Válasz #2712. hozzászólásra
van 1 a faluba is
ócsóér vették,2 évig csinált kb 100 hekit működött szépen.
De az idén elkezdte a döglődést,hiába 20000 körül van benne.
Tudja valaki hogy a jd 8100 miben tér el szerkezetileg a 8200 8300 tól?Csak adagolónál vagy az erőátvitelben is?
Válasz #2710. hozzászólásra
tettem alá alaptrágyát rendesen
ez a mustár csak+,akg miatt,de nem fogom bemunkálni mikor agyon vissza van lazítva a föld.
arra vagyok kiváncsi milyen lesz a talajszerkezet alatta.Ganézni nem sokat tudunk ezért próbálkozunk ilyesmikkel.
az elméletét értem, és szimpatikus is, viszont még nem próbáltam. Ehhez még nincsenek meg a technológiai körülményeink...
Ausztriában voltunk tavaly tavasszal megnézni egy farmert, aki pontosan ezt csinálta, és neki tökéletesen működött. Az egésznek a kulcsa a 90%-os takarás, amit azonban egy év alatt nem tudsz produkálni. A 2-3. évre, mire meglenne viszont túl sok tápanyagot igényel a felhalmozódott szármaradványok bontása, így ez okoz termés-kiesést. Csak 4-5. év az, ami termésben visszazárkózik az eredetihez.
a mai gazdasági körülmények viszont nem engedik meg ezt... :(
a talajtakarásos művelést még nem próbáltad?
idén megpróbálom kötött meg laza talajon is,csak a kötöttbe a vetés után 1ből lazítóztam mert az eléggé vizenyős föld,mustárt vetettem bele, tavasszal direkt megy a kuki a mustár maradványai közé.Állítólag a lefagyott növ. részek jól visszatartják a vizet ,meg feltáródik alatta a tápanyag.
Majd jövőre kiderül.
Nem is az eredményesebb-nem eredményesebb a különbség, hanem hogy látványosabb, vagy kevésbé látványosabb.
Tény, hogy kötött talajon ha a kultivátor vagy a lazító munkáját összehasonlítod pl. a szántással, akkor drasztikus különbségek vannak, míg jobb talajokon lehet szépen szántani, és azt jól elmunkálni...
Abban igazad van, hogy eszközpark és szemléletváltozást igényel, ez a kettő a kulcsa. A legjobb kultivátor után sem tudsz elhúzni egy kombinátort, vagy nem tudsz vetni, IH-val, SPC-vel, Cyclo-val, de még hagyományos építésű nyugati vetőgépekkel sem, de azért már nagyon sok helyen van Vaderstad Rapid, és a legtöbb nyugati kukoricavetőgép is felszerelhető No-till vagy direktvető készlettel...
A másik ami fontos, az a szemléletváltás. Pl. meg kell szokni hogy a felszínen marad a csutka, vagy a szalma, ezt sokan hibának tartják. Az is fontos, hogy el kell dobni a naptárat, és a magyarországon íródott tankönyveket. Egészen más munkaszervezést, munkaütemezést igényel, mert ez az egész a biológiai rendszerek összhangjára épül. (pl. nyers esős időben lehetőleg nem kombájnolunk, de ha mégis, akkor nem visszük be a szállítójárművet a földre, és nem húzzuk 3 John Deerea-al a kamion pótot hasig a sárba....)
Amúgy nyári betakarítás esetén nálunk a következő történik:
szalma szecskázása (ez nagyon fontos)
1-2 napon belül, de inkább aznap Carrier 4-6 cm mélyen
augusztus közepén, szeptember elején TopDown vagy Gaspardo Artiglio
esetleg novemberben még egy Carrier, ha kigyomosodna
tavasszal:
időben akkor, amikor mások befejezik a simítózást, akkor Carrier
Vetés - Monosem NG+ Pro felszerelve No-Till készlettel
3-4 nap múlva permetezés Round-Up megával
Válasz #2704. hozzászólásra
Hali!
Érdeklődnék hogy gabona vagy repce után kuk előtt milyen művelési technológiát alkalmaztok?
Nekem az a véleményem hogy a szántásos technológia a kimondottan jó talajokon eredményesebb (talán) mint a forgatásnélküli.A közepes meg a gyengébb földeken szerintem eredményesebb a forgatásnélküli termesztés.
Csak ehhez ki kéne cserélni az eszközpark nagy részét.
Meg teljesen más megközelítést kíván meg.
