Fórum

Borkészítés,Borkezelés 

Létrehozta: klezlipince, 2015-01-21 19:39:04

Új hozzászólás Frissítés
  • Válasz » #20 totogamer04 | 2018-07-03 17:40:30

    Udv Mindenkinek!

    Lenne egy uj temam smile cowboy

    A LAFFORT termekeket ismeri valaki?
    Hol lehet Magyarorszagon beszerezni?

    Koszi!

  • Válasz » #19 totogamer04 | 2018-06-21 14:51:58

    Válasz ND #18. hozzászólására

    Fagyaszto ladaban...de csak kosza otlet volt. 500 kilot nehez.

  • Válasz » #18 ND | 2018-06-21 14:36:44

    Válasz totogamer04 #17. hozzászólására

    attól nem lesz sűrűbb a lé, ha a bogyót lefagyasztod, mert feldolgozás közben felolvad, és visszakerül bele a víz.
    A must fagyasztásával kivonható a víz, mint írtam.

    És a szőlőt hogy fagyasztanád?

  • Válasz » #17 totogamer04 | 2018-06-21 12:52:22

    Válasz ND #16. hozzászólására

    A szolot gondoltam, nem a mustot.

    Jegbor..hazilag smile biggrin

  • Válasz » #16 ND | 2018-06-21 12:46:33

    Válasz totogamer04 #15. hozzászólására

    Egyszer már igen, de nem direkt.
    nagyon cudar év volt + rossz fekvésű túlterhelt tőkék.
    Volt talán 13-14 fokos is.
    Konténer púposan taposva csurrig lével.
    Későn végeztünk, a konténeres már nem tudta bevinni aznap, így otthon éjszakázott.
    Jött egy nagy éjszakai fagy, reggelre 5-10 centi jég a must tetején a szabad részeken.
    Azt lelapátoltam róla.
    15-16fok lett a vége ha jól emlékszek.

    Viszont magas cukorfokú sűrítményt így sztem nem lehet, mert egy idő után a cukortartalom miatt már nem fagy meg

  • Válasz » #15 totogamer04 | 2018-06-21 11:08:27

    Koszi az eddigieket is Mindenkinek !

    Teljeses sajat celra menne, pontosan ezert szeretnem jol megcsinalni.

    Akkor a suritmeny ugy nez ki, kimarad belole..hacsak nem tudok a szolobol megfelelot kesziteni. De ha elrontom, annyi a bornak is.

    Talan a megfelelo alkoholfoknal torteno lefolytas lehet a megoldas. Ha magas cukorfokkal tudok nekikezdeni (21 folott..) akkor osszejohet.

    De mivel csak ilyen-olyan rizling szolo van sajatban, a muskitalyt vennem kell.

    Valaki fagyasztott mar le szolot a magasabb cukor miatt? (konyvbol olvastam..)

  • Válasz » #14 sonkabence | 2018-06-20 15:49:06

    Válasz ND #12. hozzászólására
    Ez a répacukor is olyan, hogy hol engedik hol nem.

  • Válasz » #13 ND | 2018-06-20 13:21:32

    Válasz ND #12. hozzászólására

    Meg muskatalnál (amire a kérdés irányult) nem áll fenn az olyan késői szüret veszélye hogy már ne forrjon ki

  • Válasz » #12 ND | 2018-06-20 13:19:44

    Válasz sonkabence #11. hozzászólására

    Mi is folytani szoktuk a sajátot hogy édes legyen - egy darabig.

    Az ajándékozós/saját azárt más kategória mint a kereskedelmi tétel.

    Kollégának gondolom arra kell, mert úgy kezdte, hogy szabályosan hogy lehet/kell.

    Otthon magadnak a répacukor (poharanként utólag két kockával mint a kávét smile devil) is beleférhet.

    Én spec, ha javítani kell a mustot, akkor a cukorral javítottat jobban szeretem mint a sűrítményest (főleg a régi vágású vagy otthon kotyvasztott karamellest).
    Nekem átjön a sűrítmény mellékíze a boron.

    Ezeket az új színtelen, alacsony hőmérsékleten vákuumpárolt vagy RO szűrt sűrítményeket be kell vallanom még nem próbáltam.
    Feltételezem ez teljesen más kategória

  • Válasz » #11 sonkabence | 2018-06-20 12:00:14

    Válasz ND #10. hozzászólására

    Nekem márciusig félédes mindig a kövidinkám, nem forr ki rendesen a kései szüret miatt. Sokan tudják ezt és első fejtéstől tavaszig rengeteget elajándékozok ilyen félkészen. :) Utóbb már direkt túlkénezem, hogy ne is induljon meg olyan gyorsan.

  • Válasz » #10 ND | 2018-06-20 09:08:52

    Válasz totogamer04 #9. hozzászólására

    Szektás borászok szerint biztosan eretnekség smile wink

    Vinartis-nál olcsóbb kg-ra vetítve, igaz csak 30kg-os kannában van a honlapjukon.

    Bortörvény vagy helyi szabályozás nem tudom hogy rendelkezik erről.
    Mert ugye az nagy valószínűséggel olasz cucc.
    Ha van olyan szabályozás, h csak 100% helyi alapanyagból készültet lehet valamilyen néven forgalomba hozni, akkor az olasz sűrítmény már nem fér bele.

