Fórum

A "Nemzeti vidékstratégia 2020" munkaanyaga  

Létrehozta: Radocz, 2011-02-24 12:40:33

Új hozzászólás Frissítés
 • Válasz » #47 borda77 (Joe) | 2015-08-28 19:54:43

  Tudjátok nem elég hogy eladják a földeket alólunk a haveroknak, de egy ilyen szemetet amit vidékfejlesztés cimszó alatt is megalkottak... Gyakorlatilag semmin nem fogok tudni indulni és egy ft pályázati pénzt nem fogok tudni kapni ennyi...

  Ezt az EU így támogatta? EU is elmegy a f....cba.. JA és 2017-re az egész lóvét elköltik mert a választás után nehogy bárki adjon annak is sok 10ezer embernek aki gabonával foglalkozik... UNDORÍTÓ!!!

 • Válasz » #46 Radocz | 2015-08-28 19:39:50

  http://www.agroinform.com/gazdasag/megjelent-a-videkfejlesztesi-programot-bemutato-kamarai-kezikonyv-24140

  http://www.agroinform.com/gazdasag/megjelent-a-videkfejlesztesi-programot-bemutato-kamarai-kezikonyv-24140

  smile cowboy

 • Válasz » #45 Radocz | 2015-08-28 19:36:41

  Válasz Radocz #1. hozzászólására

  "A "Nemzeti vidékstratégia 2020" munkaanyaga

  Segítsünk nekik, hogy jobb legyen nekünk! "

  Nem működött.

  Majd ez:

  "elkészült a Vidékfejlesztési Program."

  smile cowboy

 • Válasz » #44 Valodi | 2015-02-12 09:50:16

  Válasz #43. hozzászólásra - emlékeztetőül:

  "...az ígéretek nem erről szóltak, hanem a falu, a családi gazdaság megerősítéséről, a helyi autonómiák helyreállításáról. És szeretném hangsúlyozni: nem a portással állapodtam meg erről, hanem a jelenlegi miniszterelnökkel." - dr. Ángyán József.

  "Ángyán pedig végre kilépett a Fidesz-frakcióból. Őszintén szólva éppen ideje volt. Én már egy éve kivágtam volna, hogy a lába se érje azt az immáron nem eladható földet. Most végre ment magától.” - Bayer Zsolt.

 • Válasz » #43 Gabesz2 | 2015-02-11 18:18:49

  Válasz #42. hozzászólásra

  Hajrá Fidesz!smile lol

  .... az egész, tróger banda...smile thumbdown

  Moderátor által módosítva: 2015-06-03 13:51:47

 • Válasz » #42 Radocz | 2015-02-11 18:12:50

  2015. február 11., szerda 13:59

  A Jobbik parlamenti frakciója közleménye (1.-2. rész)

  Budapest, 2015. február 11., szerda (OS) - A fideszes képviselők saját programjukat szavazták le

  Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának mai ülésén a kormánypárti képviselők nem támogatták azt a törvénymódosítást, ami megtiltotta volna a településeknek a földadó kivetését. Ezzel a Fidesz-kormány szembe megy minden korábbi ezzel kapcsolatos ígéretével, ugyanis többször hangzott el miniszteri, államtitkári szinten, hogy semmilyen módon nem tudják támogatni a földadót. Ennek ellenére a kétharmad mégis megteremtette a földadó lehetőségét, amivel a szorult helyzetben lévő önkormányzatok több esetben már éltek is.

  A bizottság fideszes többsége szintén leszavazta azt a határozati javaslatomat, mely azt indítványozta, hogy az Országgyűlés változatlan formában tárgyalja meg a Nemzeti Vidékstratégiát. Ezt még Ángyán József idején fogadták el, és tartalmával a Jobbik is egyetért. Mezőgazdasági szakpolitikusként nehezményeztem, hogy a 2020-ig tartó stratégiából szinte semmi nem valósult meg, ezért éppen ideje lenne a Ház előtt megvitatni a vidék felemelését célzó dokumentumot. A vidék szegénysége évről évre növekszik, a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma pedig évről évre csökken. A Földművelésügyi Minisztérium képviselője és a bizottság fideszes tagjai viszont felvetésemre úgy reagáltak, hogy felesleges erről még csak beszélni is, hiszen "minden a legnagyobb renden van". Ám ha igazak a kormánypártok állításai, akkor végképpen érthetetlen, hogy a saját, korábbi programjukat miért nem merik a Parlament elé vinniEzzel végérvényesen bebizonyosodott, hogy a Fidesz számára a vidéki embernek csak szavazata kellett, tenni az érdekükben nem hajlandóak. Egészen elképesztő, hogy milyen szinten szembemegy az Orbán-kormány a vidék alkotmányának szánt stratégiával, Ángyán Józseffel és gazdálkodó magyar családok sokaságával.
  >
  > Magyar Zoltán országgyűlési képviselő, a Mezőgazdasági Bizottság alelnöke
  > Kiadó: Jobbik parlamenti frakciója

  smile cowboy
  .

 • Válasz » #41 Radocz | 2014-11-29 17:37:29

  http://www.agrarszektor.hu/agrarpenzugyek/egyeb/megvan_miert_utotte_el_csanyi_a_kite_zrt-tol_biget.4328.html?utm_source=agrarszektor&utm_medium=email&utm_campaign=hirlevel

  az elmúlt nyolc év alatt igen egyszer sem kereste a kormányzat a KITE-t.

  "A mezőgazdaság és a vidékfejlesztés megbecsülése eredményezi a magyar fellendülést - tette hozzá a miniszterelnök, emlékeztetve adottságainkra, és megjegyezve, hogy a jó földjeink"

  Hogy is van ez? Változott a vezetés, és már fontos is lett Nádudvar?

  Hogy is mondta Szabó Pista bácsi, amikor beszélt a fiatal Orbán Viktor Miniszterelnökkel?

  "Öreg vagyok ........."

