Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Tritikálé felvásárlási ár új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Töktermesztés új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Homlokrakodók, targoncás, törzscsuklós rakodók új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Poénok új
- Öntözés új
Cikkajánló
_fill_540x300_0.jpg)
Így védekezz a kukorica legfontosabb kártevői ellen
Fusarium, mikotoxin, lárvakártétel – erre figyelj most a kukoricában!
Sajtóközlemény

328 hozzászólás
Válasz #77. hozzászólásra
Tavaly 18-50 forint közt volt kilója ,nem volt még egy hektár és 2 egyforma év sem. Az alba az nem futó termése 0,5 kilótól 3 kilóig ezt még csak otthon kertben, a vecsési indás az nagy területet fut be ,és 4-től 9 kilóig nekem volt 13 kilós is szántón , imádják az őzek és a dámok :o(.
Válasz #56. hozzászólásra
Mennyiért veszik?És mit tud mázsába 1 ha?
Válasz #71. hozzászólásra
Ősszel remélem már tőlem is vehetsz.
Válasz #66. hozzászólásra
igen, egymást porozzák, de ugye méhek kellenek hozzá, szóval méhekre tessék vigyázni!!! nem kell külön "porzós" növényt ültetni.
Válasz #68. hozzászólásra
Glifozátot kellett volna használnod!
Válasz #68. hozzászólásra
Köszi , a lucerna volt gyomként ha jól értem ?
Válasz #71. hozzászólásra
akiben maximálisan megbízol.
Sziasztok!
Hidegen sajtolt tökmagolajat kitől érdemes beszerezni?
Válasz #50. hozzászólásra
vetés után afalon+dual gold kombo.
Válasz #43. hozzászólásra
Nyugodtan lehet fújni egyedül az élelmezésit vegyétek figyelembe mert van olyan egyszikű irtó ami alapból sok idővel rendelkezik.
Válasz #53. hozzászólásra
Hali
kicsit késve de:
én 14 éves lucerna után raktam tavaly . 3.5t 2000 m2en.
Mindent elmond. a gáz hogy gyomként orr volt végig.
Moderálási elveink miatt törölve.
Czanik Sanyi (1178)
2012-07-24 12:30:16
Még lenne vmi.
Elég sok a virág a töveken. Állítólag úgy van ez, hogy a hosszabbak a porzók a rövidebbek a termők. Namost, az lenne a kérdésem, hogy ezek egymást porozzák be? (Szerintem logikus, hogy igen). Esetleg kell más fajta növényt is ültetni a közelükbe?
Válasz #64. hozzászólásra
Tökök száma egy indán.
Válasz #60. hozzászólásra
Üdv,
Mit értesz "kötés" alatt?
Válasz #47. hozzászólásra
megnéztem, április 10-én volt első kör, április 9-én volt mínusz 3,5 fok, másnap gyorsan földbe is került. és április 28-án volt harmadik vetés...
Válasz #50. hozzászólásra
kérlekszépen kapa... kapa éjjel, kapa nappal.
persze normális földbe kerül (évelő mentes, előző tarló kezelve, stb.), volt már rá példa, hogy vetés után két nappal le lett fújva totálissal, de alapesetben kapa. nem ismerek más megoldást, igaz nem is kerestem, mert ugye amíg nem kezd el gőzerővel indákat növeszteni, addig tudod kultizni meg kapálni, amikor meg már mindent benőtt, akkor meg hova permeteznél. amíg össze nem zár, addig lehet kapálni, amikor meg összezár, akkor meg már úgy is mindegy, vagy jön a földhivatal, vagy nem...
Válasz #51. hozzászólásra
monosemmel vetik errefelé.
Válasz #52. hozzászólásra
hát ha átjárható méretű, és kézi munkával kezelhető, amiért ha nem kell külön fizetni, akkor szerintem érdemes azokat a tökkezdeményeket leszedni, amik már majd úgy sem fognak beérni. ergo ha van/napokon belül rajta termés, amit meg tud nevelni, akkor majd idővel érdemes lesz levágni a minden határon túlnövő indákat, hogy ne kössön újabb és újabb tököket, azokat nevelje, amik még beérnek. de ez még azért odébb van szerintem, mától számítva még éppen van/lehet 3 hónapnyi idő...
egyébként mindenki más felé hogy álltok kötéssel? nálam nem az igazi, illetve a kanadai fajták most a héten beindultak, de a nagydobosi, meg a kiszombori nem akaródzanak kötni. van már akkora tök, mint a malomkerék, de kva sok tövön még akkora sincs, mint a zöld dió... ez a rohadt légköri aszály...
Válasz #58. hozzászólásra