ÁHH !!:)) nem ugy értem
amiket most ki kell szántani miért nem lett meglazitva?????????????????
mi ha meglazitjuk még a betont is ugy szétrobbantja a lazitó hogy vigyorog benne az eke utána
Válasz #2687. hozzászólásra
Mért azért mert még te nem cumiztál??? Na akkor figyu a röncsiben a 6068 H-s JD motor van mikor megvette a CLAAS a gyárat a 2003-as gyártású gépekben garaciálisan minden gépben kicseréltette a gyár a termosztátokat az enyémben akkor volt kb 2000 óra addig semmi gond a géppel kicserélték a termosztátot majd a második nap emelkedni kezdett a víz hőfoka, kiegyenlítősapka le majd buborék ki és megint ment egy darabig. Na gondolhatod hogy köpködtem hogy a jó gépet elbaszták, majd hengerfej le tömítés kicsit atfújva a hatodik hengernél, szervíz elvitte a hengerfejet síkbahúzás új tömítés be és mikor a vizet bele öntöttük ők is csodálkoztak hogy ottmaradt a hatodik hengernél a buborék. Azóta az óra közel áll a 4000-hez és motor megy mint állat , és eggyel lentebb van a hűtővíz melegség mutató rovátka hat helyett szinte egésznap csak öt, még a 40-fokos melegben is!!!!!Számonra is érdekes a jelenség de ez van igy müködik!!!!!!!
Válasz #2691. hozzászólásra
Ami tudtunk megcsináltuk a Gsparó Attilával,nagyon jó eszköz!!!!! Azt monda a kolega,volt olyan napra tarló,amin pattogott a Rabe field bird! :(
Oké,átadom!!!!!!
Most 2 kombájnnal arat,a W naprára,az öreg 2256 meg kukira van neki szerelve.
Hát én már rég jártam itt,van dolog bőven.Most a vetési hajrá előtt kaptunk egy szabad hétvégét.Hétfőtől gőzerős kuki aratás,aztán vetés kifulladásig!
25279 hozzászólás
Válasz #2729. hozzászólásra
ezektől hordják 3500 ért a naprát?
Válasz #2727. hozzászólásra
Majd kép lesz, azokra izgulsz úgyis....
Azzal szolgál6ok talán........
Össze állt a csapat.......
nézegettem ma a használt vasak hirdetéseit a neten
eléggé csökkenő tendenciát mutatnak az árak,
érezhető hogy levegőn kívül mást nemigen vesznek
Válasz #2726. hozzászólásra
dádá lesz ha nem lököd az infót ám !!!!!!!!!!!!!!!!:)
Válasz #2725. hozzászólásra
noo
noo
Nemszabad nekem ilyet.
Ldugott helyen van.
De lehet h. hozzád közel...
Nem kizárt! hehehe
Válasz #2723. hozzászólásra
na no??
Válasz #2722. hozzászólásra
kezdetnek nem rossz :))
Válasz #2720. hozzászólásra
nem szeretném hanem követelem hé !!:DDDDDDD
Válasz #2718. hozzászólásra
füstöl terhelés nélkül is
belefuj a vizbe
asszem leenged a hidraulikája
Válasz #2719. hozzászólásra
( húha félelmetes, nyomok erre vlm. Paldoosat)
Nem kizárt. heheehee
Válasz #2713. hozzászólásra
heeheee
Szeretnéd tudni miiiiiiiii?????
:-DD
Eladó volt.
De már lehet h. eladta a faszikám.
honét van a ez a jd koma csak nem debrecenböl ??:))
Válasz #2717. hozzászólásra
mi a kinja ??
moci?
power?
stb.......
van 1 a faluba is
ócsóér vették,2 évig csinált kb 100 hekit működött szépen.
De az idén elkezdte a döglődést,hiába 20000 körül van benne.
Tudja valaki hogy a jd 8100 miben tér el szerkezetileg a 8200 8300 tól?Csak adagolónál vagy az erőátvitelben is?
Válasz #2708. hozzászólásra
miböl áll a monosem NO TILL egysége ????
Válasz #2706. hozzászólásra
:))
hol is vtok ??
mi H:szob
Paldoo bácsi tiedéé ez a szekér?
eladó esetleg ez a gép koma ??????????????????????
Bakkermen itt 1 megint.