  Tudomásom szerint a szocik tartották a kapcsolatot a KITE-vel.

  smile cowboy

 • Válasz » #40 Valodi | 2014-11-26 13:08:05

  Válasz #27. hozzászólásra

  itt: http://videkstrategia.kormany.hu/download/4/37/30000/Nemzeti%20Vid%C3%A9kstrat%C3%A9gia.pdf

  Idézem:

  "Történelme során, nehéz helyzetekben mindig vidéki gyökerekből táplálkozva, a falusi közösségek erejére támaszkodva tudott a magyar társadalom megújulni. A vidék nem csupán profitérdekeket kiszolgáló termelési tér, hanem társadalmi, kulturális és természeti értékek összessége. Vidéki tájaink az emberi méltóság, életminőség biztosításához szükséges feltételek megteremtésének, a természet és a társadalom harmonikus együttélésének sajátos, történetileg kialakult színterei. E térségek egyrészt az ott élők számára biztosítják az életfeltételeket, másrészt mással nem helyettesíthető ökoszisztéma-szolgáltatásokat biztosítanak, amelyek az egész társadalom számára biztonságos élelmiszerellátást, jó környezetminőségi alapfeltételeket, természeti erőforrásokat és értékeket, regenerációs és rekreációs lehetőséget kínálnak. A magyar vidék, a mezőgazdaság és a környezet ügye ezért nemcsak a falun élő honfitársaink gondja. A vidék sikereinek és kudarcainak a társadalom minden tagja részese.
  A természeti erőforrások és értékek megőrzése, az azokkal való felelős, fenntartható gazdálkodás, a mezőgazdaság és a vidék fejlesztése, az épített és a természeti környezet védelme, a természeti értékek megőrzése a XXI. században egyre inkább felértékelődő, egymással szorosan összefüggő, nemzetbiztonsági jelentőségű stratégiai feladat. A jó minőségű, biztonságos élelmiszerellátás, a tájfenntartás, az ivóvízbázisok, a talajok védelme, az élővilág sokfélesége és a jó környezeti állapot megőrzése, a vidéki élet, a helyi közösségek és a kultúra, valamint a helyi közszolgáltatások feltételeinek megteremtése egész Európában a legfontosabb kormányzati célok között szerepel."

  Fúj, ez olyan "ángyános" meg "kishantosias"... nem kell ez nekünk!

  Tíz év múlva meg már parasztember sem lesz, meg falu sem lesz, ahogy az SZDSZ megmondta:

  FALUVÉG... a Magyar Nemzet 2006. május 20.-i cikke: / http://mno.hu/migr_1834/faluve..
  "Magyar Nemzet: Nemrég megjelent egy tanulmány, amely radikális reformokat javasol a felhalmozódott államháztartási hiány kiküszöbölésére. A dolgozat, amelynek Bokros Lajos, Csillag István és Bauer Tamás mellett Mihályi Péter a szerzője, Utolsó esély címmel jelent meg.
  Mihályi Péter: ...Ne zárjuk be az iskolákat a kistelepüléseken? Az orvosi rendelőket is be kell zárni, a postát is. ... Az állam feladata, hogy arra ösztönözze az embereket, mozduljanak el onnét, ahol vannak...
  Magyar Nemzet: Szűnjön meg a falu?
  Mihályi Péter: Persze. Középkori hagyomány, miért kéne fenntartani?"

  Amit az SZDSZ elkezdett, a Fidesz befejezi...

 • Válasz » #39 Radocz | 2014-11-25 10:02:23

  Idézet a Kishantos topikból

  "Igen, a német magántulajdonú Mezőfalvai Mg. Zrt 9000 hektárja rovására volt 452 hektáros ökológiai tangazdaság - amiről szól a kormányhatározattal aktivizált Nemzeti Vidékstratégia 2012-2020...."

  Akkor most hol is tartunk?
  Most mi az aktuális stratégia?

  Önkormányzati földadó, esetleg állami földadó, stb.

  smile cowboy • Válasz » #38 .Melcsi. | 2012-11-01 13:47:43

  Budai Gyula: versenyelőnyt jelent a magyar gazdák együttműködése

  A mező- és élelmiszergazdaság, valamint a vízgazdálkodás stratégiai ágazattá vált, és ebben a helyzetben nagyon fontos, hogy a belföldi és a határon túli magyar gazdák együttműködjenek egymással, hiszen ez versenyelőnyt jelent számukra áruik piaci megjelenésekor - jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára.
  Budai Gyula elmondta: a magyar szaktárca meg kívánja osztani az unióban szerzett tapasztalatait a határon túli gazdálkodókkal, egyben számít az ő tapasztalataikra. Hozzátette: az elmúlt két év eredményei a magyar agrárgazdaságban bizakodásra adnak okot. Tóth Katalin, a VM helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány felelősséget érez minden határon túl élő magyarért. Ennek szellemében fogalmazta meg a Nemzeti Vidékstratégia (NVS) fontos feladatként az együttműködés erősítését a honi és a külhoni magyar gazdálkodók között. Ennek legfontosabb hozadéka mindkét fél számára a gazdasági előnyökön alapuló közös munka, amely növeli a vidék népességmegtartó erejét és munkahelyeket teremt. A célkitűzések elérése érdekében a magyar vidékfejlesztési tárca a környező államok kormányzati szervezeteivel is keresi az együttműködés lehetőségét - tette hozzá. Szabó Balázs főosztályvezető az együttműködés fontosabb területei közé sorolta a gazdaságfejlesztést, a közös kárpát-medencei gazdasági tér kialakítását, a környezetügyi együttműködést - mindenekelőtt a vízgazdálkodás területén -, továbbá az élő szakmai kapcsolatok létrehozását civil és gazdasági szervezetek között a projektszemlélet alapján. A VM-ben szerdán kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a vidékfejlesztési együttműködés kiszélesítésének lehetőségeit a felvidéki és a kárpátaljai civilszervezetek képviselőivel. A mostani fórum a témában szervezett kerekasztal-beszélgetések sorában már a negyedik volt. A kapcsolatok erősítésének alapját az az idei februári megállapodás képezi, amelyet a VM a határon túli gazdaszervezetekkel kötött.

 • Válasz » #37 Radocz | 2012-10-30 04:30:22

  A tervezett földtörvénynek mi köze is van a Stratégiához?

  El kell olvasni mindkettőt.
  Gondolkozni, aztán kérdezni.

  Hogy kitől?
  Csak szakembertől.
  A politikustól már próbáltam, de mivel Ő fogorvos így nem kaptam érdemi választ.

  Folytatom a megfelelő ember megtalálását.

  Ki számít földmívesnek?

