A természetvédők szerint a javaslat ellentétes az alaptörvény szellemével és félrevezetné a fogyasztókat. Álláspontjuk szerint a szaktárca által benyújtott javaslat nem fér össze a védjegy elnevezésével, mivel az a termék, amely 0,9 százalék génmódosított összetevőt tartalmaz, valójában nem GMO-mentes.

A Magyar Természetvédők Szövetsége továbbra is azt javasolja, hogy az aktuális kimutathatósági határ 0,1 százalék legyen. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) évek óta tartó élelmiszer-vizsgálatai alapján megállapítható, hogy a magyar gazdaság számára a 0,1 százalékos kimutathatósági határérték is tartható – írták.

gmo

A módosítással a magyar szabályozást az unióshoz közelítenék – fotó: Czika László/MTI

A Földművelésügyi Minisztérium módosítaná a GMO-mentes jelölésre vonatkozó szabályokat; a GMO-mentességre utaló jelölésről szóló múlt év őszén megjelent FM rendelet úgy módosulna, hogy lehetővé válna 0,9 százaléknyi génmódosított takarmány felhasználása a "génmódosítás-mentes" jelöléssel ellátott termékekben. A tervezetről társadalmi egyeztetés folyik.

Az FM a módosítással az EU-s szabályozáshoz alkalmazkodna, mivel az unió legtöbb tagállamában jelenleg is 0,9 százalékos arány megengedett. A tárca szerint a jelenlegi szigorú szabályok miatt a magyar termékek hátrányban vannak a versenytársakkal szemben.