a mélyszántáshoz.
Válasz #1827. hozzászólásra

a talaj nem beton
ez TT, az beton
Válasz #1826. hozzászólásra

akkor ez telitalálat????

dehogy ilyenbe
PONT EBBE!!!
Moderálási elveink miatt törölve.
2010-09-09 18:12:24
Válasz #1822. hozzászólásra
mi szántott 8 13al?
6920as???
4essel?
ennyi fajta fődetek van?
Válasz #1822. hozzászólásra
ez igaz... hantok nem képződnek, de a szántás nem erről szól, az aprómorzsás talaj könnyen kiszáradhat, mert a röptetett aprórögök ugyanugy viselkedhetnek mint a csak tárcsázott földnél, nagy a szárítóhatás.
a talaj oly puha lesz, hogy a kombival ellehet süllyedni.
ezért is kell lassabban szántani.
Válasz #1820. hozzászólásra
amíg szántottunk rendszerint 8-13 km között mentünk, gyakorlatilag mindig. Így nem képződtek hantok, hanem egyenletes, közel sima, többnyire aprómorzsás talajfelszín maradt utána, amit könnyű volt eldolgozni. Még így is alig lehetett kiforgatni 8-9 hektárt egy 4 fejes ekével!
ez volt az egyik legfontosabb oka, hogy lenyugdíjaztuk az ekét...RIP
Válasz #1819. hozzászólásra
).
szántás 7-8 km/ó, ha gyorsabban mégy ( láttam: 14km/ó, duplafordulatot vesz a szántott földszelvény és a szármaradvány ismét felülre kerül, igaz ez csak száraz körülmények között igazolható
a szántóversenyeken inkább 5km/ó alatt totyognak a gépek, mert ott az a lényeg, h a barázdaszeletek ugy 135 foknyi dőléssel forduljanak egymásra.
Válasz #1819. hozzászólásra
és te ennél kevesebbet vagy többet láttál mert én még tuti nem haladtam meg az 5-7 km/h t
Válasz #1818. hozzászólásra
ez a tankönyvekben leírt elmélet, de a gyakorlat ezzel köszönő viszonyban sincs! Már ott elvérzik a dolog, hogy a doktorprofesszorhabildocensek szerint 5-7 km-rel kellene szántani. Én szántóverseny kivételével még nem láttam ilyet...
Válasz #1817. hozzászólásra
a lazítás sebességének megkell egyezni közel a szántási sebességgel.
talajkötöttség függvényében 2-3 km/ó különbségek adódhatnak, de ennek kiegyensúlyozása érdekében válasszunk állítható művelési szélességű lazítót.
Válasz #1814. hozzászólásra
mert elvileg mekkora sebessség kell a lazításhoz a kellő hatás érdekében ??
Válasz #1815. hozzászólásra
A Vibrolaz nem kimondottan az SZ 100-as mögé való eszköz.
Hiába tudnak a hernyótalpas traktorok nagyobb nyomatékot közvetiteni a talajra, de ez a lazító még legalább kér + 50LE-t minimum.
Gumikerekes traktorok közül még a Rábát is megszokta mammogtatni.
Válasz #1813. hozzászólásra
Hát ez minden csak nem lazítás
Válasz #1813. hozzászólásra
ekkora müvelési sebesség mellett nem lehet elérni a kivánt hatást.
Gratulálok az ötletgazdának
Üdv Mindenkinek, egy kis videó egy lazítót sosem látott területről .
Válasz #1810. hozzászólásra

nem, 100%-al, h legyen valami haszon is
Válasz #1809. hozzászólásra
és a rétápolásban is nagyon jó eredményeket értek el vele, nem hagy tájsebet, nem rombol a felületen, viszont a szikes vizállásos területeken visszaállítja az eredeti állapotot.
viszont idehaza a természetvédők nem értékelik, ha a védett területen végzik ezt a munkát
Válasz #1809. hozzászólásra
Fogadok h. akkor ezért 30%al drágábban adod...... hehehehehhehe
akárhogy olvasom , fordítom az agrisem prospektusát, csak azt hozza ki, hogy a közönséges lazítókhoz képest is minimum 30%-al kevesebb energiafelhasználára van szükség.
Válasz #1807. hozzászólásra

áhhhh
a szürkéig meg se állók.........
Válasz #1806. hozzászólásra

Lazításnál lenyúlsz remélem a sárga altalajig......
Nekem elég lehajolni.....
A sárga fosóhomokért.....
Válasz #1804. hozzászólásra

lazulj már el ....
Válasz #1804. hozzászólásra

az előbb csigázni akartál a vakonddal
hát a csiga az escargot
Válasz #1803. hozzászólásra

esc.....
Válasz #1802. hozzászólásra
a lazulás?
Válasz #1801. hozzászólásra