Szánalmas a faszi, tudnám mi köze a politikusoknak ahhoz, hogy ő kínainak adná el a fokhagymát. Mégis mit akart? 10-20 millió állami támogatást? Miközben egy fej fokhagymáért 5000Ft-ot kér a kis emberektől?
Ahój , ej Laxa ez egy nagyon jó hír , remélem jobban voltál vele és neked hajlandó eladni , érdekes figura szidja a rendszert meg cakli pakli mindenkit , közben meg ezt írja "A szaporítóanyagra, meg a szaktudásomra pedig éppen pénteken vetett szemet egy kínai fokhagyma termesztő cég. Ez is egy olyan magyar termék lesz, aminek külföldön érik be a gyümölcse. Köszönhetően a világ legjobb vadászainak! komolyan mondom: Magyarország legnagyobb ellensége saját maga, vagyis a politikusai." öhöm öhöm meg szvsz azok akik inkább nem magyarnak adnak árút tovább termesztésre hanem azoknak akik a kutyát rizzsel és csípős szósszal szeretik . De hát ez van, magyarország én így szeretlek
áááh, ne húzzál :)
fene ebbe az egészbe... :)
de nem adom fel, amúgy ha dél-pest megyében tudtok eladót akkor én itt vagyok...! :D
köszönöm a segítséget zsoltee83-nak (is)!!!
ezt nem teljesen értem
ha ott állok a nagybanin a kereskedővel szemben akkor csak abban bízhatok hogy nem ver át... nem?
vagy úgy értetted, hogy az őszi fajta ilyenkorra már kicsírázott és nem árusítható, bocsi az értetlenkedésemért...
Sziasztok!
Lehet marhaság a kérdés, de hát ezért van a fórum. :9
Van különbség tavaszi illetve őszi vetni való fokhagyma között? Tehát ha kimegyek a nagybanira és veszek mondjuk 10 kiló fokhagymát és elültetem jövőhéten, akkor befuccsol a tervem, mert őszi vetésre valót sóztak rám, vagy ugyan úgy szépen fejlődik?
Ahój ,havonta járnak haza 1 kis Renaultval 3-an plusz cuccok , de max mondom neki hogy az asszonya helyet hozzon hagymát max szülőzik egy kicsit . Ha augusztusban hozz nekem néhány kilót már akkor nagyon boldog leszek . Amúgy próbáljátok a hazai termesztőt " zargatni" én se hagyom békén ellőbb utóbb csak megunja és ad el nekünk ,itt lehet elérni őt Daám Zoltán agrármérnök http://daam.lapunk.hu/?modul=email .
Tyűű, hát ha nem nagy teher, akkor nekem is hozatnál, ha aktuális lesz? :)
Laxa: Köszi, ez jó ötlet. Mondjuk ezt a földet a saját hibámon kívül januárban tudtam felszántatni, szóval túl sok variáció nem volt. (Anyósomé a terület). A saját földemen viszont így fogom csinálni idén. Felszántom, talajmaró, aztán amint lehet elrakjuk a hagymát.
Én ősszel a szántás után attól függ milyen állapotban van a talaj vagy talajmarózom vagy tárcsát járatok rajta, így ahogy pirkad tavasszal ,azonnal tudunk dolgozni. Próbáld ki, spórolsz vele kb 1-2 hetet. Ma néztem már bújkál a tavaszi.
"Eltérő mértékben, de valamennyi csonthéjas faj veszélyeztetett, a legérzékenyebb a kajszi és az őszibarack. A téli metszésnél nem tudjuk megakadályozni a fertőzést. Az említett kórokozók egyaránt fertőzik az idősebb fás részeket és a fiatal vesszőket. Mikor metszhetjük ezeket a fákat? Két időpont lehetséges. Az egyik tavasszal virágzás előtt van. Akár virágzás közben is metszhetünk, a lényeg az, hogy minél közelebb legyünk a virágzáshoz, és ne kezdjük el a munkát március 10. előtt. Ekkor a gutaütés kórokozói már nem fertőzőképesek. A másik alkalmas időpont nyáron van, közvetlenül a szüret után."
amikor már dolgozik a fa immunrendszere, akkor a seben keresztül nem fertőződik be március végétől, tehát augusztusban sem, illetve kisebb eséllyel.
Nem arról van szó, hogy be tud fertőződni augusztusban is, hanem arról, hogy jóval kisebb eséllyel, mint nyugalmi állapotban. Megpróbálom neked megkeresni a cikket.
Az meg, hogy mikor végzek.... másodlagos, a csonthéjas pont az a gyümölcs, ahol nem is kell sietni. Ráérsz szüret után is metszeni. A nagyját meg szoktam csinálni március utolsó hetében, a többit zöldmetszésben augusztusban, miután leszedtem a gyümölcsöt.
volt egy kísérlet, de már teljesen szét offoljuk a topicot. Direkt igyekeztek kajszit megfertőzni, és egészen március utolsó dekádjáig a sebeken keresztül 100%-os sikerrel fertőzték meg a fákat. Viszont amikor már lében van a fa és működik az immunrendszere, akkor már akarattal se tudták befertőzni a sebeken keresztül.
Szóval én csonthéjast nem metszek március végéig.
és metszel????? csonthéjast nyugalmi állapotban nem szabad, halló! :)) nekem eszembe nem jut még ilyenkor metszeni a kajszi, őszi, meggy, cseresznye, szilva fáimat.
Itthon tegnap a kis fagyon raktam ki műtrágyát, ráesett a hó este, éjjel elolvadt.Az már jó helyen van.Harmada meg van szórva az összesnek. Folyt köv fagyon
Szeretnék most tavasszal fokhagymát ültetni de nem találok magnak valót. Talán tudna valaki segíteni ebben.
Elsősorban az Arno típusút keresném, lehetőleg olyat amely nem is olyan rég még fémzáras volt de akár más átmeneti / tavaszi is érdekelne. Mintegy 200 kg kellene.
Látom sokat volt szó a gyomirtóról ezzel kapcsolatban talán a leghasznosabb oldal amit kaptam az alábbi:
én is. a koncentrációt kell még kitalálnom, mert az olyan szereknél, ahol hektárra adják meg, át kell kalkulálnom 10L vízhez, mert nincs szántóföldi permetezőm, meg nagy területeim sem.
3393 hozzászólás
Én zaklatok rendszeresen több vetőmag kereskedőt , dísz kertészt és bárkit , mert nekem kell elefánt punktum. :o) Majd lesz mamutom vagy nem http://m-garden.eu/spd/onmami/Mammoth_Improved_hagyma_mag_10_szem
Válasz #190. hozzászólásra
Pedig a főiskolán ingyen tanított,nem kapott juttatást.
Nem ő már nem ad el itt legalábbis ezt írta , én kerestem hirdetéseket és ilyeneket találtam http://epitkezes-otthon.teszvesz.hu/kert_mezogazdasag/vetomag_viraghagyma/elefant_fokhagyma_1_fej_10_12_gerezd_1490764760.html ez kié övé e vagy sem azt nem tudom , ezt viszont ő írta a saját oldalán a fokhagymás topikjába ahonnan idéztem http://daam.lapunk.hu/?modul=forum&a=23054 mindegy előbb utóbb elterjed itt is ha jó , ha meg nem akkor meg nem , ezen kár idegeskedni .
Válasz #189. hozzászólásra