  Az Ángyán Úr által elkészített Nemzeti vidékstratégia .....
  Szerintem ez a kidolgozójával együtt megy a süllyesztőbe. Ha hagyjuk.

  Hagyjátok????

  smile cowboy

 • Válasz » #36 Radocz | 2012-03-25 00:33:58

  El van fogadva.

  http://www.agroinform.com/aktualis/Agroinform-Hirszolgalat-A-kormany-elfogadta-a-Nemzeti-Videkstrategiat/20120322-19098/

  http://www.agroinform.com/aktualis/Agroinform-Hirszolgalat-A-kormany-elfogadta-a-Nemzeti-Videkstrategiat/20120322-19098/

  smile cowboy

 • Válasz » #35 Radocz | 2011-10-25 11:13:25

  Idézet a Balmazújváros honlap fórumáról.

  "Szép napot mindenkinek!
  A közelmúltban a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Veres Péter Művelődési Központ szervezésében dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, lakossági fórumot tartott a Művelődési Központ színháztermében. A téma a kormány Vidékfejlesztési Stratégiája volt, amelyhez, még a tényleges „kérdezz- felelek” előtt, előre kértek fel hozzászólókat (hárman voltak), akik nevét már több héttel az esemény előtt tudhatta a nagyközönség (a felkértek nemkülönben), hiszen azt már a plakátokon, a meghívókban meghirdették
  A felkért hozzászólók egyike a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója volt, ami természetes is, hiszen a környékünkön (sőt, talán az egész országban) ez a cég gazdálkodik a legnagyobb területen.
  Emlékezhetünk, hogy a Hortobágyi Nonprofit Kft és a Halgazdaság Zrt tavalyi vezetőváltását milyen polémia követte, amelyben a mi országgyűlési képviselőnk is az értetlenségét fejezte ki, hogy ezeknek eddig jó működő cégek vezetésének cseréjére miért volt szükség, hiszen egy kormányváltásnak nem muszáj minden állami vezetőtisztségben leváltással kezdődnie.
  Akkor még mondhatták az váltás pártján állók, hogy adjuk meg a bizalmat az újaknak, mert, miért ne lehetnének jobbak, mint az elődeik?
  Most a Műv. házban képet kaphattunk a Nonprofit Kft vezetőjének kvalitásairól. Nézőként kínszenvedés volt őt, ott a mikrofon mögött látni, s hát még hallani.
  Már eleve a színpadon az asztal mellett helyet foglaló főnökéhez beszélt, semmibe véve, hogy a nézőtéren is szeretnék hallani a „motyogását”. Bár talán jobb is, hogy ez rejtve maradt a lakossági fórumra kilátogató lakosság elől, mert így még ők jártak jobban.
  Egy-két összefüggéstelen mondat után, egy érthetetlen harmadik hagyta el a száját: „Egy picit zavarban vagyok, mert nem készültem…. annyira” (ő sokkal hamarabb tudta, mint mi, hogy neki ott beszélni kell(ene)). Ezt követően a hallgatóságtól már csak ő várta jobban, hogy lejöjjön a pulpitusról.
  Az igazgató úr felkészületlensége és rögtönzésre alkalmatlansága, különösen a következő felkért hozzászóló beszéde fényében volt lehangoló.
  Rózsa Péter ugyanis a fórumon előtte elhangzottakra reagált (nevezhetjük rögtönzésnek is), mégis megilletődöttség nélküli, jól megfogalmazott, karakteres volt a mondandója. A jelen lévő minisztertől is csak azt kérte, hogy amit ígérnek, tartsák is be.
  Óriási volt a kontraszt a két felszólalás között. S ami elszomorító, hogy az elsőre egy irdatlan nagy állami vagyont bíztunk. Amihez persze előbb le is kellett váltani az addig jól muzsikáló vezetést.
  Nem a mostani igazgatóra haragszom, mert tőle ennyire telik, hanem azokra, akik kierőszakolták tavaly a váltást.
  Ocsmány dolog ez a politika.
  A felvétel 04.20 percénél kezdődik az a bizonyos szónoklat: http://www.balmaztv.hu/2011-10-14/3
  _________________
  Olyat írj, amit személyesen is , bárhol, bármikor vállalhatsz!

  Innen könnyebben indítható:
  http://www.balmaztv.hu/2011-10-14/3

  smile cowboy

 • Válasz » #34 Radocz | 2011-10-13 09:51:54

  Nemzeti Vidékstratégia
  forrás: Agromonitor.hu, 2011/10/10 12:48

  A vidék talpra állításának fontos része a vidékstratégia - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Balmazújvárosban. Megállapítása szerint ilyen agrárprogram évtizedek óta nem volt Magyarországon. A legfontosabb törekvés, hogy az életminőségben az elkövetkező 8-10 évben olyan változás történjen, amely versenyképessé teszi a magyar vidéket Európában.

  A változtatások érdekében az új vidékstratégia az agrárágazat fejlesztését, a vidékfejlesztést, az élelmiszertermelést és a környezetvédelmet kezeli prioritásként - mutatott rá Fazekas Sándor. A legfontosabb célok között említette a munkahelyteremtést, a népességmegtartást, az élelmiszerbiztonságot, az ország ellátását megfelelő minőségű, gmo-mentes élelmiszerrel, az exportpiacok bővítését, valamint a növénytermesztés és állattenyésztés egyensúlyának megteremtését.
  A miniszter szerint a vidékstratégia magvalósítása már meg is kezdődött. Példaként említette az idény- és alkalmi munka szabályozásának megváltoztatását, a kistermelői könnyítéseket, a nemzeti földalap-nyilvántartást, a generációk közötti illetékmentes birtokátadást, az agrár Széchenyi-kártyát, a kisvágóhidak újranyitását, a földvásárlási moratórium meghosszabbítását – közölte az MTI. Egyszerűsödnek a vendéglátásra vonatkozó szabályok is, és folytatódik "a magyar gazdákat megkötő jogszabályok kigyomlálása" - fűzte hozzá Fazekas Sándor.
  A balmazújvárosi agrárfórumon elhangzott az is, hogy december elsejétől kezdődik a SAPS (területalapú agrártámogatás) kifizetése, amely 180 ezer gazdálkodót érint. Hörömpő Nándor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közvetlen támogatások igazgatója ennek kapcsán közölte: az idén hektáronként 58 ezer forint a SAPS-támogatás, amire összesen 280-300 milliárd forint áll rendelkezésre. A különleges tejtámogatási keret 13 milliárd forint; a literenként 9,70 forintos támogatást ugyancsak decembertől kezdik meg kifizetni - jelezte a szakember.
  smile cowboy

 • Válasz » #33 Radocz | 2011-10-12 12:26:29

  "Voltál a fórumon B.Újvároson,vagy csak a kérdéseket küldted el emailban????"

