Gázolaj árak 608 Ft Benzin árak 591 Ft EUR 395.73 Ft USD 336.81 Ft CHF 423.19 Ft GBP 452.49 Ft

Fórum

Fűtési módszerek: a szalmabálás kazán

Létrehozta: sps , 2009-02-21 09:04:20

Kedvencekhez Segítség

2622 hozzászólás
#622 2266
2011-12-25 20:01:29

Én még minidig nem értem ezt a Pufferes dolgot de hagyjuk is... Amint látom van akinek ez a kedvenc témájasmile scaredsmile confusedsmile sweatdropsmile wacko

#621 Mézga
2011-12-25 19:45:20

Válasz #618. hozzászólásra

nekem 40 kw-os kazánom van és egy 1500 literes 1 méter átmérőjű kb 2.4m magas pufferrel direktbe van kötve 2 colos csővel. a fütésre a meleg vizet legfelülre van kötve és a visszatérő a radiátorból az meg kb. a puffer 2/3-ra megy be

Nincs profilkép
#620 t.peti
2011-12-25 11:54:10

Üdv!
Előremenőbe kell kötni és van egy szelep hogy mindig a radiátort fűtse először aztán azt a szelepet a szobatermosztáttal átváltod és akkor fűti a puffert. ha a visszamenő ágba kötnéd az lehűtené a vizet nagyon és megnőne a kazánban a kondenzáció

#619 Koppány Vezér
2011-12-25 10:50:59

Szerintem nem életképes az ötlet.
OK! Mindjárt meleg van a lakásban,de a hőfokot nem tudod szabályozni.
Benn már túl meleg lesz,míg a tartályban langyi csak a víz.

Nincs profilkép
#618 Jazso84
2011-12-25 10:40:22

kérdésem lenne. a puffert ahogyan latom mindenki a kazán és a fűtés rendszer közé teszi. ha jól értem először kazán fűti puffert utána radiátorokat a pufferből. mi lenne ha a puffert teljes mertekben a visszatérő ágba lenne rakva, és a visszatérő cső fűtene fel? így tényleg a felesleges energiát tudnám tarolni benne és a lakás először fel lenne fűtve, és utána a puffer.

Nincs profilkép
#617 Jazso84
2011-12-25 10:08:22

Válasz #603. hozzászólásra

én próbáltam a szalmát. kalória van benne de nem elég tömör és gyorsan leég.ne szőlő venyige darálást akarom kipróbálni azzal mar idén is próbálkoztam. nem rossz . ereje van és nyersanyag is van bőven.

#616 Kémlelő
2011-12-24 05:29:51

Válasz #615. hozzászólásra

ne ijedjetek meg, mert a számítás a végén van.

Addig viszont egy jó összefoglalója az eddigi információknak.

Baluska!
A három ágú villát milyen célra találták ki?

Neked valami hasonló szakmád van, ami miatt összetudtad hozni a fűtést.

A pufferből már "zseni" vagyok.

Hogyan tüzeljek, hogy a legkevesebb veszteséggel égjen el a tűzifa, szén, fáradtolaj, fűrészpor, morzsolt csutka, stb.

Magyarul, hogy ne a kéményen, és a pufferen keersztül távozzon a hő, hanem abban a helységben, ahol éppen a legmelegebbet szeretném elérni.

Ha mosogatok akkor a konyhában,
Ha TV-zek akkor ott, ha kekszezek, akkor meg ott legyen "gatyarohasztó" meleg.

Jól értem,
ha van aki figyeljen a kazánra, akkor elegendő kisebb puffer,
és inkább sűrűbben gyújtsak be, vagy fojtsam le a tüzet és akkor nem lesz tökéletes az égés.

ha nem füstöl a kémény, akkor majdnem tökéletes az égés?

ha sok levegő megy keresztül a kazánon akkor kimegy a meleg a kéményen.

