Üdvözletem!
Egy kérdésem lenne hozzátok, a t-25-re eredeti 400w-os generátor helyett fellehet-e használni az mtz 700w-os generátorját, kell valamit rajta kívül cserélni, vagy elbírja az elektromos rendszere.
Köszönettel!
jelen állás szerint ott tartok hogy kb 2cm taposok a kuplungpedálon, és már sebességbe is rakható.ahogy néztem az a kis reteszelő eközben olyan 4 mm mozdulhatott. miután leakasztottam a kuplungkarról a kis karocskát, még további 1, 1.5 cm tud még hátrafelé mozdulni.kuplung holtjátékom persze nincs, arra is rá kell állítanom.
következőnek leszedtem a kuplung karok alatti kis deknit, ami alatt 2 nagy csapágy rejtőzik az egyik koronás anyával és bisztosítóval. na most ez a tengelyecske mozog ki-be olyan 3 mm amelyiken az anya van. ez jó így vagy rá kell húznom az anyára?
jaj és még azt fűzném hozzá az előbbi mondandómhoz hogy az a reteszelő rúgó ami elfáradhat, eltörhet az hol helyezkedik el, mert megmondom őszintén hogy a váltó karom, mikor próbálom sebességbe tenni, iszonyatosan kemény, tehát elég nehezen megy be bármelyik fokozatba is akarom rakni.
de mikor beteszem sebességbe, érezhető h benne van... legalábbis a váltókaron úgy érzem, aztán hogy a váltóházban mennyire tolja össze azt nem tudom, de szó szerint úgy érzem mintha csak félig rakná be sebességbe mert olyan könnyedén kipattan.lehet hogy a kapcsológyűrű hüvely) fogai vannak lekopva? ha ebbe létezik olyan. nemrég csináltam MTZ 82 váltót annál ilyen gondok is voltak.
Sziasztok!
Jancsika úgy látom te elég jól benne vagy ezekben a dolgokban
azt szeretném megkérdezni hogy ez a reteszelő izé az a már említett kuplungkar által meghajtott sonka szerű valami? ami össze van kötve a kuplung pedál tengelyével? ha az akkor azt milyen irányba kell tekergetnem?(jah és a kuplungom elégé kint fog)
mert nálam az a nagy helyzet hogy a mászó fokozatot és a mögötte lévő 1-2 dobja, de olyan szinten hogy berakom sebességbe, engedem föl a kuplungot és már dobja is kifelé na most az is lenne itt a nagy kérdés még, ha az a szerelőúr aki csinálta a trakit régen mint már említettem.... honnan látom meg h valami fordítva van összerakva a váltójában ha annak szétszedésére kerül a sor,mert így ahogy írtad lehet hogy azért ad daráló hangot ki mert valamit elforgathatott benne...
Ne aggódj! Nekünk 94 óta van T30-asunk, 2x kellett szimeringet cserélni a szervómunkahengerben aztán ki is fújt. Azóta nem volt komolyabb baj. Csak olaj csere meg a szűrők kitakarítása/cseréje.Ha azt nézzük h. pl. egy new hollandon egy sima olajcsere+szűrő 80.000 körül áll meg ez nagyon takarékos kis gép.(pl:1500 a szűrő)
Végülis ha a határon van a beállítás akkor a leggyakrabban használt és legterheltebb fokozatokat dobálja...A leggykarabban használtat azért mert a reteszelő rugó előfordúl hogy kifárad,esetleg eltörik...
leszedni még könnyű!!!De visszafűzni!!!Fogjál papírt és ceruzát,jelöld meg a csöveket és a sorrendet ahogy leszeded...De ez csak akkor szükséges ha a fülke rajtamarad..ha leeszed egyszerűbb a befű
zése a csöveknek...
Nekem a kardán meghajtása szokott néha kicsit zakatolni. De nem volna egyszerűbb ha előbb kivüről próbálnátok meg javítani,már az egyszerüség kedvéért.?
Itt valami szerlési hiba lesz..a mászó fokozat egy külön tengelyről megy ami a váltó alján található..szerintem nézz bele a váltóba...ott valami gebac van...sok mindent lehet fordítva berakni...
Üdv Fiúk!
Most már kezek aggódni hogy ezekkel a trakikal ennyi probléma van,mert ha pusztul,romlik valami itt nem igazán fogok hozzá találni szakit a komolyabb javításokhoz. És úgy látom hogy eddig elég jól megúsztam a problémákat,de ha egyszer elkezdődik na akkor gáz lessz.
A hidraulika csöveket mindenképpen le kell szedni ha az egész váltó fedelet le akarod szedni, sőt a bal oldali fékhez átmenő tengelyt is ki kell iktatni valahogyan, ha csak nem ki lehetne huzni alóla a fedelet...
Felteszek két elég sovány minőségű képet ahol ki van szedve a padló.
pfffűha....Az a darálóhang kicsit zavar...Én ha váltót szerelek leszedem a fülkét..Lehet úgy is hogy nem szeded le,de nagyon rossz hozzáférni...Úgyhogy ha van mivel leemelni,inkább szedd le...A reteszelőt lehet kívülről állítani..De ha belenyúltak a váltóba és valamit fordítva raktak be az gáz...A léptetővillák is elcsúszhattak,ha nem biztosították..ezek egy kúpos végű csavarok amik belemennek a tengely furataiba..ezek a csavarok dróttal vannak biztosítva...
A váltókar körül a trepnit mi még nem szedtük fel,így nem tudom mi van alatta.Egyedül az ülés alattit vettük ki egyszer ülés csere miatt de arra meg úgy emlékszek semmi extra nincs ott. A tetőre valaki munkalámpát próbált már feltenni? h. bírja a gép?(már MTZ generátoros a gyáriból 2 is megadta magát)
Köszi a tippet holnap benézek oda is. lenne 1 kérdésem hogy a fölső trepnit ha leveszem ahol a váltó kar is van, onnan mit láthatok ezügyben? az ott elég nagy trepni. és h azt mennyire bonyolult leszedni? mert azt láttam hogy ott össze vissza mennek a hidralika csövek, azt bisztos le kell szedegetnem...
Esetleg valaki nem tudja h. ami van a szélvédő fölött kapcsoló doboz meg benne a hőkioldó biztosíték,abba a biztosítékot merre kell állítani h. több ideig menjen az ablaktörlő v. a ventilátor?Esetleg erre talált már valaki vmi áthidaló megoldást?