Esetleg nagyDÖGÖSit, nagycsöcsösit...
Az mindegy. Kicsi ez az ország...
Válasz #57. hozzászólásra

NAGYDOBOSIT
Válasz #54. hozzászólásra
Hello.
Eszerint nagydabasi-t igen :D
Köszönöm, és így fogom csinálni! :)
Válasz #55. hozzászólásra
A fajta az vagy Alba , vagy Vecsési indás tárolni nem nagyon akarom , szedni és ide vinni http://www.eutudakozo.hu/miniweb/jegtrade_kft/ 5-6 km a földtől , olcsón veszik de legalább fizetnek.
Válasz #53. hozzászólásra
Szerintem tehetsz, csak ne adj neki nitrogént, mert a lucerna miatt 60-70 N/Ha műtrágyát már megspórolsz.
De a tárolhatóság a későbbiekben függ a fajtától is.
Válasz #52. hozzászólásra

Szia!
Gondolom te is Nagydobosit akartál írni.
1. Hagyd úgy ahogy van, kell neki az a sok levél a tök kineveléséhez. Elképzelhető, hogy azokon is lesz, de csak 1-2.
2. A gyökere 1 m mélyre is lemegy, de jobb, ha a felső 30 centinél már van vize, mert ott jobban tudja azt hasznosítani. Nem kell, hogy mindig vizes legyen a töve, de azért legyen neki ott víz.
3. A múlt hetekbe 40 fok volt a napon, ne csodálkozz, ha pár levél megégett még akár locsolás mellett is! Azokat a leveleket hagyd úgy fölösleges vele dolgozni, majd a tök ledobja.
Jó reggelit , öt év lucerna után , lehet e tököt rakni vagy a nitrogéntől be rohad ?
Üdv, Mindenkinek!
Idén vetettem először tököt. (orange sütőtök, meg nagydabasi)Következő kérdéseim lennének:
1, Nagyon nyúlnak a szárak/indák. Ezeket le kell vágni, vagy hagyni kell őket. Ezeken is lesznek termések?
2, Mennyire vízigényesek? Mindig nedves legyen a tő, vagy hagyni kell szárazan is őket?
3, Néhány levél sárgul. Ezeket le kell vágni, ill mi lehet az oka?
Válaszokat előre is nagyon köszönöm! :)
Válasz #48. hozzászólásra
és milyen vetőgéppel?

, meg ha erre a hozzászólásra válaszolsz, akkor úgysem látja más, csak én.

Na és mivel gyomirtóztad? (nekem megsúghatod, nem mondom el senkinek...
nekem esélyem sincs ilyen korán vetni, -7,6 fok volt Húsvét után. Ha valahol elvétve ígérnk fagyot az országban, akkor nálam lesz...
Válasz #47. hozzászólásra
hát ha korán akarok dicsekedni a tökömmel, akkor korán kell kelni, hahaha
(majd te is megtanulod, hogy egy idő után nem tudsz olyan korán kelni, hogy... hahahahha)
nah de komolyra kérlek, primőr árut szállítunk, abba van a sok pííízzzz (pláne ha kétszer kifagy, akkor télleg sok pííízz lesz benne)
Válasz #46. hozzászólásra
nagyon szép! április eleje? wow, elég korán szoktál vetni.
Válasz #45. hozzászólásra
most nem keresem elő a noteszem, de idén 3szor vettem, szintén fagyok miatt. de ezek még talán a korábbi vetések, olyan április eleji, kb., talán.
nagydobosi, orange, beja sorrendben, asszem.
Válasz #44. hozzászólásra
Ez mikori vetés??? Én május végén vetettem (másodjára.... -1 fok )és még csak virágzik.
nos, pöcsösök, kinek mekkora a töke?