Mivel kezdő fűtő vagyok így inkább megkérdezek tapasztalt szakikat, hogy ügyesebb legyek.

smile helpsmiliesmile helpsmiliesmile helpsmilie

#615 Vadmalac
2011-12-23 13:58:35

Találtam egy komoly számítást, ha valakit érdekel ezzel kiélheti minden vágyát:
link

#614 Vadmalac
2011-12-23 13:44:58

Válasz #608. hozzászólásra

De! Add el! ...... Nekem! smile devil

#613 .Norbert
2011-12-23 12:29:39

Válasz #612. hozzászólásra

"A tartályt speciális IBC műanyag tartályból alakítjuk ki. A tartály elviseli a 95 fokos hőmérsékletű meleg vizet is károsodás nélkül, nyomást azonban nem tud elviselni." EZAZ itt olvastam. De szerintem azért bírná még megkockáztatom nem tartósan de a 110 fokot is kibírná. De gondolom nem nagyon akarod 100 fok közelébe tartani a vizet mert könnyen forrásnak indul --> nyomás lesz --> amit a tartály nem nagyon bír. ugyhogy szerintem jó lehet a műanyag tartály is ha számít hogy olcsó is legyen.smile lolsmile lol

#612 Radocz
2011-12-23 12:20:04

Válasz #610. hozzászólásra

"Szerinted a műanyag tartály, hogy bírja a meleget????"

Jogos a két pont.

Erre nem gondoltam, hogy itt is lehet 100 fokos víz.
Ha viszont nem lesz , a tartályba már volt 70-75 C-os gyógyvíz.
Azt bírta.

smile cowboy

Nincs profilkép
#611 baluska
2011-12-23 11:25:35

Sziasztok.

Itt mindent megtaláltok.
Én innen készítettem az egész fűtésemet és tökéletes.
Nekem 3000L-es a pufferem,de keveslem.

http://biosolar.hu/forum/405

Nincs profilkép
#610 Kelemen Gyula
2011-12-23 09:00:35

Válasz #609. hozzászólásra

első kérdésre a válasz: kopogtasd be a klaviatúrán amikor belépsz a google keresőbe azt amit szeretnél és biztosan kapsz rá választ. A másik kérdésre a Válasz : csőtermosztát. Szerinted a műanyag tartály, hogy bírja a meleget????

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9147701&la=114945269
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9054448&la=114944830
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9173884&la=114937575
http://forum.index.hu/Topic/changeNavigatorStep Itt van az összes.

#609 Radocz
2011-12-23 06:56:52

Ismertek-e olyan fórumot, ahol olvasgathatnék?

Ha kicserélem elsőre a tágulási tartályom egy bolylerre, az javít-e az automatizáláson?

Én vagyok az automatika.

Ha a víz hőmérséklet 40 fok alá megy, bekapcsol a gáz kazán. Nem a legolcsóbb megoldás, de komfortos.

Javítanám, ha tudnám.
smile cowboy

Azt hogy tudom megállspítani egy kisipari kazánról, hogy hány kilowattos?

smile cowboy

#608 Radocz
2011-12-23 06:33:55

Válasz #594. hozzászólásra

Már értem. A bekötést olvastam el. a LINK olvasásával kell kezdeni.

A tartálynak megfelel-e az 1 m3-es műanyag tartály vagy a 3 m3-és szippantó tartályom ne adjam el, inkább alakítsuk át?

Úgy gondolom a kis tartály is jobb, mint az eddigi semmi.
smile cowboy

#607 Radocz
2011-12-23 06:07:34

Válasz #601. hozzászólásra

Ezt a linket leküzdottem.

? Milyen tartályt, mennyiért, és kitól?

smile cowboy

#606 Czanik Sanyi
2011-12-23 05:48:30

Örülök hogy tetszik az ocsú a nejednek, majd mutatom a beírást itt az illetékesnek.smile lolKépzeld szalmával préselve milyen lehetne kb 50x20x20 kivitelben.smile confusedsmile thumbupcool

#605 Radocz
2011-12-23 05:41:20

"Egyik ismerősöm 6 éve fűt bálával, a szénára esküszik, állítása szerint 5-6 órát bír "

Ha sok gyommag van benne, akkor nagyobb a széna kalóriája. Itt írta valaki, hogy a tritikálé szalmája a legjobb. Keresni kell egy táblázatot, ami mutatja a hőértéket.
smile cowboy

#604 Vadmalac
2011-12-22 23:06:33

Valahol találtam olyat is, hogy m2-re illetve légköbméterre is kell tervezni a puffert. Nyilván ugye ha az elejétől úgy indul az ember, akkor légköbméterre, illetve fűtésteljesítmény igényre szabott a puffer, kazán, stb. De ami tény, hogy nagy puffer nincs, csak kicsi. Én 100m2-re élből 2000l-est gondoltam, azután kezdtem jobban utánajárni. De írtak itt már olyat is, hogy valaki 5m3-es szippantóból csinált puffert, és több naponta gyújt csak be. smile thumbupcool

