Lehet hamarosa körbálát átkel báláznom kicsibe kezd elfogyni a muníció. Már csak kb150 bála marat, de körbálából van széna, lucerna, szalma, kukorica szár, csak kikel választani mi legyen.
Télen még nem báláztam!!!
Repce bála az igazi, szalmával egyelő de jóval kevesebb hamuja van, ja meg egy kicsit macerás a betakarítás. Lucernát is tudom ajánlani de csak a szárazat. A réti széna felejtős nagyon gyengén ég, és hamar le ég. ilyen időbe a 5-6 bála kel nekünk szalmából vagy repcéből.
Akkor van ott fen forgás épp elég..Ez egy érdekes téma egyébként kb olyan mint a foci meg a kolbász készítés mindenki ért hozzá és más képp is csinálja és mindenki a saját módszerére is esküszik..Ami tény hogy az energia fü az nagyon jó!! A meghere kóró és a szója meg holtversenyben mögötte..Réti Szénárol nem hallok.. Ami biztos hogy a jövö héten majd lehet gyakorolni és finomítani a teknikát..
Válasz #663. hozzászólásra
Ez is jó hír, köszönöm! Mennyire üttetitek keményre - vagy lazára a bálákat?Az én szánám nem is elég száraz, meg tök kemény, meg nagy, taposva se nagyon fér be, le kell vágni belőle...
Köszönöm a gyors választ!a pakolászás nem gond, csak adjon meleget a házban az, amit a kazánba pakolokmeg annak örülnék, ha napi 5-6 bála helyett a fele is elég lenne+ esetleg kevesebb hamutelhetetlen vagyok??
Az energia fü az méltó a nevére!! Csak ajálani tudom felénk sokan használják minden gond nélkül !A híresztelésekkel ellentétben... Ez a sok jó tulajdonságával nagyban tud segiteni abban hogy könyebben és problémák csökkenésével tudj sokkal hatékonyabban müködni.. De vacakolni meg pakolásznod ezután is kell majd..
Van vkinek véleménye a répce báláról, mint fűtőanyagról? Illetve az energiafűről? Idén széna bálám van, ez az első szezonom bálás kazánnal, de egyáltalán nem vagyok elragadtatva... Remélem a szénabála miatt..
most csak egy képet tudok nyomni mert belassult a netem!!! ez egy lekoppintott kazán átalakítva plusz mellette junkers tartály! ahhoz van egy napkollektor kötve annak látszik hátul a szivattyuja meg a kazán is rá van kötve!!méghozzá ugy hogy ahol kimegy a melegviz a kazánbol onnan egy elágazás onnan elszívja a meleget a tartályba amig 60fokos nem lesz a viz benne a visszatérő meg a kazánba ugyanúgy egy leágazással! utána megy tovább! ez sima gravitácios rendszer a lakásba olyan fehér vas radiátorok vannak mint itt lejjebb a épeken valakinek...vastag csöves 1 óra alatt felmegy a víz 60 fokra és meg is fordul ahogy melegszik nincs baj vele!!!
Én úgy gondolom, hogy a puffer akkor kell, ha a szoba hőmérséklet eléri a beállított értéket, és ekkor a keletkezett felesleges meleg nem a kéményen és a falakon kersztül a szabadba távozik, hanem felfűt + 200-5 000 liter vizet.
Ha lezárom a kazánt, akkor az égés kevésbé lesz tökéletes és rosszabb a kazán hatásfoka.
Valami ilyesmiket olvasni itt-ott.
Én úgy értelmeztem az eddigi olvasásom után, hogy párhuzamosan van kötve a puffer tartály, és úgy működik, mint egy akkumulátor.
Tehát most 22 fok van ami sok, mert két nadrág van rajtam.
Ezt a meleget tárolná a puffer, amit éjszaka, mikor bealszik a tűz, vissza adná a radiátorok fele.
A másik, hogy mikorra térül mindez meg?
Ha számolok, akkor kell 3 000 m3 gáz 100 q szén.
He mindezt a piacon kell beszerezni, akkor mennyi is a megtakarítás?
Szia nekem is gravitációs fűtésem van öntvény radiátorokkal.
Nagyon sok fűtési módszert tanulmányoztam de beruházási költséget és fentartási költség tekintetében messzemenően ez a legjobb megoldás.
Sokan esküsznek a vékonycsöves rendszerre lemez radiátorral keringetővel stb.
De ha nincs áram akkor baj van!
Sokan kombinálják pufferrel is.
Na de ha nekem van egy vastagcsöves rendszerem amiben van 5-600 liter viz +Nagy öntvény radiátorok akkor van egy olyan rendszerem ami saját maga a puffer és áramszünet esetén sem fagyok meg!
Annyi a hátránya hogy a felfűtésre több idő szükséges de a hőntartásra kell koncentrálni és akkor nagyon jó rendszer.
A mai modern technikák lehet tényleg gazdaságosabbak de sok bennük a hibaforrás például a hiper modern kondenzációs kazánok gyengéje az elektronika (beépített élettartam ) 3-4 évente panelcsere 70-100 ropiért az nagyon gááááz!
Inkább tüzelőre költöm azt az összeget!
Nekem annyival volt könnyebb dolgom,hogy haver két évvel építkezett korábban és át tudta adni a tapasztalatait....
egyforma a rendszerünk hasonló m2 és légm3 csak a kazánunk más..
Anyukáméké is gravitációs elven működik,de náluk a több szint miatt könnyedén megoldható volt..
Nekem is ez lett volna a szímpatikusabb,de akkor homokbányát kellett volna nyitnom az építkezés előtt...
Válasz #641. hozzászólásra Nem is akarom tudni, mert csak akkor lehet baj, ha nem váltom vissza a kart ha szivattyúról megy,.A másik kazánomon is a húzat szabályzó nyitva nem maradt inkább mindig hamarabb bezárt.Vagy csőtörés, netán földrengés, de ilyen csak nem lesz. Az etázs híve vagyok,s így nem kell puffer,sem áram, rengeteg a víz a csövekben, s csak meleg lesz..van..
És mi van akkor ha felforr a víz???Áramszünet??
Valami biztonsági szelep??????
Nekem a kazánra van rákötve egy szelep melyen két csatlakozás van,éspedig kiengedi a túlnyomást(felforrt vizet)másik ág a hálózatra,hogy egyből viszatőltse a rendszert és magának autómatán légtelenítse a rendszert..
Zárt rendszer henkó csöves szerelés c3/4
Szóval ez van nálam ehhez kellene még egy puffert hozzáadni és a rendszert átalakítani mert két radiátort meghúz a padlófűtés keringető szivattyúja és alig melegít
Kétcolos csővel megy végig, a lekötések azok colosak, a visszatérő kétcolos, puffer nélkül, etázsba forog húzat szabályzó van az ajtón, a visszatérőn van egy szivattyú, de azt csak akkor használom mikor azonnal meleget akarok.
Tudna valaki képet rakni a fűtési rendszeréről mert mindenki csak írogat de én egy vizuális tipus vagyok és a fűtési rendszerem is kissé "lazán" van összerakva háromszori bővítés (plussz helyiségek) után, tervezem a rendszer átalakítását VÉGLEGESRE és puffert is akarok beiktatni de szeretném látni másoknál hogy vannak kialakítva a rendszerek itt egy pár kép mi van eddig:
igen, de ezt nem úgy kell érteni, hogy elöbb felfűtök 1500 liter vizet és utána kezdi el a lakást fűteni. a pufferba nem megy le másnapra 35 fok alá a víz. nálam 40 fok az amikor bekapcsol a fűtési rendszer. a kazán begyújtása után a puffer tetején gyorsan meleg már a víz és kezd megindulni s radiátorokba a meleg víz
két szivattyú. a fő szivattyú az viszi fel a radiátórba és egc csőtermosztát kapcsolja a padlófűtés körét, a mi a radiátorból visszatérő vizet veszi le a padlófűtéshez egy keverőszeleppel
nem mert a puffertól keringtető viszi tovább, vékonyak a csövek a radiátornál és be van tekerve az egész ház padlója csövekkel, de a pufferba gravitációsan megy ez nagy biztonságot ad. ilyen szelepes megoldásoknál áramkimaradás esetén baj lehet
Nyugi én már figyelem egy ideje ezt a topikot de én se értem.
Magát a puffert értem csak azt nem hogy hogy mélegíti az nekem egy napon keresztül a radiátorokat ha nem ég a tűz.
Meg mért van rajtuk olyan sok cső.
Nekem van egy tartályom amin keresztül megy a kazánból kijövő meleg víz,ezzel a benti meleg vizet oldottam meg télire.
Ez nem puffer csak egy egyszerű hidrofor tartály amin keresztül megy a kazán vize és természetesen le van szigetelve.
2622 hozzászólás
Válasz #671. hozzászólásra