Nekünk van 1 T30asunk. Ha vigasztal annak a könyve se regél a váltóról semmit. Első körben annyit megpróbálhatsz h. leszeded a kis fedelet a váltóházról szétnézni a váltóban fémforgács v. valami más nincs-e. A kis fedél kb. a lépcső mögött van,kör alakú és 4 csavar tartja. Ha esetleg beakadna a mázó fokozat ott kell kiütni is.
az oké h le van írva...
megmondom őszintén hogy én még nem találkoztam vele.
de rákeresek a könyvben. nem tudom hogy a T25nek is van ilyen sonkája" mert itt a környékünkön se T25 se T30 nem nagyon van. ígyhát meg sem tudom nézni sajnos. csak mivel nekem T25 könyvem van, nem tudom hogy miben különbözik a T30 tól a váltója.ebbe 2 kuplungpedál van, a 25be 1.
nem tudom
holnap megnézem a gépet
a könyvet meg most előkaparom
hátha....
Válasz #4155. hozzászólásra
te ezt próbáltad már? én igy hirtelen elolvastam 3szor de nem látom át de mondjuk meg kellene néznem először a trakin is h miről van szó.de az már nem ma lesz. van 1 T25 szerelési könyvem de az sajnos nem hoz semmi infót a váltó beállításról
Jóestét!!!!A helyes beállítás akkor jó ha belököd sebességbe a váltókart,és miközben nyomod le a pedált a váltókart próbáld üres helyzetbe rakni és ha félúton tudod kilökni sebességből akkor jó a reteszelő beállítása!!
Na, szóval. A kuplung pedál egy tengelyen helyezkedik el, amelyik átmegy a traki mási oldalára.
Ott található 2 kis sonka-szerű valami. Ezeket összefogja egy tengelyszerű valami. Ezeket, a valamiket szét kell akasztani és addig próbálgatni a kuplungot, ameddig a kuplungjárat a közepénél nem teszi lehetővé a sebességek ki-be kapcsolását reteszelés nélkül.
Nem egy ördöngös dolog, csak próbálgatni kell.
jah és végigolvastam az összes T25-T30 fórum hozzászólásokat, 3 estémbe telt, majd kiesett a szemem már de sajna nem találtam váltóval kapcsolatos infót de azonkivül nagyon sok más okosságot elfigyeltem
hát remélem nincs túl nagy baja csak lógicál itt ott. pl a kardán a kerékagyaknál, és 1 kicsit folyik is itt belöle az olaj de az szerintem csak szimering probléma. a lógást viszont nem tudom.
tehát nem maga a kereszt lóg, hanem a hajtásban.
a kép csak illusztráció
az én gépem még nincs lefényképezve, kicsit kopottas a festése mert csillaggarázsos volt eddig és eléggé megviselte a gyöngyház fényezést
de ha teljesen átvizsgáltam és leszervizeltem, akkor kapni fog 1 festést.
nagyon régi álmom volt ez a gép, és ha beválik akkor nagy becsben lesz nálunk.
Üdv! nemrég vettem a gépet, kb 1 hónapja. 500 e ft.
elég jó állapotban van, a váltóján kivül
94 évjárat, de már az utóbbi 5 évben állt a váltóhibája miatt,az előző gazdája elmondása alapján.
de szerintem valós is , mert ami üzemanyagot levettünk belőle az mindenre hasonlított csak g-olajra nem
plusz a víz és a rozsda a tank alján is ezt igazolta h már régóta nem ment a gép.
25342 hozzászólás
Üdvözletem!
Egy kérdésem lenne hozzátok, a t-25-re eredeti 400w-os generátor helyett fellehet-e használni az mtz 700w-os generátorját, kell valamit rajta kívül cserélni, vagy elbírja az elektromos rendszere.
Köszönettel!
ja és a reteszelőnek hogy kell állni teljesen fölengedett kuplungnál? teljes hátsó helyzetben?
jelen állás szerint ott tartok hogy kb 2cm taposok a kuplungpedálon, és már sebességbe is rakható.ahogy néztem az a kis reteszelő eközben olyan 4 mm mozdulhatott. miután leakasztottam a kuplungkarról a kis karocskát, még további 1, 1.5 cm tud még hátrafelé mozdulni.kuplung holtjátékom persze nincs, arra is rá kell állítanom.
következőnek leszedtem a kuplung karok alatti kis deknit, ami alatt 2 nagy csapágy rejtőzik az egyik koronás anyával és bisztosítóval. na most ez a tengelyecske mozog ki-be olyan 3 mm amelyiken az anya van. ez jó így vagy rá kell húznom az anyára?
jaj és még azt fűzném hozzá az előbbi mondandómhoz hogy az a reteszelő rúgó ami elfáradhat, eltörhet az hol helyezkedik el, mert megmondom őszintén hogy a váltó karom, mikor próbálom sebességbe tenni, iszonyatosan kemény, tehát elég nehezen megy be bármelyik fokozatba is akarom rakni.
de mikor beteszem sebességbe, érezhető h benne van... legalábbis a váltókaron úgy érzem, aztán hogy a váltóházban mennyire tolja össze azt nem tudom, de szó szerint úgy érzem mintha csak félig rakná be sebességbe mert olyan könnyedén kipattan.lehet hogy a kapcsológyűrű hüvely) fogai vannak lekopva? ha ebbe létezik olyan. nemrég csináltam MTZ 82 váltót annál ilyen gondok is voltak.
Sziasztok!
na most az is lenne itt a nagy kérdés még, ha az a szerelőúr aki csinálta a trakit régen mint már említettem.... honnan látom meg h valami fordítva van összerakva a váltójában ha annak szétszedésére kerül a sor,mert így ahogy írtad lehet hogy azért ad daráló hangot ki mert valamit elforgathatott benne...
Jancsika úgy látom te elég jól benne vagy ezekben a dolgokban
azt szeretném megkérdezni hogy ez a reteszelő izé az a már említett kuplungkar által meghajtott sonka szerű valami? ami össze van kötve a kuplung pedál tengelyével? ha az akkor azt milyen irányba kell tekergetnem?(jah és a kuplungom elégé kint fog)
mert nálam az a nagy helyzet hogy a mászó fokozatot és a mögötte lévő 1-2 dobja, de olyan szinten hogy berakom sebességbe, engedem föl a kuplungot és már dobja is kifelé
Válasz #4180. hozzászólásra

