Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ünnepi kuratóriumi ülésén tartott beszédében döntő fontosságúnak nevezte az agráriumban a Magyar Nemzeti Bank által elindított nagy sikerű Növekedési Hitelprogramot, melynek forrásaiból a mezőgazdasági vállalkozások kimagasló mértékben részesedtek. Beszámolt arról, hogy a „Földet a gazdáknak!” program keretében a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 150 milliárd forintos keretösszeggel indította el a Növekedési Hitelprogramot. Így a földvásárlást saját forrásból finanszírozni nem képes földművesek számára is elérhetővé válik az állami földek megvásárlása.

Az agrárvállalkozások működésének finanszírozásában fontos szerepet töltenek be az MFB refinanszírozásában működő, 2015 februárjában megújult kedvezményes kamatozású forgóeszköz hitelprogramok is – mondta a parlamenti államtitkár.

Nagy István kitért arra, hogy a kisebb üzemméretű egyéni gazdaságok forgóeszköz-finanszírozásában jelentős szereppel bír az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel. Ennek keretében a 2011-es indulása óta 2015. szeptember 30-ig mintegy 13,7 milliárd forint értékben kötöttek hitelszerződést az egyéni gazdaságok, amely az összes megkötött hitelszerződés mintegy 71 százalékát teszi ki.

Agrár Széchenyi Kártya

Akár 3 éves futamidővel is igénybe vehető az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel.

A Folyószámlahitel feltételrendszere 2015. augusztus végétől még kedvezőbbé vált: a felvehető hitelösszeg maximuma a duplájára emelkedett, illetve a lezárt üzleti évvel nem rendelkező fiatal mezőgazdasági termelők is 15 millió forint hitelt igényelhetnek a korábbi 10 millió forinttal szemben.

A Földművelésügyi Minisztérium 2013. második félévétől kezesi díjtámogatással segíti a vállalkozásokat az Agrár- Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességvállalásának igénybevételénél, megkönnyítve ezzel a hitelhez jutás lehetőségét. Indulása óta 2015 augusztusáig a kifizetett kezesi díjtámogatások összege 562 millió forint volt, amely több mint 177,8 milliárd forint összegű hitel felvételét tette lehetővé – emelte ki a földművelésügyi tárca államtitkára.