Nincs profilkép
#603 RobRoy
2011-12-22 20:22:50

Válasz #602. hozzászólásra

Köszi Jazso!
Akkor kb. hasonlóak a paraméterek...Puffer nekem van,1200l-es,de a fórumos"kollégák" által felrakott link alapján kicsismile confused:50 kw-os kazán x 50l = 2500l - nekem a fele.Vagy emiatt, vagy más miatt nem is bírja ki reggelig.(100m2-es ház+100m2 irodák,szigeteletlen,b30-as tégla,régi nyílászárók,magas légtér,cca.500légm3).
Jövőre nem szénával próbálkozom, hanem vagy repce bálával, vagy szalmával, vagy lehet, hogy az Asszony által is könnyen kezelhető napraforgó ocsúval -próbaként fát hozzárakva 4 vödörnyi 3 órán át nyomott 75fokos vizet, hozok is hosszabb tapasztalati próbára 1t-át januárban.
Egyik ismerősöm 6 éve fűt bálával, a szénára esküszik, állítása szerint 5-6 órát bír 60fokon...Én a fele időnek is örülnéksmile rolleyes

Nincs profilkép
#602 Jazso84
2011-12-22 09:12:39

Válasz #592. hozzászólásra

Szia!

én is széna bálával tüzelek.Calor 50-es kazán van. nálam is kb 1-1,5 órát bír a bála. bár függ attol hogy mennyire kórós. Amiben sok a kóró azok gyorsan leégnek és nem is fűtenek rendesen. ami jó tömör az kényelmesen tud fűteni. Én úgy szoktam beállítani hogy huzat 60 fokra és kéményszelepet zárom 2-es állásba. Teljesen nem engedem lezárni mert akkor sok anyag nem ég el rendesen. Nálam 18 fokos vizet ha jó bála akkor60 fokra kb 20 min alatt felnyomja. jövőre nálam is megy bele a puffer.

#600 ..MZ/X..
2011-12-21 14:03:17

Válasz #599. hozzászólásra

Olvasd el az 594-es hozzászólásban a két linket. Ott egyszerűen le van írva, le van vezetve miért érdemes használni.

A puffertartály lényegében egy hőtároló. A kazán által termelt felesleges hőenergiát eltárolod benne, aztán a fűtésrendszerrel később fel tudod használni ezt. Kazán kilowattonként 50-70 litert számolnak a méretének meghatározásához. Lehet 1-2 vagy több hőcserélő is benne, így akár használati meleg víz előállítására is alkalmas, vagy pl a napenergiás rásegítés is megoldható.

#599 Radocz
2011-12-21 13:46:09

Ezt a puffer bekötést, működést elsőre lehetne-e kicsit "parasztosabban" rövidebben, hogy én is értsem!

Miért érdemes ezzel bővíteni a meglevő rendszeremet?

Amikor szereltük azt mondta a mesterem, hogy ezt a radiátört vegyem, mert ebbe kevés víz kell, nem úgy mint az öntvény radiátorba.

Mi változott azóta a szakmában?
smile cowboy

#598 ..MZ/X..
2011-12-21 13:24:38

Válasz #596. hozzászólásra

Ha átalakítod ilyenre, nem fogsz csalódni!
Nekem nagyon bevált! A csövezésénél kell figyelni, okosan tervezni és számolni. Nálam is ez volt a gond.
Kb 2 éve működik folyamatosan kifogástalanul.smile thumbupcool

#597 Vadmalac
2011-12-21 12:57:48

Most látom, hogy megelőztél! smile oops

#596 Vadmalac
2011-12-21 12:55:43

Szerintem minden szilárd tüzelési mód jó hatékonyságú működéséhez ez szükséges. Én ilyenre szeretném átalakítani a rendszert.

#595 Pici
2011-12-21 12:54:40

a bálás az ilyen !! de ha a bála helyét teli pakolod nyárfával akár és lecsukod elparázslik meg gázosodik neked 12 órákat is !!60fokon szokott nekem lenni folyamatosan és le van csukva teljesen mire rakok rá még teli van parázzsal! én 50cetnis rönköket pakolgatok a kazánba mellé kis vékonyat hogy ne aludjon ki teljesen soha és egy ilyen rönk ami 50cm körüli és méter hosszú akár 2 napot is elég!