(sok nem látszik de ez a lényeg h. SLYTLMS L1N!!!! heheheheeeee)
Válasz #2710. hozzászólásra
tettem alá alaptrágyát rendesen
ez a mustár csak+,akg miatt,de nem fogom bemunkálni mikor agyon vissza van lazítva a föld.
arra vagyok kiváncsi milyen lesz a talajszerkezet alatta.Ganézni nem sokat tudunk ezért próbálkozunk ilyesmikkel.
Válasz #2709. hozzászólásra
az elméletét értem, és szimpatikus is, viszont még nem próbáltam. Ehhez még nincsenek meg a technológiai körülményeink...
Ausztriában voltunk tavaly tavasszal megnézni egy farmert, aki pontosan ezt csinálta, és neki tökéletesen működött. Az egésznek a kulcsa a 90%-os takarás, amit azonban egy év alatt nem tudsz produkálni. A 2-3. évre, mire meglenne viszont túl sok tápanyagot igényel a felhalmozódott szármaradványok bontása, így ez okoz termés-kiesést. Csak 4-5. év az, ami termésben visszazárkózik az eredetihez.
a mai gazdasági körülmények viszont nem engedik meg ezt... :(
Válasz #2708. hozzászólásra
a talajtakarásos művelést még nem próbáltad?
idén megpróbálom kötött meg laza talajon is,csak a kötöttbe a vetés után 1ből lazítóztam mert az eléggé vizenyős föld,mustárt vetettem bele, tavasszal direkt megy a kuki a mustár maradványai közé.Állítólag a lefagyott növ. részek jól visszatartják a vizet ,meg feltáródik alatta a tápanyag.
Majd jövőre kiderül.
Válasz #2707. hozzászólásra
Nem is az eredményesebb-nem eredményesebb a különbség, hanem hogy látványosabb, vagy kevésbé látványosabb.
Tény, hogy kötött talajon ha a kultivátor vagy a lazító munkáját összehasonlítod pl. a szántással, akkor drasztikus különbségek vannak, míg jobb talajokon lehet szépen szántani, és azt jól elmunkálni...
Abban igazad van, hogy eszközpark és szemléletváltozást igényel, ez a kettő a kulcsa. A legjobb kultivátor után sem tudsz elhúzni egy kombinátort, vagy nem tudsz vetni, IH-val, SPC-vel, Cyclo-val, de még hagyományos építésű nyugati vetőgépekkel sem, de azért már nagyon sok helyen van Vaderstad Rapid, és a legtöbb nyugati kukoricavetőgép is felszerelhető No-till vagy direktvető készlettel...
A másik ami fontos, az a szemléletváltás. Pl. meg kell szokni hogy a felszínen marad a csutka, vagy a szalma, ezt sokan hibának tartják. Az is fontos, hogy el kell dobni a naptárat, és a magyarországon íródott tankönyveket. Egészen más munkaszervezést, munkaütemezést igényel, mert ez az egész a biológiai rendszerek összhangjára épül. (pl. nyers esős időben lehetőleg nem kombájnolunk, de ha mégis, akkor nem visszük be a szállítójárművet a földre, és nem húzzuk 3 John Deerea-al a kamion pótot hasig a sárba....)
Amúgy nyári betakarítás esetén nálunk a következő történik:
szalma szecskázása (ez nagyon fontos)
1-2 napon belül, de inkább aznap Carrier 4-6 cm mélyen
augusztus közepén, szeptember elején TopDown vagy Gaspardo Artiglio
esetleg novemberben még egy Carrier, ha kigyomosodna
tavasszal:
időben akkor, amikor mások befejezik a simítózást, akkor Carrier
Vetés - Monosem NG+ Pro felszerelve No-Till készlettel
3-4 nap múlva permetezés Round-Up megával
Hali!
Érdeklődnék hogy gabona vagy repce után kuk előtt milyen művelési technológiát alkalmaztok?
Nekem az a véleményem hogy a szántásos technológia a kimondottan jó talajokon eredményesebb (talán) mint a forgatásnélküli.A közepes meg a gyengébb földeken szerintem eredményesebb a forgatásnélküli termesztés.
Csak ehhez ki kéne cserélni az eszközpark nagy részét.
Meg teljesen más megközelítést kíván meg.
Válasz #2705. hozzászólásra
hát, nálunk itt hajdúban éppen ellentétes a tapasztalat... :)
biztos a klimatikus különbségek
mi azt tapasztaltuk hogy aszályban itt nálunk hajdúban a szántás jobb még igy is !!!!
