Az előszerződésből szerződéskötési kötelezettség keletkezik.
Kérdés, hogy miért akarsz belőle szabadulni:
1. nincs kukoricád, amit eladhatnál
2. így utólag az árat kevesled
1. esetben:
Ptk. 208. § (5) A szerződés megkötését bármelyik fél megtagadhatja, ha bizonyítja, hogy az előszerződés létrejötte után beállott körülmény folytán a szerződés teljesítésére nem képes, (...).
Tehát a szabadulás feltételei:
- a vis maior esemény az előszerződés utáni
- a vis maior miatt nincs kukorica
- ezeket neked kell bizonyítanod
2. esetben:
Ptk. 312. § (1) Ha a teljesítés olyan okból vált lehetetlenné, amelyért egyik fél sem felelős, a szerződés megszűnik. A teljesítés lehetetlenné válásáról tudomást szerző fél haladéktalanul köteles erről a másik felet értesíteni. Az értesítés elmulasztásából eredő kárért a mulasztó felelős.
(2) Ha a teljesítés olyan okból vált lehetetlenné, amelyért a kötelezett felelős, a jogosult a teljesítés elmaradása miatt kártérítést követelhet.
(3) Ha a teljesítés olyan okból vált lehetetlenné, amelyért a jogosult felelős, a kötelezett szabadul tartozása alól, és követelheti kárának megtérítését.
A jog ismeri a gazdasági lehetetlenülés fogalmát, azaz a szerződés megkötése után a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értéke között nagyon jelentős eltolódás következik be. Itt nagyon fontos feltétel, hogy "nagyon jelentős", ami legalább másfélszeres különbséget jelent.
Az árak nagyon jelentős eltolódásáért valószínűleg egyik fél sem felelős, így a(z elő)szerződés megszűnik, és egyik fél sem követelhet kártérítést.
Nem vagy kötelezhető olyan szerződés megkötésére, amelyről már a létrejöttekor tudható, hogy feltűnő értékaránytalanság címén megtámadható.
Sziasztok,van vkinek jó ötlete hogy lehetne kukorica elövásárlási szerzödést felbontani?Azt irja a cég 20000/t-ért felbonthatom.Valami olcsób ötlet?Minden megoldás érdekel.
Nem messze tőlünk van egy hatalmas zRt színültig pénzel........Szóval bevásároltak 30.000 t kukával a sajátjukon felül mert biztosak abban, hogy tavaszra 6-osal fog kezdődni.......
megrakni vattával 90% ig aztán mindig szórni rá pár mázsát csak a tetejére
aztán körözni a tanyán oda vissza
hadd egye a rosseb a tanyasiakat mennyi kukkkkkkk
Szervusztok!
Levágtuk a kukorica fajtasoraimat nem sok volt csak keresem azt a fajtát ami a számomra legmegfelelőbb lehet.
Eredmények
fajta kg víz % nyers súly/ha száraz súly/ha
R92 548 kg 20,7% 62,58 q 57,76 q
N54 730 kg 24,0% 83,37 q 74,20 q
N01 607 kg 24,8% 69,43 q 61,24 q
Clarica493 kg 19,5% 56,30 q 52,64 q
9578 676 kg 21,3% 77,20 q 70,79 q
A terület AKG madaras programba van benne, Vetéskor kapott 1q Yara komplexet és 50 kg N34%osat, vetés után glyfos + trophy, majd állományban Syrius+Lumax+pro
A területen 4,1 ph miatt 5 t/ha talajjavító meszet dobtunk ki,
DRENTHE EVO (remélem jól írtam) kedvéért!!!
Ahol nem tettem talajjavítót Kétfajtával csináltam kontrolt N54 11q val hozott kevesebbet az R92 6,4q val hozott kevesebbet!
Lehet számolni!
Sajnálom hogy nem tettem állományban még egy kis Nitrogént de a szar (essős) idő miatt nem tudtam a földre menni! 1,5 q nitrogént szerintem plussz tonnával hálálták volna meg.
De ami árakat itt írtok az májusi morzsoltra átszámolva értendő, tehát 14% alatti tisztított kukorica. valakinek konkrét info kombájn alól mennyiért viszik?
Helló
Ha minden jól megy és kapok szabit holnap kezdem vágni a kukoricát! Nagyon kíváncsi leszek egy két tábla átlagára azt már most látom, hogy az N54 és az N01 jó lesz kívácsi leszek az eredményre.
24931 hozzászólás
Válasz #3055. hozzászólásra
A Lumax mellé mennyi Syriust tettél ?
Válasz #3069. hozzászólásra
Vót vér a ...ájukban
Válasz #3073. hozzászólásra
Az előszerződésből szerződéskötési kötelezettség keletkezik.
Kérdés, hogy miért akarsz belőle szabadulni:
1. nincs kukoricád, amit eladhatnál
2. így utólag az árat kevesled
1. esetben:
Ptk. 208. § (5) A szerződés megkötését bármelyik fél megtagadhatja, ha bizonyítja, hogy az előszerződés létrejötte után beállott körülmény folytán a szerződés teljesítésére nem képes, (...).
Tehát a szabadulás feltételei:
- a vis maior esemény az előszerződés utáni
- a vis maior miatt nincs kukorica
- ezeket neked kell bizonyítanod
2. esetben:
Ptk. 312. § (1) Ha a teljesítés olyan okból vált lehetetlenné, amelyért egyik fél sem felelős, a szerződés megszűnik. A teljesítés lehetetlenné válásáról tudomást szerző fél haladéktalanul köteles erről a másik felet értesíteni. Az értesítés elmulasztásából eredő kárért a mulasztó felelős.
(2) Ha a teljesítés olyan okból vált lehetetlenné, amelyért a kötelezett felelős, a jogosult a teljesítés elmaradása miatt kártérítést követelhet.
(3) Ha a teljesítés olyan okból vált lehetetlenné, amelyért a jogosult felelős, a kötelezett szabadul tartozása alól, és követelheti kárának megtérítését.
A jog ismeri a gazdasági lehetetlenülés fogalmát, azaz a szerződés megkötése után a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értéke között nagyon jelentős eltolódás következik be. Itt nagyon fontos feltétel, hogy "nagyon jelentős", ami legalább másfélszeres különbséget jelent.
Az árak nagyon jelentős eltolódásáért valószínűleg egyik fél sem felelős, így a(z elő)szerződés megszűnik, és egyik fél sem követelhet kártérítést.
Nem vagy kötelezhető olyan szerződés megkötésére, amelyről már a létrejöttekor tudható, hogy feltűnő értékaránytalanság címén megtámadható.
Sziasztok! Nem tudtok véletlenül egy mütrágyaszoros kultivátort 6sorost eladot normális áron???
Válasz #3076. hozzászólásra