#594 ..MZ/X..
2011-12-21 12:51:25

Válasz #585. hozzászólásra

A többiek már leírták. Rosszra gondolsz. Más a feladata a puffernek és a tágulási tartálynak.

A puffer és a kazán közé egy laddomat töltőszivattyú van szerelve, ez vezérli a tartály meleg vízzel való feltöltését. Állandó optimális hőfokon tartja a kazánt, így nincs kondenzáció, meg kátrányos lerakódás.
Nagyon okos kis szerkezet, nálam nagyon bevált. Problémám annyi volt, hogy a csövezés el lett szúrva, és a gravitációs keringetés nem volt jó, de ez ki lett javítva. További infó működésről, bekötésről: ITT

Puffertartályról kis infó amit a gugli dobott:LINK1 és LINK2

#593 Mf-es
2011-12-21 12:07:46

Hát ez ilyen,sűrűn kell pakolni.

Nincs profilkép
#592 RobRoy
2011-12-21 11:45:08

sziasztok!

Leírnátok páran a tüzelési technikátokat?ötleteket szeretnék kapni, mert nálam széna bála van, és 1,5 órát bír csak ki.Vagy nagyon befojtom és 55körül duruzsol, vagy nagy levegőt hagyok és 1 óra az egész....
Köszönöm előre is!

#591 Mézga
2011-12-16 20:11:31

Válasz #587. hozzászólásra

a puffertartály baromi nagy biztonságot ad. szabályozható termosztáttal a lakás hőmérséklete, ha meleg van nem kell ablakot nyitni. a régi gravitációs rendszer baromi nehezen melegedik át

#590 Vadmalac
2011-12-16 20:10:38

Amiről te beszélsz az a kiegyenlítő tartály, ami ugye a párolgó víz pótlása miatt kell. A puffer tartály lényege, hogy szétválasztható a lakás hőigénye és a kazán fűtés teljesítménye. Valamint kiküszöbölhető az a gond, hogy ha hosszabb ideig nem tudod valami miatt táplálni a tüzet, akkor kialszik, és oda a meleg. Továbbá a szilárd tüzelés egyik legszarabb része az, hogy a kazán nem tud full gázon menni, amikor optimálisan égne el az anyag, mert megdöglesz a melegtől a lakásban, plusz hamarabb elég az anyag. Ha fojtottan, alacsony hőfokon tartod a vizet, akkor 1. a fűtőanyag X% veszteséggel ég el, továbbá kondenzálódik az atyaúristen is. Kémény, kályha tele kátránnyal, folyik orrán száján. Nálunk elég lenne 40°-os víz még nagy hidegben is, de min. 60-on kell járatni a kazánt, mert olyan, mintha szurokkal kenném állandóan. Idén nem sikerült a puffer beszerelés, de jövőre nagyon szeretnék egy 2000 l-est. Akkor a kazán mehet nagy levegővel, persze amíg a puffert fel nem fűti 80-ra, aztán fojtás, de gondolom ki lehet tapasztalni hogy mire felmegy 80-ra elfogyjon a tüzelő is. Aztán egy termosztát a lakásba, és a beállított hőfokot tartja a rendszer, mint a gázfűtésnél. Plusz rettegek attól, hogy elmegy az áram, és megáll a keringető szivattyú, aztán felforr a víz. Ha a kazán és a puffer gravitációsan van összekötve, akkor nincs ilyen gond. Remélem 2266 puffer iránti tudásszomját is sikerült csillapítani ezzel a szösszenettel. smile cowboy

Nincs profilkép
#589 Adorex
2011-12-16 19:54:26

.........gondolkodj.............smile sneaky

#588 Pici
2011-12-16 19:41:28

ez nekem se tiszta!!! ez csak plusz költség....nálam van 12 radiátor semmi puffer és reggel meg este rakok a kazánra !

#587 2266
2011-12-16 19:10:27

Ezeken a be irásokon én is elcsodálkozom.. Régen a gőzmozdonyban sem melegítettek több vizet mint itt egyesek..És azt se értem miért nem a radiátorban levő vizet melegítitek és miért egy plusz felesleges viz tömeget??? smile lolsmile lolsmile lol

#586 Lukács.Ede
2011-12-16 18:45:17

Sziasztok, nekem a pincében van egy kemencém benne egy kazán test és ez egy 1,5 köbös puffer tartállyal van össze kötve. Bálás szalmával és fával vegyesen fűtök. Eddig úgy néz ki a dolog, hogy jól bevált.smile cowboy

#585 Kémlelő
2011-12-13 09:19:04

Válasz #577. hozzászólásra

"Kb 4500 literes puffer van a kazán mellett."

