Matyi50 adatlapja

Becenév:Matyi50

Csatlakozott:2012-11-05 17:27:30

Utolsó belépés:2020-01-18 10:14:03

Fórum hozzászólás:2768

Fórumhozzászólásai

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2020-01-20 09:51:32

  Válasz nagypistivagyok2 #3555. hozzászólására

  Évek óta tolod ide ezt az értelmetlen szidkozódást.Ennyi idö alatt már kőfaragó vésővel az összes megyei hatóság falába bevéshetted volna.

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2020-01-18 10:40:42

  Válasz agrárproletár #3468. hozzászólására

  Ja,tavaly is emiatt volt feljelentés meg bírság....szerinted a bírság összege visszatartja őket? :D smile censored

  https://www.origo.hu/gazdasag/20191120-20-millios-buntetest-kapott-a-hellopay.html

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2020-01-18 10:34:33

  Válasz Földönfuto #3467. hozzászólására

  kockásing és covboykalap fa..méregető emberkék voltak és lesznek is,akik egy VIP bulit akarnának ebből az egészből csinálni,nem kell velük foglalkozni....smile devil

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2020-01-18 10:23:57

  Válasz agrárproletár #3465. hozzászólására

  Egyrészt igazad is van meg nincs is.Ez akkor is diszkriminativ (ja hogy azokat ki nem sz@rja le... már itt írjátok páran) és pénzlehúzásra megy.

  Szerinted tízből hány iskolásnak,őstermelőnek,"tsz" es traktorosnak van érintős bankkártyája,akit érdekel a kiállítás? A bankkártyások közül is szerinted hány ember szeretne egy ásványvízért fizetni kötelező borravaló levonással vagy kötelező borravaló kiválasztással egy ilyen helyen?

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2020-01-17 11:21:29

  Válasz medikus #3436. hozzászólására

  Akinek pénze van és gépet vesz nem itt méregeti a f..át meg a covboy kalapját. Azt csak a sznobok teszik már.Egyesek ezt szeretnék sajnos elérni,hogy a százmilliós gépek között a sokezer helyett párszázan számolgassák egymás ingjén a kockákat,meg méregessék a cipőjük orrát,meg mást ...smile lol

  Aztán ők is hazamennek kombájn meg traktorok nélkül. smile devil

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2020-01-17 11:11:07

  Válasz Bárány #3433. hozzászólására

  Szerinted egy nem regisztrált ,nem nevesített kártyát,ami csak egy belső fizetési rendszert tesz lehetővé,nem lehet megkerülni a Navot?A hellopay olvasók nincsnek online a navhoz bekötve ha jól tudom. Az automatikus borravalót is úgy vették észre tavaly,hogy többen bejelentették,de minden vásárláskor így is ki kell választanod mennyit adsz.

  Nincs igazad.A kiállítás azért kiállítás,mert a látogató nem vásárló. A vásárló menjen a kereskedésbe a látogató meg a kiállításra.

  Ilyen alapon akkor legyen a neve zártkörű gépvásár,ahova csak az agrárium azon rétege léphet be,aki x milliós üzletet akar kötni,vagy vételi szándéka van.

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2020-01-17 10:51:04

  Válasz medikus #3431. hozzászólására

  Nem lehet. Ha nincs érintős bankkártyád,vagy nem akarod a saját érintős bankkártyádat használni,ilyen hellósz@r kártyá kell kiváltani. Ezzel tudsz belépőt is venni.
  Csak pl én is azt nem értem,hogy ha a kiscsajnál a fülkében be tudsz fizetni kápét a hellósz@r kártyára,akkor miért nem lehet ugyanugy belépőjegyet is venni nála kápéval.

  Az meg tényleg röhej,hogy az egyenlegedet bármelyik büfés láthatja,csak éppen te nem,csak ugy ha kifejezetten megkérdezed,de akkor meg mindenki tudni fogja smile lol
  Ez az új rendszer tényleg ugy sz@r ahogy van.

  "FONTOS: amennyiben az adott rendezvényre az online regisztráció során nem vásárolt előzetesen belépőjegyet, a helyszínen a pénztárakban kizárólag érintős bankkártyával, vagy HelloPay kártyával vásárolhatja meg!"

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2020-01-17 09:56:06

  A kiállítás a vidéki embereknek. No azthiszem sokezer látogatót elvesztett a Hungexpó ezzel a húzással. Pláne ha még az automata borravalót is rajta hagyták a kártyákon,vagy netán feljebb emelték 10%ról .

  Biztonságnak álcázott lehúzás az egész.

  Sajnos már a belépőjegyet sem lehet kápéval fizetni.

  Miskabácsi otthon marad.

  https://agromashexpo.hu/latogatoknak/keszpenzmentes-fizetes/


  Készpénzmentes fizetés

  2019. január 1-től a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ rendezvényei teljesen készpénzmentessé váltak. Az eddig részben bevezetett HelloPay „Cashless rendszer” felhasználási területe kibővült, így a helyszínen a pénztárakban vásárolt rendezvény belépőjegyekért, a parkolásért, valamint a területen lévő vendéglátóhelyeken készpénz helyett érintéses bankkártyával, vagy HelloPay kártyával fizethetnek a látogatók.