Szánalmas a faszi, tudnám mi köze a politikusoknak ahhoz, hogy ő kínainak adná el a fokhagymát. Mégis mit akart? 10-20 millió állami támogatást? Miközben egy fej fokhagymáért 5000Ft-ot kér a kis emberektől?
Válasz #187. hozzászólásra
De hát ez van, magyarország én így szeretlek
Ahój , ej Laxa ez egy nagyon jó hír , remélem jobban voltál vele és neked hajlandó eladni , érdekes figura szidja a rendszert meg cakli pakli mindenkit , közben meg ezt írja "A szaporítóanyagra, meg a szaktudásomra pedig éppen pénteken vetett szemet egy kínai fokhagyma termesztő cég. Ez is egy olyan magyar termék lesz, aminek külföldön érik be a gyümölcse. Köszönhetően a világ legjobb vadászainak! komolyan mondom: Magyarország legnagyobb ellensége saját maga, vagyis a politikusai." öhöm öhöm meg szvsz azok akik inkább nem magyarnak adnak árút tovább termesztésre hanem azoknak akik a kutyát rizzsel és csípős szósszal szeretik .
Válasz #185. hozzászólásra
Szabi, nálatok is földben van már rég, igaz?
Válasz #179. hozzászólásra
Engem tanított a főiskolán....
Válasz #185. hozzászólásra
áááh, ne húzzál :)
fene ebbe az egészbe... :)
de nem adom fel, amúgy ha dél-pest megyében tudtok eladót akkor én itt vagyok...! :D
köszönöm a segítséget zsoltee83-nak (is)!!!
Válasz #184. hozzászólásra

vagy import
Válasz #183. hozzászólásra
úgy-úgy. már kicsírázott rég, ami a piacon van, az mind tavaszi.
Válasz #182. hozzászólásra

ezt nem teljesen értem
ha ott állok a nagybanin a kereskedővel szemben akkor csak abban bízhatok hogy nem ver át... nem?
vagy úgy értetted, hogy az őszi fajta ilyenkorra már kicsírázott és nem árusítható, bocsi az értetlenkedésemért...
Válasz #181. hozzászólásra
Ha szép egészséges, akkor tuti tavaszi, mert az őszi eddigre már rég kiapadt, kihajtott.
Sziasztok!
Lehet marhaság a kérdés, de hát ezért van a fórum. :9
Van különbség tavaszi illetve őszi vetni való fokhagyma között? Tehát ha kimegyek a nagybanira és veszek mondjuk 10 kiló fokhagymát és elültetem jövőhéten, akkor befuccsol a tervem, mert őszi vetésre valót sóztak rám, vagy ugyan úgy szépen fejlődik?
Válasz #179. hozzászólásra