Ez hogy van bekötve?

Én még azt tanultam, hogy fent a padon és minél kisebb és legyen.
Leszigetelve, túlfolyás ellen kivezetve a cserépre.

Alulról slaggal pótolható legyen a veszteség.

Hogyan változott a szakma?

smile pimpsmile pimpsmile pimp

#584 dárk
2011-12-13 07:40:22

Válasz #583. hozzászólásra
Ezt én már igaz írtam egyszer,de igaz.

Mindenki azzal fűt ami neki a legolcsóbb,de lehet hogy másnak meg az a legdrágább.

Nincs profilkép
#583 Jazso84
2011-12-13 07:27:07

azért szénával futok mert az occson volt (5000 Ft 400db). Meg elsőre ezt próbáltam meg. Most hozok majd búza szalmát az lesz a következő. de ha lehet akkor én is a daralék égetéssel akarom kiegészíteni. próbáltam darált szőlő venyigevel. papírzságba beleraktam aprítva és irány a parázsra. Na ez nagyon bejött. Most csinálok hozza nagyobb darálót. A hegyi gazdák ingyen adtak meg könyörögtek hogy vigyem el. Csak ha 3 szor at van forgatva szállítás miatt akkor nagyon osszegabajodik es ezert akarom a helyszínen összedarálni. így egyszerűbben fog menni.

Nincs profilkép
#582 RobRoy
2011-12-12 22:53:11

Válasz #563. hozzászólásra

Köszi Sanyi!ahogy írtad, úgy sikerrel jártam!szereznem kell több ocsútsmile whistling

#581 ..MZ/X..
2011-12-12 14:40:52

Válasz #578. hozzászólásra

Persze, elromolhat. Nem erről van szó. De ha nem haladnánk a korral akkor még mindig kőbunkóval kergetnénk a kajának valót.smile biggrin
Nem is mesélem a klubban. Mindösszesen annyi volt a cél, hogy a tanyán gáz hiányában, valamilyen olcsó, és rendelkezésre álló energiahordozóra épülő fűtési rendszert tudjunk létrehozni, úgy, hogy senki másra ne legyünk ráutalva. Automatizálva azért lett, mert van annál jobb dolgom is mint a kályha mellett gubbasztani. Így sokkal egyszerűbb, mindig meleg lakásba érkezem haza, ez pedig nem elhanyagolható dolog úgy, hogy adott esetben egész nap a hidegben dolgozik az ember. Előtte egy szezont kifűtöttem totya kazánnal, mert más nem volt.
Szerencsés vagyok, mert van a családban fűtésszerelő, meg amit lehetett azt sk csináltuk meg. Így alacsony költségvetésből lett egy elég profi rendszer lényegében anyagárban.

2db 12 csöves kollektor van. Semmi extra, legegyszerűbb vákuumcsövesek. Elméletileg darabonként 3 ember meleg víz igényét tudják kielégíteni. Együtt kb 2nm lehet a hasznos felületük, és úgy 200-250 liter meleg vizet tudnak előállítani. Csomagolás sérült, esztétikai hibás darabok voltak (a tartó szerkezetük volt meggörbülve, illetve festékhiányosak voltak), 70e pénzért vettem a kettőt. Ennyit szerintem megért.
Igazándiból teljesen kihasználva még nem voltak, mert én egyedül vagyok állandó lakója a tanyának, de úgy lett tervezve, hogy a napos évszakban egy családnak elegendő teljesítményű legyen.

Sok pénzt nem tudtam, és nem is akartam napenergiára áldozni. Nagyon nagy a megtérülési idő.
Egy 3kW-os szélturbinám van még amit az előző tulaj telepíttetett, mert nem akart rákötni a hálózatra. Miután rákötöttünk átalakítottam úgy, hogy be lehessen táplálni a rendszerbe. De ez is csak azért lett megcsinálva, mert maga a turbina már megvolt. Majd fél évig kilincseltem az áramszolgáltatónál mire el tudtam intézni minden papírt hozzá. Hitelesíttetni kellett mindent, meg speckó mérőóra kellett hozzá, elég nagy hercehurca volt. Így, hogy viszonylag kicsi beruházással, csak egy invertert kellett venni, kb 3-4 évet számoltam biztos megtérülésként.

