Hirdetés
Fórum
- Talajmegújító Mezőgazdaság új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Kukorica várhatóan........! új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Kukorica terményárak új
- Műhelyfelszerelés, szerszám, berendezés, kellékek, gépek új
- Vizszintes tengelyű szárzúzó új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Trakror súlyozás új
- Szőlő felvásárlási árak új
Cikkajánló
Hirdetés
1364 hozzászólás
Mennyi foszfort-káliumot adtok palántázáskor?
80kg/ha és 120kg/ha az nem sok?
Sziasztok.
Lombtrágyát milyent használtok?
Segítséget köszönöm.
Válasz #695. hozzászólásra
Szia. Én is most csinálom először, az interneten néztem utánna, a csemegekukorica fejlődési fázisai cim szó alatt, majd tápanyag igénye. sokat segitett, de fontos hogy 3-4 leveles állapotban de legkésőbb 5 leveles állapotban kiültesd, és a talajtakaró fóliával, alatta csepegtető rendszerrel megoldani. Valamint föléje kis alagutas fóliát huzni. De fontos a talajtakaró kihuzása előtt fertőtleniteni a talajt a Force G-vel, majd gyomirtózni pl. a lumaxal.
Üdv Éva
Sziasztok
Nem tudom beszerezni a Lumaxot mivel nincs hozzá zöld könyvem. Ha valakinek lenne 5 l-es kiszerelésben feleslegben, megvenném.
Üdv Józsi
mivel a munkaerő drága, különös figyelmet kell fordítani a gyomirtásra, melyet preemergensen a talajtakaró kihúzása előtt végzünk, hogy a fólia alatt is érvényesüljön a gyomirtóhatás.
Ezt követi a bakhát víztiszta perforált fóliával történő takarása március 20 körül. A víztiszta fóliát azért preferáljuk , mert a feketével ellentétben jól melegszik a talaj alatta. Csepegtetőt nem használunk, vízágyúval öntözünk , ezért kell a perforált fólia,
remélem tudtam segíteni , mi így csináljuk, de vannak más fajta technológiák, ezek is lehetnek jók, nem tudom.
Válasz #708. hozzászólásra
A dinnye alá már igen régóta alkalmazzák a fóliát és ott sem nem "nyomja fel a gaz" csak feszesen ,légmentesen kell lefektetni.
Válasz #707. hozzászólásra
Ez hülyeség!
Ha a föld tele van gyommaggal úgy nyomja fel a fóliát hogy öröm lesz nézni!
Válasz #706. hozzászólásra
Szia.
Nem mert ha légmentesen,feszesen sikerül a talajtakarót lefektetni akkor oxigén hiányában nem tud a gaz kifejlődni alatta.
Válasz #703. hozzászólásra
Szia
Ha letalajtakarózod a földet akkor előtte nem is szükséges a gyomirtás?
Üdv. Józsi
Válasz #704. hozzászólásra
Először csak a területemnek egy rèszèt akartam talajtakarózni a többibe takarófólia nèlkül ültettem volna de több ismerősnek bevált a talajtakarózás ezèrt ès is mindenhova azt teszek.Így már nem lesz szüksègem a gyomirtókra sem.
Az ültetès után fordított U alakban vaspálcát szúrok a talajtakaró fólia szèlèhez ès arra húzok 180 vagy 120 cm szèles felsőfóliát.Ez kb 3 hètig marad rajta.
Válasz #703. hozzászólásra
aham értem. Tehát sík fólia, erre rá a palántázott csemege, és rá a mi? Fátyol, vagy sima fólia?
Palántázás előtt, vagy utána szeretnél permetezni? Mond el hogy Te hogy gondoltad, és hogy akarod majd a technológiát csinálni és majd én elmondom utána az észrevételeimet.
Válasz #702. hozzászólásra
Üdv.
Örülök a hozzászólásnak,mert szerintem a fórum lènyege,hogy a tapasztalatainkat megosszuk másokkal.
A laudist már használtam èn is ès bevált.
Most viszont úgy döntöttem,hogy letalajtakarózom a földet ès abba ültetek majd felsőfóliával takarom.
Válasz #701. hozzászólásra
hozzászólhatok ? Nem érdemem mások eszmecseréjébe beleszólni, de lenne pár gondolatom ehhez. A Lumax az jó szer , én is alkalmazom a csemegetengeriben. Preemergensen magas, 3% fölötti szervesanyag-tartalmú talajokon 5 l/ha a dózis. Korai posztemergensen – a gyom kelése utáni alapkezelésre 4,5 l/ha dózisban. Nagyon jó szer.