  Voltam. Nekem tetszett.

  Annyi újat mondtak, hogy a tavalyi vis-major az nem vis-major. Ezt már sokan sokfelől kértük, az AKG miatt.
  smile cowboy

 • Válasz » #32 Radocz | 2011-10-08 07:24:26

  ""Demográfiai földprogram. A fiatal gazdáknak „csak” 10 százalékot akarnak adni?"
  A választ nem vettem észre.


  Ha lehetne bővebben az alábbiakról.

  Gazdabolt hálózat?
  Nem jött be.

  Agrárkamara?
  dolgozunk rajta, készül.

  Szaktanácsadás?
  kimaradt.
  A végén még rákérdeztem. Nem volt mit válaszolni.


  „Szeremley Béla” szövetkezeti mozgalmát követi a többi. Miért is?
  Az jó, ha minél több szövetkezeti mozgalom van. Legalábbis én ezt értelmeztem, amivel nagyon nem értek egyet, de tudjátok széllel szemben lehet pisilni, de nem érdemes.

  Kabai cukorgyár bezárását előre miért nem kritizálták, és mi lesz a folytatás?
  Kritizálták. Ennek nyoma van Brüsszelben. Most nem éri meg a BIO etanol gyártás. Akkor sem tudtam megítélni most is cssak azt tusom, hogy a terményt "bőrbe kötve kell eledni."

  A juh-ra ígértek állatjóléti támogatást. Ez mikorra várható?
  Nem vettem észre a válast, de ott volt a kérdés feltevője is. Talán ő jobban figyelt.
  Valamikor régen volt itt egy HNP tájékoztatás. Szilágyi Gábor úr részvételével. Ott elhangzott a legelőre kötött szerződések felülvizsgálata, megszüntetése újra elosztása. Ezzel mi a helyzet jelenleg?
  Ötezer hektárra új szerződések lettek kötve.
  Burkoltan a kérdés az ügyfél által megnyert bírósági végzésre vonatkozott, de a mellettem ülő "Imre" megadta rá a választ.

  Lesz-e október 15 után SAPS előleg. Ez 2008-ben 80% volt, az elmúlt évben 50, most úgy tűnik nem lesz, ez a likviditás miatt nagy baj.
  Lesz

  Valóban csökken-e jövőre a tej TOP-UP, és mennyivel?
  Volt válasz, csak nem jegyeztem meg. Majd a TV-ből.

  Nemzeti kiegészítő támogatás 2012-ben adható utoljára. Tervezik-e beváltani a választási ígéretet, hogy újra adnak szántóföldi kiegészítést, (én azt hallottam, hogy nem), de akkor miért ígérték?
  Ki ígérte:

  2013-ban lejár az összes állattenyésztési nemzeti támogatási lehetőség, elkezdték-e kidolgozni az újakat? Állatjóléti sertés- baromfi, hullamegsemmisítés, gyógyszer, tenyésztő szervezeti támogatások stb.
  Miért nem adott a kormány a fagykárra külön támogatást (a hitel nem megoldás) 2007-ben ez 5 milliárd forint volt?

  Ekkorra meg végleg elfáradtam, és nem bírtam megjegyezni a választ.

  No meg egyeztetnem kell még a társakkal is."

  Az alábbi linken lesz a válaszok folytatása. Ott jobban követhető, mert lehet szerkeszteni.

  http://ide-ide.hu/forum/viewtopic.php?p=12161#12161

  smile cowboy

 • Válasz » #31 Radocz | 2011-10-08 07:05:55

  Válasz #30. hozzászólásra

  Ha szárítós szkdogára gondolsz, azt keresi a fiam, mert a laptopon nincs. A cd meg olyan, hogy vlahol Debrecenben, vagy itthon a szobájában.

  Ha a Fórum felvételére gondolsz, azt lejátsszák a helyi TV-ben.


  Még mielőtt feljelentenének hamis hiresztelés miatt gyorsan pontosítok.

  Azon a Püspökladányi fórumnak nevezett tájékoztatón, amikor Miniszter Úr felolvasta a Vitaanyagot, -Kósa Polgármester Úrnak el kellett menni, mert a Hús RT-t bezárta a cégvezetés- csak nekünk parasztoknak nem volt lehetőségünk kérdezni.

  Szünet nélkül ültettek bennünket kb. 3 órán keresztül.

  A helyszínen tudtam meg, hogy írásban lehet kérdezni, javasolni.
  Ezt egy A5 lapon meg is tettem. Nem volt nagyobb.
  Az nap én is végig olovastam a vitaanyagot. Azt értettem, hogy erről fogunk beszélgetni.
  Amíg én ott voltam csak Ők beszéltek, és egy pár "csókos" mondta el dícsérő szavait.

  Ismerősöm nem jött el, amikor bejeződött az egész, henam még folytatták fél tizenegyig.

  Így igaz az is, amit Fazekas Úr mondott, hogy az Ő vonata nem szokott indulni. Azaz nem szokta a kérdéseit a jelenlevőkbe szorítani.

  Mint tudjuk, hogy nem igazán szoktunk figyelni mások kérdéseire és az arra adott válasz sem érdekli a jelenlevők többségét, itt nem ez történt.

  Egyetlen hozzászóló kukorica bogárról és colorádó bogárról beszélt több mint két percig. Illetve beszélt volna, de a moderátor tényleg miért nem magyarul mondjuk. A levezető megkérte, hogy tegye fel kérdését, majd miután ez megtörtént és nem lett kérdés leültette. Egyébként túllépte a rendelkezésre álló két percet, amit egy-egy kérdező kapott. az is fontos, hogy a 19 óráig hirdetett fórumon fél tíz magasságában volt.

  Ha meg nézem a TV-ben az adást, meg próbálok minden feltett kérdésünkre írásban is válaszolni.

  smile cowboy

 • Válasz » #30 Nagy Fernc | 2011-10-07 23:50:51

  hol van a hanganyag?vagy az írás,

 • Válasz » #29 Radocz | 2011-10-07 22:38:36

  Válasz #27. hozzászólásra

  "A kész vidékstratégia hol érhető el?"

