Megkapta az Érték és Minőség Nagydíjat a továbbfejlesztett baktériumkészítmény-kijuttató
Az Agrova Kft. – „A baktériumkészítmények kijuttatásának új dimenziója: Phyller kijuttató szerkezettel és Temposensor Basic vezérlőegységgel„ – pályázata elnyerte az Érték és Minőség Nagydíjat.

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a haszna! – VIDEÓ
Nézze meg, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények, és mit tapasztaltak az ország különböző pontjain élő termelők!

Nem hatott a lombtrágyázás? Ez lehet az oka
Nem mindig a készítménnyel van a baj, az ok a helytelen alkalmazásra és a kedvezőtlen időjárási viszonyokra is visszavezethető.

gép

Lombtrágyázással csak kis mennyiségű tápanyagot lehet hatékonyan kijuttatni – fotó: Shutterstock

Új kamattámogatási program indul agrárvállalkozásoknak
Az Agrárminisztérium új, kedvező finanszírozási konstrukciókat jelentett be, amelyek a Vidékfejlesztési Program (VP) keretében nyújtott vissza nem térítendő, fejlesztéseket szolgáló támogatások mellett az agrárvállalkozások beruházásainak megvalósítását segítik.

Így védjük meg a fiatal repcét az őszi kártevőktől
A repceállományokat már csírázáskor, kelés idején is több kártevő veszélyezteti. A talajlakó kártevőkön kívül a repcebolha (Psylliodes chrysocephala) és a repcedarázs (Athalia rosea) betelepülése okozhat esetenként végzetes nagyságú kártételt.

Régi-új vezetése van a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesületnek
A tisztújító közgyűlésen téma volt az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia, Digitális Agrár Stratégia és a Digitális Agrárakadémia tananyagfejlesztése is.

gép

2021-ben Budapest ad otthont az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciának.

Egyedi technológiával állítanak majd elő takarmányt az új terebezdpusztai gyárban
Magyarországon egyedülálló technológiával épül a somogyszobi Claessens cégcsoport takarmánygyártó vállalatának, a TBZ Táp Kft.-nek az üzeme a Böhönye melletti Terebezdpusztán – olvaható a Claessens Group honlapján.

45 őszi búzafajtát teszteltek – az eredmény elérhető a gazdák számára
Összesen 45 őszi búzafajtát teszteltek az ország tíz különböző pontján a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács posztregisztrációs kísérletében.

Valódi lépésekre számíthatunk az öntözésfejlesztésben?
A klímaváltozás miatt is kulcsfontosságú az öntözésfejlesztés, a vízgazdálkodás hatékonyabbá tétele a hazai agrárium versenyképességének növeléséhez. E téren számos előremutató lépésről számol be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sajtóközleményében.

öntözés

Sok tényező hátráltatja jelenleg az öntözéses gazdálkodást, viszont hatalmas szükség lenne rá – fotó: Agroinform.hu

Megindult a gyomosodás a repcében, muszáj időben beavatkozni!
Az elvetett repceállományok az ország különböző területein igen vegyes képet mutatnak (vannak még el nem vetett, kelőfélben lévő és már fejlettebb állományok is). A napokban leesett csapadék hatására sok helyen tömegesen megjelentek az egyszikű gyomok (pl. a búzaárvakelések), és a tipikus repcegyomok kelése is megkezdődött. Így elengedhetetlen a közeljövőben a gyomirtó szeres védekezés.

Ilyen súlyos a helyzet? Terv készült a magyar házisertés-állomány felszámolására
A Nébih megerősítette, hogy készült terv a házi sertések leölésére az afrikai sertéspestis által veszélyeztetett területeken. Ugyanis a háznál tartott sertéseknél a legnagyobb az ASP kockázata.

Növényvédelmi előrejelzés: Ezek a károsítók még okozhatnak fejfájást
A kertekben a monília és a gyümölcsmolyok kártétele magas. A paradicsom és paprika alternáriás betegség tünetei megemelkedtek, a gyapottok-bagolylepke lárvakártétele pedig még okozhat súlyos károkat. Az Agroinform.hu 2019. évi 38. heti növényvédelmi előrejelzése.

paradicsom

Gyapottok-bagolylepke kártétele paradicsomon – fotó: Agroinform.hu

Zala megyében van minek örülni
Zala megyében az őszi időszakban 6500 hektár napraforgó, 29 551 hektár kukorica, 5354 hektár szója és 140 hektár cukorrépa vár betakarításra.

Új létesítményt avatott a Corteva Agriscience a természetes eredetű növényvédelem számára
A Corteva Agriscience új csomagolóüzemet avatott a franciaországi Cernayban, amellyel támogatja a gazdákat a természetes eredetű termékek iránti kereslet kielégítésében.

Olcsóbb lesz vagy drágul a glifozát?
A kínaiak tényleg csökkentik a glifozáttermelésüket? Mi lesz az USA-ban zajló perek következménye, és hogy dönt az EU?

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.