Palántázott állományban már használtam a Laudis -t de csak már befogant állományt kezeltem ezzel. és max 6 leveles állapotig!!!
Válasz #700. hozzászólásra
Szia.
Ezen már túl vagyok.
A szakirodalom részletesen leírja,hogy hogyan kell használni vetett kukoricánál de említést sem tesz palántázott kukoricáról,ezzel kapcsolatban sehol sem találok biztos infót.
Nem tudom biztosan,hogy a lumaxal kezelt földbe ültetett kukoricát nem fogja-e vissza vagy esetleg a gyökérzetét nem veszélyezteti-e?
Válasz #678. hozzászólásra
Szia Laca én a LUMAX GYOMORTOT probálnám ki ha sikerül beszereznem, mert II. besorolásu, igy nem lehet csak zöld könyvvel kapni. Mi palántázás előtt 8-9 nappal permetezzük le a földet a Lumaxal rögtön a tárcsázás után.
- De a tárcsázás előtt még
fertőtleniteni kell a talajt a FORCE 1,5 G -vel.
Itt a leirás a Lumaxról, utánna nézhetsz az interneten ha beirod hogy kwizda
A Lumax a kukorica egész tenyészidőszakára kiterjedő gyomirtóhatás a legfontosabb magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen.
Hatóanyag tartalom Veszélyjel Forg. kat. M.V.I.
37,5 g/l mezotrion,
375,0 g/l S-metolaklór,
125,0 g/l terbutilazin N (környezeti veszély), Xn (ártalmas).
Vízi szervezetekre kifejezetten veszélyes.
Méhveszélyesség: nem jelölésköteles.
II.
0 nap
Hatásspektrum és dózis
Gyomnövény Kultúra Dózis, kijuttatási időpont Utóvetemény É.V.I.
Érzékeny
gyomnövények:
Selyemmályva
Disznóparéjfajok
Parlagfű
Terebélyes laboda
Szulákkeserűfű
Vadkender
Pásztortáska
Fehér libaparéj
Pokolvar-libaparéj
Mezei acat (korai poszt.)
Csattanó maszlag
Gyakori gombvirág
Ragadós galaj
Napraforgó (árvakelés)
Varjúmák
Szélfű
Porcsinkeserűfű
Lapulevelű keserűfű
Baracklevelű keserűfű
Kövér porcsin
Vadrepce
Fekete ebszőlő
Mezei csorbóka
Tarló-tisztesfű
Bojtorjánszerbtövis
Olasz szerbtövis
Pirók ujjasmuhar
Kakaslábfű
Kölesfajok
Fakó muhar
Zöld muhar
Ragadós muhar kukorica
(takarmány,
vetőmag,
csemege) Kukorica (takarmány, vetőmag, csemege) gyomirtására 4,5–5 l/ha adagban preemergens és korai posztemergens kijuttatással. Preemergensen magas, 3% fölötti szervesanyag-tartalmú talajokon 5 l/ha a dózis. Korai posztemergensen – a gyom kelése utáni alapkezelésre 4,5 l/ha dózisban. Magról kelő egyszikű gyomok – kakaslábfű, muharfajok, vadköles – tömeges kelésekor, legkésőbb azok 1–3 leveles fejlettségekor, magról kelő kétszikű gyomok 2–4 leveles fejlettségekor javasolt kijuttatni. A készítmény kijuttatásával azonos évben vethető őszi kalászos és őszi káposztarepce – ez utóbbi vetése előtt mélyszántást kell végezni.
A kijuttatást követő év tavaszán, ha a talaj Ph értéke kisebb mint 6, cukorrépa, pillangós növények, burgonya és levélzöldségek nem vethetők. Előírás szerinti felhasználás esetén korlátozás nincs.
Megjegyzések, javaslatok az alkalmazáshoz:
Preemergens kezelés: Csapadékos tavaszon jó megoldás, illetve akkor, ha gépkapacitási vagy munkaszervezési gondok miatt korai posztemergensen nem biztosítható időben a kezelés.
Száraz időjárási körülmények között is hatékony megoldás a kikelt gyomokra, ekkor az időzités korai posztemergens.
Erős gyomfertőzés esetén, vagy ha egyes nehezen irtható kétszikű gyomok a kezelés időpontjára már 4 levelesnél fejlettebbek, a gyomirtóhatás fokozható nedvesítőszer mellett 2–4 kg/ha ammónium-nitrát hozzáadásával vagy bármilyen nitrogén tartalmú lombtrágyával.
Korai posztemergens kezeléskor a nedvesítőszer hozzáadása kötelező.
