Az Agroinformnak Weisz Miklós, az AGRYA Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének társelnöke nyilatkozott. Az agrár-technológiában hatalmas mértékű a fejlődés – mutatott rá a fiatal szakember, hozzátéve, hogy a jövő sikeres gazdálkodói azok lesznek, akik az innovációs eredményeket a legjobban tudják majd alkalmazni a saját gazdaságukban.

Vagyis képesek lesznek összeválogatni a legkülönbözőbb újdonságokból a számukra fontosat, le tudják fordítani a csökkentett talajművelést, a GPS-es technológiákat, a precíziós növényvédő- szer- és tápanyag-kijuttatást, a hozammérést, a robottechnikát a gyakorlat nyelvére. Az új technológiák elterjedésének folyamata az élenjáró innovátoroktól indul – folytatta Weisz Miklós –, attól a néhány embertől, aki úttörőként megkísérli az alkalmazásukat.

Az innovatív technológiák széleskörű alkalmazása és elterjedése nagyban függ attól, hogyan sikerül megosztani a tapasztalatokat a gazdálkodók szélesebb körével. A téma gyakorlati megközelítésével ehhez járul hozzá minden olyan rendezvény, amely az eddigi tapasztalatokat mutatja be.

drón

A jövő sikeres gazdálkodói azok lesznek, akik az innovációs eredményeket a legjobban tudják alkalmazni a saját gazdaságukban – fotó: Shutterstock

Az Agrya társelnöke kiemelte: a fiatal gazdák körében azt látják, hogy nyitottak, szívesen kísérleteznek az új technológiával, hosszabb távon ez lesz a gazdálkodás versenyképességének egyik alapja. Weisz Miklós kitért arra is, hogy az új technológiák alkalmazása speciális szaktudást igényel, amit a fiatalok hajlandóak elsajátítani, leginkább egymástól. Megjegyezte: hátráltatja ugyanakkor a precíziós gazdálkodás bevezetését – nem csak a fiatalok körében –, hogy jelentős beruházást, költségeket igényel, és jelenleg még sok gazdaságban nem ez az elsődleges fejlesztési cél a technológiai fejlesztések sorában.

A precíziós gazdálkodás és az agrárinformatika legújabb megoldásairól mindent megtudhat az Agroinform.hu által szervezett III. PREGA Konferencián 2017. február 22-én.

prega