KEGYED ÖSMERÖS NEKEM!!
Pár órával ezelőtt a apám egy vizes szalmát próbált elégetni, egy óra múlva már a udvaron füstölt a bála.
Lehet hamarosa körbálát átkel báláznom kicsibe kezd elfogyni a muníció. Már csak kb150 bála marat, de körbálából van széna, lucerna, szalma, kukorica szár, csak kikel választani mi legyen.
Télen még nem báláztam!!!
Válasz #668. hozzászólásra
Én épp most dobtam rá egy bála "réti szénát"
Válasz #660. hozzászólásra
Repce bála az igazi, szalmával egyelő de jóval kevesebb hamuja van, ja meg egy kicsit macerás a betakarítás. Lucernát is tudom ajánlani de csak a szárazat. A réti széna felejtős nagyon gyengén ég, és hamar le ég. ilyen időbe a 5-6 bála kel nekünk szalmából vagy repcéből.
A napraforgó az nem olajos??
Válasz #665. hozzászólásra
Ha olcsó lenne a fa, akkor minden szobába azt tetetnék
Az biztos, megy is a jó öreg bevált cserépkályha
Akkor van ott fen forgás épp elég..
Ez egy érdekes téma egyébként kb olyan mint a foci meg a kolbász készítés mindenki ért hozzá és más képp is csinálja és mindenki a saját módszerére is esküszik..Ami tény hogy az energia fü az nagyon jó!! A meghere kóró és a szója meg holtversenyben mögötte..Réti Szénárol nem hallok.. Ami biztos hogy a jövö héten majd lehet gyakorolni és finomítani a teknikát..