Mint amikor Indiana Jones-t leengedik a frigyládához...mozgó padló..
Bocsesz fiúk a második link nem stimmel(hibás).!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Egyesek unatkoznak.
http:http://www.youtube.com/watch?v=DKjobhrVCt8&
feature=related//www.youtube.com/watch?v=DzNfwcCVAIA
Válasz #4170. hozzászólásra
Ne aggódj! Nekünk 94 óta van T30-asunk, 2x kellett szimeringet cserélni a szervómunkahengerben aztán ki is fújt. Azóta nem volt komolyabb baj. Csak olaj csere meg a szűrők kitakarítása/cseréje.Ha azt nézzük h. pl. egy new hollandon egy sima olajcsere+szűrő 80.000 körül áll meg ez nagyon takarékos kis gép.(pl:1500 a szűrő)
Válasz #4164. hozzászólásra
Próbálj először a reteszelő rudazaton állítani..hátha az is elég lesz...de én félek hogy bele kell nyúlni a váltóba..
Válasz #4181. hozzászólásra
Végülis ha a határon van a beállítás akkor a leggyakrabban használt és legterheltebb fokozatokat dobálja...A leggykarabban használtat azért mert a reteszelő rugó előfordúl hogy kifárad,esetleg eltörik...
Válasz #4182. hozzászólásra