Olvasd figyelmesen!!!

Válasz #3073. hozzászólásra
Melyik cég?
Engem tegnapelőtt hívtak okosba 5200 Ft helyben azonnal fizetve.
Tőzsdék (kukorica)
amerikain 46600ft/t (emelkedet)
párizsi 53600ft/t
Válasz #3072. hozzászólásra
Sziasztok,van vkinek jó ötlete hogy lehetne kukorica elövásárlási szerzödést felbontani?Azt irja a cég 20000/t-ért felbonthatom.Valami olcsób ötlet?Minden megoldás érdekel.
somogy 47-48e/t száraz kuki
Válasz #3069. hozzászólásra

Bukott már el ilyenen egy ember élet , hasonló mennyiséggel .
-Azt mondják azóta rángatózik és magában beszél...
Válasz #3055. hozzászólásra

Nagyon rendes vagy , hogy gondoltál rám .
Köszönöm szépen!
Jó eredmények .
Ez ugye a Szalonnai mész Magnéziumos Mészpor ?
Mennyi is volt tonnája ?
Válasz #3067. hozzászólásra

Nem messze tőlünk van egy hatalmas zRt színültig pénzel........Szóval bevásároltak 30.000 t kukával a sajátjukon felül mert biztosak abban, hogy tavaszra 6-osal fog kezdődni.......
Válasz #3067. hozzászólásra
Szerintem ezek fedezet vásárlásra mennek el.........
Válasz #3066. hozzászólásra

na ja ,ezek is,sőt előre
Válasz #3058. hozzászólásra
tegnap hívott egy koma, hogy 49-et ad és a mérlegen fizet. de csak okosba
Válasz #3064. hozzászólásra
nézz már át az mf es toppikba kérdeztem valamit kösz
Válasz #3059. hozzászólásra
én ma folyamatos kijárkálással együtt alig pár percel több mint egy óra alatt pakoltam púposra a nyergeseket.
ez is jónak mondható
Válasz #3062. hozzászólásra

megrakni vattával 90% ig aztán mindig szórni rá pár mázsát csak a tetejére
aztán körözni a tanyán oda vissza
hadd egye a rosseb a tanyasiakat mennyi kukkkkkkk

20 mázsa kuki,meg 80 mázsa pótkocsi

Az cca 2 tartály....hmmmm olyan 130 fölött ???????????
Nem rossz !!!!
Válasz #3058. hozzászólásra
de,42-43-al probálkoznak
20 percenként ha elmegy a kombájntól 100 mázsa ahhoz mit szóltok?
Válasz #3057. hozzászólásra

Azt hallottam megindult a piacon az eladói kínálat és lehúzza az árat.....
Nem vettetek észre arra ilyent, mert Dunántúlra hivatkoznak egyfolytában
Válasz #3056. hozzászólásra
amúgy beállt 45-re
50-51
Claastra !!!!!