  FONTOS: amennyiben az adott rendezvényre az online regisztráció során nem vásárolt előzetesen belépőjegyet, a helyszínen a pénztárakban kizárólag érintős bankkártyával, vagy HelloPay kártyával vásárolhatja meg!

  Amennyiben nem rendelkezik bankkártyával, vagy nem hozta magával a rendezvényre az alábbi összeállításban informálódhat HelloPay kártya használatáról.
  Kérdések és válaszok a HelloPay kártya használatával kapcsolatban

  HOL TUDOM KIVÁLTANI A HELLOPAY KÁRTYÁT?

  A kártyát a HUNGEXPO I-es és III-as fogadócsarnokaiban, a pénztárakban válthatja ki letéti díj ellenében.

  KIVÁLTÁSKOR MENNYIBE KERÜL A HELLOPAY LETÉTI DÍJA?

  A HelloPay kártya kiváltása 500 Ft letéti díj ellenében lehetséges. A letéti díj összege az első feltöltésből kerül levonásra. Amennyiben a rendezvény végén a kártyát sérülésmentesen visszaváltja az 500 Ft letéti díjat készpénzben visszakapja.

  MILYEN ÖSSZEGET ÉRDEMES FELTÖLTENI A HELLOPAY KÁRTYÁRA?

  A HelloPay kártya feltöltésénél mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a HUNGEXPO területén parkolt-e. Amennyiben igen, a 3000 Ft parkolási díjat is előre fel kell tölteni a kártyára, amelyet a távozáskor vonnak le. A parkolási díjon felül az étkezések költségeivel érdemes még számolni.
  Amennyiben a kártyán lévő összeg elfogyott, a kártyát újra feltöltheti a vásárterületeken kihelyezett feltöltőpontokon: az I-es és III-as Fogadóban, illetve a térképen jelzett pontokon.

  HOGYAN TUDOK A KIÁLLÍTÁSRA A HELYSZÍNEN BELÉPŐJEGYET VÁSÁROLNI A HELLOPAY KÁRTYÁVAL?

  A HUNGEXPO saját szervezésű kiállításaira a helyszínen a pénztárakban érintős bankkártyával, vagy HelloPay kártyával lehet belépőjegyet vásárolni.

  Amennyiben nem rendelkezik érintős bankkártyával, belépőjegyét HelloPay kártyával vásárolhatja meg, amelynek lépései:

  1. Váltsa ki HelloPay kártyáját az I-es, vagy a III-as fogadócsarnokok pénztárában.
  2. A HelloPay kártya kiváltását és feltöltését követően a kártyával a pénztárnál rögtön jegyet tud váltani.
  3. Amennyiben autóval érkezett és a HUNGEXPO területén parkolt (P3, P5 parkolókban) a 3000 Ft-os parkolási díjat is töltse fel a kártyára, amely a kilépéskor kerül levonásra, így elkerülhetjük a külön sorbaállást, gyorsítjuk a kijutást.

  HOL TUDOK FIZETNI A HUNGEXPO TERÜLETÉN A HELLOPAY KÁRTYÁVAL?

  HelloPay kártyával a HUNGEXPO vendéglátó egységeiben: Expo Bistro-ban, passzázson található büfékben lehet fizetni.
  FONTOS, hogy amennyiben autóval érkezik és területen belül parkolt (P3, P5 parkolók), a parkolási díjat is kizárólag HelloPay kártyával (vagy érintős bankkártyával) egyenlítheti ki.

  HOGYAN TUDOK FIZETNI A HELLOPAY KÁRTYÁVAL?

  Fizetésnél érintse a kártyát a kihelyezett terminál kártya leolvasójához. A rendszer először a kártya terminálhoz történő érintésével beazonosítja a kártyát. Fizetésnél az összeg jóváhagyása előtt lehetősége van az alapértelemzett borravaló módosítására 0-20% között. Ilyenkor a borravalóval megnövelt összeg kerül levonásra a kártyáról. Fizetéskor kérjük mindig ellenőrizze, hogy a terminál kijelzőjén a helyes összeg jelenik meg.

  HOGYAN EGYENLÍTHETEM KI A PARKOLÁSI DÍJAT A HELLOPAY KÁRTYÁVAL?

  A belső, sorompós parkolókban, azaz a P3-ban ill. a P5-ben, a korábbi zsetonos rendszer helyett bevezetjük a kártyás (saját bankkártya, v Hellopay feltöltőkártya), azaz készpénzmentes fizetési rendszert. Ezzel a rendszerrel elkerülhetjük a külön sorbaállást, gyorsítjuk a kijutást, azonnal, igény szerint elérhető a sorompónál a készpénzfizetési számla.

  Amennyiben a HUNGEXPO területén belül parkolt, a P3, vagy a P5 parkolókban a területről való kihajtásnál érintse a bank-, vagy a HelloPay kártyáját a leolvasóhoz és az összeget levonják a kártyáról. FONTOS, hogy a kihajtásnál a 3000 Ft-os parkolási díj összeggel rendelkezzen a kártyán.

  Amennyiben a kihajtásnál szeretné visszaváltani a HelloPay kártyáját, a parkolónál a HUNGEXPO munkatársainál megteheti, így visszakapja az 500 Ft letéti díjat.