  Én sem találom. Talán még nincs leírva.

  Ma Újvároson ismertetésre került.

  Viszont a feltett kérdésekre korrekt választ kaptunk.

  22 óra után lett vége. Most értem haza, csak skype-on felvettem egy ...
  Alig akart sikerülni.
  smile cowboy

 • Válasz » #28 WOW | 2011-10-06 16:25:04

  Válasz #26. hozzászólásra

  Ez a 4200 hektár valakinek nagyon kell és csodálkoznék, ha a sokszor hangoztatott helyi családi gazdák kapnák meg a végén. Ha így akarták volna, nem vonták volna vissza a beadási határidő letelte után törvénytelenül a pályázati kiírást. Itt valami nagyon bűzlik...

 • Válasz » #27 Kémlelő | 2011-10-06 04:09:07

  Válasz #26. hozzászólásra

  Valaki valahol nem mond igazat?
  smile hammer

  A kész vidékstratégia hol érhető el?

  Csak a koncepciót találom.
  "Tekintettel a nagy érdeklődésre, a minisztérium a társadalmi vita lezárásának eredeti, május 31-i határidejét június 17-ig meghosszabbította."  smile hammersmile hammersmile hammer

 • Válasz » #26 Zoli 63 | 2011-10-05 18:27:51
  A Borsodi Mezőség – a tű hegye

  A Bükki Nemzeti Park a pályázatot 2011. szept. 1.-én kiírta, beadási határidőként okt. 3.-át jelölve meg. Helyi parasztcsaládok tömege reménykedve adta be a pályázatát, bízva a Kormányzatban – állami föld nem profitot, hanem magyar életet fog termelni! Talán most végre igaz lehet ...? Még nem lett igaz.

  A tű a látszólagos áthatolhatatlanságot könnyedén lebíró mindennapi, stílszerűen szólva „paraszti eszköz. Pontosan olyan fontos és olyan egyszerű, mint minden eszköz, ami ténylegesen kell az élethez... A sors különös kegyéből úgy alakult, hogy elsőbbségünk okán mi lehettünk a „tű hegye”. Az áthatolhatatlanság pedig esetünkben az örökölt agrár- és környezeti struktúra, amit sokan megváltoztathatatlannak hittek és hisznek manapság is.

  A Borsodi Mezőség – Mezőcsáti Kistérség már többször elsőként az országban cáfolt rá ezekre a hiedelmekre. Elsők között voltunk az integrált természeti környezet-, társadalom és gazdaság-rehabilitáció kezdeményezésében, Kelet- Európából egyedüliként álltunk a fenntartható vidékfejlesztés követendő példájaként az EU 25 tagországa előtt, zászlóshajójává váltunk a Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Programnak, az induló évben felkészültségünk okán elnyerve az országos keret 40%-át... Elsőként szerveztük meg 4300 hektáron a jogi korlátok között a saját paraszti eszünk szerint az új „földosztást”, amit a Nemzeti Parkos védett területeiről eltávolított külföldi bérlő utáni űr tett szükségessé.

  A tű hegye azonban éppen a legutóbbi ügyben most kitörni/kicsorbulni látszik.

  A történet röviden: 1995-ben a Dél-Borsodi Állami Gazdaság felszámolásakor egy külföldi vevő azzal a feltétellel vette meg az árverezett gazdaságot (tanyákat, állatállományt stb.), hogy jogellenesen ugyan, de 20 évre kvázi ingyen megkapja hozzájuk a korábban használt, természetvédelmi oltalom alatt álló földterületüket, összesen 4300 hektárt. A szerződés megköttetett. Az új földesúr azonban durván megszegte a természetvédelmi szabályokat, ezért vagy nyolc éve a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága felmondta az előnytelen szerződést. A Legfelsőbb Bíróság ez év nyarán mondta ki a végső verdiktet: a külföldi bérlőnek mennie kell. A földeket azonban újra birtokba kell adni...

  Ez azonban éppen napjainkban meghiúsulni látszik!

  A nép, az istenadta nép az ügyről a következőket véli tudni: a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának értelemszerűen feladatul szabták, hogy gondoskodjon a terület újrahasznosításáról. A szóbeszéd szerint két parancs jött az igazgatónak, az egyik szóban, a másik írásban. A szóbeli parancs arról szólt, hogy olyan pályázati feltételeket kell kialakítani, hogy egy privilegizált csoport legyen a nyertes. A parancs ténye bizonytalan, kiadójának kilétét homály fedi. A másik parancs írásban érkezett, dr. Ángyán József államtitkár úr és dr. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos úr aláírásával. Ebben az állt, hogy olyan pályázati feltételeket kell kialakítani, hogy a helyi gazdák legyenek a lehetséges nyertesek. Az igazgató az utóbbit hajtotta végre oly módon, hogy a pályázati feltételek kialakításába bevonta a helyi Gazdakör képviselőit. Hatalmas lelkesedéssel, felelősségtudattal tettek eleget ennek a feladatnak a helyi gazdák – a jogi korlátokkal kényszerűen „megalkudva” kidolgozták azt a pályázati feltételrendszert, ami országszerte is biztosíthatja az „új honfoglalást” a helyi parasztcsaládok számára.

  A Bükki Nemzeti Park a pályázatot 2011. szept. 1.-én kiírta, beadási határidőként okt. 3.-át jelölve meg. Helyi parasztcsaládok tömege reménykedve adta be a pályázatát, bízva a Kormányzatban – állami föld nem profitot, hanem magyar életet fog termelni! Talán most végre igaz lehet ...

  Szomorúan és felháborodva tapasztaljuk azonban, hogy mégsem lett igaz. A földigénylő pályázatok beadási határideje október 3.-a déli 12 óra volt, ugyanaznap este 22 órakor az interneten visszavonták a pályázati felhívást. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóját aznap délben állásából felmentették.

  A gazdák újfent csalatkozni látszanak, de most már a kérdést is fel fogják tenni: ki merészel velük ilyen csúfot tenni?

  „De lehet, hogy csak azért vonták vissza, hogy egy sokkal jobbat írjanak ki„ ezt egyik optimista gazdatársunk írta.