Nem sokminden látszik belőle, csak a csövek.
De felül jobban észrevehető
Válasz #4180. hozzászólásra

Az orbit jól mutat ott a kép sarkában,francó.
Válasz #4178. hozzászólásra
Nálam nem dobálta mindet,ha jól emlészem,vagy már kihagy az agyam,meszesedik.
Válasz #4177. hozzászólásra

Ti már nagyban csináljátok mi?
Válasz #4176. hozzászólásra
A reteszelő az összes fokozatot reteszeli...Ha ott van a prüci,akkor több fokozatot is dobálnia a kéne...
Válasz #4164. hozzászólásra

Fogjál papírt és ceruzát,jelöld meg a csöveket és a sorrendet ahogy leszeded...De ez csak akkor szükséges ha a fülke rajtamarad..ha leeszed egyszerűbb a befű
leszedni még könnyű!!!De visszafűzni!!!
zése a csöveknek...
Nekem a kardán meghajtása szokott néha kicsit zakatolni. De nem volna egyszerűbb ha előbb kivüről próbálnátok meg javítani,már az egyszerüség kedvéért.?

Nem jó a link
Kimegyek flexért>kifejezem imádaom a számítógépem felé
A kép
[link1]
A kép
http://oriasmail.citromail.hu/dl/?tid=7b1324795cdeae5539131aac578ae328
Válasz #4170. hozzászólásra
Szerintem ne is nagyon engedj oda hozzá "szakikat"
Mikor kicsi voltam, jöttek a Tsz korabeli szerelők, hidraulikát javítani, váltó összeakadási problémát javítani. Mindig csak kárt okoztak. . .
Vigyázz kire bízod rá!
Válasz #4168. hozzászólásra
Itt valami szerlési hiba lesz..a mászó fokozat egy külön tengelyről megy ami a váltó alján található..szerintem nézz bele a váltóba...ott valami gebac van...sok mindent lehet fordítva berakni...
Üdv Fiúk!

