Több gyümölcsfánál is érdemes elkezdeni a tavaszi lemosó permetezést!
Az idén nem gyérítette a tél az áttelelőkárosítókat. Megmozdultak a pajzstetvek és a levéltetvek is. Vizsgálják meg a mandula-, a kajszi- és az őszibarackfák rügyeit, és ha már kinyíltak, eltávolodtak egymástól a rügypikkelyek, akkor kezdhetik a lemosó permetezést.

Megér Önnek pár száz forintot, hogy hasson a növényvédő szere? (PR-cikk)
Nem figyelünk rá eléggé, pedig a víz minősége komolyan befolyásolja a kijuttatott növényvédő szer hatékonyságát.

Hogyan gyűjthetünk szarvasgombát Magyarországon?
A szén után manapság egy másik kincset érő terméket, a fekete nyári szarvasgombát is fekete gyémántnak nevezik. Ha a hasonlat egy kicsit túlzó is, évről évre felkelti a gyűjtők és a kereskedők figyelmét.

szarvasgomba

A térségben az első kategóriába tartozó kiváló minőségű fekete szarvasgomba terem nagyobb mennyiségben.

A talajtaposás valódi ára! Ezt csináld, ha nem akarsz terméskiesést
A talajtömörödöttség megszüntetéséhez szükséges extra üzemanyagon, időn és eszközkopáson kívül van egy további, gyakran elfelejtett negatív hatása a megtaposott talajnak: mégpedig a terméskiesés.

Elatus Era – Kimagasló védelem és termésstabilitás a kalászosoknak minden évjáratban (PR-cikk)
Aszályos volt a tavasz, ez rányomta bélyegét a növények fejlődésére. Sok helyen lehetett látni a tavasz kezdetén az elvárt fejlettségi szinttől elmaradt növényeket. Ilyen esetekben a termelőknek és a növényvédelmi szakembereknek más megközelítést kell alkalmazni ahhoz, hogy a rendelkezésre álló körülményekből a lehető legjobbat hozzák ki.

5 dolog, amit meg kell hogy tanulj, mielőtt hozzáfognál gyümölcsfáid metszéséhez!
A gyümölcsfákon leggyakrabban alkalmazott fitotechnikai eljárás a metszés, mely elengedhetetlen része a termesztéstechnológiának. Lássuk, melyek azok az alapvető tudnivalók a metszés során, amiket érdemes elsajátítunk, ha bő termést és hosszú életű gyümölcsfákat szeretnénk látni kertünkben.

kép

A metszés során törekedjünk a szellős lombkorona kialakítására.

Napraforgó-termesztők, figyelem! Ezt a döntést nem szabad rutinból meghozni! (PR-cikk)
A tavalyi 2,84 t/ha termésátlag európai szinten a legmagasabbak között volt ismét, ami elérésében az Euralis napraforgóhibridek is szerepet játszottak.

Hatalmasat zuhantak a sertésárak, és még messze a vége
A sertéshús ára mintegy 40 százalékkal esett vissza egy év alatt. A termelők a nyitástól várják a megoldást.

Újra emelkedik a tojás ára – ez áll a háttérben
A héjas étkezési tojások átadási árainak emelését kezdeményezik kereskedelmi partnereiknél a hazai tojástermelő vállalkozások. Az árnövelés elsősorban azért vált elkerülhetetlenné, mert a takarmányok és a takarmány-alapanyagok rendkívüli mértékben drágultak az elmúlt hónapokban.

tojás

A takarmányárak drágulása a tojástermelésben mintegy 3 forint/darab önköltség-emelkedést eredményezett – fotó: Shutterstock

Magaságyás, komposztáló, kültéri járólap és sok más környezetbarát és innovatív kertészeti termék (PR-cikk)
Ha ötletes, minőségi és újrahasznosított kerti termékeket keresel, állj meg itt egy percre!

Mostantól nehezebben lehet műtrágyához jutni – érvénybe lépett a szigorítás
Február elsejével életbe lépett a robbanószerkezetek házi előállításához felhasználható vegyszerek használatára és forgalmazására vonatkozó, megszigorított uniós jogszabály.