  Mindenki érdekében adja Isten, hogy valóban így legyen...  Mezőcsát, 2011. október 5.

  Sárvári Attila

  Borsodi Mezőség Gazdakör Egyesület titkára

 • Válasz » #25 SAPSifüles | 2011-10-05 16:27:30

  Válasz #23. hozzászólásra

  " „a 4 829 000 hektáros bázisterületet alapul véve – egy hektárra 58 073,39 forintos elméleti kifizetés jutna. A termelők azonban 5 009 300 hektárra nyújtottak be”

  Megnőtt a területalapú támogatás igényelt területe.

  Ki mikor és hol rontotta el, az igénylést. A szocializmus idején nem tudtuk mennyi a szántó és legelő terület Magyarországon? "


  Nem arról van szó, hogy nem tudtuk mennyi a szántó és a legelő. Hanem arról, hogy a bázisterület meghatározásakor az EU csak a szántóföldi növénytermesztésre hasznosított területet vette figyelembe, míg Magyarország úgy döntött, hogy a bázisterületre biztosított pénzügyi keretből a zöldség-gyümölcs termesztésre hasznosított területekre is fizet támogatást. (Vö. a blokktérképeken támogatható területként megjelölt területek összesen több, mint 5 millió hektár.)

  Az igénylések esetén akkor van valódi túligénylés, ha egy adott fizikai blokkra benyújtott igénylések összes területe meghaladja a blokkban lévő támogatható területet.

 • Válasz » #24 Radocz | 2011-10-05 12:26:32

  Válasz #22. hozzászólásra

  http://ide-ide.hu/forum/viewtopic.php?t=881

  Van egy belső fórum is, amit csak bejelentkezés után lehet olvasni is.

  Annak címe a Gazda-ságok-on belül Propolisz címen érhető el.

  smile cowboy

 • Válasz » #23 Radocz | 2011-10-05 12:01:35

  Válasz #21. hozzászólásra

  Kérdések javaslatok, vélemények.smile cowboy

  http://ide-ide.hu/forum/viewtopic.php?p=12101#12101

  A fenti linken van vastagon kijelölt rész a szövegben. (itt nem tudok ilyet).

  Fazekas Miniszter Úr részére!


  Az OMÉK-on részt vettem 3 tanácskozáson.

  Ennek röviden az a lényege, hogy nem hallgatják meg a véleményünket.

  1. Szaktanácsadók részére.

  Három új információt hallottam. Ez egy hét múlva már nem lett volna új. Amit a hozzászólók elmondhattak volna az mind új és hasznos lehetett volna számomra. Sajnos erre nem kaptunk lehetőséget.

  2. Dr. Ángyán Államtitkár Úr előadása szintén tartalmazott egy új információt.

  Itt már közel harminc percet kapott a hallgatóság vélemény nyilvánításra és kérdések feltevésére. A válaszok szokás szerint hosszúak voltak és nem tartalmazták a konkrétumokat.

  Egymásnak ellentmondó kijelentések hangzanak, hangzottak el..

  Versenyképes agrárium. Ez a hagyományos nagyapáink által ismert úton szerintem nem lehetséges.

  Méretgazdaságosság: Minél kisebb, annál gazdaságtalanabb. Azért még van olyan, aki nem számol és megéri neki az állattartás. (A meglevő épületek amortizációját a saját munkáját és a takarmány egy részét kaszálva begyűjti).

  Nyitott kormányzás: Voltam Hajdúböszörményben, Püspökladányban, stb. sehol nem adtak elegendő időt, hogy elmondhassák a véleményüket javaslatukat az ott megjelentek.
  Az előző FVM vezetés legalább úgy tett, mintha meghallgatna bennünket. Ezzel szemben Önöknek indul a vonatuk. Figyelve egy-egy parlamenti közvetítést: Elmondja az illető, hogy fog lenni, hogy szeretné és már nem akarja hallani mások véleményét. Ez lenne a nyitott kormányzás, beszélgetés?

  Maximálják a támogatás összegét. Egy cégből csinál több kisebbet és már ki is van játszva az új törvény. Ráadásul ez diszkriminatív.

  Demográfiai földprogram. A fiatal gazdáknak „csak” 10 százalékot akarnak adni?
  Itt sem igazodik a beszéd a valósághoz.

  3. OMÉK Szombat 10 óra sertés ágazat.

  Kósa Úr tájékoztatója miatt mentem el, de sajnos nélkülözni kellett.

  ” A kormány sertéságazati stratégiájának alapja az állomány megduplázása: ennek első lépése az, hogy egy-két éven belül akár 800 ezer-1 millió sertéssel is nőhet a belföldi állomány, ha megvalósul a miniszterelnök által a közelmúltban javasolt "egy koca egy porta" program.

  Erről beszélt az MTI-nek Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke szerdán Budapesten. A szakember közölte: a háztáji, a családi és a kisgazdaságokban történő sertéstartási és hízlalási programban a VHT sajátos eszközeivel kíván közreműködni. Ennek jegyében készítette el azt a csaknem 100 oldalas szakmai kiadványt, amelyet az érdeklődők az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK) ismerhetnek meg. A kiadvány szakmai segítséget kíván adni mindazoknak, akik a programban részt kívánnak venni.

  Németh Antal szerint reális az a cél, hogy a következő egy-két évben a jelenlegi mintegy 220 ezer belföldi koca létszáma mintegy 50 ezerrel nőjön a kisgazdaságokban. E növekmény a sertésszámban mintegy 1 millió darabos többletet jelentene. A VHT elnöke ugyanakkor megjegyezte, hogy a programot csak intenzív kormányzati támogatással lehet megvalósítani.”


  Sákán illetve Gráf idején is erősen volt benne állami támogatás. Most ismét lesz, de azt sem mi fogjuk megkapni. Olyan rendszert kellene bevezetni, ahol a leadott sertés után kapjuk meg a támogatást. Mindegy hol hizlalták, és jár. Nem pályázni kell, hanem adják.

  Aki hagyományos körülmények között nagy súlyú sertést tart, az másik kereskedelmi csatornán értékesítse. Mert ugye ennek az előállítási költsége sokkal több, mint a nagyüzemi körülmények között nevelt sertés önköltsége. És a minősége is más.

  4. Általános vélemény, kérdés, stb.