  Amennyiben a parkolási díj kifizetése után maradt pénz a kártyáján és vissza szeretné váltani, akkor a HUNGEXPO területén kívül kijelölt parkolóban leparkolhat, és az ott található HelloPay pontnál visszaválthatja a kártyát, így a fennmaradt összeget és letéti díjat helyben visszakaphatja.

  HOL TUDOM FELTÖLTENI A KÁRTYÁMAT?

  A HelloPay kártyát a rendezvény nyitva tartása alatt rögtön a kiváltásakor, a pénztárban töltheti fel, vagy a vásárterületen kihelyezett – térképen is jelzett – feltöltőpontokon. Amennyiben úgy dönt, hogy távozik a rendezvényről, a feltöltőpontoknál is visszaválthatja a kártyát.

  AMENNYIBEN KIÁLLÍTÓTÓL VÁSÁROLOK AKKOR IS HELLOPAY KÁRTYÁVAL KELL FIZETNEM?

  Amennyiben a rendezvény adott kiállítójától szeretne vásárolni, a fizetési módot minden esetben az eladó cég (kiállító) határozza meg. Nem kell HelloPay kártyával fizetni.

  HOGYAN TUDOM LEKÉRDEZNI, HOGY MENNYI PÉNZ MARADT A KÁRTYÁN?

  A kártya egyenlege lekérdezhető vásárláskor, az eladónál és a HelloPay feltöltőpontokon is.

  HOL ÉS HOGYAN VÁLTHATOM VISSZA A HELLOPAY KÁRTYÁT?

  Amennyiben már nem szeretné használni a HelloPay kártyát, visszaválthatja a HUNGEXPO területén belül kihelyezett feltöltőpontokon, vagy az I-es és a III-as Fogadócsarnok pénztáraiban. Visszaváltáskor – amennyiben a kártya nem rongálódott meg – készpénzben visszakapja az 500 Ft-os letéti díjat.

  HOL ÉS HOGYAN TUDOM A NEM FELHASZNÁLT EGYENLEGET VISSZAKAPNI?

  A kártyán maradt egyenleget a rendezvény végéig a helyszínen, a feltöltőpontokon, vagy az I-es és III-as Fogadócsarnokban visszakaphatja a kártya visszaváltásakor.

  AMENNYIBEN NEM SZERETNÉM A RENDEZVÉNY UTÁN VISSZAVÁLTANI A KÁRTYÁT HOL ÉS HOGYAN TUDOM A KÁRTYÁN LÉVŐ EGYENLEGEMET FELHASZNÁLNI?

  A kártyán lévő egyenleget bármely HelloPay elfogadóhelyen felhasználhatja. Az aktuális elfogadóhelyeket a www.hellopay.hu oldalon ELFOGADÓHELYEK menüpont alatt találja.

  ELHAGYTAM, VAGY MEGRONGÁLÓDOTT A KÁRTYA, MI A TEENDŐ?

  Ha elhagyta, vagy megrongálódott a kártya úgy, hogy a továbbiakban használni már nem tudja, akkor új kártyát igényelhet 500 Ft kártya díj ellenében. A régi kártyán maradt egyenleg csak regisztrált kártya esetén vezethető át az új kártyára.

  HOGYAN TUDOM REGISZTRÁLNI A KÁRTYÁT?

  A kártya regisztrációja nem kötelező, anélkül is akadálymentesen lehet használni! A kártyát azért érdemes regisztrálni, mert az elvesztett kártya egyenlege csak abban az esetben tiltható le és vezethető át az új kártyára, ha előtte regisztrálta.
  A kártyát előzetesen regisztrálni a HelloPay hivatalos oldalán lehet, a www.hellopay.hu oldalon a „Regisztráció” menüpont alatt.

  Kapcsolat
  hungexpo@hungexpo.hu
  (06 1) 263 6000 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2020-01-15 09:42:39

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2020-01-14 07:47:29

  "Az alapanyag-, energia- és munkabérköltségek emelkedése mellett az ASP-járvány miatt 3-5 forinttal növelik a liszt átadási árát a malmok január végétől. A pékségek 10-15 százalékos emelést terveznek a következő hetekben.


  A malmok már tavaly novemberben értesítették vevőiket, hogy január végén körülbelül 3-5 forinttal emelik a liszt kilogrammonkénti árát – mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az emelési kényszer több tényezőből is fakad, ezek közül a legfontosabb az alapanyag ára. A tavalyi jó átlagos termés minőségét 2010 után ismét nagyban befolyásolta a fuzárium nevű gombafertőzés jelenléte.https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/hamarosan-dragul-a-liszt-es-a-kenyer-2-1978191/

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2020-01-14 06:15:43

  Azt azért lássátok,hogy az elektromos cellák líthium igénye végtelen,a földi készletekre pedig már most megmondták,hogy ilyen ütemű akkugyártás mellett nem 50év,hanem pár év és vége.
  A másik,hogy a hibrid jármű több káros anyagot bocsájt ki ,mint egy sima benzines.A benzinmotor indítgatása,sokkal több hidegüzemet és kopást ,magasabb fajlagos fogyasztást eredményez.
  A színtiszta elektromos autók pedig megfizethetetlenek.A gyártókat az üzlet hajtja.
  A másik,hogy egy teljes cellacsere olyan összegű,hogy az autót jobban megéri újra cserélni.Ez megint környezetszennyezőbb,mint ha maradnának a korszerű belsőégésűek.