Persze, nem akarok én olyat kérni, ami terhes. Majd veszek tőled, ha felszaporítottad.
Mondjuk nem értem a hazai termelőt sem, hogy miért kell ilyen irigynek lenni, hogy nem ad el belőle? Tipikus magyar hozzáállás.
Ahój ,havonta járnak haza 1 kis Renaultval 3-an plusz cuccok , de max mondom neki hogy az asszonya helyet hozzon hagymát
max szülőzik egy kicsit . Ha augusztusban hozz nekem néhány kilót már akkor nagyon boldog leszek . Amúgy próbáljátok a hazai termesztőt " zargatni" én se hagyom békén ellőbb utóbb csak megunja és ad el nekünk ,itt lehet elérni őt Daám Zoltán agrármérnök http://daam.lapunk.hu/?modul=email .
Válasz #176. hozzászólásra
Tyűű, hát ha nem nagy teher, akkor nekem is hozatnál, ha aktuális lesz? :)
Laxa: Köszi, ez jó ötlet. Mondjuk ezt a földet a saját hibámon kívül januárban tudtam felszántatni, szóval túl sok variáció nem volt. (Anyósomé a terület). A saját földemen viszont így fogom csinálni idén. Felszántom, talajmaró, aztán amint lehet elrakjuk a hagymát.
Válasz #176. hozzászólásra
Szia Káposztás
Ha tudsz hozatni akkor szeretnék majd én is hozatni ha lehet.
Válasz #174. hozzászólásra
Uff ,még sajnos nincs nekem ez a fajta , tőle szeretem volna venni http://daam.lapunk.hu/?modul=galeria&a=37926 de még nem sikerült . Van fent különböző hirdetésekben a netten de 5000 hufot nem vagyok hajlandó adni 1 fejért . Egyik ismerős az angoloknál dolgozik megpróbálok vele hozatni az ősszel innen http://www.elephant-garlic.co.uk/photos.html .
Válasz #174. hozzászólásra
Én ősszel a szántás után attól függ milyen állapotban van a talaj vagy talajmarózom vagy tárcsát járatok rajta, így ahogy pirkad tavasszal ,azonnal tudunk dolgozni. Próbáld ki, spórolsz vele kb 1-2 hetet. Ma néztem már bújkál a tavaszi.
Válasz #171. hozzászólásra
Ez őszi?? Neked van ilyen? Tudnál belőle eladni majd nekem, hogy ültethessek? 

Azta mindenit!
Laxa: Ti ügyesek vagytok, én 4 napja tudtam eldolgoztatni a földet.
Válasz #170. hozzászólásra

Mi már egy hete elraktuk.
Azért a spanyolok jól csinálják mindent géppel http://www.youtube.com/watch?v=T_5Ie68cr6s&feature=relatedhttp://
Ez is de szép foki mező .http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=48zTarmtqBE&NR=1
Ahój , mi vasárnap kezdünk elrakni 30 kiló nagyon aprót próba kép , nagy gerezdes hát akkor elefánt.

Mi elraktuk ma a tavaszi fokhagymát, kb 10000 gerezd került a földbe. Nem nagy mennyiség, tudom, de ketten épp eléggé elfáradtunk.