hahaha
Kedves töktermesztők!
Egy Jó barátomnak szeretnék segíteni akik tököt termelnek, és gyomirtási problémák adódtak. Tele az egész fenyércirokkal. Én tökben nem vagyok járatos, de annyit megtudtam, hogy egyszikű irtóval (bár engedély nincs rá) irtható a tökben állományban is.
Mit gondoltok Select super-el rámehetek? mindössze 0,4Ha az egész terület.
Jó lenne valami gyakorlati tapasztalat
Segítsetek hogy segíthessek.....Köszönöm! :-))
Válasz #41. hozzászólásra

uhh, ezt a kérdést jól elbuktam.
de itt a válasz, illetve pontosítsd a kérdést, hogy mikor tervezem elsőre, másodszor és harmadszor vetni...
(mínusz 1 fok)
Válasz #38. hozzászólásra
Ano mikor tervezitek vetni a tárolásra szánt Nagydobosit és Oranget?
Válasz #36. hozzászólásra
az tök mindegy, ugye a mostani termésed a magban vett genetika, a mostani esetleges keresztbeporzás ennek a termésnek a magjából termesztett tökön látszik majd jövőre.
akár mit ültethetsz mellé, akármilyen fajtát, így nem lesz keveredés. fajtatisztán tudod leszedni akár akkor is, ha nagydobosit vagy kiszomborit is ültetsz mellé.
Válasz #35. hozzászólásra
Nem magfogás céljából értem, hanem termelési szempontból. Ugyanúgy normális termés lehet akkor, ha több fajta egymáshoz közel van, mintha csak 1 fajta 1 tábla és körülötte nem lenne 10 km körzetben.
Válasz #34. hozzászólásra
mármint magfogás céljából?
ezt rovarok porozzák, gondolom azok meg röpködnek amerre látnak, emiatt mondom, még a szomszéd uborkája is porozza, gondolom én...
nem tudom hogy lehet fajtiszta magot termelni, lehet hogy zacskót kéne húznod egy-egy virágra, és amikor kinyílt, akkor azonos fajtáról leszabsz párat, ezt is berakod a zacskóba, meg egy komplett méhrajt, aztán csak-csak tiszta fajtád lesz. nem tudom hogy csinálják, milyen izolációs távolságok vannak, passzolom a kérdést.
Válasz #33. hozzászólásra
3 fajta tököt lehetne egymás mellé tenni egy darabba? Vagy érdems minden fajtát egymástól messzebb ültetni?
Válasz #32. hozzászólásra
bocs a késésér, mindig bolt.
mert ugye a tököt minden töktermésű porozza, legalábbis ahogy tudom, pl. az uborka is, namost igen kínos lenne jövőre uborkát szedni tök helyett. :) soha nem vetettem még vissza fogott magot, de idén kipróbálom.
Ano ti Beja vagy Orange-ból szoktatok meghagyni magot vagy azt mindig a boltba veszitek?
Válasz #30. hozzászólásra

Köszönöm a tanácsot, bár csak most olvasom?
Egy helyre/fészekre hány magot tesztek és mennyit hagytok meg belőle?
Én Command+Dual comboba gondolkodom.
Válasz #26. hozzászólásra
1.5X1.5 méter sor és tőtáv. Afalon-Dual kombó jó kombináció a gyomirtásra. Az én földem frissen feltört föld volt, tényleg nem volt valami jó választás, de sokáig tisztán tartotta ez a 2 anyag, aztán 2X kapa.
Egy tanács! A magra ne spóroljatok!!!! Én nagyot szívtam ezzel egy részen. Tudom ajánlani a Holland Vetőmag kft-t.
www.hollandvetomag.hu
Korrektek és jó az anyaguk.
Sziasztok!
!
Szentesi bokor olajtökmagot keresek kb.2000 nm területre.
Ha valaki tud segíteni, kérem tegye meg
Köszönöm!