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2020-01-13 08:39:55

  Válasz .Richard. #1560. hozzászólására

  A kisebb szív,nem a nagyok telephelyét gyujtják föl ugy sem,nem a nagyok gépeit,kazlait ,hanem a kicsikét,aki látszódik,aki hangot ad a véleményének. Ezzel kikaparja a nagyoknak a gesztenyét a saját maga sorstalan vergődésével.A nagyobbak meg ölbe tett kézzel figyelik mikor hullik ki egy jó falat gazda számukra a földjeivel együtt.
  Hányinger

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2020-01-13 07:48:10

  Válasz bandigh #1558. hozzászólására

  Odakint a glifozát tiltás miatt,a nitrátérzékenység bevezetése miatt is utcára mentek.
  A zöldek meg gyujtogatják föl a traktorokat meg most már a telephelyeket is.
  Kapáljanak,termeljenek akkor azok kézzel a barmok.Inkább éhenhal,max egy cserépbe van növénye amit gondozni kéne.

  Ezt persze kihasználják azok a nagyok,akik a zavarosban szeretnek halászni.

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2020-01-13 07:40:46

  Válasz medikus #1653. hozzászólására

  Pláne ha áprilisban elfagy,pláne ha valóban betiltják a triazol hatóanyagokat,meg még másik 20at.
  Pláne ha az aranyszinű sárgaság vírust csak ott fedezik fel,ahol valaki szúrja a szemét a nagyoknak

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2020-01-13 07:15:47

  Válasz sonkabence #1651. hozzászólására

  A főcím választás kicsit bulvár jellegű.
  De sajnos nem csak bulvárról van szó,hanem az árlenyomásról,káoszfenntartásról is,ami kezdődik megint egy új évvel.

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2020-01-13 07:07:28

  Válasz Bán Zsolt #1556. hozzászólására

  Nyugatabbra sem fenékig tejfel.De a gond az,ha ez a kelet-európai részekre is átterjed,keveredve a vadkeleti módszerekkel,sokkal durvább lesz.

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2020-01-13 06:36:16

  Sajnos !https://www.agroinform.hu/gazdasag/gyulolet-buncselekmenyek-gazdak-ellen-egyre-nagyobb-a-feszultseg-europaban-42339-001

  "Minden egyes gazdaság szabotázsakciók és gyújtogatás célpontjává válik az országban, ha a gazdák nem fejezik be a környezetvédelmi célok elleni tüntetéseket"


  Ez nagyon durva irány. Lehet laikus pénzes sötétzöld fotelhuszárok vannak mögötte,de sokkal valószinűbbnek látszik,hogy agrármaffia,akik a káoszt gerjesztik,hogy megszerezzenek komplett gazdaságokat,de leginkább a jó földeket.

  Ha viszont az ultraliberál pénzes réteg csinálja ezt is,elérik majd azt,hogy a paraszt nem termel,ezek meg nem tudnak még sz.rni sem,mert nem lesz mit enniük.

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2020-01-13 06:21:01

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2020-01-09 08:27:00

  Kicsit hosszú,de velős!


  Mi lesz veled növényvédelem? Visszavont és betiltott hatóanyagok a közeljövőben

  2019-ben 12 új növényvédelmi hatóanyag használatát engedélyezte az Európai Unió, ugyanakkor 45 forgalmazását megszüntette. Idénre is jut a lejárt engedélyű hatóanyagokból bőven, de vajon mennyi lesz, ami pótolni tudja ezeket?

  Azt szögezzük le: növényvédő szerekre szükség van ahhoz, hogy elegendő élelmiszerrel lássuk el a Föld népességét! A növekvő számú „földlakó” ellátásához egyre több élelemre lesz szükség. Ehhez végletesen tudunk több mezőgazdasági területet bevonni a termelésbe, így elsősorban az egységnyi területen termelt élelmiszer mennyiségének növelésével kell megoldani a problémát.

  Persze termelhetünk „vegyszermentesen”, vagy biotermesztéssel is, de tisztán biotermeléssel nem lehet kiváltani a hagyományos mezőgazdaságot. Bizonyos körülmények közt az ökotermesztés hozamai megegyeznek a hagyományos gazdálkodáséval, de a legtöbb területen elmaradnak attól.  Becslések szerint a világon a termés harmada vész kárba a kártevők, kórokozók és gyomnövények miatt napjainkban is. Az időjárás szélsőségei és az uniós hatóanyag-kivonások miatt a növényvédelem egyre nehezebb feladat elé állít mindenkit, aki aktívan részt vesz a termelés folyamatában. A növényvédő szerek ugyanakkor a világ legtöbbet vizsgált és legszigorúbban ellenőrzött anyagai között vannak. Újabban a zöld lobbik erősödése és a laikus fogyasztók miatt is egyre gyakrabban kerül középpontba, vagy ha úgy tetszik egyenesen célkeresztbe egy-egy (aktuálisan halálosnak vagy extra veszélyesnek kikiáltott) hatóanyag.