Szerintem nem érdemes ennyi pénzt rászánni a gázosító kazánra. Ha lehet, akkor jobb megoldásnak látnám a mostani kazánt megtoldani egy apríték égető fejjel. Még a gyári pl biottomat fej is jóval olcsóbb (mi is ezt másoltuk le saját szánk íze szerint). De lehet kapni kazánnal egybeépített komplett rendszert is. Az aprítéknak pedig ~13e Ft tonnája. Mostanság már szinte mindenhol beszerezhető az országban. Legtöbb erdészeti kitermelésen már aprítják a vágástéri apadékot.
Nekem ez a rendszer nyerte el leginkább a tetszésemet. Nem kell felesleges energia bevitel, jól irányítható, automatizálható. Más korszerű, új technológiákhoz képest alacsonyabb bekerülési költsége van. A fűtőanyag is viszonylag könnyen kezelhető.

#580 Radocz
2011-12-12 13:37:52

Itt hirdetnek egy szalmabálás kazánt.

http://www.agroinform.com/aprohirdetes/907433/kISBALAS-KAZAN-csere-arokaso-adapterre.html

Ígértem, hogy megmérek egy bálát, de hogy ebbe nem fér bele a felénk készített bálából négy darab az biztos.

smile cowboy

Több éve fűrészporos kazánt használt ismerősöm, de megszűnt a forrás, ahonnan vette a fűrészport.

Aki választás előtt áll, javaslom olyat válasszon ami mindig rendelkezésre áll. A nap sem süt mindig.

Mikor én építkeztem divat volt a hőtárolós kályha. A lakás le is van csövezve, hogy ha cserélni kell a vegyes tüzelésű kazánt akkor ne kelljen utólag vezetni az áramot.
Eddig úgy tűnik, hogy kár volt becsövezni a falat. Akkor ez még nem látszott.

A búza szalma, vagy kukorica csutka talán ilyen.

Kivéve egy viszontagságos évet, amikor nem lehet száraz állapotban begyűjteni.

smile cowboy

#579 Radocz
2011-12-12 13:17:43

Bocs az ismétlésért.

Az idén próbáltam falevelet, a fa közé tenni.

A nyers az nem jött be. A szárazról nincs elég tapasztalatom, de inkább negatív mint pozitív.

A volt menyasszonyom nem díjazza, mert .....

Ha bálában lenne, talán jó lehet.
Ha valaki bálázóval a temető környékén jár egy próbát megér.
Nagy kalória nem lehet benne, de jó időben elegendő meleget tud. (szerintem).
smile cowboy

#578 Radocz
2011-12-12 13:10:44

Válasz #577. hozzászólásra

"Ami elromolhat, az el is romlik."

Gépet felügyelet nélkül hagyni? Hát inkább nem.
Ha számolsz megéri-e a tovább automatizálni?
Vagy, csak az a lényeg, hogy ha én ezt a klubban elmesélem?

Mi a tapasztalat a napenergiával?
Fiam szerint jelenleg nem megtérülő beruházás. A tervezője is így nyilatkozik.
Én hajlanék rá, de lebeszél róla.
Az Internetem kértem gazdaságossági számítást, de még egyik cég sem küldött.
Annyit kaptam, hogy fa elgázosító kazánnal kezdjek.
Nekem van egy "Bakk Jóska féle négyaknás" kazánom.
Cserépkályha elven működik. Egy méter magas, 20X25 cm-es az a rész, ahova rakom a tűzrevalót. Cserépkályha ajtó zárja le.
Ebbe a "hideg vizet" is el tudom égetni, csak ott kell lenni mellette.

Ha nem vagyok ott, akkor a mellette levő gázkazán beindul és nem engedi a lakást nagyon lehűlni.

Amikor nem vagyunk otthon, vagy alszunk akkor 19 fokot próbál tartani, ha otthon vagyunk, akkor 21 fokra van állítva.

Kérdésem 1 250 000 Ft-ot szabad-e költenem egy faelgázosító kazánra?

Mennyivel kell abba kevesebb száraz fa, mint az én kazánomba, amibe bármilyen tűzre való elégethető.
Amikor kezdtük még juh por is volt rajta. Igaz akkor még "szegények" voltunk.

