Fórum
- Poénok új
- Napraforgó gyomirtás új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Minden ami aprítóhenger. új
- Cirok termesztése új
- AKG támogatás új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Öntözőkutak engedélyeztetése új
- Fortschritt E 512 kombájn új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
Cikkajánló

Kína uralja a globális eperpiacot – de miért?
Drónok, mesterséges intelligencia és hatalmas ültetvények segítik a világ...
Sajtóközlemény
_fill_540x300_0.jpg)
1917 hozzászólás
Nálunk hajdúban jonathánon kevés virág volt, starking, starkrimson bealternált, nem volt neki elég a ritkítás, goldent hiába ritkítottuk meg kétszer is, túl nagy lett a termés rajta, most alig volt virág is, mondhatni teljesen alternál, ilyet még nem is láttam, jonagold jól sikerült a vegyszeres ritkítása szép darabos lett a termés, ezen most közepes termést várok.
Válasz Balti #514. hozzászólásáraA tavalyi termés milyen volt?
Válasz Mtz 550E #511. hozzászólásáraBaktérium, tűzre velük.
Kb. harmada lett. A golden, wellspure, jonatán és mutsu fajtákon alig volt virág. Idared, jonagold fajták viszont jól kötöttek.
Hali!
Kinek milyen az alma helyzet hogy kötött milyen volt a virágzás? Hagyományos fajtákra gondolok!
Mi úgy látjuk hogy hideg fagy is közre játszott virágzás előtt és közben amelyik nem kötött tiszta barna a bibe belseje és a magház belseje! Valamennyire károsította a termés mennyiséget!
Válasz #511. hozzászólásra
Szia. 2evesek azok a fák? Elég szépek, többnek néznek ki.Nemlehet hogy sok tápanyagot adtál nekik és az nyomta meg nagyon ?mi egyszer a meggy fákkal jártunk úgy hogy megsóztuk aztán lefagyott, és emiatt sok volt a tápanyag és kicsit megcsattantak a fák.
Hali!

Segítséget kérnék 2-éves almafáim a törzsön a haj fel van válva felrepedezik valamelyik már kiszáradt ettől! Mitől lehet ez vagy mit csináljak?
Üdv. Segítség vélemény kellene. Van egy telkem. Oda ültettem kordonos intenzív fákat. Na most az a gond hogy traktorral nem férek közé. Szerintetek vegyek egy háti permetezőt, Valami normálisat 100e körül, vagy a szántóföldi permetezőhöz vegye kegy szórópisztolyt és csatlakoztassam, mintha egy szakasz lenne. Elbírná a szántóföldi permetező szivattyúja? Sima lengyel semmi extra. Szerintetek melyik a jobb megoldás? Köszi a válaszokat.
Hali!
Ki milyen gyomirtó szert használ alma ültetvény alatti vagy elmaradt részek kezelésére?
Válasz #507. hozzászólásra
Köszönöm.
Válasz #506. hozzászólásra
Igen
Üdv.Chorus-hoz lehet ként /necator/ rakni.
Sziasztok. Érdeklődni szeretnék tőletek hogy mi a véleményetek a késő esti vagy éjszakai permetezesrol? Mert nyáron mi is este felé szoktunk vagy reggel permetezni még sötétedés előtt befejezzuk. Tanultam az agraron hogy jó a korai vagy késői permetezés mert olyankor nyitva vannak a sztómák és bejut a szer. Ez jó dolog. Igen ám de nyáron korábbi reggel is meg éjszaka is tiszta víz minden a pára miatt. Az pedig elvileg felhigítja a szert. Nem? Sokszor látom éjjel az utak mellett hogy akkor nyomják. Mennyire biztonságos éjjel? Mert mi a pára miatt nem mérjük olyankor.... A
Válasz #501. hozzászólásra
Igen ez lisztharmat.
Szer ellene pl: Fontelis ez varasodás ellen is és lisztharmat ellen is jó ugyan abban a dózisban.
mi lemosózni bordóilé + kén + olajjal fogunk egérfüles állapotban
lisztharmat
Mi az oka, hogy ilyen hálós lett az almánk? Mivel kellene kezelni a fákat?
Hali!
Olajozni valaki szokott közületek? Én most Vektafid A-t vettem a héten szerintetek lehetne már szórni?
Válasz #490. hozzászólásra

Üdv most metszés során egy tavalyi egér rágott fát kivettünk mert tönkrement.
Így fognak kinézni jövőre azok a fák amiket megrágott az egér... :/
Remélem látszik h a gyökérzetből mi maradt...
Válasz #496. hozzászólásra
Ha kész a csemete és a föld előkészítve, akkor még nem késtél el a telepítéssel, csak ne soká gondolkozz.
Nálam az almánál 2 méter, körténél 1,75 méter a tőtáv, sorokat a gépedhez méretezd.
Üdv mindenkinek!