Most már kezek aggódni hogy ezekkel a trakikal ennyi probléma van,mert ha pusztul,romlik valami itt nem igazán fogok hozzá találni szakit a komolyabb javításokhoz. És úgy látom hogy eddig elég jól megúsztam a problémákat,de ha egyszer elkezdődik na akkor gáz lessz.
Sziasztok!
A hidraulika csöveket mindenképpen le kell szedni ha az egész váltó fedelet le akarod szedni, sőt a bal oldali fékhez átmenő tengelyt is ki kell iktatni valahogyan, ha csak nem ki lehetne huzni alóla a fedelet...
Felteszek két elég sovány minőségű képet ahol ki van szedve a padló.
Válasz #4141. hozzászólásra
pfffűha....Az a darálóhang kicsit zavar...Én ha váltót szerelek leszedem a fülkét..Lehet úgy is hogy nem szeded le,de nagyon rossz hozzáférni...Úgyhogy ha van mivel leemelni,inkább szedd le...A reteszelőt lehet kívülről állítani..De ha belenyúltak a váltóba és valamit fordítva raktak be az gáz...A léptetővillák is elcsúszhattak,ha nem biztosították..ezek egy kúpos végű csavarok amik belemennek a tengely furataiba..ezek a csavarok dróttal vannak biztosítva...
Válasz #4165. hozzászólásra
Egyszer mi is csináltuk úgy de így gyorsabb szerintem. Nem kell szétbombázni a fél gépet.
A váltókar körül a trepnit mi még nem szedtük fel,így nem tudom mi van alatta.Egyedül az ülés alattit vettük ki egyszer ülés csere miatt de arra meg úgy emlékszek semmi extra nincs ott. A tetőre valaki munkalámpát próbált már feltenni? h. bírja a gép?(már MTZ generátoros a gyáriból 2 is megadta magát)
Válasz #4161. hozzászólásra
Nem a robbantott ábrás könyve van hanem a magyar kezelésiben.
Mi a beragadt mászót felül szoktuk kiütni a váltókar kiszedése után.
Válasz #4162. hozzászólásra
Köszi a tippet holnap benézek oda is. lenne 1 kérdésem hogy a fölső trepnit ha leveszem ahol a váltó kar is van, onnan mit láthatok ezügyben? az ott elég nagy trepni. és h azt mennyire bonyolult leszedni? mert azt láttam hogy ott össze vissza mennek a hidralika csövek, azt bisztos le kell szedegetnem...
Esetleg valaki nem tudja h. ami van a szélvédő fölött kapcsoló doboz meg benne a hőkioldó biztosíték,abba a biztosítékot merre kell állítani h. több ideig menjen az ablaktörlő v. a ventilátor?Esetleg erre talált már valaki vmi áthidaló megoldást?
Nekünk van 1 T30asunk. Ha vigasztal annak a könyve se regél a váltóról semmit. Első körben annyit megpróbálhatsz h. leszeded a kis fedelet a váltóházról szétnézni a váltóban fémforgács v. valami más nincs-e. A kis fedél kb. a lépcső mögött van,kör alakú és 4 csavar tartja. Ha esetleg beakadna a mázó fokozat ott kell kiütni is.
sajnos semmi ilyesmit nem találtam ebben a könyvben
Válasz #4159. hozzászólásra