Az ún. „kettős réses, vagy kettős lapossugarú” szórófejek alkalmazásával a permetléfedettség és ezáltal a biológiai hatás is javítható, (pl. Turbo Twin Jet).
kiszerelés: 5 l, 20 l
eltarthatóság: 3 év
Sok sikert
Tudtok felvásárlót aki a földszéléről megveszi vagy oda szállítva átveszi a kukoricát?
Csongrád vagy Békés megye érdekelne!
Válasz #681. hozzászólásra
Igen, én sem tudtam beszerezni a Dessert 70-et, csak március végétől kapható. az meg már késő van. Most a dessert R78-at vettem meg, remélem nem döntöttem rosszul.
Sziasztok.
Korai, palántázott csemegével szeretnék próbálkozni a Dessert R78-al. A kérdésem az lenne fóliás palántanevelőben a magvetést mikorra ajánlanák? Az éjszakai lehülés miatt éjjel csak a 15 celsius fokot tudom tartani. A palántázás 3-4 levelesen történne kis alaugats fóliával alatta csepegtető rendszerrel és talajtakaró fóliával.
Nagyon sokféle fej és lombtrágya van.
Szeretném megkérdezni hogy a 6-8 leveles állapotban melyik lombtrágyát használjam, valamint 8-10 leveles állapotban melyik fejtrágya lenne jó a csemegekukoricához, mert igen sokfajta van, de melyik a leg jobb?
Választ előre is köszönöm
Sziasztok.
Tudna nekem valaki jó szárazságtűrő fajtát ?
Illetve valakinek van valami véleménye tapasztalata a Starshine F.1-el kapcsolatban ?
20000 csemegét fogok palántázni, még soha nem csináltam hasonlót, mire figyeljek?
Szoktatok palántázni?
Válasz #693. hozzászólásra
menj ki lengyelbe
A korai csemegekukoricát fátyolfóliával szoktam termelni. Valami külföldi céget tudtok ahonnan olcsón lehetne szerezni ?
Válasz #691. hozzászólásra
milyen tő és sortávolsággal dolgozol?
hány cső jön le a 400m2 ről
hy! 2000nm en termelek dessert 70et palántásat 400nm es fóliasátrak alatt. gondolkoztam , h árpa után jó lehetne jul. 10körül elvetni dessert 80at csepegtetővel öntözve ha valakinek lenne valami tapasztalata nagyon megköszönném fél hektárról lenne szó.
Válasz #689. hozzászólásra
köszönöm!
Válasz #687. hozzászólásra
1 unit az a 100.000szem
0,6 unit/ha akkor 60.000szem/ha
Sziasztok.
Több helyen érdeklődtem de tényleg kifogytak a Dessert fajtákból bár február elején mindenhová érkezik.
Van egy bolt ahol még kapható de a csíravizsgálat 2013-as , szerintetek ez baj
ez elvileg akkor 2012-es mag?
köszi
Válasz #686. hozzászólásra
2015-ös termeléshez kötött támogatásról
(ez lemaradt...)
Nem tudjátok mennyi a minimum amit vetni kell a támogatáshoz?
Mit jelent az 1 UNIT és 0.6???
"Ipari zöldségek
1. meghatározott hektáronkénti minimális vetőmagmennyiség (unit);
2. a minimális vetőmagmennyiséget kitevő certifikált vetőmag használata;
3. vetőmag beszerzés esetén, annak igazolása;
4. az állomány megőrzése legalább a virágzás kezdetéig.
A kategóriába tartózó növényeket, valamint az előírt növényfajok specifikus
feltételeinek értékeit a következő táblázat tartalmazza.
3. táblázat: A termeléshez kötött támogatásban részesülő ipari zöldségnövények
megnevezése, minimális hektáronkénti vetőmag értékei
....
...
és a csemegéhez 0.6 unit/ha van írva!!! Akkor ha 60000 az ajánlott szem 36000 kell vetni / hektár? vagy 0.6 hektárt is támogatják ha 36000 szemet vetek?
Válasz #684. hozzászólásra
Honnan sikerült rendelni?
Én is 68-at akartam de nem jött össze.
Üdv
Én még januárban rendeltem, aztán felhívtak, hogy 68 idén nem lesz, de 70-et tudtak adni helyette.
Sziasztok!
A Ti ismeretségi körötökben is egyre többen csemegéznek az idén vagy csak az enyémben hallom egyre több helyről?(Békés megye)
A Sheba/Signet fajták se rendelhetőek sehol, és állítólag idén nem is várhatók.
Másnak is van problémája a vetőmagbeszerzéssel (dessert 68-70) vagy csak felénk hiánycikk?