A véleményeteket szeretném kérni a következőekben:
Szeretnék telepíteni magamnak egy gyümölcsöst körte és almafákkal, Kb:2000m2 földterületem van.
A facsemetéim meg vannak.
Kérdés: Mekkora sor/tő távolságot javasoltok?
Én 5x3 méterre gondoltam.
Szeretnék belemenni egy kisebb traktorral:T16; T25...
Érdemes tavasszal telepítenem vagy várjam meg az őszt?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Válasz #494. hozzászólásra
Fogd meg élve én megveszem tőled. A vakond nem bántja a fákat, csak a földbe lévő kukacokat eszi meg amik elrágják a fáidat. Hagyd békén, majd elmegy, ha nem lesz neki mit enni.
Üdv. Egy kis segítséget kérnék. Vakondtúrások vannak a fasorok között. Van egy jó pár de kb. ilyen 10*10m-es területen. Mit tegyek? Hogy üzem el fogjam meg? Csak azt ne mondjátok, hogy álljak a fák között és ahol elkezd túrni várjam meg és üssem agyon vagy ássam ki (szomszéd öreg tanácsa). Tesz kárt a fákban? Előre is köszi a segítséget.
Válasz #492. hozzászólásra
Pedig rendszeresen van talajmarózva! Hogyan lehetne mélyebben átmozgatni? Mérget az szórjam ki a föld tetejére? Vagy hogy csináljam? Rágcsálóirtó az jó lesz?
Válasz #491. hozzászólásra
a mellette lévő fáknál érdemes lenne a földet jó mélyen átmozgatni, mert egész várrendszert épít ki és 10 fát is képes megrágni egymás után.
sajnos nem csak a törzse néz ki így a fának hanem a teljes gyökérnyakat és mindent letakarít róla.
a megoldás a mérgezés ősszel ha sok az egér
egérnek nevezzük, de mezei pocok :D
Válasz #490. hozzászólásra
egérnek nézem
sajnos ha teljesen körberágta kipusztul mert elrágta a tápanyag szállítást :/
Hali!