az oké h le van írva...
megmondom őszintén hogy én még nem találkoztam vele.
de rákeresek a könyvben. nem tudom hogy a T25nek is van ilyen sonkája" mert itt a környékünkön se T25 se T30 nem nagyon van. ígyhát meg sem tudom nézni sajnos. csak mivel nekem T25 könyvem van, nem tudom hogy miben különbözik a T30 tól a váltója.ebbe 2 kuplungpedál van, a 25be 1.
nem tudom
holnap megnézem a gépet
a könyvet meg most előkaparom
hátha....
Válasz #4157. hozzászólásra
Nem tudom mit csinál a váltóba de mindenki ezt tanácsolja a szétszedés előtt kipróbálni.
Válasz #4157. hozzászólásra
Az üzemeltetési útmutatóba le van írva pontosan. Még nem próbáltuk a módszert, utána se nagyon néztem.
és ez a sonka szerű vmi ez mi lenne? ez mit határoz a váltóban? ezt nem tudod véletlenül?
Válasz #4155. hozzászólásra
te ezt próbáltad már? én igy hirtelen elolvastam 3szor de nem látom át de mondjuk meg kellene néznem először a trakin is h miről van szó.de az már nem ma lesz. van 1 T25 szerelési könyvem de az sajnos nem hoz semmi infót a váltó beállításról
Remélem nem lesz harag, hogy bemásoltam ezeket
Ezt meg Jancsika:
Jóestét!!!!A helyes beállítás akkor jó ha belököd sebességbe a váltókart,és miközben nyomod le a pedált a váltókart próbáld üres helyzetbe rakni és ha félúton tudod kilökni sebességből akkor jó a reteszelő beállítása!!
Ezt Horgasi kolléga küldte:
Na, szóval. A kuplung pedál egy tengelyen helyezkedik el, amelyik átmegy a traki mási oldalára.
Ott található 2 kis sonka-szerű valami. Ezeket összefogja egy tengelyszerű valami. Ezeket, a valamiket szét kell akasztani és addig próbálgatni a kuplungot, ameddig a kuplungjárat a közepénél nem teszi lehetővé a sebességek ki-be kapcsolását reteszelés nélkül.
Nem egy ördöngös dolog, csak próbálgatni kell.
jah és ez a gép piros nem bordó.
jah és végigolvastam az összes T25-T30 fórum hozzászólásokat, 3 estémbe telt, majd kiesett a szemem már
de sajna nem találtam váltóval kapcsolatos infót
de azonkivül nagyon sok más okosságot elfigyeltem
Válasz #4149. hozzászólásra
hát remélem nincs túl nagy baja csak lógicál itt ott. pl a kardán a kerékagyaknál, és 1 kicsit folyik is itt belöle az olaj de az szerintem csak szimering probléma. a lógást viszont nem tudom.
tehát nem maga a kereszt lóg, hanem a hajtásban.
Válasz #4148. hozzászólásra
Akkor valószínű azt vetted meg amit nekem is kínáltak. Azt hogy érted h gatya az első hajtás?
Válasz #4146. hozzászólásra

és eléggé megviselte a gyöngyház fényezést
a kép csak illusztráció
az én gépem még nincs lefényképezve, kicsit kopottas a festése mert csillaggarázsos volt eddig
de ha teljesen átvizsgáltam és leszervizeltem, akkor kapni fog 1 festést.
nagyon régi álmom volt ez a gép, és ha beválik akkor nagy becsben lesz nálunk.
Válasz #4146. hozzászólásra

Vagyis T30 fórumba
Válasz #4145. hozzászólásra
Az a gép ami az avatarodon van? (kínáltak nekünk egy sötét bordót, ráillik a leírásod)
Ha jól emlékszem nekem már adtak tippeket vagy itt vagy T25 fórumba. Reteszelőt mondták, h állítsam be.
Válasz #4144. hozzászólásra

Üdv! nemrég vettem a gépet, kb 1 hónapja. 500 e ft.
elég jó állapotban van, a váltóján kivül
94 évjárat, de már az utóbbi 5 évben állt a váltóhibája miatt,az előző gazdája elmondása alapján.
de szerintem valós is , mert ami üzemanyagot levettünk belőle az mindenre hasonlított csak g-olajra nem
plusz a víz és a rozsda a tank alján is ezt igazolta h már régóta nem ment a gép.