  A növényvédő szereket gyártó cégek nagy erőket vetnek be a fejlesztésbe, folyamatosan új készítményeket és technológiákat tesztelnek. Azonban mindösszesen 4-5 komoly fejlesztő cég van a piacon, akik képesek új készítmények kifejlesztésére és forgalomba hozatalára. Ennek az az oka, hogy egy új hatóanyag kifejlesztése hosszú időt vesz igénybe, akár 10-15 éves folyamat is lehet és nagy költséggel jár, hozzávetőlegesen 2-300 millió euró befektetést igényel. Ahhoz, hogy a felhasználókhoz eljuthassanak az új növényvédő szerek, az EU regisztráció során meg kell felelniük az EFSA konzervatív, veszély (és nem kockázat…) alapú értékelésén. Csak azok a hatóanyagok kaphatnak felhasználási engedélyt, amelyekről laboratóriumi, üvegházi és szabadföldi vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy nem veszélyesek az emberre, az állatokra és a környezetre.

  De nézzünk néhány konkrétumot, milyen fontos vegyületeket érintett mostanában a kivonás, korlátozás:

  – oxifluorfen

  – imidakloprid, klotianidin, tiametoxam

  – tirám

  – dikvát

  – klórpirifosz; klórpirifosz-metil

  – klórtalonil

  – pimetrozin

  – glifozát (?)

  és a lista nem teljes….

  Ismert, hogy az EU öt éven belül szinte teljességgel kivonni tervezi a hatóanyagoknak azt a három nagy csoportját, amelyekre a növényvédelem gyakorlatilag épül. A három nagy csoport a neonikotinoid típusú csávázószerek, a glifozát tartalmú gyomirtó szerek és a hormonrendszert károsító szerek csoportja. A gombaölő, rovarirtó és gyomirtó szerek piacán akár 50%-os hatóanyagcsökkenés is bekövetkezhet, és egyelőre nem látjuk mi, növényvédős szakemberek sem, hogy mivel tudnánk ezeket pótolni.

  A csökkenő számú lehetőségek kihívások elé állítják a termelőket és a növényvédős szakembereket egyaránt.

  Milyen kockázatai vannak a szerek kivonásának?

  – Technológiai lyukak alakulnak ki: „Mára már odáig jutott a helyzet, hogy a gazdaságilag jelentős termőterületű növények (azaz a „nagy kultúrák” – gabonafélék, olajnövények) növényvédelmi technológiája esetén is ún. „technológiai lyukak” kezdenek el kirajzolódni, vagyis viszonylag jelentős károsítók ellen csökken a szerrotáció (pontosabban: hatásmód-rotáció) lehetősége, illetve időszakosan előforduló (de esetenként/átmenetileg jelentőssé váló) károsítók ellen sincs legális védelmi megoldás.”

  Nem csak a szántón vannak gondok! A gyümölcstermesztők rendelkezésére álló hatóanyag-csoportok szűkülése is megfigyelhető, bizonyos kultúrákban komoly gondot okozva (pl. csonthéjasok). Érinti ez a rovarölő szereket, az atkaölő szereket, illetve a kórokozók elleni kontakt készítményeket is. Továbbá itt említhető meg a réz alkalmazásának kérdése, amely 4000 g/év mennyiségben engedélyezett, a korábbi 6000 g/év helyett, ezzel a biotermesztést is érinti a szigorítás.  – Szerrotáció hiánya miatt rezisztencia fellépése: A felhasználható hatóanyagok, hatóanyag-csoportok számának csökkenése fokozza a rezisztencia kialakulásának kockázatát. Erre élő, friss példa a repce-fénybogár elleni védekezés nehézsége, mely azért lett szinte lehetetlen, mert a foszforsav-észter és a neonikotinoid hatóanyagcsoportba tartozó készítmények hiánya miatt a piretoridok egyoldalú használata terjedt el, mely – rendkívül gyorsan – az utóbbi években a rezisztencia kialakulását eredményezte.

  – Terméshozam csökkenése: A rezisztencia miatt végső soron rövid időn belül terméshozam csökkenés várható, ami a saját fogyasztóink ellátását is veszélyezteti, ez pedig magával hoz olyan gazdasági problémákat, amik már túlmutatnak ezen cikk tartalmán.

  – Illegális növényvédőszer használat növekedése: Várhatóan a termelők a megszokott, jól bevált növényvédő szereket keresik majd, ami magával vonzza az illegálisan behozott, vagy hamisított növényvédő szerek gyakoribb felbukkanását.

  Mit tehetnek a termelők, hogy enyhítsék a fellépő problémákat?

  A legfontosabb, hogy képzett szakemberek, növényorvosok, növényvédelmi szakmérnökök segítségével, felelősségteljesen döntsenek arról, hogy mikor milyen készítményt vetnek be! Nagy körültekintés szükséges a növényvédő szerek felhasználására vonatkozó megváltozott előírásokkal kapcsolatban.

  Egyre fontosabb az integrált növényvédelem! A minden külső tényező figyelembevételével, az előrejelzésre és a helyi, táblaszintű információk feldolgozására épülő növényvédelmet kell követni, ne a kémiai védekezés legyen az első gondolatunk! Helyezzük előtérbe az egyéb szakmai szempontokat is, amikor a növényvédelmi döntéseket meghozzuk.

