A rendezvény résztvevői ismertették az élelmiszeripari innovációk finanszírozási lehetőségeit, hiszen az elmúlt időszakban a finanszírozási palettán számos olyan pénzügyi termék, illetve megoldás jelent meg, melyek segíthetik az élelmiszer-gazdasági innovációk finanszírozását. Ezek áttekintése és az innovációk ösztönzése került fókuszba az első alkalommal megrendezett Élelmiszer-gazdasági Innovációk Finanszírozási Konferenciáján.

Az Agárminisztérium főosztályvezetője hangsúlyozta, hogy Magyarországon az élelmiszeriparban 5000 vállalkozás működik, közel 90 000 főt foglalkoztatva, és az ágazat árbevétele meghaladja a 3700 milliárd forintot. Az elmúlt években megduplázódott a szektor nyeresége, és emellett 30 százalékkal nőttek a bérek.

A tárca számtalan eszközzel támogatja az élelmiszeripart, ilyen például a Magyar Élelmiszerkönyv működtetése és aktuális átalakítása, a már elfogadott 20 pontos akcióterv végrehajtása, vagy az éppen kidolgozás alatt álló Ernyővédjegy – szögezte le a főosztályvezető.

Felkai Beáta kiemelte, hogy a háztartások egy főre jutó kiadásának csaknem 30 százalékét teszik ki az élelmiszerek.

élelmiszer

A háztartások egy főre jutó kiadásának csaknem 30 százalékét teszik ki az élelmiszerek – fotó: Pixabay

Éppen ezért fontos az Agrárminisztérium számára a vásárlói tudatosság növelése, és kiemelten, hogy a magyar családok asztalára lehetőség szerint hazai előállítású biztonságos élelmiszerek kerüljenek.

Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára előadásában kiemelte, hogy a tárca célja a magyarok életminőségének növelése a hazai tulajdonú vállalatok hozzáadott értékének növelésén keresztül. A kulcsiparágak, így az élelmiszeripar fejlesztése és fenntartható működésének megteremtése, stratégia jelentőségűek – tette hozzá.