Van valami jó fajta tavaszi? Valami, ami nagyon nagy fejeket növeszt?
Válasz #168. hozzászólásra
60-80gramm kell 1m2-re kb. ebből 140-150kg körül 1800nm-re kb
Az arno fajta fokhagymát el lehet tavasszal vetni,
1800nm terülezbe elég 120kg? köszi.
Válasz #166. hozzászólásra
Melyikre gondolsz? Írd a fűszerpaprikás topicba légyszi, mert ezt totál szétoffoljuk. :))
Válasz #164. hozzászólásra
Olvasd el a fűszerpaprikás cikket is!
Válasz #163. hozzászólásra
igazadvan elhiszem a cikket
"Eltérő mértékben, de valamennyi csonthéjas faj veszélyeztetett, a legérzékenyebb a kajszi és az őszibarack. A téli metszésnél nem tudjuk megakadályozni a fertőzést. Az említett kórokozók egyaránt fertőzik az idősebb fás részeket és a fiatal vesszőket. Mikor metszhetjük ezeket a fákat? Két időpont lehetséges. Az egyik tavasszal virágzás előtt van. Akár virágzás közben is metszhetünk, a lényeg az, hogy minél közelebb legyünk a virágzáshoz, és ne kezdjük el a munkát március 10. előtt. Ekkor a gutaütés kórokozói már nem fertőzőképesek. A másik alkalmas időpont nyáron van, közvetlenül a szüret után."
pont itt az agroinformon is van cikk:
metszés időpontja
Válasz #162. hozzászólásra
amikor már dolgozik a fa immunrendszere, akkor a seben keresztül nem fertőződik be március végétől, tehát augusztusban sem, illetve kisebb eséllyel.
Nem arról van szó, hogy be tud fertőződni augusztusban is, hanem arról, hogy jóval kisebb eséllyel, mint nyugalmi állapotban. Megpróbálom neked megkeresni a cikket.
Az meg, hogy mikor végzek.... másodlagos, a csonthéjas pont az a gyümölcs, ahol nem is kell sietni. Ráérsz szüret után is metszeni. A nagyját meg szoktam csinálni március utolsó hetében, a többit zöldmetszésben augusztusban, miután leszedtem a gyümölcsöt.
Válasz #160. hozzászólásra
fertőzni lehet szemzésnél is és az agusztus mikor már beindultak akor az hogyvan ?
Válasz #160. hozzászólásra nekem nem szoktek fertőzödni nem jellemző de ha késöbb kezdesz mikor érsz a végére
Válasz #158. hozzászólásra
volt egy kísérlet, de már teljesen szét offoljuk a topicot. Direkt igyekeztek kajszit megfertőzni, és egészen március utolsó dekádjáig a sebeken keresztül 100%-os sikerrel fertőzték meg a fákat. Viszont amikor már lében van a fa és működik az immunrendszere, akkor már akarattal se tudták befertőzni a sebeken keresztül.
Szóval én csonthéjast nem metszek március végéig.
Válasz #158. hozzászólásra
és miért a közepéböl a sűrübb ágakat most szedem nagy baj?
Válasz #157. hozzászólásra
és metszel????? csonthéjast nyugalmi állapotban nem szabad, halló! :)) nekem eszembe nem jut még ilyenkor metszeni a kajszi, őszi, meggy, cseresznye, szilva fáimat.
Válasz #156. hozzászólásra
almábol nincs csak 2db zömében kajszi ,szilva , cseresznye ,+kicsi őszi barack
Válasz #155. hozzászólásra
mit metszel? almát?
Válasz #154. hozzászólásra
az jó én még a metszésnél tartok a napokban főzöm a mészkénlevet ha minden igaz
Válasz #153. hozzászólásra

Itthon tegnap a kis fagyon raktam ki műtrágyát, ráesett a hó este, éjjel elolvadt.Az már jó helyen van.Harmada meg van szórva az összesnek. Folyt köv fagyon
Válasz #151. hozzászólásra
pirkadozik a teteje első a metszés utána a borsó a sorai őszel kilett húzva és egy picit szárad csak takarni kell
Válasz #151. hozzászólásra
Felénk se lehet még a földre menni, sőt a vetőmagokat se kaptam még meg, műtrágyát sem, növényvédőszereket sem. Mindenki tököl. :((
Válasz #147. hozzászólásra
Már rá tudtál menni a földre, hogy vetettél??
Nálunk még minden saras.. Újszeged, hogy áll? Kellene szórni a műtrágyát
Válasz #149. hozzászólásra
jó ez a technológia, csak gyomirtásról pont egy szó sem esik. :)
Üdvözlök mindenkit!
Szeretnék most tavasszal fokhagymát ültetni de nem találok magnak valót. Talán tudna valaki segíteni ebben.
Elsősorban az Arno típusút keresném, lehetőleg olyat amely nem is olyan rég még fémzáras volt de akár más átmeneti / tavaszi is érdekelne. Mintegy 200 kg kellene.
Látom sokat volt szó a gyomirtóról ezzel kapcsolatban talán a leghasznosabb oldal amit kaptam az alábbi:
http://www.kwizda.hu/fokhagyma
Előre is köszönöm a segítséget!
Válasz #140. hozzászólásra
Itt!!!
Válasz #145. hozzászólásra

Nem is volt idő nézni metszés, borsóvetés , mészkénlé főzés
Válasz #145. hozzászólásra
én is. a koncentrációt kell még kitalálnom, mert az olyan szereknél, ahol hektárra adják meg, át kell kalkulálnom 10L vízhez, mert nincs szántóföldi permetezőm, meg nagy területeim sem.
Válasz #142. hozzászólásra
Kíváncsi leszek neked, hogy válik be....
Válasz #143. hozzászólásra
Köszi szépen, akkor ezt meghagyom tűzoltásnak, ha nem bírunk a gazzal.