Tavaly előtt morzsolt csutka volt a sláger.
Most van 140 q tavalyi tűzifám, amiből marad a következő szezonra is.

smile cowboy

www.sorkollektor.hu
Újvároson egyik ismerősöm készített a nyáron. Majd megbeszélem vele a tapasztalatot.
(Mivel emberből vagyunk gondolom dicsérni fogja).
smile cowboy

#577 ..MZ/X..
2011-12-12 12:23:48

2 éve építettük a fűtésrendszert, akkor nézegettem milyen lehetőségek vannak. Végül letettem a bálás tüzelésről, mert sok vele a macera.smile nonono

A befutó az apríték tüzelés lett. Az 556 hsz-ben Radocz által is linkelt fórumon lehet látni jó ötleteket.
A kazánt egyedileg gyártattuk, az apríték égetőfej pedig saját készítés (mára már a 2. módosított generációs üzemel). Teljesen automata.
Annyi a dolog vele, hogy hetente meg kell tölteni a tartályt, valamint hamuzni kell. Az automata hamuzáson most agyalok, hogyan lehetne megoldani.
Ezzel fűtöm a 120nm lakást (földszint padlófűtés, emelet radiátor), 150nm műhelyt (régi öntöttvas radiátorok), kb 40nm üvegházat (szocreál csőfűtőtest). Az idei nyárig egész évben a használati melegvizet is ez adta (kollektorok lettek felszerelve).
Kb 4500 literes puffer van a kazán mellett.
Faaprítékkal, napraforgó ocsúval, faforgáccsal is használtam már.smile thumbup
A tüzelőanyag szinte ingyen van. Komfortja pedig majdnem mint a gázé. Főleg ha volna egy nagy siló, ahová be lehetne tárolni az éves mennyiséget, és a kazán magának töltené a puffert. Ilyen rendszert a németeknél láttam, ott a paraszt évente egyszer megtölti a nagy gödröt, és a kazán felé sem néz csak havonta egyszer mikor a hamutartályt ki kell üríteni.
Hátránya a nagyobb bekerülési költség egy komplett automatizált fűtésrendszer esetén. Viszont meglévő vegyes tüzelésű kazánt is gond nélkül át lehet alakítani.

#576 ..MZ/X..
2011-12-12 12:21:41

Válasz #575. hozzászólásra

Szénával tüzelni vétek! Azt inkább el kell adni.smile wink

Nincs profilkép
#575 Jazso84
2011-12-12 09:52:16

Én szénabálával tüzelek. Ebből elmegy naponta 6-8 db. Amit észrevettem ha nagyon kórós az semmire sem jó mert gyorsan leég. ami jó tömör az kb 1-1,5 óráig jó. Ez a bála 20 fokról 55-60 fokra kb 20-25 perc alatt felnyomja, de parazsa nincs. Kipróbálom majd búza szalmát is. Jövőre kell beraknom egy puffert mindenképpen.

Nincs profilkép
#574 Batka
2011-12-10 08:31:35

Válasz #573. hozzászólásra

Van beépítve a rendszerbe egy keverőszelep, ami bizonyos mennyiségű vizet a visszatérő ágból hozzákever ahhoz, ami a kazánból jön, így lehűti a megfelelő hőmérsékletre. kb 40 fok

#573 Kémlelő
2011-12-10 05:22:36

Válasz #568. hozzászólásra

A padlófűtés alacsonyabb hőmérsékletű vizet igényel, mint a radiátor.

Ez hogy van megoldva?

smile helpsmiliesmile helpsmiliesmile helpsmilie

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

EU–USA megállapodás: véget ért a vámháború, új korszak jön
EU–USA megállapodás: véget ért a vámháború, új korszak jön
Trump: "Minden idők legnagyobb megállapodása."
Milliárdos haszon a háború árnyékában – kié lesz Ukrajna földje?
Milliárdos haszon a háború árnyékában – kié lesz Ukrajna földje?
A földek a globális tőkepiacokon cserélnek gazdát.
Köckerling Rebell Profiline 8m rövidtárcsa bérbeadó! ITLS
Köckerling Rebell Profiline 8m...

8.000 Ft

Fénymag
Fénymag

400 Ft

4 t fixes pótkocsi eladó
4 t fixes pótkocsi eladó

220.000 Ft

GRIMME KS 3000A,  4 SOROS BAKHÁTZÚZÓ,  FRONTBAKHÁTSZÁRZÚZÓ
GRIMME KS 3000A, 4 SOROS BAKHÁTZÚZÓ,...

1.150.000 Ft