Válasz #679. hozzászólásra
Ültetés előtt akár 8-10 nappal a talajra juttatva kis szerencsével csapadék előtt vagy esetleg csapadék hiányában sekélyen bedolgozva lehet értelme ezek szerint a lumaxnak?!
Talajtakarót idén szeretném kipróbálni kisebb területen,mert félek,hogy a fólia miatt nem tud a támasztógyökér megkapaszkodni és erősen megdőlhet a növény.
Esetleg valakinek van tapasztalata a talajtakarásos módszerrel?
Válasz #678. hozzászólásra
az a helyzet,hogy minden gyomirtóhoz bemosó csapadék szükséges,és ha ráhúzod a fóliát akkor nem tudja a vegyszert bemosni
talajtakaró fólián nem gondolkoztál?
esetleg lumaxot meglehetne próbálni bedolgozni
Sziasztok.
Április elején szeretnék csemegekukoricát palántázni majd kisalagúttal betakarni.
Tavaly meggyűlt a bajom a gazzal miután a fóliát levettem(gyakorlatilag alig lehetett benne megtalálni a kukoricát).
Ezt megelőzendő milyen gyomirtót javasoltok palántázás előtt ?
Bonyolítja a helyzetet,hogy miután betakarítottam a kukoricát újból csemegét szeretnék a helyére vetni.
Üdv
Válasz #676. hozzászólásra
Nekem és a vevőknek nagyon bejött a Basin. A legédesebb amit ettem eddig. Jó nagy csövek , általában kettő egy szálon 40- 50 dekások is akár.Soványabb földön is megbízhatóan terem( kisebb csövek, átlagos méretű ilyenkor). A GSS 2 éve inkább kettőt hozott, tavaly inkább egyet, az viszont nagy volt, de a szára nem tört, a csuhéja vastag volt, de nem olyan eleven zöld színű, mint a Basin. Szedésnél nem akart törni, úgy kellett kirángatni a csöveket a fészkükből. Ízre is jobb a Basin.
Válasz #675. hozzászólásra
Szia
Milyen volt a GSS a Basinhez viszonyítva? Nálunk a Basint nem annyira szereik a vevők, mivel nem annyira arányos. Nálunk a "kövér csövű" fajtákat jobban szeretik. A hatalmas cső alatt mit értesz? Basinnem már volt.Izre melyik a jobb?
Válasz #674. hozzászólásra
Szia!
GSS 8529 volt, megnéztem most. Az volt a probléma vele, hogy a basin után pár nappal érik csak, nekem jobb lenne ha később érne. Tavaly nem, de idén egy tő csak egy termést hozott, igaz az hatalmas volt és végig voltak a szemek. Basinen és Shebán nem kívánok változtatni, édesebbek, mint a desszertek. Mivel a három fajtát egyszerre vetem el, így nem kell állandóan a vetéssel kínlódnom , csak háromhetente. Olyan fajta kellene, ami a gssr 8529-től pár nappal később érik.
Válasz #673. hozzászólásra
Gssel mi a baj?
Sziasztok!
Kis piacra termelek csemegekukoricát, szakaszos vetéssel. Egymás után szedjük. Sebával indulok, majd Basin , harmadik GSSXXXX. A GSS-t szeretném lecserélni valami késői szuperédes fajtára. Shinerock - ezt találtam, valaki esetleg termeli? Vagy tudnátok ajánlani más szuperédes fajtát 80 napon túl?
Köszönöm előre is!
Andris
Sziasztok!
Először szeretnék csemegekukoricát termelni 2500 m2-en. A terület (feketeföld) jól meg van trágyázva és mélyen fel van szántva.
A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e belevágni, mikre kell figyelni?
El lehet-e adni, tudtok-e valami felvásárlót?
Mennyire macerás ez a növény?
Előre is köszönöm!
Válasz #667. hozzászólásra
Szia zsolti! Az e-mail-ed él még ami megvan adva?
Válasz #669. hozzászólásra
Milyen ár?
Válasz #668. hozzászólásra
Szervusz! Erősen szezonfüggő növény,tehát 16-22t/ha termés az átlagos szórás csövestül!Ez az ár is erre az állapotára vonatkozik
Moderálási elveink miatt törölve: 2014-12-28 10:36:36
Válasz #666. hozzászólásra
ha fel tudod emelni 2m magasra... :)
Válasz #663. hozzászólásra
Köszönöm a képeket!!!! :)
MTZ re szerlehető függesztett permetezővel, művelő úton meglehet oldani a hernyó elleni védekezést ugye?
Mi így oldottuk meg idén a permetezést.
Nem sok gond volt a bagolylepkével.