  A jelenlegi VM vezetés nem hallgatja meg a gazdák véleményét, javaslatát, kérdéseinkre a választ kerülik.

  Nyúlunk a munkáért program. Ezt a programot, sokan bosszús emlékkel fogják abbahagyni. Rosszul kezdtek hozzá. (Ötödikes volt a nagy fiam, amikor kapott két nyuszit ajándékba. Azóta tartunk nyulat. Haszon, munkabér az nincs rajta, de legalább van miért felkelni reggelente. Én ezt megtehetem, de akik elkezdték …)  „a 4 829 000 hektáros bázisterületet alapul véve – egy hektárra 58 073,39 forintos elméleti kifizetés jutna. A termelők azonban 5 009 300 hektárra nyújtottak be”

  Megnőtt a területalapú támogatás igényelt területe.

  Ki mikor és hol rontotta el, az igénylést. A szocializmus idején nem tudtuk mennyi a szántó és legelő terület Magyarországon?

  Hallottam Jakab Istvántól az elképzeléseket. Ez szimpatikus számomra, de milyen kézzel fogható úton akarják az elképzeléseket megvalósítani?

  Tetszett a Gazdakör által indított bolthálózat is. Azzal most mi a helyzet?

  Az állatok kihelyezéséről kapásból megállapítottuk, hogy „halva” született ötlet. Ami malacot Varga Mihály volt Pénzügyminiszter átadott, az szintén nem járható út.

  Hogy mi járható? Talán szóban, vagy egy más alkalommal.  Ha lehetne bővebben ezekről.

  Gazdabolt hálózat?
  Agrárkamara?
  Szaktanácsadás?
  „Szeremley Béla” szövetkezeti mozgalmát követi a többi. Miért is?
  Kabai cukorgyár bezárását előre miért nem kritizálták, és mi lesz a folytatás?
  A juh-ra ígértek állatjóléti támogatást. Ez mikorra várható?
  Valamikor régen volt itt egy HNP tájékoztatás. Szilágyi Gábor úr részvételével. Ott elhangzott a szerződések felülvizsgálata, megszüntetése újra elosztása. Ezzel mi a helyzet jelenleg?

  Lesz-e október 15 után SAPS előleg. Ez 2008-ben 80% volt, az elmúlt évben 50, most úgy tűnik nem lesz, ez a likviditás miatt nagy baj.

  Valóban csökken-e jövőre a tej TOP-UP, és mennyivel?

  Nemzeti kiegészítő támogatás 2012-ben adható utoljára. Tervezik-e beváltani a választási ígéretet, hogy újra adnak szántóföldi kiegészítést, (én azt hallottam, hogy nem), de akkor miért ígérték?

  2013-ban lejár az összes állattenyésztési nemzeti támogatási lehetőség, elkezdték-e kidolgozni az újakat? Állatjóléti sertés- baromfi, hullamegsemmisítés, gyógyszer, tenyésztő szervezeti támogatások stb.
  Miért nem adott a kormány a fagykárra külön támogatást (a hitel nem megoldás) 2007-ben ez 5 milliárd forint volt?  Balmazújváros, 2011-10-05

  Radócz István
  őstermelő

  smile cowboy

 • Válasz » #22 Nagy Fernc | 2011-10-04 20:37:36

  Tisztelt Radocz, a diploma munka ,illetve a most induló pályázat iránt szeretnék érdeklődni,mikor hol indul,valami értesítést kérnék róla,köszönöm,remélem egyben sikerült hazaérni.?

 • Válasz » #21 Radocz | 2011-10-04 15:17:23

  Vagy inkább IDE kellett volna?

  Minden úgy kezdődött, hogy a VHT meghívott egy párónkat ebédelni. Leginkább Kósa Úr előadására lettem volna vevő, de Ő nem volt ott.

  Mezőgazdasági Fórum Balmazújvároson. Fazekas Miniszter is itt lesz.!?

  http://www.balmazujvaros.hu/programok.html?view=636

  Kérdezni holnap délig lehet a meghívón szereplő email címen.

  smile cowboy

 • Válasz » #20 ano | 2011-09-18 21:19:08

  Válasz #19. hozzászólásra

  egyszer ezt már megbeszéltük, ami a 100 oldalas f.szságokat illeti
  én csak azt mondom, hogy nem azt kell nézni, amit mond, hanem amit tesz.
  mondja, hogy minden portára egy koca, az állami földeket meg megint "portfólióban", csomagban, a nagy tőkés gazdaságoknak tolják oda. ezt meg teszi.
  nesze neked vidékstratégia, meg minden más.
  az csak a beszéd, a duma, azt nem kell figyelni!

 • Válasz » #19 Radocz | 2011-09-18 03:04:24

  Vagy inkább IDE?

  A kormány sertéságazati stratégiájának alapja az állomány megduplázása: ennek első lépése az, hogy egy-két éven belül akár 800 ezer-1 millió sertéssel is nőhet a belföldi állomány, ha megvalósul a miniszterelnök által a közelmúltban javasolt "egy koca egy porta" program.

  Erről beszélt az MTI-nek Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke szerdán Budapesten. A szakember közölte: a háztáji, a családi és a kisgazdaságokban történő sertéstartási és hízlalási programban a VHT sajátos eszközeivel kíván közreműködni. Ennek jegyében készítette el azt a csaknem 100 oldalas szakmai kiadványt, amelyet az érdeklődők az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK) ismerhetnek meg. A kiadvány szakmai segítséget kíván adni mindazoknak, akik a programban részt kívánnak venni.

  Németh Antal szerint reális az a cél, hogy a következő egy-két évben a jelenlegi mintegy 220 ezer belföldi koca létszáma mintegy 50 ezerrel nőjön a kisgazdaságokban. E növekmény a sertésszámban mintegy 1 millió darabos többletet jelentene. A VHT elnöke ugyanakkor megjegyezte, hogy a programot csak intenzív kormányzati támogatással lehet megvalósítani.

  Menczel Lászlóné, a VHT titkára hozzátette, hogy a magyar áru piaci versenyképessége érdekében elengedhetetlenül szükséges az áfa csökkentése, mivel a magyar áru a 25 százalékos áfa-tartalom miatt átlagban mintegy 15 százalékkal drágább mint a versenytársaké. Megjegyezte, hogy az áfa-csökkentés növelné az áfa-körbe tartozó árualapot, így fehérítve a sertésszektort. Ennek nyomán pedig a nagyobb adóalap ellentételezné a kieső bevétel mértékét. A VHT vezető szakemberei jelezték, hogy javaslataik egy részét már eljuttatták a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes államtitkárságára.

  smile cowboy

  Kedves V.....!