  Mindinkább a precíziós gazdálkodás és a digitalizáció felé fordulnak a fejlesztések. A gyártók felelősségi körébe tartozik az is, hogy a kifejlesztett hatóanyag felhasználhatóvá, felhasználóbaráttá váljon, azaz kijuttatható legyen, a permetcsepp oda és akkor kerüljön, ahol és amikor az indokolt. A termelő felelőssége pedig az, hogy csak akkor és csak ott használjon növényvédő szert amikor és ahol szükséges!

  Gyakran felmerül a biológiai védekezés lehetősége is, ebbe az irányba is sok kutatás, fejlesztés elindult.

  Legalább olyan lényeges a termelők és szakirányítók szakmai továbbképzése is, hogy lépést tartsanak a gyors fejlődéssel és szabályozás változásokkal. Kerüljék a gyanúsan olcsó, nem hivatalos úton beszerzett növényvédő szereket, mert nem tudjuk mi van bennük, használatuk beláthatatlan kockázatot jelent!https://agroforum.hu/szakcikkek/novenytermesztes-szakcikkek/mi-lesz-veled-novenyvedelem-visszavont-es-betiltott-hatoanyagok-a-kozeljovoben/

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2020-01-08 10:42:01

  Duplájára emelték a méhészek támogatását


  Tisztelet a kivételnek,de aki a gazdálkodóktól még beporzásí díjat meg teljes vegyszermentességet kívánna,az jobb ha csendben marad. smile tongue

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2020-01-04 22:20:26

  Válasz cicceger #1718. hozzászólására

  A kisebbeknek a végtisztességre,kivágásra sem adnak,teljes elvéreztetés ami megy.smile hammer

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2020-01-04 08:34:26

  Válasz Erdőjaro #1715. hozzászólására

  A nagyok már készülnek a szerkezetátalakítási támogatásra,ők meg azért vágják ki.A laikusokat meg átverik ,hogy "látja kivágjuk ,mert nem éri meg"

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2020-01-02 11:31:55

  Válasz Eperke 65 #1708. hozzászólására

  A csemege szőlő értékesítése nagyon kényes dolog. Nagyon érzékeny a piaca,nameg maga a gyümölcs is. A vékonyhéjú fajták csak azonnali értékesítésre jók,mivel szüretkor elkerülhetetlen a bogyófelület megnyomódása,esetleges sérülése,így a tárolása nem kifizetődő. Naponta kell válogatni,romló bogyót lecsipegetni nem lehet,hiszen a vevőnek úgy nem kell. A vékonyhájúak hamar töppednek,amiatt esztétikailag is hamar vesztenek az értékükből,ami a piacon szintén első szempont.
  Próbáld meg kisebb mennyiségben,de a rezsi költség nem kicsi,azt beépiteni az árba szinte lehetetlen,nem fog kelleni. Ínyencek veszik az ezer forintos agyonvegyszerezett marokkói szőlőt is,ha már ideheza nincs...

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-27 08:42:05

  Válasz Molnár István_56605 #196. hozzászólására

  Az "E" betűk világában még érthető is ,amit írsz . Ízmegőrzés,ízfokozás,gyorsérlelés,vízkicsapatás stb...

  Én viszont a hagyományos módokról írtam,ami évszázadok óta működött.
  Nagyanyáméknál kifagyott a padláson a sonka,kolbász minden télen,mégis azóta olyan finomat nem ettem. Kinek mi,nekem ez ami még bejön .

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-24 15:30:51

  ......................smile cowboysmile cowboysmile cowboyBoldog ,Békés Karácsonyt mindenkinek!smile cowboysmile cowboysmile cowboy.............

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-22 18:55:12

  Válasz Quecus #30870. hozzászólására

  Az már rég nem liberalizmus,amit ma annak hisznek. Az már rég nem liberális beállítottságú,aki a mai liberalizmusnak mondott igéket terjeszti és elhiszi,vagy el akarja hitetni másokkal. Sajnos ez más politikai ideológiára és vallásra is érvényes.

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-20 11:17:44  Ahány ház,annyi szokás ...vannak furcsaságok
 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-20 08:50:40

  Válasz Quecus #3552. hozzászólására

  A természetes felújításnál azért tudnak furcsákat produkálni. Mesterségesnél nem sok dolguk van,belemennek,átjárják itt ott a sorokat,padkákat és számolnak átlagot. Természetesnél már néha le is kell térdelni,vagy hajolni megnézni,hogy az nem e tuskósarj, na ezt útálják.

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-19 14:34:00

  Válasz Gumóka #135. hozzászólására

  Az idősebbek ,aki még él azt mondják,hogy a mostani teleken nem fagy ki a kolbász a padláson,vagy a füstölőben füstölés után,emiatt a víztartalma nem úgy távozik,nem úgy érik össze. Van aki emiatt egy késhegynyi nátrium benzoátot rak a keverendő anyagba a jobb vízvesztés miatt. Nem tudom ezzel kinek mi a tapasztalata,de én nem dijazom a tartósítószereket,bár a nitrites só sem egy természetes anyag.