Kuka ár hogy áll arra ????????????
Szervusztok!
Levágtuk a kukorica fajtasoraimat nem sok volt csak keresem azt a fajtát ami a számomra legmegfelelőbb lehet.
Eredmények
fajta kg víz % nyers súly/ha száraz súly/ha
R92 548 kg 20,7% 62,58 q 57,76 q
N54 730 kg 24,0% 83,37 q 74,20 q
N01 607 kg 24,8% 69,43 q 61,24 q
Clarica493 kg 19,5% 56,30 q 52,64 q
9578 676 kg 21,3% 77,20 q 70,79 q
A terület AKG madaras programba van benne, Vetéskor kapott 1q Yara komplexet és 50 kg N34%osat, vetés után glyfos + trophy, majd állományban Syrius+Lumax+pro
A területen 4,1 ph miatt 5 t/ha talajjavító meszet dobtunk ki,
DRENTHE EVO (remélem jól írtam) kedvéért!!!
Ahol nem tettem talajjavítót Kétfajtával csináltam kontrolt N54 11q val hozott kevesebbet az R92 6,4q val hozott kevesebbet!
Lehet számolni!
Sajnálom hogy nem tettem állományban még egy kis Nitrogént de a szar (essős) idő miatt nem tudtam a földre menni! 1,5 q nitrogént szerintem plussz tonnával hálálták volna meg.
Válasz #3052. hozzászólásra
A nagy felvásárlók termény boltjaiban 6900-ért/körüli/ árulják, nem kis haszonnal dolgoznak.
Válasz #3052. hozzászólásra
Mi nekik adtuk 4000+kompért az egyik felét, bruttó súlyba. Vinni kellett pár Km-t de elvitték és ki is fizették már.
szlovákok bruttó súlyért fizetnek 4200 komb alatt! én igen csak gondolkodok rajta!
Válasz #3047. hozzászólásra

Akkor reálisnak tűnik.De ha nem magas a víztartalom akkor?
Válasz #3048. hozzászólásra
Persze tudod nincs már feketézés...

elég jó -pláne ha a víze vagy 20 körüli
de a kompenzációt akkor is megkapod?
Válasz #3046. hozzászólásra

Akkor 3800 jó ha nincs semmi levonás, ugye...
Válasz #3045. hozzászólásra
3900-4140-ig de Neked kell bevinni + a víz százalékot vissza számolják, itt felénk.
De ami árakat itt írtok az májusi morzsoltra átszámolva értendő, tehát 14% alatti tisztított kukorica. valakinek konkrét info kombájn alól mennyiért viszik?
Helló
Ha minden jól megy és kapok szabit holnap kezdem vágni a kukoricát! Nagyon kíváncsi leszek egy két tábla átlagára azt már most látom, hogy az N54 és az N01 jó lesz kívácsi leszek az eredményre.
Válasz #3042. hozzászólásra

lehet , hogy 1 100-al több ?
Válasz #3038. hozzászólásra
Nekem 4200 rémlik a tamixnál.
Válasz #3039. hozzászólásra
nincs nagy v.ték
Válasz #3039. hozzászólásra
privibe szivesebben ,nem akarom gondja legyen az ismerősnek
Válasz #3038. hozzászólásra
A telep nevét elárulod vagy nem publikus?
Válasz #3037. hozzászólásra

Ez qva jó ár , itt szarvason az 1ik keverő csak 4100+komp-ot akar érte adni.
Válasz #3035. hozzászólásra
Viszonylag helyi Gyulán lakom, Geszten gazdálkodom és eddig Sarkadra vittem a terményemet!
Válasz #3035. hozzászólásra
Viszonylag helyi Gyulán lakom, Geszten gazdálkodom és eddig Sarkadra vittem a terményemet!
Válasz #3034. hozzászólásra
a telepet tudom ahonnan vitték,de hogy ki vette azt sajnos nem
te is helyi vagy?
Válasz #3033. hozzászólásra

Szia!
És azt meg tudnád mondani hogy Sarkadon kinél volt ez az ár?
Válasz #3032. hozzászólásra
Sarkad
Válasz #3031. hozzászólásra
Merre?Békésbe?