    Csak bizonyos címeres zászlós borászoknak, akikre nem vonatkoznak a szabályok (szerintük és barátaik szerint)...
    Ott jó az olasz bor, a glicerin, a festék és minden más is helyi minőségi bornak lepapírozva

  • Válasz » #9 totogamer04 | 2018-06-20 06:51:30

    Válasz ND #7. hozzászólására

    Eretnek gondolat, hogy keszen kaphato (bi-bor) mustsuritmenyt hasznaljak?

  • Válasz » #8 totogamer04 | 2018-06-20 06:47:26

    Válasz ND #7. hozzászólására

    Atyaèg...ez boraszati kemia!

    Melyik tanfolyam alkalmas ennek az elsajatitasara...?

  • Válasz » #7 ND | 2018-06-19 19:59:04

    Válasz totogamer04 #6. hozzászólására

    Maradjon a hőkezelés ezek közül, mert szalicilt nem tennék bele, hivatalosan savanyúságba, befőttbe sem lehet. Egy időben be is volt tiltva. Szorbátot meg végképp nem mert attól lesz a muskátli szagú bor ha megfordul.
    A hőkezelés firnyákos lesz h a 80 82fok meglegyen lehetőleg nagyon gyorsan h ne legyen főtt íze és ne karamelizálódlon mert akkor kuka.
    És azt a melegített mustot utána légmentesen el kellene zárni csíramentesen h ne romoljon meg (mint a befőttet) míg fel nem használod.

    H mennyi kell az egyszerű matek. Pl 20 mustfokos mustban 200g cukor van literenként. A száraz borban mondjuk 0.
    1 liter borban akarsz 50g cukrot. Akkor 1 liter borhoz kb 3.3dl must kell (0,33×200÷1,33). Ezzel az a gond h az alkoholt is csökkented (12es alkohol leesik kb 9re (12÷1,33) és így már nem lesz tartós a bor.
    Valsz hamar megecetesedik.
    60as sűrítményből kb 1deci kell, nem hígul annyira, az alkohol is kevesebbet esik.

    Édesítés után kénezheted halálra h be ne induljon. Vagy steril szűrés és csíra és légmentes tárolás.

    Szép mmutatvány.
    Ha belevágsz számolj be róla.

    Hátha szólnak még hozzá okosakat

  • Válasz » #6 totogamer04 | 2018-06-19 16:55:59

    Válasz ND #5. hozzászólására

    Mercz Arpad konyve ir rola, meg Eperjesi Boraszati technologiaja is.

    A bortv. meghatarozott aranyokig enged mustsuritmenyt, repacukrot tilt, de azt bele sem tennek.

    A muskotalybol leveszek annyi mustot amennyi kell (..?..) aztan tisztitom, ulepitem, tartositom (hokezeles, vagy szalicil/kalium szorbat) utana huvos helyen tarolom.

    De ember legyen, aki hobbi boraszkent kiszamolja mennyit csinaljak ahhoz, hogy a kiforrt anyaghoz keverve kb 50 gr/l legyen a cukortartalom smile wacko

    Meg nem kene elforrnia a teljes cukrot. Szaraz bornal nincs gondom, nulla a visszamaradt cukor...de most nem ez a cel. Allitsam vajon le a forrast? Olyanrol sem hallottam.

    Mindegy..olvasgatom a konyveket, aztan majd kikotyvasztok valamit...

  • Válasz » #5 ND | 2018-06-19 16:19:26

    Válasz totogamer04 #4. hozzászólására

    Nincs ötletem.
    Természetesen mindent lehet amit a bortörvény megenged, és addig a mértékig. Nem tudom, az neked elég-e.
    Ill. helyi szabályozás lehet szigorúbb

    Muskotály sűrítményt aminek még muskotályíze is van hol tudsz szerezni?

    Meg azt a bort meg is kell tartani édesen...

  • Válasz » #4 totogamer04 | 2018-06-19 15:42:49

    Válasz ND #3. hozzászólására

    Koszi!

    Akkor mit javasolsz..?!?

    Mustsuritmenyt elvileg lehet hasznalni es kapni is.

    Forraljam ki teljesen a mustot es utana tegyem bele a mustsuritmenyt?

  • Válasz » #3 ND | 2018-06-19 13:47:08

    Válasz totogamer04 #2. hozzászólására

    Ez is egy mód, de ahhoz elég magas induló cukor kell, hogy az alkohol is meglegyen (12? ami kb 20as cukorból lesz) és még maradjon is 50 (5).
    Mire ennyi cukor lesz a sárgamuskotályban az illata, aromája sztem elég.


  • Válasz » #2 totogamer04 | 2018-06-19 12:52:28

    Udv!

    Remelem olvassa valaki a nem tul friss topicot...

    Tanacsot szeretnek kerni: sargamuskotalybol szeretnek eses bort kesziteni. (legalisan smile lol )

    Ennek a modjat nem tudom...

    Esetleg amikor az erjedesben elerte a kb 50 gr/l cukrot, allitsam meg kennel?

    Elore is koszonom!

  • Válasz » #1 klezlipince | 2015-01-21 19:39:04

    Azért nyitottam ezt a fórumot, hogy borkészítéssel és borkezeléssel kapcsolatban megtudjuk osztani a tapasztalatainkat.

[bezárás x]