  Minden alól ki lehet bújni.
  Még az asszony alól is.

  Mintha a fogyasztás növelése lett volna a cél.

  Azt meg leginkább az árak csökkentése eredményezné. Vagy tévedek?

  "Tévedni emberi dolog."
  smile cowboy

 • Válasz » #18 Radocz | 2011-04-14 00:05:46

  Ez a legfrissebb:

  http://www.agromonitor.hu/files/nvs_koncepcioi_tezisek_vitaanyag_20110408.pdf  smile cowboy

 • Válasz » #17 ano | 2011-02-26 17:27:01

  Válasz #16. hozzászólásra

  szerinted ez az ország miről szól?

 • Válasz » #16 Fecsusz | 2011-02-26 16:38:33

  Nem vagyok elszállva, de jó volt hallgatni Árgyán államtitkár Úr beszédét. Az állami termőföldek bérbeadásából ha lesz is valami, ki lesz rá jogosult? Vajon majd ebből is azok részesülnek akiknek semmi köze a mezőgazdasághoz, mint a Fiatal gazdák támogatásánál? Arra meg rossz rágondolni, hogy mi lenne, ha a 10 gyerekes ’c’-ket kitennék vidékre „garázdálkodni”. Ezt a szakirányú végzettség feltételével ki lehetne küszöbölni. Jó lenne ha az a fiatal gazda is kapna akinek már van, de kevés ahhoz, hogy megéljen belőle.

 • Válasz » #15 Czanik Sanyi | 2011-02-26 09:14:38

  Válasz #12. hozzászólásra

  Szóval van egy közös ismerősünk...,smile biggrinegyszer kétszer beszéltem már vele, gazda gyűlésen.smile rolleyes

 • Válasz » #14 JD 4630 | 2011-02-25 15:59:51

  Válasz #12. hozzászólásra

  Én a Budait ismerem, Ő is nagyon korrekt, de most rendesen félreállították ezzel az elszámoltatósdival(Jakabból meg házelnök lett, olyan érzésem van mintha a fidesz azt játszaná a magosszal, mint a kisgazdákkal annakidején).

 • Válasz » #13 JD 4630 | 2011-02-25 15:54:59

  Válasz #11. hozzászólásra

  Dani tényleg jól látja a dolgokat és aki ismeri tudja, nem megvásárolható, de Z. Gyula is jol nyomja, igaz nem a parlament a természetes közege és ez látszik is néha.

 • Válasz » #12 Radocz | 2011-02-25 14:08:55

  Ha el tudnám olvasni, hogy mi a véleményed az jó lenne
  Úgy is jó, ha valakivel begépelteted.

  Mivel a Jakab István Úrral ingyen tudok telefonálni és meg beszélem vele asz itt kialakult közös véleményünket, valmint írásban is átadom neki. Mert akkor dumálhastunk hogy mi előre megmondtuk.

  Mi itt tudjuk azt, hogy a gyerekek az anyatejjel szívják magukba a jót.

  Ezt segítsetek eljuttatni a V. Gáborhoz.
  Példát is tudok neki bemutatni.

 • Válasz » #11 drenthe evo | 2011-02-25 14:05:09

  Válasz #10. hozzászólásra

  Z . Kárpát Dániel és Volner is nagyon komoly felszólalásokat hajt végre , kedvenceim...

  A fidesznek , nincsenek ilyen emberei , csak eladott lelkű kutyák !

 • Válasz » #10 JD 4630 | 2011-02-25 09:56:32

  Válasz #9. hozzászólásra

  dettó ez a véleményem
  smile thumbupcool

 • Válasz » #9 ano | 2011-02-25 09:46:46

  Válasz #8. hozzászólásra

  a linket köszöntem meg.

  valaki elolvasta már?
  úgy vagyok vele, mint ember a zsiráffal, szép meg jó, de otthonra nem kéne, szóval szép meg jó ez a 173 oldal, de a semmitmondó szófosás csak arra alkalmas, hogy elfedje a tartalmatlanságot.
  (a birtokpolitikai részbe beleolvastam, bakker, amióta világ a világ, azóta ezt kiabálja mindenki, de történt valami az ügyben???? ne az álmokat tessék leírogatni, annak már rég lejárt az ideje, a konkrét jogszabályokat, az eljárásrendet, azokat tessék publikálni.)

 • Válasz » #8 Czanik Sanyi | 2011-02-24 21:14:52

 • Válasz » #7 ano | 2011-02-24 20:52:24

 • Válasz » #6 Czanik Sanyi | 2011-02-24 18:23:55

  Válasz #4. hozzászólásra

  Erre gondoltál?smile confused[link1]

 • Válasz » #5 Czanik Sanyi | 2011-02-24 18:23:43

 • Válasz » #4 Radocz | 2011-02-24 18:18:46

  Válasz #2. hozzászólásra

  Hol találom az emiled?
  Nekem van egy word anyagom

  Ha kizárnak miattad, akkor ....

  http://www.agromonitor.hu/files/videkfejlesztesi_miniszterium.doc • Válasz » #3 Radocz | 2011-02-24 16:25:21

  Írdd be a gugolba a keresett szót
  "Nemzeti vidékstratégia 2020" munkaanyaga

  sok oldalt hoz fel.
  Az agromonitoron tegnap még fent volt.

 • Válasz » #2 ano | 2011-02-24 16:06:41

  Válasz #1. hozzászólásra

  bakkker, ezt teljesen kigyomlálták a netről, mér nem tudom sehonnan letölteni?
  nincs meg neked az iromány, nem tudod emilben átküldeni?

 • Válasz » #1 Radocz | 2011-02-24 12:40:33

  A "Nemzeti vidékstratégia 2020" munkaanyaga

  Segítsünk nekik, hogy jobb legyen nekünk!
  smile cowboy

  http://www.umvp.eu/?q=nemzeti-videkstrategia-2020-a-xxi-szazadi-videki-magyarorszagert-es-a-fenntarthato-agrarjovoert

  Talán majd működni fog.


  smile cowboy

[bezárás x]