Ez is jó hír, köszönöm! Mennyire üttetitek keményre - vagy lazára a bálákat?Az én szánám nem is elég száraz, meg tök kemény, meg nagy, taposva se nagyon fér be, le kell vágni belőle...
repce bala a legjobb nincs semmi hamuja meg jol eg mert olajos csak nem mindeggyik balazos balazza fel.
Válasz #661. hozzászólásra
meg annak örülnék, ha napi 5-6 bála helyett a fele is elég lenne+ esetleg kevesebb hamu
telhetetlen vagyok??
Köszönöm a gyors választ!a pakolászás nem gond, csak adjon meleget a házban az, amit a kazánba pakolok
Válasz #660. hozzászólásra

Az energia fü az méltó a nevére!! Csak ajálani tudom felénk sokan használják minden gond nélkül !A híresztelésekkel ellentétben... Ez a sok jó tulajdonságával nagyban tud segiteni abban hogy könyebben és problémák csökkenésével tudj sokkal hatékonyabban müködni.. De vacakolni meg pakolásznod ezután is kell majd..
Hello Urak!

Van vkinek véleménye a répce báláról, mint fűtőanyagról? Illetve az energiafűről? Idén széna bálám van, ez az első szezonom bálás kazánnal, de egyáltalán nem vagyok elragadtatva... Remélem a szénabála miatt..
A napkollektorról egy érdekesség csak nektek,csak itt csak most.
http://www.freeweb.hu/napenergia/gyak/rb/rb1.htm
Válasz #655. hozzászólásra
és hogy működik ez? mi alapján enged több vagy kevesebb huzatot?
Válasz #656. hozzászólásra
Hát ez jó.
Vajon mennyi áramot fogyaszthat?
Azért ez sem utolsó,s tiszta,nem kell vele törődni,csak beállítani.
Huzatszabályzókról mi véleményetek, csökkenti a kémény kátrányosodását?GROXÉrdemes venni?
most csak egy képet tudok nyomni mert belassult a netem!!! ez egy lekoppintott kazán átalakítva plusz mellette junkers tartály! ahhoz van egy napkollektor kötve annak látszik hátul a szivattyuja meg a kazán is rá van kötve!!méghozzá ugy hogy ahol kimegy a melegviz a kazánbol onnan egy elágazás onnan elszívja a meleget a tartályba amig 60fokos nem lesz a viz benne a visszatérő meg a kazánba ugyanúgy egy leágazással! utána megy tovább! ez sima gravitácios rendszer a lakásba olyan fehér vas radiátorok vannak mint itt lejjebb a épeken valakinek...vastag csöves 1 óra alatt felmegy a víz 60 fokra és meg is fordul ahogy melegszik nincs baj vele!!!