  Erdélyben a nyáron készült kolbászt egy helyen fahamuba forgatták,majd két nap mulva letörölgették róla rongyal. A szalámit meg van ahol fahamuban tárolták. Na ilyet sem láttam még soha.

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-19 05:03:41

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-18 08:16:39

  Válasz Erdőjaro #1694. hozzászólására

  Gondolom a következő levele az lesz a hegyközségnek,hogy végrehajtót küld vagy adó formájában behajtatja azt a pénzt amit amugy ő ezerszeresét már elvette a termelőtől akár idén akár évek alatt.
  Ugyanis a törvény így rendelkezik. Nincs benne más kitétel,hogy ha pl a hegyközség hanyagságából,egyéb a termelőnek nem felróható okból következik be ilyen helyzet,akkor mi van a díjal?
  Pofátlan ,mocskos egy rendszer ez és vissza is élnek vele!

  Sebaj,most csinálják a karácsonyi bulikat a tagok pénzéből meg bormustrákat a haverokkal, a hegyközségi tagok meg vághatnak savanyu pofát jövőre is.

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-17 08:48:31

  Válasz BélaNB #3547. hozzászólására

  "És akkor létrehozol üzemtervezett erdőt ami korlátozott tulajdon, kötelezettségekkel."

  Ezért kapod a támogatást,hogy egy életen át ezt tűrd. Erdőre viszont nincs sem területalapú,sem egyéb állandó normativ támogatás. Ráadásul a klímaváltozás miatt egyre nehezebb lesz őshonos erdőket felnevelni. Pl tölgy fajok sokkal több odafigyelést és munkát,pótlást kívánnak,mint 20évvel ezelőtt.De már az akác felújítás sem a régi.
  Az általad emlitett területekre legjobb megoldás az önerdősülés,abból aztán fásítást csinálni,de semmiképp sem adattárba kerülő erdőt,amit azzá tudnának rajzolni a későbbiekben egy székben ülve műholdkép alapján..

  Megtörtént eset,mikor erdő melletti legelőn a feltörő fákat ápolgatja a tulaj,várja,hogy elérjék a hasznos méretet,első körben vagy a brazilok lopják ki,vagy a hatóság rajzolja hozzá a meglévő erdőhöz,beintve ezzel az évtizedek óta ott gazdálkodónak. Idióta gyakorlat ez sajnos az ország erdőterületeinek ingyen növelésére.smile censored

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-17 08:01:48

  Válasz Diesel Tibor #3541. hozzászólására

  Maffiahatóság ... ha ki akar csinálni valaki tűzközeli, a hatóságot veszi igénybe ez mostanában a divat.
  A szőlőknél is ugyanez van,a díszborászatok így tetetik tönkre a kicsiket.

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-16 04:06:40

  Válasz kismagyar28 #3526. hozzászólására

  Pl a nemrég indult erdészeti géptámogatás is a nagyoknak,csókos erdős haveroknak lett megírva. 40-50%a támogatás mértéke,de
  Minimum 50ha erdőterület kell, amiről előző évben minimum nettó 2,5milla bevételed volt,vagy fakitermelő cégként mínimum ,előző 2évi 1500köbméter termelt,számlán értékesített fa és hasonló kitételek. Ha a fentiek közül valamelyik teljesül,jön még a minimum 50% bevétel erdőgazdálkodásból,amit emelned kell a sikeres pályázást következő 5évben.

  Tehát ha nincs minimum 50ha erdőd saját tulajdonban vagy bérletben erdőgazdálkodóként, vagy nincs fakitermelő,feldolgozó tevékenység évi 1500köbméter minimum értékesítéssel még egy szaros láncfűrészt vagy függesztett csörlőt sem vehetsz támogatással.

  Ez azért is durva,mert hiába van 20-30ha erdeje egy gazdaságnak,őstermelönek a földek mellett,de lehet 50is, ha tavaly nem termelhettél,nem adtál el belőle. Márpedig ez könnyen megesik,pláne ha pl egykorú az erdö és pont tavaly meg azelőtt nem volt rá előírva kitermelés.

  Ezekre rájön,hogy traktor euro5 euro6 lehet.


  Telepítésben a támogatásnak is jócskán megvannak a kritériumai,pl őshonosra ad leginkább. • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-14 20:50:51

  A németek pánikolnak,lengyelek szintén.Jövőre uniós szinten extrém sertéshús árakat és alapanyaghiányt prognosztizálnak.
  Ebből következne,hogy pl. a hazai házi sertéstartás újra beindulhatna,de abban meg egyre nagyobb szigor és tiltás várható.
  Óriási üzlet az Asp.egyeseknek

  smile hammer

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-13 12:06:43

  Válasz Pont #1183. hozzászólására

  Mi az hogy nem jelent terhet? smile lol

  Új forgalmi,Új biztosítás,egy csomó rendszámhoz kötött dolog megújítása stb...


  Esetleg úgy hogy a meglévőket már nem b@sztatják,nem cserélik le,hanem 21től kap majd "I" betűset minden új gép,vagy újra forgalomba helyezett.

  Egyébként a meglévő I betűsekkel meg mi lesz? Egy csomó 15éves jármű "I" betűvel szaladgál .