Ez a gomba végez a kórokozókkal! – Ismerd meg a gombaölő gombát! (PR-cikk)
A Trichoderma fajok gombaellenes enzimeket és antibiotikus hatású vegyületeket termelnek, ezen tulajdonságuk miatt hatékonyak a kórokozók ellen.

Szigorúbb kategóriába sorolják a csigaölő szereket – nehezebb lesz hozzájuk jutni
Az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) rendelete nyomán megváltozott a metaldehid hatóanyag európai uniós toxikológiai besorolása. Ennek következtében július 31-től szigorodnak az e hatóanyagot tartalmazó csigaölő készítmények megvásárlásának feltételei, azaz szabadforgalmú felhasználásuk megszűnik.

kép

Elsősorban a kiskerttulajdonosok érintettek – fotó: MTI/Varga György

Egymilliárdos keretösszeg hungarikumok népszerűsítésére! Megjelent a pályázat!
Megjelent a HUNG-2021 pályázati felhívás 930 millió forintos keretösszeggel: újra lehetőség van a hungarikumok népszerűsítésére kiadványok, filmek készítésével, kiállítások létrehozásával, hagyományos ruhakollekciók tervezésével.

Figyelem! Új gyomirtó szer napraforgóban és szójában! (PR-cikk)
Mindig örömteli, ha új készítmény bevezetéséről lehet hallani, olvasni a növényvédelem berkeiből. Főleg ha egy olyan szegmensről beszélünk, mint a napraforgó és szója preemergens gyomirtása, ahol a rendelkezésre álló hatóanyagok száma nem számottevő, és további hatóanyagok kivonása várható jelenlegi információink alapján.

Megjelent az öntözési közösségeket támogató pályázat!
A pályázati felhívás önkéntes együttműködések, öntözési közösségek létrejöttét ösztönzi, annak érdekében, hogy tevékenységükkel az öntözéses gazdálkodást hatékonyan megszervezzék. Benyújtás 2021. márciusától!

öntözés

Az első benyújtási időszak március 22-én zárul – fotó: Pixabay

Mostantól sikeres online vizsga nélkül senki sem drónozhat!
Február 2-án megjelent a Magyar Közlönyben a drónok használatára vonatkozó rendelet. Nemcsak a hobbidrónosok számára, hanem a mezőgazdaságban dolgozók számára is fontos változások léptek életbe: sikeres online vizsga és regisztráció nélkül nem lehet használni ezeket az eszközöket!

Első lépések a magasabb napraforgótermések felé vezető úton (PR-cikk)
Már a hibridválasztásnál tehetünk azért, hogy maximalizáljuk a napraforgótermésünket.

Hatalmas agrárpénzek, változó adózás – Mire számíthatnak a magyar gazdálkodók 2021-ben?
Olyan lehetőség előtt áll a magyar agrárium és a vidék, mint még soha: ekkora forrás nem állt még rendelkezésre vidékfejlesztésre – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Az agrárium és az élelmiszeripar válságállóságának mibenléte, a koronavírus-járvány hatása és a generációváltás, a gazdaságátadás is szóba került az Agroinform.hu által készített interjú során.

kép

Az ország termelési potenciálja a hazai keresletnél jóval magasabb szintre emelhető – fotó: Shutterstock

Durván megemelkedett a búza és a kukorica ára tavalyhoz képest
Az AKI PÁIR adatai szerint az egy évvel korábbinál 30 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek a takarmánybúzával. A takarmánykukorica árszintje a tavalyi értéket 49 százalékkal múlta felül.

Kisgazda, állattartó, terménytároló-szárító, kertészet – Ne maradjon le 2021 pályázatairól! (PR-cikk)
Sok mezőgazdasági pályázat indul 2021-ben, sokan fognak nyerni. Ön is köztük lesz?

Indulhat a fejtrágyázás, de vannak kivételek
Február 1-jétől már lehet fejtrágyázni a megengedett területeken.

Tudtad? Algákkal segítheted a kalászosok fejlődését! (PR-cikk)
A kalászosok tápanyagellátása a termesztéstechnológia kiemelten fontos részét képezi, hiszen a termés mennyisége és minősége mellett kihatással van az állomány fejlődésére és a termelési kockázatok csökkentésére is. Magyar fejlesztéssel érhetsz el nagyobb terméshozamot.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.