Én úgy gondolom, hogy a puffer akkor kell, ha a szoba hőmérséklet eléri a beállított értéket, és ekkor a keletkezett felesleges meleg nem a kéményen és a falakon kersztül a szabadba távozik, hanem felfűt + 200-5 000 liter vizet.

Ha lezárom a kazánt, akkor az égés kevésbé lesz tökéletes és rosszabb a kazán hatásfoka.
Valami ilyesmiket olvasni itt-ott.
Én úgy értelmeztem az eddigi olvasásom után, hogy párhuzamosan van kötve a puffer tartály, és úgy működik, mint egy akkumulátor.
Tehát most 22 fok van ami sok, mert két nadrág van rajtam.
Ezt a meleget tárolná a puffer, amit éjszaka, mikor bealszik a tűz, vissza adná a radiátorok fele.
A másik, hogy mikorra térül mindez meg?
Ha számolok, akkor kell 3 000 m3 gáz 100 q szén.
He mindezt a piacon kell beszerezni, akkor mennyi is a megtakarítás?
Válasz #647. hozzászólásra

Dolgozik, van akinek azt is kell.
Válasz #648. hozzászólásra

Ez igy igaz!!Mi is valami hasonló képen oldjuk meg a témát!!
Nem dob senki egy két képet a rendszeréről?
Válasz #648. hozzászólásra

ez így van!!!!
Válasz #637. hozzászólásra
Szia nekem is gravitációs fűtésem van öntvény radiátorokkal.
Nagyon sok fűtési módszert tanulmányoztam de beruházási költséget és fentartási költség tekintetében messzemenően ez a legjobb megoldás.
Sokan esküsznek a vékonycsöves rendszerre lemez radiátorral keringetővel stb.
De ha nincs áram akkor baj van!
Sokan kombinálják pufferrel is.
Na de ha nekem van egy vastagcsöves rendszerem amiben van 5-600 liter viz +Nagy öntvény radiátorok akkor van egy olyan rendszerem ami saját maga a puffer és áramszünet esetén sem fagyok meg!
Annyi a hátránya hogy a felfűtésre több idő szükséges de a hőntartásra kell koncentrálni és akkor nagyon jó rendszer.
A mai modern technikák lehet tényleg gazdaságosabbak de sok bennük a hibaforrás például a hiper modern kondenzációs kazánok gyengéje az elektronika (beépített élettartam ) 3-4 évente panelcsere 70-100 ropiért az nagyon gááááz!
Inkább tüzelőre költöm azt az összeget!
Válasz #645. hozzászólásra

Asszony tud róla...??
Válasz #644. hozzászólásra

Nekem annyival volt könnyebb dolgom,hogy haver két évvel építkezett korábban és át tudta adni a tapasztalatait....
egyforma a rendszerünk hasonló m2 és légm3 csak a kazánunk más..
Válasz #643. hozzászólásra

Hozzá fogok az egyik legszebb paraszti munkához...ledelelek..
Válasz #643. hozzászólásra