  Esetleg egy rendszámot át lehet majd akasztani még három járműre is,mint németországban? Kétlem...

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-12 21:02:38

  Akác tarvágásban valakinek tapasztalata harveszteres termeléssel? Lehet egyáltalán vele akácot termelni?

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-07 22:01:01

  Válasz stefi69 #1633. hozzászólására

  :D Már akinek! Mert van akinek még mindig nem fizették ki! smile oops

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-07 14:59:06

  Válasz Quecus #3499. hozzászólására

  smile thumbupcool

  bezony,ez a legtisztább!

  Az erdővédelmi kerítés létesítésénél most már a vadászatra jogosultnak is részt kell vállalnia a költségekből,nem csak beleegyeznie kell a létesítésbe,hanem keményen fizetnie kell.

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-07 09:02:41

  Válasz Quecus #3491. hozzászólására

  Hello!

  Azért a 2-3millio egy tüzifa minőségű akácos esetében is jó pénz a vételárra. Pláne ha csak a fát veszi meg lábon,az erdőfelújítás már nem az övé. Persze nem 100köbméteres rontotterdős,csipkés lopott akácosra gondoltam.
  A korrekt vétel meg mindig külön a földterületre és külön a fakészletre jó ha vonatkozik külön külön megállapítva,úgy a tiszta sor.

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-05 21:14:06

  Válasz Erdőjaro #1627. hozzászólására

  Ebből sem a termelők jönnek ki jól,az is biztos.

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-05 21:13:26

  Válasz msi74 #1628. hozzászólására

  Semennyit,mert még ki sem fizették ,vagy akinek kifizették sem ennyit kapott arányában számítva smile hammer

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-05 07:51:05

  "Azt nehéz vitatni, hogy az esetek 80%-ában a nagyobb, versenyképesebb birtokok jövedelmezőek. Gyuricza Csaba figyelmeztetett, hogy a nosztalgia-gazdálkodás korszaka a végéhez közeledik, vagy birtokkoncentrációra, vagy - annak alternatívájaként - gazdaösszefogásra és integrációra van szükség, ha fejlődni akarunk."


  https://www.agrarszektor.hu/agrarpenzek/tavasszal-megszuletik-a-csaladi-mezogazdasagi-vallalkozas-itt-vannak-az-elso-konkretumok.18075.html?fbclid=IwAR0xLS6Clpc7Vue5yzG9vsxo6aV-4UJevjCerz2nU_YOBE2FKeTE7saJbPA


  Inkább a forrásokat kéne normálisan korrektül szétosztani. A kicsiket egyértelmü,hogy szét akarják verni,már burkoltan le is nyilatkozzák. Majd lesz 3 nagygazdaság az országban oszt kész... Hű de marha jó lesz,rosszabb lesz mint az átkosban... smile hammer

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-04 21:35:25

  Válasz Mihály #1387. hozzászólására

  A közös őstermelőit sokan visszaállitják egyénire majd.

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-04 14:45:24

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-02 13:14:56

  Válasz vén cigány #1064. hozzászólására

  Miért,szerinted ez normális?

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-02 10:38:29

  Válasz B.J. #1059. hozzászólására

  Na ez jó kérdés :D Elvileg nem,mert az összes új gépet is idehaza a hazai vizfej rendszer szerint le kell vizsgáztatni,hiába kapta meg pl egy berthoud a francia papirokat.

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-02 10:26:07

  Válasz Bárány #1056. hozzászólására
  Bár már megigértem,hogy veled nem vitázok,mert legyőzöl a rutinoddal smile lolsmile tongue...

  18 m < x ≤ 24 m szórókeret szélesség esetén (gépenként) 56 000+áfa

  Ismételt keresztirányú szórásegyenletesség vizsgálat revolverfej esetén (fúvókasoronként)


  Ismételt keresztirányú szórásegyenletesség vizsgálat revolverfej esetén (fúvókasoronként)

  x ≤ 18 m szórókeret szélesség esetén (gépenként) 3 000
  +áfa

  + adtam egy 10km kiszállási költséget+áfa  ezt három/egy évre leosztva drágább mint a szlovák 5/1évre leosztva

  ha ehhez hozzá veszem,hogy csak egy év alatt 25forintot romlott a forint az euróhoz képest,már az is majdnem 10ezer különbözetet ad a HU-Sk vizsgadij viszonylatában ,a szlovák javára....

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-02 09:11:55

  Válasz Sk Laci #1053. hozzászólására

  Ha 18-24méteres gépről beszélsz és bruttó árakról,valamint 5 évre szól,akkor még nálatok is olcsóbb :D Ha ehhez hozzávesszük az euro-forint árfolyamot,ami többet romlik,mint javul sajnos,,akkor méginkább.

 • Ugrás a témához » Matyi50 | 2019-12-01 20:42:27

  Válasz jozef19 #1024. hozzászólására

  Francia viszonylat
  (Gondolom mondanom sem kell,hogy ég és föld a különbség támogatási,gazdasági,jövedelmezőségi mutatókat tekintve.)

  https://www.euro-pulve.com/controle-pulverisateurs/

Fórum szabályzat

Elolvasom »

AGROmashEXPO

[bezárás x]