Válasz #2699. hozzászólásra
De amit meglazítol, (plána ha az még olyan jó is, amilyen a Gaspardo) nincs értelme még egyszer átszántani, csak üzemanyagpocsékolás.
Nekünk a nagyobbik változata van, az Artiglio, betyár egy jószág...
Válasz #2702. hozzászólásra
igy van !!:)
Válasz #2698. hozzászólásra
Két egyforma gépet még sohasem gyártottak csak hasontítanak egymásra!!!!!!!
Válasz #2700. hozzászólásra
OHH !
értem :()
Válasz #2699. hozzászólásra
Elvitték a gaspardót! most máshol nyúzzák!! :(:(:(
Válasz #2697. hozzászólásra
ÁHH !!:)) nem ugy értem
amiket most ki kell szántani miért nem lett meglazitva?????????????????
mi ha meglazitjuk még a betont is ugy szétrobbantja a lazitó hogy vigyorog benne az eke utána
Válasz #2696. hozzászólásra
elhiszem Sanyi neked ,de az öreg 50-55-sök másképp hülyéskednek az emberrel :))
Válasz #2695. hozzászólásra
Mi alá kellett volna szántani?
Válasz #2687. hozzászólásra
Mért azért mert még te nem cumiztál??? Na akkor figyu a röncsiben a 6068 H-s JD motor van mikor megvette a CLAAS a gyárat a 2003-as gyártású gépekben garaciálisan minden gépben kicseréltette a gyár a termosztátokat az enyémben akkor volt kb 2000 óra addig semmi gond a géppel kicserélték a termosztátot majd a második nap emelkedni kezdett a víz hőfoka, kiegyenlítősapka le majd buborék ki és megint ment egy darabig. Na gondolhatod hogy köpködtem hogy a jó gépet elbaszták, majd hengerfej le tömítés kicsit atfújva a hatodik hengernél, szervíz elvitte a hengerfejet síkbahúzás új tömítés be és mikor a vizet bele öntöttük ők is csodálkoztak hogy ottmaradt a hatodik hengernél a buborék. Azóta az óra közel áll a 4000-hez és motor megy mint állat , és eggyel lentebb van a hűtővíz melegség mutató rovátka hat helyett szinte egésznap csak öt, még a 40-fokos melegben is!!!!!Számonra is érdekes a jelenség de ez van igy müködik!!!!!!!
Válasz #2694. hozzászólásra
értelek de azoknak is alá kellet volna lazitani !?
Válasz #2693. hozzászólásra
Azt nem kell szántani!!!!!!!!!
Válasz #2692. hozzászólásra
de akkor azokat ahol elment a gaspardó sokkal jobb szántani nem ????????????
Válasz #2691. hozzászólásra
Ami tudtunk megcsináltuk a Gsparó Attilával,nagyon jó eszköz!!!!! Azt monda a kolega,volt olyan napra tarló,amin pattogott a Rabe field bird! :(
Válasz #2690. hozzászólásra
mi a lazitot veszük elö ez a föld az idén már nem ázik átt!!!!!!!!
igen a búza sorsa is aggasztó per pillanat!!
Válasz #2689. hozzászólásra
20 hektárt szántottunk,de feladtuk!Most csinálta a kolega a napra tarlókat.De nyilván a búzát is porba rakjuk,aztán esőtánc! :) :)
Válasz #2688. hozzászólásra
itt is kopnak a kukik erösen de a talajmunkák nehezen haladnak sokan kivárnak még !!!!!
Válasz #2686. hozzászólásra
Oké,átadom!!!!!!
Most 2 kombájnnal arat,a W naprára,az öreg 2256 meg kukira van neki szerelve.
Hát én már rég jártam itt,van dolog bőven.Most a vetési hajrá előtt kaptunk egy szabad hétvégét.Hétfőtől gőzerős kuki aratás,aztán vetés kifulladásig!
Válasz #2680. hozzászólásra
ez hülyeség!!
még életemben nem hallotam ilyet ezeknél a JD-nél pedig sok hibát láttam meg hallotam már :)))))
Válasz #2682. hozzászólásra
itt bizony :DD
Válasz #2682. hozzászólásra
én is üdvözlöm a családot !!add át neki komám :))
Válasz #2666. hozzászólásra
a felsö viztömlö kemény járó motornál ???
Válasz #2680. hozzászólásra
köszi,meg fogom próbálni
Válasz #2681. hozzászólásra
Adjonisten!! Kend is itt van???
Üdvözöl Pittyantó bácsi!