Vagy jó lett volna a falazáshoz.
Válasz #642. hozzászólásra

Anyukáméké is gravitációs elven működik,de náluk a több szint miatt könnyedén megoldható volt..
Nekem is ez lett volna a szímpatikusabb,de akkor homokbányát kellett volna nyitnom az építkezés előtt...
Válasz #640. hozzászólásra
És mire képes az a szelep???
Válasz #639. hozzászólásra
Van biztonsági szelep, de etázsba forog,a húzat szabályzó lezár s szépen kering. Áramot néha ha használok akkor meg otthon vagyok.
Válasz #637. hozzászólásra
És mi van akkor ha felforr a víz???Áramszünet??
Valami biztonsági szelep??????
Nekem a kazánra van rákötve egy szelep melyen két csatlakozás van,éspedig kiengedi a túlnyomást(felforrt vizet)másik ág a hálózatra,hogy egyből viszatőltse a rendszert és magának autómatán légtelenítse a rendszert..
Zárt rendszer henkó csöves szerelés c3/4
Szóval ez van nálam ehhez kellene még egy puffert hozzáadni és a rendszert átalakítani mert két radiátort meghúz a padlófűtés keringető szivattyúja és alig melegít
Válasz #636. hozzászólásra
Kétcolos csővel megy végig, a lekötések azok colosak, a visszatérő kétcolos, puffer nélkül, etázsba forog húzat szabályzó van az ajtón, a visszatérőn van egy szivattyú, de azt csak akkor használom mikor azonnal meleget akarok.
Még egy pár kép

Válasz #633. hozzászólásra

lemaradtak a képek
Válasz #633. hozzászólásra
Tudna valaki képet rakni a fűtési rendszeréről mert mindenki csak írogat de én egy vizuális tipus vagyok és a fűtési rendszerem is kissé "lazán" van összerakva háromszori bővítés (plussz helyiségek) után, tervezem a rendszer átalakítását VÉGLEGESRE és puffert is akarok beiktatni de szeretném látni másoknál hogy vannak kialakítva a rendszerek itt egy pár kép mi van eddig:
Válasz #632. hozzászólásra
igen, de ezt nem úgy kell érteni, hogy elöbb felfűtök 1500 liter vizet és utána kezdi el a lakást fűteni. a pufferba nem megy le másnapra 35 fok alá a víz. nálam 40 fok az amikor bekapcsol a fűtési rendszer. a kazán begyújtása után a puffer tetején gyorsan meleg már a víz és kezd megindulni s radiátorokba a meleg víz
Válasz #621. hozzászólásra
ha jól értem akkor te is a puffert futod fel először és abból megy a radiátorokra a meleg víz?
Válasz #630. hozzászólásra
két szivattyú. a fő szivattyú az viszi fel a radiátórba és egc csőtermosztát kapcsolja a padlófűtés körét, a mi a radiátorból visszatérő vizet veszi le a padlófűtéshez egy keverőszeleppel
Válasz #629. hozzászólásra
Ilyent már láttam, egy vagy két szivattyú.
Válasz #624. hozzászólásra
nem mert a puffertól keringtető viszi tovább, vékonyak a csövek a radiátornál és be van tekerve az egész ház padlója csövekkel, de a pufferba gravitációsan megy ez nagy biztonságot ad. ilyen szelepes megoldásoknál áramkimaradás esetén baj lehet
Laddomat működése
Válasz #620. hozzászólásra
Mi annak szelepnek és szobatermosztátnak a pontos neve?
Ezen az ábrán látható a puffer és ladomat 21 összekötése a központi fűtés fórumokon ezt a bekötést javasolják a szakik.
Hát igen.... elég bonyolult. Cserépkályhát kell rakatni, és azt elég könnyen megérti az ember.
Válasz #622. hozzászólásra
Nyugi én már figyelem egy ideje ezt a topikot de én se értem.
Magát a puffert értem csak azt nem hogy hogy mélegíti az nekem egy napon keresztül a radiátorokat ha nem ég a tűz.
Meg mért van rajtuk olyan sok cső.
Nekem van egy tartályom amin keresztül megy a kazánból kijövő meleg víz,ezzel a benti meleg vizet oldottam meg télire.
Ez nem puffer csak egy egyszerű hidrofor tartály amin keresztül megy a kazán vize és természetesen le van szigetelve.
Válasz #621. hozzászólásra
Akkor ha jó értelmezem, akkor itt etázsban működik, tehát áram kimaradás estén, is melegek a radiátorok.
Válasz #622. hozzászólásra

figyú tesó! én már voltam nálad 2-szer is. most már rajtad a sor. gyere és megmutatom a technikát