Segítségeteket kérném néhány almafámat a földfelszín alatt mi rághatta így körbe? Valahogy meglehetne menteni még őket? Köszönöm!
Válasz #488. hozzászólásra
Igazából igen, szuper intenzívre ami 3100fa körül \ha es az intenzívre ami 1000párszáz fa\ ha. igazából tervben lenne valamelyik telepítése és ezek után erdeklődnék.... olvastam sok mindent de az mind elmélet, hogy csak majd a 10 évben fog megtérülni a telepítési költség stb... mennyire gazdaságos? nekünk hagyományos 106os alanyon van almánk, elvileg attól gazdaságosabb viszont sokkal drágább is. de tud annyival többet ? azon kívül hogy már a masodik évtől terem, magyarúl hamarabb van bevétel de sokkal többe kerűl! megérie? tapasztalatokat szeretnék gyűjteni! ha nem arra mennék hogy minél hamarabb teremjen és esetleg az időjárás is olyan lenne hogy nem kell áprilistól októberig a jég miatt reszketni lehet eszembe se jutna szuperintenzívet ültetni!
Válasz #487. hozzászólásra
Mire gondolsz, a 4x1 méteres térálláshoz M9-es alanyon?
Én is kérdeznék. Van valakinek tapasztalata szuper intenzív vagy csak intenzív almatermesztésben?
Válasz #481. hozzászólásra
Szia. Nekünk van 106 os alanyon gyümölcsös és 7x4 re max 6.5x3.5 méterre van ültetve. És én ezek alá nem is tenném. Nemrég ultettunk és ugyanígy tettük mert tapasztaljuk hogy sok helyen még kis fülkés trakival 50,80 alig férünk el, behordáskor a potkocsirol nem is beszélek. A tőtávot sem szűkíteném mert ha kicsit össze engeded a fákat akkor már betakarításkor a létrát esélytelen hogy egyik oldaláról a másikra átvidd.sőt a szinezodesben és permetezesben is gatol. Jah nyilván nem besült,jól gondozott jól meg termett fákról beszélek. De én már láttam 26 os alanyt is ekkorára elengedve. Ha kérdésed van írj ha tudok segítek.
Válasz #484. hozzászólásra
M 41 felejtős
Étkezési és egyben léalmát is termelnék fele ilyen fele olyan...az étkezésit locsolnám is.MM-106 oson gondolkozok azon belül Florina,Pinova,Breaburn,Jonathan M-41 fajtákon gondolkozok valami ellenérv?
Hol akarsz termelni, mennyi a humusztartalom, vízellátás megoldott? Egy biztos az M9-est felejsd el mielőtt eszedbe jutna és a kereskedők ráakarnának beszélni, mert ez az alany Hollandiába való, ahol a talajvíz 30-40 cm-re van. Keresd Sipos Lajost ő alma alanytémába a legjobb.
Jól belevágsz a közepébe...milyen fajtát terveztél? Étkezésit vagy csak léalmát szeretnél termelni? Általában 5x2-ben telepítenek mostanában.
Sziasztok!Szeretnék egy kis segítséget kéni most szeretnék telepiteni 6Ha almát pontos sor és tőtávot tudnátok e mondani?Ajánlatok alanyok miatt is előre is köszönöm!
Válasz #477. hozzászólásra
Sajnos nem elég, mert a bacik már mélyebben vannak
Moderátor által módosítva: 2015-03-03 10:31:29
Helló mindenki!
Nekem 208-as Claas Mega kombájnom volt, amit betegség miatt el kellett adnom. És maradt vissza valamennyi új alkatrész, mégpedig:
1 bolygóműves kaszahajtó, hátsó szalmarázó tengely (35 mm-es)+ 6 db facsapágy, 1 db 45 fokos szöghajtás az ürítőcsigához, szilentek, nagy és kicsi is, 206-os csapágyak, 6 méteres kaszához kaszanyak, és még egyéb dolgok. Akit érdekel, hívjon a 30/325-6770-es számon. Árban megegyezünk.
Azért IDE írtam, mert ez végül is egy kombájnos fórum, itt biztosan fogják olvasni.
Hali!
Hogyha kikapargatom az egészséges részig és sebkezelővel lezárom utána rézzel beecsetelem úgy nem lenne jó? Mert ilyet is olvastam már?
Válasz #475. hozzászólásra
Bocsi réz tűzelhalás esetén 5 kg/ha
Válasz #470. hozzászólásra
Ha csak varasodás volt tavaly és tűzelhalás ellen is akarsz védekezni, akkor réz, 3 kg/ ha, ha voltak tetvek, és akták akkor + olaj, ez lehet agrol plusz 5 l/ha, és ha még lisztharmat is volt akkor+ kén is 5-6 kg/ha
Válasz #468. hozzászólásra
Nektriás ágelhalás. Fűrész az egészséges rész +20 cm és megmarad a fád.
Válasz #469. hozzászólásra

Szerintem meg a .... asszony átka.Látod megint olyanba ütötted az orrod amihez nem értesz.Inkább gondolkozz
Moderátor által módosítva: 2015-03-01 16:06:54
Hali!
Catane parafinolaj tartalmú szert használta már valaki? Milyen dózisba?
Másik réz tartalmú milyen lemosóval szoktatok menni?
esetleg nem érdekel valakit?
http://www.agroinform.com/aprohirdetes_adatlap/gep/rakodogepek-es-epitoipari-gepek/zsakemelo-daru/h_6506868
Válasz #469. hozzászólásra
Milyen lemosóval lemosózzátok a fát?
Válasz #468. hozzászólásra

Kevés volt talán az idei hatékony rovarölős permetezésed. Ez a betegség a pajzstetű
farontó képességének tűnik a fénykép alapján. A kaparással már sokat tettél helyileg, de leginkább a tavaszi-nyári ütős rovarolószeres permetezéssel tudod majd őket rendberakni. Esetleg még most amíg enyhe az idő, egy keményebb olajos+danadim-os permetezés alapján tovább nem romlik a helyzet. Mégegyszer javaslom majd a melegedő tavaszi illetve nyári jobb rovarölős permetezést.
Üdv fórúmozók!

Érdeklődnék minek a jelensége ezek az elváltozások az almafa ágain? Én kapargattam már ki tisztára!